Österlen i bästa sällskap

Vitsippspremiär!
 
Vilken helg! Fantastiskt fint inprickat väder och härligt sällskap.
 
Det stod husmorsweekend och bokklubb på agendan, trots att jag tog semester på fredagen låg jag back på de andra som startade (från Sigtuna) redan kvällen innan. Men de satt snällt och åt frukost när jag kom vid 10-tiden på fredagen efter en härlig biltur genom vårSkåne. 
 
Först och främst, för den händelse att man hade haft fördomar om Sigtunafolk, så kom de på skam! Mer ärliga, öppenhjärtiga och rejäla kvinnor får man leta efter! Själv var jag aldrig orolig, eftersom jag vet vad vår värdinna är för slags människa. Dessutom var åtminstone två av tjejerna norrlänningar i själen, och värdinnan är från självaste Kalmar. Nu kände de andra varandra, men för en nykomling var det en ynnest att bjudas med i alla skratten, i några fällda tårar och i inte så diplomatiska diskussioner alltid. Jag kunde också hitta själsfränder i någon som valt att stå utanför Facebook och någon som älskar att spela Wordfeud. Jag visste väl att jag inte var ensam!
 
Fredagen gick i shoppingens tecken; vår värdinna hade genom noggrann kartläggning tagit fram en rutt som fyllde behov hos alla. Hör bara vad vi avverkade: 3Magasin, Kabusa, Olof Viktors, Vilhelmsdal, Keramika Fantasia, fiskrökeriet i Simrishamn, Systembolaget, ICA. Kanske glömde jag något. Dessutom klarade värdinnan av Mellbybagaren och Raskarums fågel med bara delar av truppen. Det var faktiskt många dråpliga stunder redan under shoppingturen, vi fick t ex den stängda keramikateljén att öppna bara för oss, vi fick se en manlig bröstvårta på närmare håll än vi egentligen önskade, den enda som inte varit i Skåne förut försjönk i kartorna i sin iPhone hellre än att spana efter glador och Glimmingehus, en av brudarna utbrast på väntat 08-sätt: Faan vad najs om några pittoreska korsvirkesfasader.
 
Jag handlade modest endast en sjal, ett armband och två onödiga keramiksaker (alltihop var faktiskt onödigt men väckte habegär).
 
På utvärdering, om detta är bästa fönsterkarmen för keramiken
 
 
Sjal till vardags, armband till party
 
På kvällen kom vi till svepskälet för syftet med internatet - diskussionen om boken, Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Diskussionen pågick länge - vi tyckte ganska olika! För egen del var domen hård - jag uppfattar hela boken som pretentiös och på jakt efter priser (lyckades hon med). Största överraskningen: Den om verklighetens Hugo Rask.
 
Nästa dag höll vi oss på promenadavstånd från stugan. Det var långpromenad till havet, vid Stenshuvud, lång fika i solen med underhållning i form av surfande karlar som lekte i vågorna. Havet var så vackert att man nästan ville gråta. Badsugen var jag också men höll igen.
 
 
Vi gick in kapellet vid Knäbäckshusen och spanade. När vi kom tillbaka till stugan skulle hurtbullarna (dvs alla utom jag) ut genast och springa eller powerwalka. Jag offrade mig på att passa huset, liggandes på altanen med en bok. Sedan droppade brudarna in efter hand och vi ägnade oss åt öldricking en riktigt god stund i eftermiddagssolen. Häpnadsväckande många öl gick åt trots att de flesta uppgav sig inte gilla öl. Nästa lilla äventyr var bastu - finns förnämligt nog på tomten.
 
Inne i dimman!
 
På kvällen åt vi massor av mat; mest anmärkningsvärt var granbarksosten - en bit ost som var inträngd i en ring av bark, som man värmde i ugnen tills den smält, och sedan doppade brödbitar i. 
 
 
Vi respekterade Earth Hour, förstås. Och så dracks det en del rödvin. Till slut var vi så mätta att vi blev tvungna att gå på promenad under stjärnsmäckad himmel. Visserligen blev man något bländad av starka pannlampor som norrlandspinglorna hade på sig, men vackert var det ändå. Lite fnissigt kanske.
 
Söndagsmorgonen kändes något dyster med avresan i åtanke. Men vi bättrade på humöret med en promenix till Kortelshuvud. Där kunde vi lyssna till väldigt många fågelläten och fick se lite av den lokala faunan: Citronfjäril, rådjur och skogsmus.
 
När jag körde tillbaka hem, kände jag tydligt hur de kala träden stod beredda att explodera i ljusgrönt. Det dröjer nog inte länge nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0