Göteborg, lite snabbt

 
Vi körde hem efter vår västkustentur och pustade ett par dagar, sen åkte vi till Göteborg för att gå på Universeum och Liseberg, med en övernattning emellan.
 
För er som inte varit på universeum, så är det ett jättefint upptäckarställe med bl a en regnskog med fritt flygande fåglar, det finns också akvarier med stora stora havsdjur. Man kan också lära sig, och testa allt möjligt om rymden och kroppen och naturvetenskap. Eftersom det var över 30 gr ute kan jag intyga att det var skönare i havsdjupen än i den inglasade regnskogen.
 
Här, Malin i dinosaurieparken:
 
 
Kata var inte fullt så road
 
Men nästa dag var höjdpunkten för oss alla såklart, Liseberg! Vi hade skaffat förtidsinträde till den nya balla attraktionen Helix en timme innan parken öppnade på riktigt. Så värt det, vi hann åka den 5 gånger innan folket rusade till.
 
 
 
Det kostade inget extra, man fick det bara för att man bokade biljetterna samtidigt m hotellövernattningen. Också mycket praktiskt att hotellet fixade med åkbanden etc, ingen kö för det.
 
sen åkte vi allt annat, nästan, populärast var flume ride o kållerado där man blev nerblötad i värmen.
 
Vi bodde på Heden, hotellet var helt ok, hjälpsam personal, lagom promenad till Liseberg, justa rum och rätt billigt paketpris, men de andra gästerna... vi avvek helt klart utan expanders i öronen, stora fula tatueringar med dödskallar, foppatofflor, uppvisandes leopardfärgade underkläder.
 

Gammalt men nytt, och varm i hjärtat

Idag åkte jag för första gången till "Nya Mobilia", den sidan där man nu återfinner Åhléns. Och, skulle det visa sig, Clas Olsson, Systrarna Grene, BikBok, Wayne's coffee för att nämna några.
 
Nåväl, Åhléns var målet, för att jag var på jakt efter ett par särskilda dynor för halva reapriset, givetvis slut sedan länge. Men jag fick med mig 5 trädgårdsstolar i metall för 65 kr/st.
 
 
Och några sammetsmjuka handdukar, även dem för halva reapriset:
 
Och en hög kläder för 320 kr:
(Det mörka är ett par tunna jeans och jag har redan på mig ytterligare en av de v-ringade t-shirtsen i ekologisk bomull).
 
Och några andra dynor och div från Clas Olsson. Fikade på Waynes, trevlig miljö faktiskt.
 
Men gladast blev jag i kassan i Åhléns, då kvinnan framför mig höll upp en t-shirt som var lagom stor för en 6-åring och sa: "Men är det här till kille eller tjej?". Tjejen i kassan svarade glatt (och oväntat; hon såg inte alls ut som min bild av medveten feminist) "Det bestämmer man själv!" Kunden insisterade men tjejen gav sig inte. T-shirten passar till vilket barn som helst. Jag blev så jäkla glad att jag nästan fick tårar i ögonen. Och det sa jag sen till tjejen.

Ytterdörr

Det här är för dig, Ingrid! Klart att du ska få en före/efter!
 
Före, här har jag ringat in sprickan:
 
 
Det är inte lätt att se, men på Efter, är det ett vitare glas (och ingen spricka):
 
 
Och egentligen är det ju fint om man inte märker skillnad! Men det jag märker, är att jag tror att jag lämnat ytterdörren öppen (vilken den oftast är) för att det kommer in så mycket ljus, när den faktiskt är stängd!
 
Om jag orkar Gud vill, kommer det en före/efter på utsidan också. Ytterdörren är i behov av ommålning!
 

Bästkusten i bild

Ja, Västkusten gjorde skäl för sitt smeknamn de här senaste dagarna! Jag, Malin och Katarina hälsade först på min kusin Mimmi i Norra Munkeby och sedan hennes mor på Tjörn. Lika härligt vilket som! Närmre 30° hela tiden och bara sol! Njut av bilder som jag ska spara på och titta på när det blåser kallt om några månader. Det var ljuvligt att bada i det salta vattnet och roligt att köra bil med små vägfärjor och över broar.
 
Mimmis egen badklippa
 
Stockrosor, mitt nästa blomprojekt, tror jag!
 
Mimmi hämtar middagen i trädgården
 
Pelargoner på rad
 
Jag och Puma
 
Inger serverar frozen margaritas
 
Badhytter på annat vis än i Skåne
 
Malin i badet; nackdelen med det klara vattnet att man även såg krabborna
 
Kata bättrar på brännan

Min familj

Oftast tänker jag på min familj som Peter och barnen; nu vet jag inte riktigt om jag är familj med Peter längre heller. Men den andra familjen, den som fanns först, den gör sig påmind i sin helhet någon enstaka gång, typ ett dygn på 9 år. Igår var de här, två av mina bröder och mina föräldrar! Idag har storebror gett sig av till Amsterdam och i morgon åker lillebror hem till Ecuador igen.

 
Jag som alltid brukar vara längst och störst, er nu nästan lite liten ut! Jag blev liksom inkilad med mina axlar under mina bröders armhålor.
 
Föräldrarna var nog glada att ha oss församlade en stund. Vi hade en trevlig middag här; vi var faktiskt 5 till; Kata och Malin, Johans 6-åring Nico, Mats väninna Pam, samt Peter.
 
Katarina fotade.
 
Kata är mycket förtjust i sin lilla kusin:
 
 
Nico är jättegullig och lätt att ha med att göra; tyvärr har vi lite kommunikationsproblem då han inte pratar svenska och vi andra bara stapplande spanska. Men det går att leka ändå. Särskilt fotboll är populärt!
 
 
Här har nog Malin gjort mål på Nico.

Semester? Knappast!

Första semesterdagen idag (förutom lite fuskdagar tidigare) men det har minsann inte varit något latande! Är trött nu faktiskt, men har betat av en av punkterna på semesterlistan: Byta det spruckna glaset i ytterdörren innan en olycka händer. Jag mätte så gott jag kunde utan att skruva ur rutan (förstod att den skulle klirra då, om inte förr), fotade dörren med iPaden, tog med mått och iPad till glasmästaren, egentligen fanns inte rätt glas hemma men efter en stunds ordentligt letande, hittade de en liten bit, troligen för liten, sa killen. Men när han mätte, var den 1 cm för stor! Vi gissade oss till hur mycket som skulle döljas under listerna och så fick jag med mig glaset hem.
 
Skruvade av lister, slog ut den gamla rutan, skrapade kitt (?), passade in den nya som passade perfekt, vitt glas istället för gulbeige, snyggare, satte tillbaka listerna och tog hand om klirret. Nöjd!
 
Sen har jag lagat några kilo pulled pork och långbakat tomater inför morgondagens släktträff, inhandlat skateboard på Stadium, handlat trädgårdsbord (billigt) och matta (dyr) på Ikea, fällt säten och packat i bilen i hällregn, träffat släkten, byggt lego, lagat Korv stroganoff på Malins beställning, skruvat ihop trädgårdsbordet, lånat stolar, städat, tvättat Men också läst lite och spelat Wordfeud. 
 
Bordet:
 
 
Och man fick betala 295 istället för 1295. Nöjd! Mest införskaffat för att föräldrarna inte kan sitta bekvämt i den låga soffgruppen. Men tänkte ha det som arbets/extrabord i garaget sen.
 
Godnatt, då!

Utsuddade spår

 
 
Lite på impuls köpte jag Utsuddade spår av Dror Mishani, och det var kul att läsa en deckare som utspelade sig i Israel. Det är anmärkningsvärt hur olika och lika varann vi är i olika kulturer. Svårast med boken var namnen; jag märker hur viktigt det är att veta om en person är man eller kvinna, och här får jag väldigt lite vägledning.
 
Boken lämnar mig med ett obehag. Kanske var inte upplösningen den rätta?
 
Dn:s recension
 
Jag har också hunnit med en bok i en helt annan genre: Alla mina vänner är superhjältar.
 
Knasig men rolig!

4 x sommar

Min taktik vad gäller sommarprogrammen är att vänta tills ca nu och så kolla in pålitliga källors bloggar, om vilka sommarpratare man inte får missa.
 
Men i år har jag inte hittat några bra tipsare, men har lite koll via twitter och djungeltelegrafen, andras snicksnack på bussen och så.
 
Jag har lyssnat på fyra hela program, och kan rekommendera alla!
 
 
Fredrik Wikingsson, så jädrans fint, inspelat från farmors 90-årsdag. Jag gillar inte alls Filip&Fredrik, men det här var nåt helt annat.
 
 
Sofia Helin, för mig Saga i Bron. Också hon med anknytning till sin farmor, fast om galenskap (och då menar jag inte galet roligt utan galet som i sinnesjuk och deprimerad). Ett extra plus för att höra Sagas röst från en helt annan människa.
 
 
Lars Palmgren, roligt och upplysande om Sydamerika och öppenhjärtigt om kärlek.
 
 
Dregen, känner inte till honom så mycket, vet bara lite lite vilka Hellacopters är. Men jättebra program om kändislivet, hårt jobb och dito festande, och vägen fram till ett litet barn.
 
Men tips tas tacksamt emot!
 

Även inne...

... blommar det. Varenda liten krukväxt som kan sätta knopp har visst gjort det; undantaget novemberkaktusarna. Mest glad är jag för den gamla ärvda porslinsblomman som plötsligt hade kanske 20 klasar med blommor.
 
 
Och när de slår ut blir de såhär fina, känns som att ta på sammet när man pillar på dem och en sötaktig doft sprids i huset:
 
Även nästan alla orkidéer i blom också.
 
 
 
Så man har något att glädja sig åt även när regnet smäller mot rutan (äsch, jag välkomnar faktiskt regnet litegrann!)
 
Regn på rutan ja - kan nu göra lite reklam och berätta om de bäst spenderade 350 kr på länge. Jag hade försökt putsa mitt stora fönster (det som syns på sista bilden) som ligger precis ovanför garagenedfarten - det betyder ju att fönstret ändå kommer ganska högt upp - jag fick stå överst på min stege och vingla för att nå undre kanten av fönstret. För att nå att putsa, använde jag en teleskopgummiskrapa med liten trasa inbyggd. Men jag fick alldeles för lite kraft för att kunna skrapa bort vattnet och fönstret blev fulare än innan. Kollade på Internet och hamnade på Gyllix hemsida. Blixtsnabb service, trevligt svar, träffade aldrig fönsterputsaren (Kata tog emot) men jobbet blev perfekt utfört. Alla mina fönster putsade utifrån och inifrån för minimitaxan 350 kr. Glöm att jag nånsin kommer att vingla på stegen igen. Grannen sa att det skiljde 10000 kr på att få vändbart fönster så jag förstår att förra ägaren kunde välja fast. Man kan ta in fönsterputsare rätt många gånger för de pengarna. Alla andra fönster jag har är öppningsbara och vändbara.
 
Lite synd att det regnar på fönstren och den nytvättade bilen, men skönt för gräset, och jag är rätt nöjd med att jag klippte det igår eftermiddag.
 

27 igen?

Som alla som känner mig vet, väljer jag ju att lyssna på det jag vill höra, t ex vad gäller väderprognoser (tror alltid på den bästa) och hälsolarm (tror alltid på när sol och vin framhålls ha goda effekter).
 
På samma vis var jag idag på särdeles gott humör efter att ha varit på epihealths stora undersökning inkl test av lungkapacitet, minnesfunktion, miniekg utöver allt det vanliga med längd, vikt etc. Tror att jag var allra mest nöjd med att jag fick höga poäng på minnesdelen (kartlägger begynnande demens), ibland kan man ju undra... Men det var inte heller fel att få stå på den där vågen som mäter fett, vatten etc i andelar i kroppen, och även om jag även enligt den vågen var fet, så var det inte alls i samma klass som när man tittar på BMI (på väg ut för övrigt). Och så det där med 27 år, då, det var mitt finfina blodtryck 127/75, puls 61, då testledaren fint sa att förr brukade man säga att det övre talet fick vara 100+ens ålder. "Så du kan ju se dig själv som en 27-åring". Jodå, jag slickade i mig!
 
Epihealth, det är 300000 svenskar mellan 45 och 75 (därför ni unga, V&F inte hade hört talas om det) som kallas för kartläggning och sen sparas resultaten för att se vilka sjukdomar man får i livet, och så ska man se om arv eller miljö väger tyngst. Innan hälsokontrollen hade jag fyllt i ett test i datorn om livsstil, mental hälsa, ärftlighet mm. Om en vecka kan jag logga in på min sida och få resten av resultaten, skulle något vara på tok, får man hjälp att gå vidare med det.
 
Jag gillade också att testledaren försökte utbilda mig i allt möjligt vad gäller kroppen. Alltid spännande att lära sig nåt nytt. Jag förlåter henne för att hon först inte lyckades sticka mig, och sedan lämnade blodspår på mina vita linnebyxor.
 
Men jo, oavsett resultaten, känner jag mig faktiskt som 27 mellan varven. Nån gång som 127...

Jakten har börjat

 
Ja, nu börjas det, jakten på den perfekta dahlian och på den perfekta dahliabilden. Jag blir nästan galen av att ha dahlior; det är det första jag kollar in på morgonen, om det har kommit nya blommor och jag vattnar och håller på. Och fotograferar. Ett år fick jag underbara bilder på nyregnade dahlior, med vattendroppar på kronbladen. Och jag vill knappast resa hemifrån; det är ärligt så att jag grämer mig över att sticka härifrån en vecka eller så och lämna raringarna utan tillsyn.
 
Det här är nu bara det första exemplaret som blommar i min dahliadjungel. Jag har förväntningar på att detta året kommer att bli spektakulärt, då jag fått överta gamla stora knölar från en vän till mina föräldrar som inte orkar sköta sina mer. Den ena har nu blivit till en buske som når mig till bröstet, med massor av knoppar. Just den här har jag själv köpt på Bauhaus, innan jag visste om att jag skulle få överta de gamla knölarna.
 
Tidigare år har jag gamblat lite och inte alltid grävt upp knölarna på hösten, delvis för att vi inte hade något bra förvaringsställe i gamla huset. Vissa år (milda vintrar) kunde de klara sig. Men den tiden är förbi; det förstår jag. Och nu har jag ju ett utmärkt garage dessutom.
 
I nästa vecka bjuder jag damen som gett mig knölarna på kafferep, tillsammans med min mor och en annan pigg 80-åring.

Livet på en pinne

 
 
Mitt lilla hus, en blomma, en bok.
 
Och på andra sidan paddan, lagom slö av rätt mycket sol och rätt lite vin, liggandes i lilla soffan på vinterassen, jag själv i sällskap med mig själv.
 
 
 
 

Christmas in July

 
 
På mitt jobb finns det alltid roliga grejor. Här, 2 bilder från i fredags.
 
 
Jodå, jag trivs i lekstugan för vuxna. Firar 3 år där nu, tveklöst mina bästa 3 yrkesår.
 
 
 
 

Visingsö och Gränna

 
Långt innan det var sommar stod det klart att det i år skulle bli Sverigesemester, inte mig emot, OM BARA VÄDRET gör vad det ska. Jag var intresserad av Västkusten där det finns salta bad, släkt att besöka och varma klippor, men också av Gränna. Jag blev varse att det kanske inte riktigt var på vägen att ta Gränna från Västkusten, och sen visade det sig att båda bröderna skulle komma på besök, så då ville jag vara här så mycket som möjligt, och strök Gränna  från  planerna. Men Malin hade inte glömt!
 
Nu ville hon absolut dit och jag bestämde mig för lite minisemester. Jag surfade fram att man nog borde ta Visingsö när man ändå var i Gränna, och faktum är, att Visingsö var behållningen!
 
Vi körde från Malmö på morgonen och kom fram till Gränna några timmar senare. Parkerade bilen i hamnen och tog färjan över.
 
Lämnade de svarta molnen bakom oss
 
När vi kom fram på Visingsö sken solen och vi tog en glass i hamnen innan vi tog en tur med remmalaget.
 
 
Man åkte omkring på några soffor dragna av Rutger och Caesar, medan en rar tjej berättade om alla sevärdheter som vi passerade. Det var ett stopp vid Kumlaby kyrka då man precis hann klättra upp i kyrktornet, ta ett foto, och ner igen.
 
Per Brahe lät ta bort halva kyrktornet för att hans elever skulle kunna studera stjärnorna från taket
 
Lätt för Malin att klättra upp; lite trängre för mig!
 
Utsikt!
 
Det mest spektakulära med turen var faktiskt att man färdades på en väg mitt på Visingsö som är 3 km på det bredaste stället, och då vägen var lite upphöjd såg man Vättern på båda sidor nästan hela tiden.
 
Ekskog
 
Gulliga små hus överallt


Visingsö slottsruin
 
Sen hyrde vi cykel och lämpade av vår packning på lilla Visingsö Pensionat. Vilket mysigt ställe! Så trevligt bemötande!
 
Sen cyklade vi nästan samma tur som remmalaget hade kört, fast ända till nordspetsen av ön, och så stannade vi på Kumlabybadet, uppvärmda utomhusbassänger.
 
Ja, tandemcykel!
 
När vi kom tillbaka till pensionatet åt jag en fantastisk räckmacka och Malin fick köttbullar, sås, lingon och potatis, tror att hon åt 8 potatisar.
 
Sen en skön kvällspromenad tlll slottsruinen.
 
När vi var trötta gick vi till rummet; vi hade hyrt Timmerstugan (för att den var billigast då det inte fanns toa/dusch på rummet). Jättemysig! Och så spelade vi lite CandyCrush tillsammans.
 
Nästan ett helgerån att det fanns elektricitet indragen
 
Nästa morgon fick vi god frukost och hembakat knäckebröd, och sen tog vi färjan tillbaka till Gränna.
 
Där spanade vi på polkagristillverkning och handlade förstås. 
 
 
 
Vi avslutade med en fika på chokladfabriken, Malin tog våfflor indränkta i smält choklad, innan retur till Malmö.
 
En rolig minisemester!
 

Kan själv

 
 
Nu var det väl ingen (hoppas jag) som trodde jag var oförmögen att ta mig för saker på egen hand. Men trots allt var det med lite spänning som jag gav mig av på liten Sverigetur i söndags med mina vägbeskrivningar från Eniro. Och jag körde inte fel en enda gång. I förra livet var jag varken kartansvarig eller chaufför.
 
Malin och jag tillbringade söndagen på Visingsö och ett par timmar av måndagen i Gränna. Kan nog bli ett polkagrisrandigt inlägg lite senare. Nu är det dock vardag ett tag till!
 
Och idag förde jag över bilder från iPad till MacBook. Hittade många visdomsord som det ovan, sparar visst på sådana.

RSS 2.0