Pomelosallad med räkor

Igår firades det ju nyår, hur trevligt och gott som helst i Vintrie. Victoria har gjort ett fint matreportage och Fredrik står för de tjusiga bilderna; även den här:
 
 
Jag fick lov att bidra med en förrätt och valet föll på något med min nya favoritfrukt, Pomelo. Det är den största citrusfrukten man hittar i fruktdisken, och den är ovanligt osaftig men söt. Den kan vara ljusgul eller orange inuti, lika god vilket som. På Ica ligger den oftast i ett rött nät som på bilden.
 
 
Det är lite pyssel med att skala sig igenom det tjocka skalet men jag har lärt mig på YouTube.
 
 
Receptet till förrätten kom i Middagsfrids veckobrev, MiddagsfridsKicki hade i sin tur lånat det av bästa Lisa Förare Winbladh. Jag blev ändå lite besviken, dels för att den inte blev så kryddstark som jag trodde (man vet ju aldrig hur stark en chili är) och sen blev det bara lite, men krispig avokado. Det vet ju alla, att det är fel! Jag bara litade på att resten av avokadona i nätet skulle vara lika bra som dem jag använde dagen innan, men de sista var stenhårda.
 
Men räkorna, färska från Ica Emporias fiskdisk gick inte av för hackor... dock förundras man väl alltid av hur lite räkor det blir i förhållande till skal? Detta är 850 g räkor, och deras skal:
 
 
 
Du behöver:
  • 1 pomelo
  • en halv röd chili
  • 1 tsk muscovadosocker
  • 1 msk fisksås
  • en halv lime
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 avokado
  • 0,75 msk riven ingefära
  • 500 g räkor med skal

Gör så här:

  1. Skala och filéa pomelo så att du får hinnfria klyftor. Skär klyftorna i grova bitar.
  2.  Kärn ur och hacka chili och lägg chilihacket i en mortel med socker. Stöt till ett fint mos och blanda sedan med fisksås och saften från limen.
  3.  Skiva schalottenlök mycket tunt. Finhacka koriander. Halvera och kärna ur avokado. Blanda löken, koriandern och chiliblandningen med ingefäran och pomelon i en bunke.
  4.  Skala räkor. Skär avokadoköttet i 1 cm stora tärningar.
  5.  Fördela salladen på 4 martiniglas och toppa med avokado och räkor. Klart att servera!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0