Påsk i korthet och i bild

Årets första långhelg! Efterlängtad förstås.
 
Det har hängts med familj och vänner, och vi har förfasat oss över vädret, åtminstone i början av ledigheten. Viss tröst kom på slutet av helgen, dock.
 
Vi har firat en ungdomlig 50-åring, Kata fotade:
 
Vi var 12 runt bordet på Osteria Qui och åt deras lamm som hade tillagats i 14 timmar. Supergott!
 
Vissa avslutade med nutellapizza.
 
Påskaftonsturen till Österlen fick ställas in då värdinnan var vissen. Trist, men vi fick gjort lite annat nyttigt istället.
 
På två dagar har jag t ex varit på IKEA 3 gånger. Vi förbereder så smått för studentfest. Ska låna ihop en hel del grejor men lite baslager får man ha själv. Dricksglasen får man 6 av för 19 kr. För vinglas hoppar priset upp till 39 för 6.
 
 
Peter och jag har svårt att enas om det mesta, men vi gillar båda äkta mattor, i samma stil! IKEA har ett juste utbud. Senaste lilla inköpet, en persisk shahrbabak:
 
 
Vi har lärt oss ett nytt spel som app:
Candy crush
Vi har också ätit stora mängder godis!
 
Vi har cyklat lite:
 
Men det var inte värst skönt
 
Vi har spelat brädspel och kort (Plump).
Cut and run
 
Och så har jag obligatoriskt spanat efter vårtecken.
 
 
Ska detta bli syren, nån gång snart?
 
Peter har hjälpt till genom att ta fram torkvindan och solstolar.
 
 
Håller på och smälter:
 
 
 
 Påskdagen kunde vi sitta ute efter middagen hemma hos mor och far, och njuta av kaffe i solen.
 
Efter äggjakten
 
 
 
 
 
 

Primörer

Idag skulle vi plocka upp lite småsaker på ICA i Emporia - vi hade cyklat ut och hade redan handlat både en uppsättning sportskläder, ett par gummistövlar, en kalaspresent, så det skulle verkligen bara bli lite.
 
Men ICA slog på stora trumman en matdag som den här, och lockade med 2 pkt Zoegas för 39 kr (glömde ändå köpa just det), samt 1 kg nypotatis eller en ask superstora jordgubbar för 10 kr. Givetvis åkte vi på potatisen, från Marocko:
 
 
Precis intill stod 2 backar med svenska nypotatis. Vad de skulle ha för dem? 400 kr/kg istället för de modesta 10! Höll mig till de billiga.
 
Och så två kartonger jordgubbar, från Spanien.
 
 
Sedan blev det en hel del mejeri och en del frukt, fläskfilé till kvällens middag - blev riktigt krångligt att få hem allt ändå.
 
Malin åt för övrigt sin gratislunch på ICA:
 
Vid frukten bjuds som vanligt alla barn på banan - perfekt för Malin som var lite sugen. Sedan stod det en massa nötter, torkad frukt och annat naturgodis till provsmakning. Innan hon hunnit äta upp, kom en glad tjej, utklädd till GB-gubben med glasslåda på magen, och bjöd på glass. Nästa station var ostprovning - nu vaknade även jag till. När jag nappat åt mig en ost, fick jag en fin bok och ost och vin av Carl-Jan, med massor av recept, helt gratis. Nu var Malin lite törstig, och borta vid mejeriet fanns det juice att testa.
 
Vi krånglade oss hem med alla våra kassar - nu i medvind och nerförsbacke, dock. 
 
Vi har provätit potatisen som var sådär - helt OK potatis men ingen sensation, och absolut ingen nypotatiskänsla. Hoppas att de som tog svenska fick bättre utdelning! Men jodgubbarna var mycket goda! Ovanligt att så stora gubbar smakar så mycket.

Första återfallet

Såja, redan 18 dagar in på klädshoppingfritt år, har jag ramlat dit! Jag är dock ganska villig att förlåta mig själv, då jag kan hänföra medicinska skäl!
 
Jag gav mig ut på en underbar Malmö-Lund-Malmö cykeltur för ett par veckor sen - sol, vindstilla och minus 10 grader - utan att märka det förfrös jag låren rätt illa och har haft väldigt ont sedan dess - varm och knölig och ilsket röd. Nu är besvären på retur TACK OCH LOV, men jag är lite rädd för att ge mig ut igen, och har funderat på om jag skulle skaffa mig yllekalsonger eller något liknande att ha under mina fleecefodrade träningsbyxor. Idag råkade jag gå förbi Stormberg på Emporia och frågade om råd. Tidernas trevligaste och mest hjälpsamma expedit övertygade mig om att ett par alpinbrallor med windstopper fram och elastik bak borde göra susen. Jag provade, och hjälp vilka sköna byxor! Givetvis fick jag testa matchande jacka också, och klapp den direkt. Plus en underställströja.
 
Men månadsvis redogörelse väntas den 10 varje månad och då ska ni få höra vad jag gjort som kompensation för inköpen.
 
 
Sugen på att ut och testa!
 
 
 
 

Cheerleading

Så har jag avverkat en tävling i en ny disciplin: cheerleading.
 
När Kata slutade med konståkningen, började hon genast med cheerleading, tur nog - efter att ha tränat flera gånger i veckan skulle det inte vara bra att bara dega på rummet... Och ganska snart gick hon från träningsgrupp till ett tävlingslag. 
 
När nu DM skulle gå i Borås, föreslog min kusin, vars familj bor där, att jag kanske skulle följa med och heja på Kata och samtidigt umgås lite med släkten. Sagt och gjort - jag skaffade tågbiljetter till mig och Malin - dit tidigt på lördagen; hem söndag eftermiddag.
 
Arrangemanget var riktigt trevligt och effektivt - inte en massa onödig väntan. Det var lite skönare att tillbringa timmarna i idrottshall än i ishall. Nästan 600 tjejer (och en handfull killar) tävlade i olika klasser. Ett viktigt inslag i cheerleading är "spirit", och det tycker jag att de allra flesta uppvisade. Förutom Malin fick jag sällskap av en av mina kusiner och hennes son.
 
Katarina och hennes lag kom på bronsplats. Föreningen hade ordnat biljetter till alla oss som hörde till Malmö på en särskild sektion - det var riktigt kul att sitta tillsammans och heja ihop.
 
Här är Katarinas lag med sina medaljer:
 
 
Och på kvällen (när Kata åkte hem med laget) blev det jättefin och mysig middag med moster, morbror, kusin, kusinbarn och kusinmake. Efter det njöt vi av Earth hour tillsammans.
 
Cheer-Kata själv:
 
 
 

Vårdagjämning

Det kan ju inte finnas något annat ämne en dag som idag... Dagsfärska bilder, men det snöar fortfarande på det där vackra julaftonssättet. Jag är hemma och VAB:ar och får på så vis fullt utbyte av den vackra dagen.
 
 
 
För att få bekräftat att jag inte är helt galen när jag tycker att det här är fel, skummade jag ca 20/3 i mitt bloggarkiv, och gjorde fynd från tidigare år.
 
 
2011 njöt jag lite mer av cykling den här tiden...
 
 
 
I fjol stod Malin ute i bara fleecejackan utan att frysa, och hjälpte till med trädklippning. Idag är hon hemma och hostar.
 
 
2009 kunde jag visst sitta ute och fika en dag som den här...
 
Och till och med TheSaurus häcklar mig:
 

Lite påsk

Nog för att det inte är vår ute, men inne kan man ju låtsas när solen står på och lockar. För mig är även påsk=vår. Jag hade två rara 8-åringar om benen igår - lät dem pyssla en stund och, som alltid, hajar jag till över att det perfekta livsmedlet ägg också levereras i en perfekt förpackning - vartenda ägg är lika fulländat. Överträffas väl bara av livsmedlet bröstmjölk i sin fina förpackning.
 
Jag började med att blåsa ur 6 ägg till allmän fasa - det ser lite äckligt ut men man får faktiskt inte in något rått ägg i munnen.
 
Sen rotade jag fram några vattenfärger.
 
 
Såhär blev några av äggen:
 
 
 
 
 
Nu hänger äggen fint i ett ris som den snälla mormodern kom med, tillsammans med lila fjädrar och annat pynt. Och så kompletterade vi med lite... just det: Tulpaner!
 
 
På tal om vår, missa för all del inte detta lilla kåseri!
 

Byta mobil

Min trotjänare har snart tjänat ut... jag har föregångaren till den här raringen:
 
Särskilt nöjd med att jag hittade en säljande annons...
 
Den har varit med mig på många äventyr och batteritiden är fortfarande OK, men jag begriper ju att tiden snart är ute  - tror att jag skaffade den 2006 eller 2007. Den har börjat skrälla nu när man pratar i den.
 
Så, surfar in på min favoritleverantör av mobiler - Katshing - och vill egentligen ha enklaste möjliga samt behålla mitt abonnemang som innebär att jag betalar ca 70 kr/månad. Jag ringer en del med den jag har, och sms:ar - samtidigt har jag med mig jobbmobilen överallt - på den kan man sms:a och surfa gratis inom Sverige och kopplar lätt upp den på WiFi annars. Men jag ringer inte privata samtal med jobbmobilen. Nu har jag ju även fått en iPad så jag tycker att det verkar vara lite onödigt med en egen smarttelefon.
 
Kollar alltså lite på utbudet under "Klassiska mobiler". Hur låter detta?
 
Ursäkta, men jag är inte pensionär ännu!
 
Men kanske denna?
 
 
Nokia går fetbort för jag avskyr hur svårt det är att hitta i deras menyer. Sony har inga små smidiga knappmobiler längre, tydligen.
 
 
 
 

Den berömda ketchupflaskan

Nu är det dags igen - efter ganska mycket av social torka ska tydligen ALLT hända på en gång. Slog ett öga i kalendern och insåg att om det blir som planerat, kommer jag att äta middag hemma max 8 gånger under de närmaste två veckorna. Mest är det trevligheter förstås, och igår inledde jag med en date med de härliga tullarbrudarna från förr i tiden. Vi träffades på Rebell, och förra gången jag var där, var det en kanonupplevelse, både servicemässigt och matmässigt.
 
 
Den här gången var det mer normalt - fredagkväll och rätt hårt tryck - även maten framstod inte att vara lagad med lika mycket finess som förra gången. Vi hade bokat bord, och de erbjuder 2-timmarssittningar - lite i minsta laget faktiskt. Men det gick fint att fortsätta i baren på Scandic Triangeln - där bjöds man t o m på liveunderhållning. Det var svängigt värre.
 

Snabbreferat i bild

Det har varit en finfin dag på nästan alla sätt. Självklart utsattes jag för ett practical joke, och gick som vanligt på det - mer om det en annan gång! Som tidigare kan jag meddela att flest hälsningar kommer per sms, men det dyker även samtal, mejl, kort i brevlådan, grattis i Wordfeudchatten och några stycken oanmälda gäster vid dörren - lika uppskattat alltihop! 
 
44 år men ändå glad!
 
Det här gillar jag inte på min dag:
 
Här borde det stå nyplanterade penséer, men det gick inte att utsätta dem för det i år.
 
Men då får man skapa vår inomhus i stället:
 
 
På eftermiddagen kom föräldrar, svärmor och svåger, och då bjöds det på tårta från Lilla Glassfabriken:
 
 
Mest oväntade presenten:
 
Från Mor
 
Mest speciella kortet:
 
Have a happy birthday... or I might just bash your brains in - ett ljudkort från Jack Nicholson och Pippi
 
Raraste presenten:
 
En bok fylld av minnen, kärlek, skämtsamheter, goda råd och även en framtidsbild... från Katarina
 
Presentbordet!
 

Att utmana sig själv

Jag är inte så mycket för att jämföra mig med andra, på gott och ont, jag finner oftast förklaringar för egna tillkortakommanden, till exempel, och bestämmer mig för att jag är rätt OK ändå. Men så ibland gör jag saker som jag inte tycker är OK, även om många andra gör likadant. 
 
Nu har jag ett sånt läge vad gäller shopping. Jag tycker att det är roligt att shoppa ibland, och det är väldigt sällan behovet som styr, snarare en het önskan om att skaffa något nytt. Och med åren och löneutveckling och annat, behöver jag inte fundera så mycket över utgifterna (notera att jag shoppar i normala butiker och inte lyxgrejor). Det är skönt, och roligt.
 
Men ibland när jag kommer hem med mina senaste inköp kan jag få en dålig smak i munnen - behöver jag verkligen en blus till? Har jag inte redan tillräckligt med skor? Hur ska detta få plats i garderoben? Till saken hör att jag även ogillar att kasta det jag hade sedan innan.
 
Nu har jag varit både i Phoenix och i London och shoppat lite extra mycket under årets första månader; jag skulle säga att jag har nästan allt jag behöver. I garderoberna finns flera helt oanvända plagg och skor, snyggt i sina kartonger.
 
Så nu har jag bestämt mig för att testa att inte handla några nya kläder till mig själv på ett år. Dock tänkte jag ge mig själv 10 frikort - jag vet att jag kommer att behöva köpa ett par BH:ar, och så vill jag öppna för möjligheten att köpa något fint till årets kommande fester. Helst skulle jag också rensa ut lite under året, för att skapa plats i garderoberna. Jag har t ex en hel del kläder från innan jag fick barn. De kommer nog aldrig att passa igen, och dessutom ser de rätt omoderna ut. Jag tänker stämma av och rapportera varje månad här på bloggen. Jag har t o m skapat en ny kategori för denna satsning! Wish me luck! Och kanske vill någon hänga på? Slututvärderingen kommer på min 45-årsdag!

En barndomsdröm går i uppfyllelse

När jag var barn, var det finaste som kunde hända att det snöade på min födelsedag; det har hänt ett fåtal gånger - en gång avslutades barnkalaset med snöbollkrig - lyckan var fullkomlig. Jag kan intyga att andra preferenser gäller på 44-årsdagen - hade hellre sett sol och svaga vindar än halv storm och snö. På alla andra sätt har dagen börjat finfint. Det kommer nog ett reportage om det senare.
 
Här ett mejlkort från min kusin Tina:
 

Nya veggokocken

Nä det är inte jag som är veggokock, men på jobbet har de fått in en snubbe. Vi kan vanligtvis välja på 3 rätter, en som är Local (går oftast bort - åtminstone när det liknar husman), en som är lite internationell (är oftast mycket god, gärna något indiskt eller sydeuropeiskt) och en som är vegetarisk. Det finns alltid nybakat bröd av olika slag och stor salladsbuffé. Vid särskilda tillfällen händer det att vi får en liten chokladmousse, ett våffelhjärta eller något annat trevligt till efterrätt. Behöver jag säga att jag aldrig överväger att ta med egen mat till jobbet?
 
På sistone, med den nya veggokocken, har jag flera gånger fallit för det vegetarikska alternativet. Kocken verkar ha precis samma smak som jag, och också tänka som jag gör ibland: Om jag tar alla mina godaste saker och blandar dem, så måste det väl bli underbart gott?
 
Igår fick jag, uppbyggt som en tjusig tårta:

En tjock skiva mozzarella som "botten", generöst täckt med pesto (säkert egentillverkad), staplat lite som en stjärna fanns det klyftor av ugnsbakad fänkål med parmesan och palsternacka. Sedan slingrade det sig lite god balsamvinäger ovanpå, och så toppades det med rostade hasselnötter och kapris.

Det var så gott att jag nästan inte kunde prata på hela lunchen; ville bara sitta där och njuta av smakerna. Mätt blev jag också.

 


Premiär!

Det bästa med den här tiden på året? Det är dags för alla premiärer!

Jag har redan effektivt betat av tulpanpremiären (har faktiskt hänt mer än en gång redan):

Ja, det svåra är att välja färg. Nästa gång kanske det blir vita.
 
Och idag - kolla in den här väderprognosen:
Kunde det bli något annat än cykelpremiär? Knappast! Jag är ju mest intresserad av vindprognosen men sol och plusgrader gör ju inte heller ont. Fick se både soluppgång och solnedgång från cykelsadeln dessutom.
 
Och nu ser jag fram emot inga-strumpor-i-skorna-premiär, frukost-på-altanen-premiär, dopp-i-havet-premiär (utan bastu innan), och t o m grill-premiär (något jag ofta tröttnar på ganska snabbt).

London - avslutningsinlägget

Piccadilly Circus på kvällen
 
Jag har egentligen rätt mycket mer som jag vill skriva om London, men för att inte matta ut någon, eller dra ut på det i evighet, samlar jag nu det sista i ett enda lite längre inlägg. Som vanligt är det Katarina som har fotat.
 
Spaningen: Det var mycket svenskar i London samtidigt som vi var där; allra mest tonårstjejer; ibland i sällskap med sina mammor - anledningen stavas sportlov+OneDirection, och även YouTube-fenomenet The Janoskians var i Hyde Park denna helg - vi skymtade folksamlingen på avstånd. Men vad är det med svenskar och märkeskläder - det är närapå patetiskt hur man på långt håll kände igen svenskarna på kläderna och på frisyrerna - Katarina smälter förstås också fint in i denna spaning. När jag väntade på Kata på Selfridges, såg jag fötterna på 3 tonårstjejer - en i Converse, en i Uggs och en i Hunterstövlar - redan innan jag hörde dem tala, visste jag att de var från Sverige. Samtidigt trängdes också svenskarna på Primark - billighetsbutiken framför andra.
 
Fördom som kom på skam: Jag trodde att vi skulle få ganska trist engelsk mat men alla frukostarna åts på riktigt bra italienska frukostfik - bl a Nero och Paul's - kedjor men utmärkta!
 
 
Och på flyget till London slöläste jag i en Femina - fick tipset om Patty & Bun, ett hamburgerställe ett stenkast från Oxford Street. Vi gick dit - det var trångt, varmt, bullrigt, och Kata påpekade diskret att när jag steg in där, steg även medelåldern ett snäpp. Hamburgarna var handgjorda och löjligt goda. Och en dag åt vi i hotellets restaurang - jättegott kycklingbröst och en creme brulee som bara kan beskrivas som perfekt.
 
Gratisnöje: (Gratis och gratis - vi hade ju köpt heldagsbiljetter till bussar och tunnelbana) - hoppa på lokalbussen till Notting Hill - ta sittplatser där uppe - fin utsikt och man skonade fötterna en stund. Sedan tog vi en härlig promenad i tjusiga kritvita Notting Hill - tyvärr inga foton från det - man tror nästan att man kommit in i ljusterapi - så vitt var det!
 
Gott om hyrcyklar för den som vill cykla!
 
Förhoppning som kom på skam: Trodde att det skulle vara lite mera som vår i London... men icke! Precis lika kallt som hemma och en och annan snöflinga som singlade ner. Men när man kikar in i Hyde Park kan man föreställa sig hur fint det blir om någon månad:
 
 
Men när vi satte oss ner på en bänk, bröt en blek vintersol plötsligt fram!
 
 Jag studerar ihärdigt vår fickkarta - det hade underlättat att ha Julia eller Peter med lokalsinnen med... fast de hade inte stått ut med shoppingen!
 
 Det var verkligen en trevlig och fullspäckad helg! Jättekul att bara vara med ett barn också - det blir så sällan tid till det. Vi var i massor av affärer och Katarina hade en hel lista att bocka av  - lyckades med det mesta. Jag gillade särskilt fina teaffäern Wittards och bokhandeln Waterstones. Ja, Ingrid, nu har du nog en tår i ögat av längtan - ser att du läser mina andra Londoninlägg medan jag skriver här :-)
 

RSS 2.0