Amalfikusten i bilder

Snabbt tillbaka i vardagen... inte minst sedan det känns som höst där ute, kan inte nog känna tacksamhet över det fina vädret vi fick på Julias student.

Här visar jag nu några favoritbilder från semesterveckan i Maiori med omnejd (några bilder har synts i tidigare inlägg), efter att ha samlat in foton från olika kameror och mobiltelefoner. Förutom att det var andlöst vackert, upplevde vi all lokalbefolkning och servicepersonal som otroligt vänliga och genuint intresserade av oss. Stor skillnad från Frankrike och från norra Italien! Något som inte syns på bilderna var de otroliga mängderna citroner som växte (odlades) överallt - jättelika citroner hängde i klasar från träden. Vi förundrades över terasserna som byggs på bergen där citroner och vin odlades. Husen verkade klamra sig fast på sluttningarna.

 
Vår frukostmatsal - under segeldukar på takterassen med utsikt över hela havet... ljuvligt! Just vid det här tillfället var det dock välkomstdrink och inte frukost:
 
 
Amalfi (åkte dit med en sån där röd turistbuss utan tak, väldigt glada att vi inte körde med egen bil med tanke på hur svåra och smala vägarna var):
 
 
På väg till Capri (ja, jag var noga med solkrämen!):
 
Kata och Peter:
 
Otroligt blått vatten:
 
Maiori där vi bodde:
 
 
 
Torre Normanna i Maiori från havet, vi åt sedan middag i restaurangen där, på Malins födelsedag:
 
 
Lyxigt värre med levande humrar som man kunde peka ut till middag... vi valde lite mindre exklusiv mat men fick ändå överraskningar (en liten soppa som entré och sedan friterade squashblommor), och Malin som inte gillade sin handgjorda pasta fick en hel tallrik full med de finaste mandelbiscotti.
 
 

Semesterläsning

Det har funnits gott om tid att läsa, precis som det ska vara på semestern!
 
Och tema gratisläsning gäller!
 
 
Sirenerna i Bagdad handlar om en ung man i en irakisk by som är med om en hemsk händelse där amerikanska soldater förudmjukar hans föräldrar och syskon. Han beger sig då till Bagdad för att bli självmordsbombare. Lånat på vårt "bibliotek" på jobbet (en hylla där man ställer böcker som man tröttnat på och tar något annat med sig).
 
 
publiceras som följetong på dn.se, man får daglig notis via dn kultur på Twitter. Har bara läst en del men verkar lovande trots hemskt tema, shaken baby. Sicket lur! Endast första delen var gratis - för fortsättningen krävs att man är plus-medlem på dn.

 
 
Anne Holt gör mig sällan besviken! Det här var också på tema barn som far illa men så mycket intressant runtomkring. Pojken som dör i startscenen gör det samtidigt som Utöya-katastrofen. Lånat som e-bok till Letton, från biblioteket.
 
 
 Nu har jag minsann lånat hem några andra böcker till Letton också, som kompensation för följetongen på dn. Jag hittade flera uppslag på sydsvenskans deckarspecial! Därifrån valde jag Svarta korpar över Villette. Räknar med buss- och tågläsning efter att sommarkortet slagit in!
 
 
 
 

Siesta

 
Medan ni andra gör er redo för dans kring stång, eller kanske mumsar på sill o nypotatis:
 
 
Vi har siesta, t o m poolen nedanför balkongen stänger ett par timmar (respekteras inte precis av alla), och vissa av oss läser, andra sover, någon diskar och ett par pysslar med sin padda...
 
Glad midsommarafton på er!
 
Förresten, Katas bilder från middagen på Malins födelsedag:
 
http://katarinadahlgren.blogg.se/2013/june/torre-norrmanna.html#comment
 
så himla härligt ställe!
 

Malin 9 år

 
 
Idag fyller Malin 9 år, och vi hade inte med en enda present från Sverige. Dock köpte vi ett vykort:

 
 
 
 
nutella till frukost har det iofs varit varje dag...
 
Vi hyrde trampbåt, med rutschkana. För vissa (mig) var det närmast omöjligt att ta sig upp igen efter bad. Andra klängde glatt upp och ner hela tiden.
 
 
 
 
Det var jättefina vyer upp för de branta kullarna där det växer vin och citroner överallt. Däremot var det svårt att fota i den gungande båten utan att blöta ner kameran allt för mycket..
 
 
Här vill vi gärna äta middag i kväll:
 
 
Glass, såklart
 
 
 Och poolbadet pågår sedan timmar tillbaka, endast jag har gett upp och njutit av en dusch.
 
 Malin överväger om det kanske inte är bättre att åka trampbåt än att få paket. Bra om man kan nå sådana insikter redan som nioåring!
 
 
 

Maiori

 
 
Ger upp resdagboken i år, och inte är det mycket bevänt med bloggandet heller, trots helt ok wifi... Men skönt är det, och väldigt syditalienskt. Mycket billigare än Frankrike de två senaste åren. Här några paddbilder.

Vår frukostmatsal:

 
Vår balkongutikst:
 
 
Tvärs över gatan:
 
 
 
Det vore synd att klaga!
 
 

Mannen som glömde sin fru

 
Senaste läsningen på Letto - Mannen som glömde sin fru
 
Mitt under en tågresa inser huvudpersonen att han har glömt allt, vad han heter, vart han är på väg, att han har barn och såklart sin fru...
 
när minnet så smått kommer tillbaka, minns han hur förälskad hann var i Maddy, alla deras roliga stunder, men inte alls varför han är mitt i en infekterad skilsmässa...
 
rolig läsning, smart skrivet, och en påminnelse om hur lätt det är att förlora varann i vardagens plikter och kamper.
 

Icon

 
 
Jag har testat en ny tidning, eller magasin, icon. http://iconmagazine.se/
 
det var en trevlig bekantskap, och perfekt tidsfördriv på resande fot, men inget jag överger mina favoriter Språktidningen eller Filter för. Reportagen var intressanta, men stack inte ut hakan som Filter gör. Plus för snygga foton!
 
favoritreportaget var om människoliknande robotar.

Student i bilder

 
Vilken fin dag vi fick i fredags! Inget gick snett och alla var glada. Julias dag började med champagnefrukost redan halv nio, sedan var de i skolan och tackade av lärare, på lunch på Gränden innan vi familjer och vänner anslöt kl 15.
 
Bladins, som är en så liten skola med bara tre avgångsklasser, har möjlighet att göra det väldigt trevligt och personligt. De ställer fram stolar till avgångseleverna i Rönneholmsparken, och så samlas de närstående för avslutningsceremoni. Det var tal från rektorn och musik från balkongen ovanför, och så kallades studenterna fram tre och tre för mösspåtagning och betygsutdelning.
 
 
 
Efter det stängdes studenterna in i skolan, bjöds på förfriskningar, innan de klassvis sprang ut på skolans framsida och vi fick lov att hänga på blommor och annat.
 
 
Sedan skulle Julia åka flak runt stan en timme och vi hann fint hem och förbereda välkomstsnacks, med hjälp av Anna som Victoria ordnat fram. Bästa investeringen inför en stor fest - en rutinerad person som sköter markservicen!
 
Här, Peter och jag innan folket kom:
 
 
Julia hade godkänt att vi hade våra mössor på.
 
De första gästerna kom vid 18 och Julia alldeles strax efter. Hon fick åka hem i Passat men var inte ledsen över det.
 
 
Trädgården fylldes av ungdomar, släktingar och familjevänner, vi började med Cava i gazebon. Vi hade gått all in vad gäller blågult - perfekt en sådan dag tycker jag!
 
 
Mormor och farmor:
 
 
Jag höll ett tal! Höll mig inte till 3 minuter men hade övat in det och det blev bra, tyckte jag! Sedan sa Peter och Julia några ord var (de höll sig snarare till en minut) och min far tog också chansen medan alla var samlade. Fars var mest känslosamt, då han även påminde om det som vi närmaste kände som en skugga hela den här fina dagen - att en given gäst saknades - barnens farfar som lämnade livet och oss den 20 april. Finn älskade familjehögtider och var så stolt över sina barnbarn.
 
Det blev mat, och gästerna fördelade sig på altanen, i gazebon och i tältet, alla verkade ha det trevligt. Väl beprövad buffémat fungerade fint även den här gången:
 
 
En del var färdigköpt, en del tillagat i mors och Åsas kök, men det mesta kom härifrån. 
 
Lite senare blev det kaffe, kakor och pannacotta. Det gör sig så bra på bild, att jag inte kan låta bli att visa upp! Svenska jordgubbar på toppen som marinerats i lite limeskal och -juice.
 
 
 
 
 
 
Samtidigt öppnade Julia presenterna. Hon fick massor av fina saker! Största paketet innehöll en resväska och sedan fick hon flera fina smycken och saker med anknytning bakåt, t ex en kompottsked i silver som varit hennes farfars morfars, en topas som farfar köpt åt sin mamma i Brasilien, samt ett stort och vackert ankare som tillverkats av mormors och morfars vigselringar (som de inte använder längre). Sedan var det många presentkort, lite böcker, vin och blommor en masse, för att nämna en del.
 
 
Även småsyrrorna var i toppform:
 
 
 
Efter maten kom det rätt många fler ungdomar - vissa går ju runt på många partyn, och så hade Julia bjudit in hela examensklassen på efterfest (men det var många som gick på Hipp istället). 
 
 
Partyt pågick till halv fyra då Julia skickade hem de sista för att hon själv inte orkade mer.
 
Som vanligt är det Katarina som varit snäll och fotat nästan allt.
 
Vi pustar nu och är glada att det är 3 år till nästa inplanerade studentfest, samtidigt gör vi gärna om alltihop på precis samma sätt, i precis samma väder! Nu återstår att lämna tillbaka stora mängder inlånat porslin, möblemang och annat.

Sommarmorgon i bild

Jag var uppe ned tuppen, var trött igår och kom i säng tidigt. Och idag har jag lite att stå i... När jag kom ut i köket första gången vid 06 såg jag ett par partyfirare som hållit igång sen igår, de stod glatt och delade på en bag-in-box, och stod kvar när jag steg upp på riktigt en timme senare...
 
 
Annars är jag igång med matlagning och provdukning (se om faten ryms på buffébordet). En och annan ballong har jag också blåst upp.
 
 
Mest av allt är jag glad och tacksam över vädret, både idag och prognosen för imorgon.
 
 
 
 
 
 

Förbereder, förbereder

Flera gånger de senaste dagarna har jag haft anledning att tänka på det här citatet...
 
 
 
 
Och då är det såklart fler systrar där ute än bröder. (Inget ont om mina egna bröder men de är inte värst närvarande nån av dem). Så skönt med vänner som hjälper till med både det ena och det andra när man har lite fullt upp själv. Ni vet själva vilka ni är, ingen nämnd, ingen glömd.
 
Just nu filar jag lite på om jag ska säga några ord på fredag... man kan alltid lita på Magdalena Ribbing: http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/06/03/etikettspalten-halla-tal/
 
Och bra att jag fått fin träning att hålla mig till just 3 minuter på bästa LC-manér!
 
Nu bär det snart av till en av vännernas studentskiva! Vi blir minus Kata som istället ska på bal på Törringelund med rätt många andra nior från skolor i Malmö.
 
 

Växtkraft

Inte bara ogräs överraskar genom sin växtkraft här hemma...
 

RSS 2.0