Semester!

Den som väntar på något gott... i all ära, men jag led faktiskt lite av att jobba ända fram tills i fredags - den där härliga Amalfiveckan kändes väldigt avlägsen och alla andra var redan på semester.
 
Men nu känns det skönt, vill jag lova! Och 15 augusti känns ännu avlägset.
 
Det är ganska folktomt här hemma - Peter jobbar den här veckan, Kata är fortfarande i USA och Malin hos min kusin Mimmi på sommarkollo med min kusin Nillans yngsta. Det var för övrigt en mycket bra avspark på semestern - jag åkte med 9-åringarna upp till Västkusten och stannade sedan dagen efter. Det var först utlovat regn, sedan sol bakom moln - i själva verket låg Mimmi och jag på en klippa mest hela dagen i gassande sol och en svag varm vind, för att mellan varven ta ett dopp i det salta och kanske 22-gradiga vattnet. Kanon!
 
Jag är så imponerad av hur havsfaunan förändras på den korta resan - ungarna kunde fiska krabbor (rätt så stora, faktiskt!), det fanns stora lila sjöstjärnor och ännu större men inte så många brännmaneter (de flesta döda, låg som ett virrvarr på botten, lätta att se i sin starka orange färg). Så synd att inte kameran var med; har här lånat några foton på nätet på djur som liknar dem jag såg igår:
 
 
 
Kameran har dock varit framme här hemma! I trädgården blommar fjärlisbusken, och vi har gott om fjärilar på besök.
 
 
 
 
Och längtar man till Italien, så går det att fuska på hemmaplan också:
 
 
 Idag, när det äntligen kommit en rejäl dos efterlängtat regn, överväger jag att beta av några punkter på to do-listan, t ex dammsuga min bil eller frosta av frysen. Men å andra sidan, nu tittar solen fram... så kanske att jag ångrar mig. Det finns ju böcker att läsa och ord att lägga i WordFeud, t ex.

27 juli

Vilken märkesdag, alltså. Så mycket som är speciellt med den här dagen.
 
Jag visste det inte innan, men iaf Resfeber uppger att det är sjusovardagen:
 
 
Det stämde bra i den här familjen i alla fall, undantaget mig själv. Jag fick några sköna ostörda morgontimmar medan de andra snusade vidare. Julia är i detta nu, strax innan 12, på väg ner i köket; Peter och Malin dök upp redan vid niosnåret.
 
Och så är det första semesterdagen för mig! Jag har för all del naggat den lite i kanten genom att ta bondpermis några fina dagar under veckorna innan, så nu ska jag vara ledig 2 1/2 vecka i stället för 3. Men jag är väldigt glad för de där spontana baddagarna!
 
Idag hade det även varit min svärfar Finns 78-årsdag. Nu får vi uppmärksamma honom här...
 
I väntan på gravsten och stenbänk...
 
Det har gått 3 månader sedan han dog, och på ett sätt känns det oändligt längesen vi var tillsammans allihop. Ibland gör saknaden så ont, att hjärtat vill brista; ibland känns det som att vi har vant oss och skaffat nya rutiner utan honom. Vi ska en sväng till kyrkogården, och sedan på kaffe hemma hos svärmor. 
 
På tal om att sakna, så saknar jag även Kata rejält nu! Hon har varit borta i nästan 3 v och har alltså drygt en kvar på sin språkresa. Den här helgen ska hon till Los Angeles; höga förväntningar.
 
Men så till kvällen byter vi spår igen - då ska det plaskas i en liten pool, drickas bubbel och grillas ute i Vintrie. Julia ska festa med kompisar och Malin ska sova över hos morföräldrarna.
 

Single father

 
Julia har lånat en tv-serie av en kompis; Single father. Den utspelar sig i Glasgow, dit Julia ska åka i september för att plugga. Huvudpersonen spelas av David Tennant, känd från Doctor Who.

Redan från början vet vi att mamman i den stora, brokiga men glada familjen ska dö, och det gör hon också med buller och bång. Sedan ska livet gå vidare, och det jag tyckte var bra med serien var att det inte bara visade på hur jobbigt det är att bli ensamstående förälder, utan hur jobbigt det kan vara att vara människa; oavsett om man är vilsen tonåring, medelålders ofrivilligt barnlös eller bara allmänt inte jättelycklig av olika anledningar.
 
Fyra delar var jätteskönt också!
 
Här en recension inkl skvaller...
 
ps - kul att höra av dig här igen, Ingrid! - ds

Orange is the new black

Julia, Peter och jag har sträcksett på NetFlix-produktionen Orange is the new black - superbra! Huvudpersonen Piper lever ett mysigt liv med sin fästman och tillverkar tvålar med en väninna som sitt levebröd. Men så hinner historien upp henne och hon ska avtjäna 15 månader i fängelse för en ungdomsförsyndelse...
 
En helt ny värld öppnar sig och inget blir nånsin som förut. Man får möta många intressanta kvinnor och öden, och inte så många sympatiska män...
 
Serien bygger på en bok av Piper Kerman, om hennes egna upplevelser. Och YES! - det blir en säsong till!
 
 

Svarta korpar över Villette

 
 
Äntligen en riktigt bra deckare! Jag läser gärna deckare som tidsfördriv, men det här var något extra! Strålande personporträtt, intressanta miljöer (Belgien + Island) och mycket bra språk. Det känns som en ny favoritförfattare!
 
Boken handlar bl a om den ekonomiska krisen på Island, men också om toppmodeller, vänskap och människor som formats av sin barndom. Rekommenderas varmt!
 
Jag läste på Letton (dvs gratis från biblioteket). Tipset fick jag från Sydsvenskans deckarspecial.
 
En bra recension

Sommar!

 
Det finns syner som verkligen är sommar för mig, och en av dem är spången ner till Falsterbostranden. Den har jag gått på hundratals gånger, många gånger varenda sommar så länge jag kan minnas.
 
Just den här tiden på året brukar vi alltid vara på resande fot, så vi frågar oss nu om det alltid är 25° och sol i slutet av juli? I så fall ska vi nog lägga om våra semesterrutiner, för det här är ljuvligt!
 
Jag har varit i Falsterbo några gånger på sistone och varje gång tänkt, att det här borde jag ta en bild på! Så idag packade jag med kameran, och gissa vad - en dimbank låg precis över stranden och man såg ingenting. Det var speciellt på sitt sätt, inte minst när badarna kom ur vattnet, ut ur dimman och gradvis blev synliga. Men efter några timmar på stranden (dimman lättade efter ett tag) och vi vände åter, tog jag fram kameran... Vinden hade vänt och det var varmare i vattnet men ändå rejält kallare än de 21° som Scaniabadet höll igår. 

Lilla familjen

Plötsligt var vi bara tre...
 
Katarina är på språkresa i San Diego, snart har halva tiden av 4 veckor gått. Det är tomt utan henne - Kata är rätt sällskapssjuk och kommer nästan alltid ut i köket när man är där etc.
 
Och så idag när vi höll på med lite trädgårdsgöra i högsommarvärmen  (för en enda gångs skull stod jag i bara trosor och linne och klippte upp grenar på gräsmattan), kom Malins kompis Gustav, Malin själv, Gustavs två bröder och pappa in och undrade om inte Malin fick följa med till deras sommarland några dagar... ville hon såklart!
 
Så nu är vi bara tre, men även om det är lite ödsligt, är det skönt på sitt sätt, en föraning om hur det kan bli här framöver. 
 
Julia och jag har varit några timmar på ett fullsmockat Scaniabad, 21° i vattnet och nästan stilla, sen tog vi en fika i liggfåtöljerna på Espresso House i Västra Hamnen. Mycket skönt det med!
 
I morgon har jag tagit bondpermis och ska en tur till Falsterbostranden på fm, på kvällen väntar ytterligare en rosépicnic - verkar vara ett tema nuförtiden. Fast igår bröts mönstret av champagneparty... trevligt såklart men att släcka törsten med Moët Chandon i eftermiddagsgasset får man betala för idag... något tung i huvudet...

Den vita stenen

 
 
Jag och Malin har sett alla 13 avsnitten av Den vita stenen på SVT Play. Jag är så glad att Malin gillade den, så att jag fick tillfälle att se om den och bli sisådär 9 år själv igen! Varken Julia eller Katarina var så förtjusta i den, när jag testade den på dem i samma ålder. De gillade bättre tecknat.
 
Jag gillar det låga tempot och allt det gammalmodiga, även om jag, precis som med Barnen i Bullerbyn eller Emil i Lönneberga, undrar hur ett barn fött på 2000-talet kan relatera till det. Allt var så annorlunda då!

Dans på glödande kol

 
Jag tycker att Anna Jansson skriver spännande, och har ett bra flyt i språket. Jag gillar personporträtten, inte minst av Maria Wern, och särskilt i de första böckerna var det så underbart skrivet om Gotland. Men den här, Dans på glödande kol, vad ska jag säga? Det märks att det är 14:e boken i en serie och själva gåtan kändes väldigt konstruerad. Vem som hade gjort det kunde man gissa sig till ganska tidigt (och det är OK för det var just en gissning) men summan av allt blev lite väl osannolik.

Fast, det kan mycket väl hända att jag plockar upp en oläst Anna Jansson vid ett annat tillfälle; helst när man kan ladda ner den gratis från biblioteket till Letton!

En tiger för en ängel

 
 
Jag har läst Anne B Ragdes En tiger för en ängel. Det är en riktig barndomsskildring och jag kunde känna igen min egen nioårings slutledningsförmåga i Lottes ibland, hur Lottes fantasi arbetar med mönster i träet som blir till ansikten, och djur som Lotte kommunicerar med på olika sätt.
 
Lottes föräldrar håller på att skiljas och föräldrarna är unga och ganska omogna i sitt sätt att hantera situationen. Jag tror att boken utspelar sig på 60-talet - mycket är som från en annan tid; bland annat är det skamligt med skilsmässan.
 
Varje sommar åker Lotte till Farmor i vackra Perlevik, och det är en helt annan miljö än Trondheim där nu mamman mest sitter och gråter. I Perlevik finns plats för kramar och ett långsamt liv, där Lotte är viktig och älskad.
 
Jag både ogillar och gillar hur allting skildras väldigt sakligt genom Lottes ögon - det är nästan som en rapport utan känslor, men ändå förstår man ju precis hur det känns. Jag lyssnade till boken och uppskattade Marie Richardssons uppläsning. Jag tror att jag hade kunnat tappa tråden om jag hade läst istället.

Fyra månader utan klädinköp

Ojoj, det går visst sådär med klädköpfritt år... fast nu har en tredjedel av året gått ändå och jag har inte flippat ut totalt.
 
För det första missade jag förra månadsrapporten; sammanföll med tröttma efter studentfest. Det betyder också att jag tappat kollen lite. Men ganska gott minne har jag. Jag köpte 2 t-shirts och en top från meandi, som jag berättade om i maj-rapporten, och så har jag köpt ett nattlinne i sidentrikå från sidenselma:
 
 
Bra köp, men dåligt att jag vill tvätta det separat med eget tvättmedel så att det håller längre = ligger länge i tvättkorgen.
 
Dessutom har jag fått två par chinos (orange + knallblåa) från Victoria som klämt ner sig sisiådär 20 kg.
 
Jag har kastat en pyjamas och ett par skor.
 
 
Summering sedan 10/3:
 
Använt 9/10 frikort
Kastat 6 plagg
Gett bort 5 plagg
Fått 2 plagg
 
Så man kan säga att jag står på plus minus noll, in och ut ur garderoben. Betyder att jag nog ska rensa lite mer. Och det kommer att vara svårt att klara 9 månader med bara ytterligare ett klädinköp. Jag vet med mig att jag fortfarande har flera helt oanvända plagg från Londonköpracet, och dem försöker jag tänka på när jag blir sugen på att köpa något nytt. Dock har jag inte så mycket som spanat på reorna som pågår för fullt. Vi får se, helt enkelt!

Ädelost- och päronsallad

Nu är tiden då maten ska ta nolltid, man vill bara vara ute. Den här fina salladen (eller något liknande) blev vi bjudna på under Österlenturen förra helgen och jag repeterade på rosépicninc i Västra hamnen i tisdags.
 
 
Jag la till skivad selleri, skivade sugarsnaps och salladslök för mera smak och krisp. Receptet kommer från Zetas sajt, där det för övrigt också finns en god italiensk buffé att härma.
 

Sommardröm

Det här är en sån där helg som man kan drömma om när det inte är sommar längre.
  • Åka genom Skåne, naturen är så vacker, ibland är det som att åka i ljusgröna tunnlar.
  • Träffa skönaste kompisarna, inga krav, bara trevligt.
  • Traska ner till stranden, kompisarna har packat kylväskan med valnöts- och ostsallad och rosé, barnen leker, vattnet svalkar härligt.
  • När vi är mätta på sol och bad, traska tillbaka till stugan, pyssla med maten tillsammans, smutta på en GT, grilla, skratta, spela spel, tills all ork är slut.
  • Sova ut, vissa ger sig ut på joggingtur, andra dricker kaffe med en morgontidning. Rosor som doftar så gott att man blir galen.
  • Tillbaka till stranden, lata sig, njuta, dricka kaffe.
  • Vi skiljs åt men hoppas och tror på repris innan sommaren är slut.
  • Hem igen, tvärdrag överallt.
Peter vilar utanför bastun, bastun behövdes inte startas den här gången...

RSS 2.0