Måkläppen

foto: Björn Hillarp
 
Varje höst brukar jag träffa mina gamla rara tullarkollegor (känns som 100 år sen vi arbetade ihop!) för att laga mat och intensivumgås i Falsterbo. Ofta klämmer vi in någon aktivitet/utflykt också, och flera gånger har Måkläppen kommit på tal. Till slut kollade vi upp det och blev varse att naturreservatet bara är öppet för allmänheten november till januari, med hänsyn till fåglar och sälar.
 
För flera månader sedan prickade vi då in en dag att gå ut där; Trettonafton. Vi skulle även ge respektive en chans att hänga med; vissa nappade. En av tullarbrudarna valde konstigt nog Kanarieöarna istället för Måkläppen. Vädret hade varit sisådär på sistone, framför allt rätt blåsigt, så döm om vår förvåning när denna prognos slog in, det var rentav mindre vind än förutspått:
 
 
Vi träffades på parkeringen vid Flommens GK kl 9, iförda varma jackor, rejäla skor och med fika i ryggsäckarna. Det var helt vindstilla och soligt och fantastiskt!
 
Härlig morgonsol, och se så stilla vattnet är!
 
Vi irrade bara lite helt först - hade ju läst att det var yttre reveln som gällde; ändå var vi på väg att hamna på insidan som skärs av av en vik. Men när vi väl fattat att hålla oss helt nära havet kunde man inte ta miste. Det tog nog en halvtimme att nå skylten där Måkläppen börjar.
 
 
Mycket snart såg vi sälar i vattnet utanför, som stack upp sina huvuden och kikade på oss. Tyvärr kom jag åt någon inställning på kameran, eller så var helt enkelt ljuset för starkt, så alla mina sälbilder blev väldigt mörka, och när jag ljusar upp dem blir de gråa...
 
 
 
På andra sidan var det den där viken, där det var mycket fågelliv, och andlöst vackert.
 
Mycket motljus!
 
Vi var nästan helt ensamma till en början - såg bara en ensam vandrare samt ett annat par. Det kändes som man hade världen helt för sig själv och allt var orört.
 
 
Men efter en timme såg vi ett större sällskap påbörja vandringen. Då hade vi redan nått ut till udden där vi fikade och fick syn på ett 50-tal sälar som låg och vilade sig (?) på stranden. De märkte att vi kom, och kikade på oss men vi höll oss på avstånd så de flesta låg lugnt kvar.
 
 
Vissa gled i vattnet en stund och lekte, och hasade sig sedan upp på stranden igen.
 
 
Efter fikat trodde jag att vi skulle gå tillbaka, men det var fel! Vi skulle såklart följa Måkläppen tills där den nästan nästan möter land igen! Jag hade inte tekniken med mig på turen - förutom kameran så tappade gps:en i mobilen kontakt, så hela promenaden registrerades inte i Funbeat. Vi gick alltså till dit jag ritat in pilen.
 
 
Vi såg ytterligare en sälkoloni med lite färre sälar. Det var frestande ta sig över det lilla vattnet... om det inte hade varit för att det bara var ett par grader i luften och midjedjupt, kanske 2 meter brett.
 
Vi gick snällt tillbaka samma väg.
 
Havet var kristallklart och kluckade frestande. Jag blev badsugen men la band på mig.
 
När vi närmade oss fyren igen, på tillbakavägen, var det horder med folk som ville njuta av natur, sol, sälar, fika, och det var inte alls lika fridfullt längre.
 
Promenaden var ganska utmanande då vi inte hade fast mark under fötterna på nästan hela tiden, så man fick spjärna emot; idag känns det lite, men på ett skönt sätt, i benen! Allt som allt tog det dryga 4 timmar; men då ingick både sälspaning och fika.
 
Jag är mycket glad att jag har fått uppleva Måkläppen en så här vacker dag, och i trevligt sällskap dessutom.
 
 

Kommentarer
Postat av: Victoria

Bra tips, dit får vi tydligen bege oss någon dag. Och tidigt då, för att slippa trängsel.

2013-01-06 @ 13:27:20
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: Karin Själv

Ja, passa på innan det stänger igen! Och kanske kan vi få se riktigt fina bilder om du får Fredrik med? Tror faktiskt inte att det är nån särskild trängsel en vanlig normal dag; bara att det var så himla fint väder igår som lockade ut dem!

2013-01-06 @ 16:15:18
URL: http://www.karinesmeralda.blogg.se
Postat av: Ingrid

Åh vilken fantastisk naturupplevelse!!!! Så vackert. Vilken tur ni hade med väder och stillhet! Förstår att ni är supernöjda att det blev av. Måste var magiskt den tiden på året då man inte får gå dit :) .

2013-01-29 @ 22:32:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0