The slap / Örfilen

 
 
Ännu en snabbkonsumerad serie... det gick snabbt att konsumera för man ville bara se nästa avsnitt, och nästa, men desto längre tid tar det att sluta fundera på serien... Det var Åsa som med träffsäkerhet tipsade.
 
Det var ett inledande avsnitt där örfilen välfötjänt (?) utdelades (du ser själv, jag svävar på målet - var det rätt eller fel att den odrägliga ungen fick sig en lusing?), och sedan 8 avsnitt där olika personer stod i fokus. Minsann var det inte många man kunde känna sympatier för till slut - alla var som riktiga människor med skavanker i karaktären, men också med anledningar till att agera som de gjorde. Eftersom det handlar om folk i min egen ålder, med div medelålderskriser och existensiella funderingar, gick serien rakt in i mig. Igenkänning på många plan (fast nej, jag tar inte droger i smyg när familjefesterna känns tama; men minns hur vissa mammor för sådär 10-15 år sen alltid skulle gå ut och titta på förrådet smygröka medan småbarn fick välling).
 
Här lånar jag från svt:s beskrivning - serien finns inte på svtPlay för tillfället, men går att köpa på dvd för en hundring eller två:
 
På ytan verkar allt vara perfekt. Hector ska fylla 40 och släkt och nära vänner samlas för en avslappnad grillfest i familjens trädgård.
 

Vinet flödar och stämningen är på topp. Allt tar dock en plötslig vändning när de närvarande barnens lek urartar och Hectors kusin Harry utdelar en örfil.

 

Örfilen är en provokativ och hyllad australiensisk dramaserie i åtta delar, där de inblandade medelklassfamiljernas värderingar sätts i gungning efter den utdelade örfilen. Reaktionerna är starka och mannen som slog ställs inför rätta. Detta splittrar vänkretsen och vännerna tvingas att välja sida i konflikten.

 

Tittarna får sedan följa händelseförloppet genom åtta personer. Deras olika historier komplicerar intrigen än mer och samtliga vi följer påverkas på ett eller annat sätt av örfilen. De inblandade tvingas också göra upp med sina egna tillkortakommanden, som drogberoende, skilsmässor och otrohet.

 

Serien undersöker vad som är gångbart bland medelålders människor. Har man rätt att lägga sig i andra människors liv och barnuppfostran? Och vilka värderingar är acceptabla i ett modernt samhälle? Programmet baseras på Christos Tsiolkas succéroman med samma titel. Örfilen är flerfaldigt prisbelönad, bland annat vid tv-festivalerna i Monte Carlo och Banff.

 

I rollerna: Jonathan LaPaglia, Sophie Okonedo, Alex Dimitriades, Essie Davis m.fl.


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Hej! Vad roligt ni har som tittar på så många bra serier!! Denna har jag inte hört om, men vi har varit dåliga på TV i våras.
Nu är vi i alla fall i härliga Italien. Vi blandar högt tempo med lite korta andningspauser, men har lovat barnen tre dagar med sol och bad på Amalfikusten innan vi åker hem :). Idag har vi varit i Herculaneum och tittat på utgrävningarna där, sedan var vi på ett välgjort interaktivt virtuellt museum. Sedan ville vi bara hitta en strand för att ta ett avsvalkande dopp i havet innan kvällen, men det var inte så lätt.... Nu ska vi upp på Vesuvius och äta middag på något ställe som vi blivit tipsade om. Osäkert hur bra tipset är, men vi blir säkert mätta. Kram Ingrid.

Svar: Ni är beundransvärda i allt ni företar er! Klart att ni inte slösar bort tiden på stranden eller vid poolen! Ska bli kul att höra allt sedan!
Karin

2013-08-11 @ 19:32:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0