Belöning

Minns du mitt husmorstips att sätta ut alla krukväxterna på skuggig plats på altanen hela sommaren? När man sen tar in dem, har nästan alla satt knopp.
 
Porslinsblomma, har i skrivande stund 8 blommande klasar och sprider en sötaktig doft i huset, för mig är det barndomsminnen, porslinsblommor fanns hemma hos Farmor och Farfar i deras stora lägenhet vid Triangeln, och jag brukade fånga en droppe av blomsaften som varje sammetsaktig blomma släpper i från sig, och slicka i mig...
 
 
Orkidé, just den här kommer att ha en ovanlig lila blomning om en vecka eller två:
 
 
Novemberkaktusar - nästan överdrivna i sin blomning:
 
 
Vet inte varför jag kallade inlägget Belöning; så himla mycket ansträngning var det inte att bära ut och in blommorna, och dessutom slapp jag tänka på att få dem vattnade när det var semester.
 

Barnbrädet i Wordfeud

Jag tycker att barnbrädet (random) i Wordfeud är ganska trist - det blir lite för mycket tur och sen på slutet är det lite segt när alla bra ställen är tagna. Jag är naturligtvis också emot att spela ostrict (där böjningar av ord godkänns), men mot Julia har jag alltid två spel igång, på hennes initiativ - ett strict på vanliga brädet och ett ostrict på barnbrädet.

Just idag tyckte jag ändå att det var kul att påbörja dagens match med henne på barnbrädet, så roligt att jag bemödade mig att ta fram kameran och fotografera av skärmen då jag inte vet hur man tar en skärmdump på HTC.  
 
*går nu otåligt och väntar på att Julia ska vakna och slå på telefonen*

 

Fredagsritualer

Det är något visst med fredagar... i många familjer är det texmexkväll, hos andra är det lövbiff, pommes och bearnaisesås, hos oss är det inte sällan pizza, alt varmrökt lax, men det är alltid coca och allra oftast vin för vuxna och myndiga.
 
På mitt jobb är det godisbuffé halv tre - det är nästan viktigare att det finns än att man går dit...
 
Min egen fredagsritual är annars att jag byter präktiga och intressanta P1 mot P3 på väg hem från jobbet - min bästa fredagsstämning står Lilla Al-Fadji för! Jag älskar hur han svär, är snuskig och hånar med sin hesa och läspande röst.
 
Ett smakprov om någon mot förmodan missat:
 
 
Hur firar du fredag?

Hälsningar från Karin

Jag är kvar, bara inte så aktiv. Jo, egentligen är jag jätteaktiv men inte här. Jag har agerat ganska mycket flytthjälp, litegrann av fotbollsmamma, rätt så mycket löneslav men har också varit på en finfin inflyttningsfest i Lomma och hunnit se många avsnitt av danska Brottet.
 
Jag hade i alla fall en tanke om ett blogginlägg igår som GARANTERAT var sista dagen utan strumpor - hu vad kallt det var, helst efter jobbet då det jagades mellan lampaffärer i snålblåst och regn. Så idag klädde jag på mig ordentligt, med strumpor, stickad kofta och annat höstmysigt och höll på att förgås av värme. Vi har haft lite problem med att få igång värmen i huset men nu vill jag lova att den funkar (15 grader ute dessutom istället för 5 som igår morse) och även på kontoret var det lite varmt.
 
Några andra som inte förstår sig på vädret är mina dahlior som inte blommade som väntat när vi var på semester i mitten av augusti, utan nu. Men de är vackra så att det förslår. Just den här mäter nog 20 cm mellan ytterspetsarna, nästan vulgärt tjusig.
 

Om trosor

Ojoj, misstänker att ni nu förväntar er något riktigt spännande... men nu är det så, att trots att jag är 43 år fyllda, har jag tydligen fortfarande saker att upptäcka (just det överraskar mig såklart inte)... men jag trodde att jag hade koll på underkläder... Jag tycker vanligtvis att vissa personliga saker som underkläder, tarmfunktioner, sexdrömmar etc inte behöver ombloggas, men tydligen kan jag inte undanhålla er dessa godbitar.
 
På senaste tiden har jag kartlagt två nya sorters trosor som jag verkligen gillar! 
 
Den ena sorten är från Twilfit och de har inga sömmar. De är perfekta att cykla i! Jag använder bara blöjcykelbyxor om jag ska cykla längre än 30 km utan paus, men på mina jobbcyklingar (27 km enkel tur) har jag emellanåt fått problem med att troskanten skaver där jag sitter på  den på sadeln. Inte längre!
 
Laserskurna trosor, visst låter det high tech? Mycket bekväma och ska tydligen vara väldigt bra under tighta kjolar eller byxor också. Själv har jag bara cyklat i dem. De tål tvätt utmärkt bra också! Högsta betyg!!
 
Och nu, något ännu mera osexigt... dambenkläder!!
 
De är i 100% sidentrikå. Faktiskt ser mina inte alls så långa ut som på bilden utan mer som ett par lite längre boxershorts. Jag köpte två par (ett par naturvita och ett par svarta) och de räddade min sommar! För första gången på åratal har jag utan att tveka gått i kjolar och klänningar hela dagarna även i väldigt klistrigt och varmt väder. Förr har jag alltid fått tänka mig för, om jag ska gå långt har jag hellre tagit shorts för att låren annars skaver mot varann. De här var ljuvligt mjuka, och trots 35° värme gjorde de mig inte varm utan snarare sval! De verkar reglera temperaturen utmärkt, och jag blev inte det minsta svettig. Leverantören är Siden Selma som har så mycket fina grejor!

Curlingmänniskan

Jag vill inte skriva curlingmamman, för jag tycker nog att jag curlar på andra fronter också, men jag gör det ganska gärna. Helgen har verkligen gått i ett!

Malin spelar ju fotboll, och det är mest Peter som brukar sköta det, då det är "hans" intresse... men nu har han ju varit i Australien en vecka så jag fick ta över den här helgen. Igår var det match i Borgeby, samling halv tio - jag fick väcka Malin kvart över åtta för att få henne klar...
 
Vill gärna vara målis!
 
Fram och tillbaka till Borgeby, hem och ordna lunch, sen lämnade jag barnen hemma och stack för att hjälpa Mor med flytten. Julia gick med Malin på bio, Modig, inkl fika, så det blev ganska många timmar att flytta på.

Sen handlade jag och lagade middag, Kata tömde diskmaskinen och dukade, och efteråt tog Julia och Kata hand om disken efter maten. Vi avslutade med lite kortspel innan det var läggdags för vissa.

Och så idag - Kata har konståkningsträning på söndagsmorgnar - hon cyklar snällt till alla andra träningar men söndag morgon skjutsar vi henne. Hon skulle vara på plats vid 8, hämtas igen halv tio.

Sen packade vi bilen för att hälsa på släkten i Falsterbo, jag, Malin och Julia. Kata ville gärna följa med men det gick inte att kombinera logistiken, då hon skulle vara på cheer leading kl 13. Det belv en trevlig 11-kopp kaffe och uppdateringar på diverse fronter. På väg tillbaka från Falsterbo släppte jag Malin i Höllviken där det var fotbollscup, samling 13, såg till att hon fick en varm korv och såg ca 10 min av matchen.

Sen hade Peters plan landat på Kastrup, 13:20, och jag körde för att möta på Hyllie. Jag släppte Julia, som skulle till stan, hemma, på vägen. Peters bagage var försenat så det var ganska lång väntan. Planen var att tillsammans köra tillbaka till Höllviken för att se på sista matchen och ta hem Malin, men klockan blev för mycket och Peter var jättetrött och ville hem. Malin fick skjuts hem av en annan familj.

Kanske onödigt många mil i bil, men rätt roliga saker, och omväxling! Nu är jag dock inte alls redo för arbetsvecka; skulle behöva lite vilohelg att göra ingenting på.
 

Jobba hemma

 
Idag behövde jag passa på hantverkare och fick lov att jobba hemifrån. Skönt. Min avdelning växer och i förra veckan kom 3 nya; det går inte att undvika att det blir en hel del frågor till oss "veteraner". Så skönt att få lite fokus, slippa möten och kunna sköta det där med hantverkaren också. Då och då får man ju kolla av sin egen dator också så att man inte missar något viktigt. Jag undviker dock att ha den öppen hela tiden... Det blev sen lunch och jag passade på att ta en promenad i det fina vädret. Härligt! Men nu är arbetsdagen slut och jag ska packa undan jobbdatorn.

Samvetsfrågor

Den där lilla åttaåringen kan vara irriterande receptiv ibland. Peter är en vecka i Australien och en del saker sköts lite annorlunda här hemma då. Igår frågade Malin "Mamma, om du hade varit gift med någon annan än Pappa, hade du aldrig använt överkast då?"
 
På samma tema noterade stortjejerna att det visst går finfint ibland att äta hamburgare i bilen - "Är det bara för att inte Pappa är hemma?"
 
Och kan nu inte undanhålla er vad jag tog till hamburgaren! Vi hade varit på Nova Lund och var vrålhungriga efter väl uträttad shopping. Max drivethrough såg väldigt frestande ut. När vi satt i kön såg jag reklam för lyxshakes. Innan jag hann tänka hade jag beställt en med mintchoklad. Det var första milkshaken på sisådär 10 år och den var gudomlig. Den var sååå värd alla kalorierna, med bitar av hackad mintchoklad och lite vispad grädde på toppen. Något säger mig att det inte dröjer 10 år till nästa gång.
 

Lördag i bild

Lite av varje har jag hunnit med idag, och passat på att fota... så här kommer lördag i bild, och med lite text också.
 
Tidig uppstigning som alltid; idag hade jag nog kunnat sova lite längre om inte Malin hade börjat garpa. Frukost och morgontidning, skönt.
 
Sen var det dags för tvättberget, dvs ren tvätt att vika:
 
 
Jag passade samtidigt på att producera lite nytt till nästa tvättberg, genom att köra några maskiner tvätt...
 
Sen plockade jag in krukväxterna som har varit på sommarförvaring på altanen - som tack för det hade både novemberkaktusar, orkidéer och porslinsblomman friska gröna blad och många nya knoppar. Vissa hade nog uppskattat en omplantering, men det händer inte värst ofta här.
 
 
Peter tog en cykeltur i blåsvädret och kom hem lagom till Malins fotbollsmatch - det var hemmamatch och Malin fick som önskat stå i mål andra halvlek. 
 
 
Hon höll tätt och matchen slutade 1-0. På Hyllie IP blåser det alltid - idag extra mycket - sträckta fina flaggor i bakgrunden - men när man låg ner på gräset och solen tittade fram var det riktigt skönt. Förträffligt nog kom serveringen ut med en kärra med kaffe och annat fika - man vill ju inte lämna händelsernas centrum för att gå till klubbhuset.
 
En snabb matbit hemma; sen var det dags att hjälpa föräldrarna med lite flyttförberedelser - det mesta sköter de på annat vis men idag flyttade vi några bokhyllor till det nya stället. Här klättrar Malin på släpet utanför huset som nu är sålt, där de (och till en början även jag och mina bröder) bott sedan jag var 10 år.
 
 
Hyllorna skulle stå i gillestugan i källaren och det visade sig att det smartaste var att putta in dem genom de stora källarfönstren som man kunde lyfta av helt och hållet. 
 
Efteråt körde Peter hem för att förbereda sig för sin Australienresa imorgon (stryka lite, tror jag) medan jag och Malin stannade på kaffe. Sen promenerade jag och Malin hem, skönt faktiskt.
 
Till kvällsmat var det hämtpizza för resten av familjen och jag får då istället "grillspett minus pommes plus feta" - min standardbeställning. Lika gott varje gång, faktiskt!
 
 
Till slut blev det kortspel och jag hann precis vinna i Plump innan Julias kompisar drällde in för filmkväll.

Blockflöjt och glömska

Nu är lilla Malin andreklickare och som ett brev på posten mejl i inkorgen blir man då också blockflöjtsspelare. Ni som har haft småungar eller varit det själv här i Malmö vet att i praktiken är blockflöjten inträde till övriga musikkurser i kommunala musikskolan.
 
Det fina med blockflöjteriet är att det brukar vara på den egna skolan, i anslutning till skoldagens slut vid 14, så inga lämningar och hämtningar behövs. Så också för Malin, som missade sin första lektion förra fredagen på grund av sjukdom men som nu äntligen fått börja.
 
Vad jag hade glömt: först och främst var Julias och Katas flöjter fanns - vi hade några stycken ett tag (varav vissa dömdes ut då barnens moder bitit i munstycket när hon var åtta år). Så vad gör man då? Funderar över andra med något äldre barn som blivit klara med blockflöjten - intresset brukar vara 2 eller max 4 terminer. Sagt och gjort, snälla Åsa hade en över som vi fick överta. Så far so good. 
 
Blockflöjtsböckerna kunde Julia däremot snabbt hitta - rätt bok men fel upplaga fanns (grönt omslg istället för blått). Givetvis skickade jag med Malin den, men det blev fel - i Julias bok kallades B för H och så saknades någon visa. Jag sa Malin redan nu kunde lika gärna lära sig nu att B=H i notsammanhang att vi kunde kopiera de saknade sidorna från en kompis. Men det ville absolut inte Malin, hon ville ha den rätta boken. Jag förstod att detta var viktigt, så efter att först ha kollat Åsas version har jag klickat hem en egen (inte ens en begagnad). 
 
När jag berättade detta för Malin blev hon väldigt lättad, och det visade det sig att jag hade glömt en annan sak: vilket bostadsområde vi bor i. ALLA de andra klasskamraterna hade exakt likadan låda till sin flöjt och exakt likadan putsduk och exakt likadan ny bok, dvs alla de andra hade fått en helt ny flöjt och en ny bok, för 800+200 kr... ingen annan kör begagnat. Samma aha-upplevelse som när klassen 2 ggr ska åka skridskor och vissa barn plockar upp skrillor med packpappret kvar inuti. Vad händer med alla urvuxna skridskor och flöjtar när barnen slutat spela? Går de på tippen eller??? I så fall är det inte klokt! Är det ingen som har kusiner att ärva från, eller lite äldre ungar i grannhusen? Jag påminde Malin om vilken tur hon hade som hade en avvikande ask till sin flöjt - lätt att känna igen ju!
 
Till sist, jag hade också lyckats glömma hur ihärdigt åttaåringarna här hemma alltid har övat på sin flöjtläxa, och hur det låter...

Inte bara älgjakten är igång...

... här hemma finns helt andra villebråd och jaktlyckan är väldigt god.
 
 
Jag börjar bli lite trött på dem nu. Och tro inte att det är en liten espressomugg på bilden, utan det är glaset som passar för en lungo-kopp kaffe. Förutom att ungar skriker och vaknar på nätter, är det ett säkert hösttecken. Går bra ihop med att jag MÅSTE börja med strumpor och jacka. Idag var det inte alls skönt utan!
 

Moderspassion 
Moderspassion (klicka och läs en bra recension!) av Majgull Axelsson fick en femma av mig (i Boktipsets betygsättning). Hade man kunnat ge den en sjua hade jag gjort det också.
 
Sällan har jag läst så bra beskrivningar om hur det är att älska och avsky, och vara stolt över och skämmas över dem som står oss allra närmast: mödrar och döttrar. Det var igenkänning på många plan även om jag nästan aldrig behövt skämmas över mina tjejer (men sista dagen är heller inte kommen, jag vet att allt kan hända).
 
Det är en del glädje men mer av bottenlös sorg. Det finns systerskap och främlingsskap.
 
Det finns en del fäder och söner i boken också, men de är verkligen bara bifigurer.
 
Det blev inte sämre av att jag konsumerade boken i uppläsning av Katarina Everlöf.
 
Varsågod, följ detta boktips, och du kommer inte att ångra dig.

Ett dygn

Får nu blogguppdatera lite i efterhand...
 
I helgen hade jag ett sånt där härligt dygn som laddar batterierna... stack hemifrån vid lunch på lördagen, körde ner till Falsterbo, hann sätta på el och vatten och kyl och frys inför bästa tullartjejernas ankomst. (Jag blev lite skrattad åt på jobbet idag för att jag kallade mina jämnåriga kompisar för "tjejer". Jag försvarade mig med att vi var tjejer när vi lärde känna varann för mer än 20 år sen.) Jag klippte också gräset i solskenet - hann precis svida om från arbetskläder när M och T kom. Vi fick smutta på några Cosmopolitan (tranbärsjuice, vodka, cointreau, lime, toppat med Russian) i solen och snackade om ditt och datt. Just då ringde Peter och hade blivit biten i benet av en hund, men han lät rätt sansad. Eftersom inte Y hade kommit, kunde vi inte prata "allvar" - det gör vi inte förrän alla är där.
 
Framåt 16 kom Y, direkt från Bruschetta med vår mat. Den satte vi i kylen så länge. 
 
Varje dag tänker jag "sista sommardagen eller första höstdagen?". I helgen var det sommar!
 
Sen snicksnackade vi lite till, och började så smått fixa med dukning på andra sidan huset. Det var närapå skönt väder och inga mygg... vi fick 
 
  • Carpaccio på lufttorkad fläskfilé med svartpeppar, citronolivolja, ruccola & parmesan
  • Helstekt fläskfilé med örtsmör, serveras med örtrostad potatis och sparris 
  • Crema catalana alt Mascarpone med choklad
 
Jättegott! 
 
Sen börjades det i vanlig ordning pratas om nakenbad framåt natten, och vi höll i våra traditioner, och travade ner till stranden, glada i hågen. Det var både fullmåne och stjärnklart, så jädrans vackert, nästan overkligt. Vattnet var varmare än luften. Märkligt nog var några typer ute och gick på stranden med ficklampor. Fegisar!
 
När vi kom hem igen åt vi popcorn och var nog lite flamsiga innan vi la oss.
 
Nästa morgon åt vi världens lyxfrukost ute, nästan skönt igen, med färska hallon och blåbär, yoghurt, blodgrape, grovt bröd med olika pålägg, kaffe, finaste juicen; you name it. Man blev mätt, och sen satt det fint med en långpromendad - runtom i Falsterbo och vid havet i stark motvind.
 
Sen skulle tjejerna hemåt och jag stannade en stund till för att röja lite och klippa gräsremsan framför huset. Då kom solen fram på riktigt och jag landade en lång stund i solstolen, ensam med mina tankar - oj vad jag uppskattar det någon gång ibland.
 
Tillbaka hem till familjen - det är gott det också! Vi åkte till Bokskogen alla fem på Peters initiativ. Stackaren kunde ju inte veta att det var Skogens dag och att ALLA var där. Man blev invinkad på parkeringen av särskilda vakter till och med...
 
 
 

RSS 2.0