Fikon i rödvin

 
 
Jag skojar inte när jag säger att jag nog kommit fram till den allra godaste av efterrätter... och då har jag provat mig igenom en del. Och ja, till saken hör att jag verkligen uppskattar fikon!
 
Mitt i decemberhetsen i fjol blixtrade det förbi några fantastiska små rödvinskokta fikon i personalmatsalen; på julbordet, till nån ost nån dag och jag var bara för uppe i varv för att lägga dem på minnet ordentligt eller fråga efter receptet. Men så i förra veckan, på väg till Louisiana med min bror, var vi tvungna att stanna till vid ett enkelt snabbköp för att Mats var lite hungrig, och utanför, i stora högar, låg påsar med små spanska fikon - då slog matminnet till och jag köpte snabbt 2 påsar à 500 g. Men hur skulle man tillaga? Jag frågade i matsalen, och kockarna kunde först inte dra sig till minnes, men sen kom det "Tog man inte litta rövin, litta honung, nåt lagerblad å en kanelstång å kokte ihop? Prova du med nåt sånt!" Hem och surfa lite, fann ett bra recept att utgå ifrån: Monika Ahlbergs rödvinskokta fikon. Givetvis fanns inte exakt allt hemma så experiment pågår; jag la till lagerblad och kanelstång enligt killarna i köket och istället för apelsinmarmelad tog jag svart vinbärsgelé och lite rivet citronskal. Man äter dem ljumna med vispad grädde eller fin vaniljglass.
 
Så nu har cheesecaken på Espresso House och chokladfondanten åkt ner ett steg på Världens bästa efterrätter-listan, medan de rödvinskokta fikonen seglar upp på förstaplatsen!
 
Enda problemet - första påsen fikon är redan uppanvänd.

Kommentarer
Postat av: Victoria

Låter gott, när tänker du bjuda på det? ;-)

2012-11-02 @ 21:23:51
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: Karin Själv

Eh, bjuda? Är rätt nöjd med att ingen annan här hemma gillar fikon... men, jo, till dem som delar förtjusningen kan det kanske gå.

2012-11-02 @ 21:37:07
URL: http://www.karinesmeralda.blogg.se
Postat av: Victoria

Haha, du vill inte bjuda bort de få du har?

2012-11-03 @ 11:19:04
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Oj, låter gott och "vuxet". Tror jag skulle älska dem och också få ha dem ganska mycket för mig själv :) .

2012-11-04 @ 21:13:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0