Åhörardag i ettan

Det är nog fel att kalla det åhörardag, för det brukar innebära en eller två dagar då alla föräldrar är inbjudna. På Malins lilla gulliga skola med en liten etta, en liten tvåa och en liten trea, är man välkommen vilken dag som helst, och jag valde idag.

Jag blir alltid förbluffad över allt som inte var som när jag själv gick i skolan, och förstås var jag imponerad av hur mycket raringarna lärt sig på mindre än ett skolår. 7-åringarna är så ambitiösa och positiva till nästan allt! Fröken (lillasyster till en tjej i min parallellklass i hela grundskolan) tog varje barn (och mig) i hand på morgonen, mötte blicken och sa Godmorgon. Nästan samma procedur när dagen var slut, förutom att många av barnen även passade på att ge fröken en kram.

På morgonen pratade de först om lite allt möjligt, vilken dag och namnsdag det var, hur många dagar som gått av mars, vad man oftast kallar 7 dagar, hur många veckor det troligen finns kvar på mars - visualiserat av att de avrivna kalenderdagarna klistrades upp på väggen. Under tiden kom fler och fler händer upp i luften, många hade något att berätta eller visa upp. Jag beundrade fröken som kunde lyssna på allt, utan att börja skratta eller tysta ner någon. Det kunde låta såhär:

"Att... ehm... igår stukade jag foten!" (Vad skönt att det har gått över nu då)

"Alltså, fröken, jag har alla Michael Jacksons skivor därhemma!" (Ojdå, han har ju gjort massor av skivor)

"Fröken, det är inte tisdag idag!" (Just det, jag skulle just byta till rätt veckodag)

"... Eh... Vadhetterdet... min mormor heter faktiskt Siv!" (Ja, då är det hennes namnsdag idag, ju!)

Sedan blev det halvklass och de jobbade med bokstaven B. Fliten lös!

Efter det, rast i snöblandat regn.

Sen lite mer lektion, gick igenom matteläxan och rättade sin egen bok. Skrev lite på en egen berättelse, klistrade in bilder och färglade dem.

Lunch strax innan 11 (!), sedan rast igen, samma trista väder.

Halvklass igen, nu med fritidsfröken som läste en bok, barnen löste lite korsord, och sedan jobbade de undan oavslutade projekt.

Samling i klassrummet igen, tittade på Evas Superkoll om bokstäver. Fröken delade ut kinesiska tidningar, och så pratade vi om de bokstäverna.

Slut för idag! Fritids för de flesta men Malin och jag cyklade hem.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Låter som en TOPPENKLASS!! Håller med, så mycket de lär sig VARJE dag! Och lärare är verkligen mästare på att svara på många frågor samtidigt och ändå föra lektionen vidare. Fantastiskt! Jag sitter också och skriver på min blogg just nu om hur härligt det är när barnen verkligen tycker det är KUL att gå i skolan.

Precis så där vill jag att det ska vara i mina barns klasser. Skrattade glatt åt hur du lyckats komma ihåg och skriva ner alla kommentarer, ser det PRECIS framför mig!

2012-03-11 @ 23:56:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0