Annorlunda Köpenhamnstur

Idag åkte jag till Köpenhamn med två kompisar och fick se lite ovanliga saker!

Först gick vi till Nationalmuseum och bokade visning av Klunkehjemmet, en våning i viktoriansk stil som fått stå orörd i årtionden. Vi var bara fem personer på visningen tillsammans med en kunnig och trevlig guide. Det kostade 50 DKK. Det var väldigt intressant och jag fann några saker särskilt fascinerande:

  • På väggarna i matsalen hängde bland andra jakttroféer uppstoppade huvuden av jakthundar. Jag vet inte varför det kändes så makabert jämfört med hjorthuvuden eller uppstoppade fåglar...

  • I ett av flickornas sovrum var det rosa färg på väggen, och det visade på att det hade varit en mörkhårig flicka som haft rummet - ljushåriga flickor fick blå väggar och rödhåriga lila.

Det var ganska mörkt där och svårfotograferat - jag har ljusat upp bilderna lite som blev suddiga - förmögna familjer som dem som hade våningen levde kring förra sekelskiftet främst innanför hemmets fyra väggar och stängde ute så mycket det gick av omvärlden och pöbeln.

Salongen

Den ljusa volangen högst upp på soffan var till för att skydda mot männens flottiga frisyrer


Fästmanssoffan där de förlovade satt på varsin sida och höll varann i hand


Sen gick vi till vår förbokade brunch på Café Hovedtelegrafen, ovanpå Post- och telemuséet i jämnhöjd med Runde Torn på Ströget. Brunchen var fin och man hade härlig utsikt över takåsarna.


Till sist, nästa överraskning - nästan alla butiker höll öppet trots att det var söndag. Förr var det alltid mycket strängt med öppettiderna i Danmark.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Först, i Århus är det fortfarande strängt med öppettiderna på söndagar, ha ha.

VILKET intressant besök! DET skulle jag också vilja göra. Bra tips som jag ser fram emot att förverkliga när vi flyttar hem!

SÅ spännande med färgerna på barnens rum. Vilka färger fick pojkarna på sina rum?

Håller helt med om att hundhuvuden inte alls är lika tilltalande på väggarna...

Det var förstås jag som skrev den andra kommentaren, men det förstod du nog eftersom det stod Linnéa i texten om läsplattan.

Tack för hjälpen idag! KRAM.

2012-06-05 @ 21:02:02
Postat av: Boktokig

Lät som en riktigt intressant resa! Vad lustigt med färgerna. Undrar också hur det hade varit med en pojke. kanske samma färger.

2012-06-08 @ 22:31:45
URL: http://boktokig.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0