Cykel nummer...

12!
Malins BMX-cykel


Kommer ni ihåg att Malin fick en cykel på sin 8-årsdag? När vi nu räknade in familjens cyklar häromdan, visade sig att det var den tolfte! Och så har vi två sparkcyklar.

Ibland kan jag känna att saker och ting går till överdrift här hemma.

Mirror, mirror

Söta och smarta Snövit i Lily Collins skepnad
 
Hur kunde jag ha glömt att recensera den här filmen?? Jag skulle ta med Malin och hennes kompis på bio, och de är just lite för stora för barnfilmer men tål ändå inte hårdkokta ungdomsfilmer... när jag hittade Mirror, mirror verkade den perfekt! Eftersom den var så lång; en och en halv timme, vågade jag inte lämna tjejerna på bion och gå och titta i affärer, som jag hade tänkt, utan fick vackert sitta med själv.
 
Det var en riktigt trevlig film, och trots att den byggde på Snövit, hade man tagit ut svängarna på ett bra sätt, och var inte orginalberättelsen särskilt trogen.
 
Jag som mest sett Julia Roberts som antingen ljuv eller svag; jag njöt av henne som den elaka häxan!
 
 
Filmen kändes väldigt påkostad med maffiga scener och och mycket läckra kläder. Jag är glad att jag gick för att se på barnfilm!
 
Snövit och dvärgarna

När Malin får välja...

... och det får hon ju, när det är hennes födelsedag som firas (igen)

Själv har jag valt blommorna från trädgården och är också nöjd!

Man undrar...

... blir det sol på måndag, månne? Eller så mycket regn att de inte har en bild som gör verkligheten rättvisa?

Midsommar

Ja, jag VET att det ska vara dåligt väder på Midsommar men ville ändå inte riktigt tro det - det hade ju varit så fint hela veckan... Men vilken tur att vi hade bästa stället att fira dagen på  - i Victorias orangeri - man satt nästan ute ändå, med all växtlighet, aprikoser på sitt träd, fikon på ett annat, vindruvor på vinrankan, jordgubbar och sallad i pallkragarna - vad gjorde det att regnet öste ner? Vi struntade dock i midsommarstången och små grodorna. Efter några timmar av ägg och sill och lax och snaps och öl och kaffe och jordgubbar och grädde och rosévin sprack det ändå upp, och vi kom ut på en lekplatspromenad innan vi kunde njuta av knallblå himmel, sol, grillning på trädäcket. Och sen när solen försvann återvände vi till orangeriet och njöt av den kulörta Tivoli-belysningen och ännu mera kaffe. Trevligt hade vi också!

Eftersom det regnade som det gjorde när vi skulle cykla ut till Vintrie, ville jag inte ta med kameran, men det gjorde Kata (som anslöt samtidigt med solen) - lånar ett par bilder från hennes blogg! Jag vet att det finns några roligare bilder också men jag hann inte lägga beslag på dem innan Kata och hennes kamera åkte till Simrishamn i förmiddags.

Orangeriet, med trädäcket utanför


Sallad med allting i!

Malins födelsedag i bilder

En bildkavalkad för er som gillar det! Ni andra kan ju klicka vidare till en annan blogg...
Alla lite morgontrötta - Kata har däckat bakom Malin


Med förbundna ögon till det hon önskat mest...


...en BMX-cykel!

Vi gick till jobbet och Malin var med Mormor och Morfar, och Julia. På mitt jobb var det sommarfest och BBQ, men jag valde att köra hem. Belönades med en skön stund i solstolen medan Malin lekte i trädgården.


Det är mycket med akrobatik för tillfället!


Malin i blomsterhavet


Söta systrar #1


Om vi är glada att ha hela skocken på plats igen? Mmm, skulle tro det!


Söta systrar #2


Skål, Morfar! (Kajutan i Limhamns småbåtshamn)


Vilken fin sommarkväll!

Facit

Inte för att ni gissat ihjäl er precis; inte i kommentarfältet i alla fall... men jag bjuder ändå på facit här.

Men först, frågan:

Vilken ska bort?
A) Cynthia
B) Maureen
C) Olivia
D) Linda

Li, du resonerade precis som jag! Jag ville ta bort Olivia för att hennes namn börjar med en vokal.

Ingrid, du var ju snubblande nära direkt när du började associera till fruar.

Tack för att ni vågade gissa publikt!

Rätt svar, enligt våra quiz-ledare då:

Olivia ska bort, för hon var andra hustrun till en Beatlesmedlem. De andra tre var första hustrun till Beatlesmedlemmar. Wikipediabelägg. Så ni förstår att quizfrågorna inte var helt enkla...

Malin 8 år!

Idag är det Malins 8-årsdag! (ja, när du läser det här - jag fuskar och skriver kvällen innan)

Malin själv är klar över juni månads höjdpunkter...

Det har nu valts ut klänningar; en till dagsbruk (den blommiga från Monsoon i England - känns igen, Ingrid?) och sjömansklänningen som har varit Julias för kvällen.

Självklart siktar Malin på soligt födelsedagsväder!

Malin fick i för tidig present ladda ner 3 spel till iPoden - hon valde 2 Toca-spel och sparade ett till senare.

Toca Birthday Party passar perfekt! Och vågigt hår önskas.

Återkommer säkert med nya bilder senare.

Refererat

Jag önskar att jag kunde referera Dublin litegrann men det lät sig inte göras! Dagarna var fullpackade, liksom kvällarna, samt att det regnade non stop, och som varmast var det 13° - lockade inte till att skippa nån föreläsningssession och turista heller...

Själva konferensen var jättebra och behandlade många frågor som jag är intresserad av. Mitt eget anförande gick OK; det bästa var att nu känns det som en baggis att göra det en annan gång - bara en tröskel man skulle över, typ. Och nu har jag en del uppslag till vad jag kan göra bättre, så jag iakttog de andra ur ett annat perspektiv. Mitt i föreläsningen startade min dator om, oprovocerat, och ville samtidigt installera uppdateringar då man inte bör bryta strömmen... suck. Jag körde "glatt" på om nästa slide som faktiskt inte behövde grafik, och utan att jag märkte det så hade Matthew som arrangerade bläddrat fram till min presentation på sin dator, navigerat till rätt bild och smög fram och bytte dator med mig :-) Service!

Nåja, mest minnesvärt då på det sociala planet: torsdagens quiz. Den arrangerades på rooftop terrace i händelse av fint väder - detta var på andra vången där det fanns lite partytält och så på en terass men det hällregnade såklart - annars skulle det vara i en bar på 7:e våningen. Den vanliga hissen gick till våning 6, så jag med flera tänkte att vi fått fel instruktioner alt att "7th floor" på engelska kanske betydde 6 våningen. På 6 våningen fanns också en uteterass; väldigt blöt och helt tom. Men så hittade nån en branddörr bakom vilken det fanns en annan hiss som gick till 7 våningen OM man hade ett särskilt nyckelkort. Vi kom rätt till slut och sen började quizen nån halvtimme senare när lag formerats etc. En av utställarna sponsrade quizen med vin (och innan dess hade det varit fria drinkar i lobbyn, sponsrat av en annan utställare, så stämningen var hög).

Tävlingen leddes av en amerikan, Dave, och en austaliensare, Tony. Dave såg väldigt amerikansk ut; osmal, i hawaiiskjorta, med örhänge, halvlångt hår, gympaskor; Tony hade motsatt uppenbarelse; smal som ett streck samt visade prov på fantastiskt torr humor. Båda var superkunniga inom sina områden. (Ni kan se dem under Speakers i länken ovan till konferensen, men där ser de faktiskt lite tillrättalagda ut. I övrigt kan man säga att bland dokumentationsfolket (ja jag är ju själv en sån), finner man många tjocka glasögon, bekväma skor och omoderna frisyrer, men väldigt trevliga människor. Det är väl ändå insidan som räknas, eller?)

Nu på kvällen fick de blomma ut på lite andra plan. Dave hade satt ihop quizet som var 5 x 8 frågor samt en sista fråga där man kunde satsa valfritt antal intjänade poäng och antingen mista dem eller dubbla dem. Frågorna var mycket svåra - en kategori var på temat Six degrees of Kevin Bacon - man skulle hitta länk mellan skådespelare som spelat mot Kevin Bacon i olika filmer. En annan kategori var som på Magnus, Evas och Brasses tid - en ska bort. Den kan ni gärna få testa - lämna svar + motivering i kommentarfältet!

Vilken ska bort?
A) Cynthia
B) Maureen
C) Olivia
D) Linda

Ni får "rätt" svar i nästa inlägg när några fler än Ingrid svarat, så förstår ni hur absurd quizen var.

Dave hade någon liten eller lång anekdot om varje fråga (när vi närmade oss fråga 40 var klockan följaktligen rätt mycket). Vi följde upp svaren efter varje kategori. Tony, som rättade, var föremål för mutor, men gillade framför allt att dela ut straffpoäng. T ex kunde han anmärka på att det var en fläck på tävlingsprotokollet, och dra av ett poäng för det, men eftersom laget skrivit "Sorry" intill fläcken ge dem en halv poäng tillbaka. Givetvis fick de bullriga lagen avdrag, och minsta protest mot domsluten genererade också avdrag. Och väldigt random kunde man även få extrapoäng. Hela quizen var så kaosartad att det var som en härlig komedi, alltihop. Jag bröt inte ens ihop över att endast komma trea.

Nu då? Peter är halvvägs genom regning Vätternrunda (startade visst 3:39 i morse), jag ska på bio med Malin och en kompis, i morgon är det 8-årskalas, tur nog på lekland ihop med en annan liten kompis.

Nervös, jag?

Eh, ja, litegrann i alla fall. Jag ser fram emot att ha det överstökat! En annan gång hade det varit roligt att se lite av Dublin också...


Bättre brödlös än rådlös

Här hemma är det mest Peter som äter vanligt bröd - Malin gillar inte mackor värst, Kata ska ha glutenfritt och jag själv äter väldigt sällan bröd. Julias preferenser har vi nästan glömt bort. Alltså handlar jag inte heller bröd, har inte koll, om det inte står på inköpslistan. Igår fanns det dåligt med frukostbröd, och jag hjälpte till att välja ut "osäkra" bullar från frysen - kan vara glutenfria men inte uppmärkta, så bäst att inte Kata äter dem. Men ingen skrev upp Bröd på listan, så när jag var och handlade tänkte jag inte på det. I morse fanns det såklart ännu sämre med bröd. Peter steg upp redan vid 06 för att generalrepetera inför Vätternrundan. Såhär löste han sitt frukostbröd:

Hittade några överblivna tortillabröd... säkert sådär saftiga...

När Peter hade stuckit somnade jag om (verkligen välbehövligt!) och när jag vaknade nästa gång kvart över åtta kom jag på hur man kan fixa bröd på annat sätt:


Nybakta havrescones

Jag var lite orolig för om baket skulle hinna bli klart innan Malin vaknade... helt i onödan. Kvart i tio kom hon ramlandes ut i köket - även hon med sömnminus - och Julia har just visat livstecken genom att lägga ut på Wordfeud. Och äter man nu sällan bröd, är det ett sånt här tillfälle man ska välja. Mycket gott!

Rimmad kyckling med senaps- och honungsdressing


När vi hade Julias hemkomstfest, scannade jag alla receptbilagor med studentbufféer och fastnade för några recept. Aldrig någonsin har jag fått så mycket uppmärksamhet för en maträtt som för den rimmade kycklingen - jag körde den i repris på en studentfest igår... Och jag medger - det var ett fantastikt sätt att få mör kyckling! Så håll tillgodo - smakar säkert lika fint en vanlig fredagskväll också! Jag hade sparris i en annan rätt, så jag skippade den till kycklingen och ringlade dressingen direkt på köttet, och dekorerade med kapris istället, men jag publicerar ursprungsreceptet, så väljer du själv. Receptet kommer från Allt om mat 8/2012, och är anpassat till 20 personer på buffé.

Ingredienser:

2 kilo kycklingfilé (djupfryst går utmärkt)
7,5 dl vatten
1 dl salt
50 g smör
1 tsk nymald peppar

1 kilo vit sparris
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl honung
0,5 dl vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
2 krukor dragon

Gör så här:
  1. Blanda vatten och salt och rör tills saltet har lösts upp. Lägg (den tinade) kycklingen i lagen och låt stå i kylen i 4 timmar.

  2. Sätt ugnen på 150°. Spola hastigt av kycklingfiléerna i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med peppar. Lägg kycklingen i en långpanna och tillaga mitt i ugnen i ca 30 min, till 68° innertemperatur. Låt kycklingen kallna.

  3. Skala sparrisen och koka den mjuk men med tuggmotstång i lättsaltat vatten. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Skär i ca 3 cm långa bitar.

  4. Vispa ihop senap, honung och vinäger. Tillsätt oljan, krydda med salt och peppar. Repa bladen från dragonen och finhacka dem. Spara några hela blad till dekorering. Blanda ner sparris och dragon i såsen.

  5. Skär kycklingen i skivor och lägg på ett fat. Skeda dressingen med sparris i över kycklingen och servera.

Studenttider

Det är inte vår tur i år, skönt nog, så i år kan man spana in hur de andra gör och även göra ett handtag här och där att inkassera gentjänster för nästa år. Idag har jag i den andan rimmat och stekt 3,6 kg kycklingbröst.

Julia har partyn hela veckan, utom ikväll då hon istället övernattar med klassen i en sommarstuga. Hon refererade en av gårdagens studentfester: "Maten var god och det var rätt mycket folk. Det var kul att träffa en massa halvbekanta som man hade glömt att man kände. De som går i ettan kunde inte hantera att dricka. En kräktes i vardagsrummet; fyra personer var i skottlinjen för spyan." Mest intressant var mammans replik, när Julia tackade för festen och inte kunde låta bli att beklaga händelsen i vardagsrummet. "Ja men det var inte så farligt. Har man hundra gäster får man räkna med någon liten olycka!". Strax efter det ramlade en annan ungdom i trappan och slog upp ett jack i huvudet.

Sa jag att jag är glad att det inte är dags för oss ännu?

Blågult i all ära...

... men själv föredrar jag rosalila, t o m på Svenska flaggans dag! Och kom nu inte med att det heter Nationaldagen! Svenska flaggans dag sa jag ju! Viktigare än namnet dock: det är en ledig dag! Fast just nu ligger jag lite back på jobbet och hade gärna betat av lite grejor... men ännu hellre - lata sig hemma förstås.


Ingrid, trogna kommentarlämnare, när när du glömmer skriva vem du är, vet jag det ändå :-). Här svarar jag också på dina frågon om läsplatteköpet: Det fina med läsplattan är att det inte är som att titta på en skärm, som jag gör tillräckligt av, utan det är som att titta på ett papper. Är det mörkt i rummet får man tända en lampa, för den har ingen belysning. Den här nya läsplattan är liten som en pocketbok, och sen kan man t ex ställa in textstorlek. Den rymmer 2000 böcker! Den kostade 1095 inkl några böcker (som man inte valde själv) och så åkte jag på att köpa ett fodral till den för några hundra. Men jag har verkligen suktat efter en, och tror inte att jag hade unnat mig en om jag redan hade köpt iPad. iPaden hade gått på ca 3000 men den kan man såklart göra massa andra grejor på - man kan inte jämföra dem på samma dag. Chansen finns dock att jag får ha läsplattan för mig själv. Kindlen som jag annars spekulerade på är knuten till Amazon så då kan man bara hämta hem böcker på engelska. Jag vill oftast läsa på svenska även om det blir engelska ibland. Jag ser så fram emot den!

Klickat hem...Som jag har längtat! Ända sen jag såg Kindle förra sommaren har jag längtat efter en läsplatta som man kan använda i solljus... För ett par veckor sen åkte jag nästan på en iPad men kunde bärga mig.

Letto kommer från Adlibris men man ska även kunna köpa (låna?) böcker på annat håll och läsa i den. Läs gärna vad Boktipset tycker. Jag återkommer förstås med en recension när jag hunnit prova den!

Annorlunda Köpenhamnstur

Idag åkte jag till Köpenhamn med två kompisar och fick se lite ovanliga saker!

Först gick vi till Nationalmuseum och bokade visning av Klunkehjemmet, en våning i viktoriansk stil som fått stå orörd i årtionden. Vi var bara fem personer på visningen tillsammans med en kunnig och trevlig guide. Det kostade 50 DKK. Det var väldigt intressant och jag fann några saker särskilt fascinerande:

  • På väggarna i matsalen hängde bland andra jakttroféer uppstoppade huvuden av jakthundar. Jag vet inte varför det kändes så makabert jämfört med hjorthuvuden eller uppstoppade fåglar...

  • I ett av flickornas sovrum var det rosa färg på väggen, och det visade på att det hade varit en mörkhårig flicka som haft rummet - ljushåriga flickor fick blå väggar och rödhåriga lila.

Det var ganska mörkt där och svårfotograferat - jag har ljusat upp bilderna lite som blev suddiga - förmögna familjer som dem som hade våningen levde kring förra sekelskiftet främst innanför hemmets fyra väggar och stängde ute så mycket det gick av omvärlden och pöbeln.

Salongen

Den ljusa volangen högst upp på soffan var till för att skydda mot männens flottiga frisyrer


Fästmanssoffan där de förlovade satt på varsin sida och höll varann i hand


Sen gick vi till vår förbokade brunch på Café Hovedtelegrafen, ovanpå Post- och telemuséet i jämnhöjd med Runde Torn på Ströget. Brunchen var fin och man hade härlig utsikt över takåsarna.


Till sist, nästa överraskning - nästan alla butiker höll öppet trots att det var söndag. Förr var det alltid mycket strängt med öppettiderna i Danmark.

RSS 2.0