Snorkla cenote Dos Ojos

En av våra lediga dagar i Mexico tog vi en tur till Tulum, med ett stopp vid en cenote där vi skulle snorkla. Tulum förtjänar ett eget inlägg senare, men just nu fokuserar jag på cenoten. Cenoten vi besökte heter Dos Ojos (två ögon) och det var några stora underjordiska grottor med alldeles klart vatten. Vi snorklade i den ena, som var förbunden med en fladdermusgrotta som vi också simmade in i. En av mina kollegor hade med en undervattenskamera, men det var svårt att få skarpa bilder. Jag lånar dem i alla fall. Det var en alldeles fantastisk upplevelse med stillheten under vattnet, och stalaktiter som mötte stalakmiter, och små färgglada fiskar.


Under oss rörde sig dykare.Cenote tror jag skulle kallas djuphål på svenska, och är formade av regnvatten som har gröpt ut kalkstenen. De finns bara på Riviera Maya - några är dykbara, andra snorkelbara. Det finns också en underjordisk flod som man kan färdas på. Svalt och skönt var det också, både i grottan och i vattnet.

Maya trodde att cenotes var en ingång till nästa värld, så det var heliga platser för dem.

Här: huvudlösa Karin:


På väg in till fladdermusgrottan:


Charmiga omklädningsrum:


I bakgrunden, en trappa upp till "toaletten" - ett hål rakt ner på marken. Det luktade sådär i omklädningsrummen när det kom en vindpust från fel håll...

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Vilken upplevelse Karin!! Ser jättefint ut och jag har aldrig hört talas om cenoter förut, så nu har jag dessutom lärt mig något nytt. Hur många var ni som simmade där samtidigt?

2012-02-03 @ 19:03:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0