Missad högtidsdag

Vi brukar försöka fira det som firas kan, i vår familj, men nu missade vi att uppmärksamma Malin igår, på de vänsterhäntas dag. I artikeln som jag läste på DN, var det inte bara smickrande att vara mor till en vänsterhänt (eller kajhänt, som min Mormor missnöjt brukade kalla min lillebrors val av hand att äta och skriva med):
 

"Men det är också något vanligare med vänsterhänthet, eller mixad preferens, bland personer som lider av utvecklingsstörningar, eller har kromosomrubbningar. Liksom bland barn som utsatts för miljögifter och droger under fostertiden.

När det gäller alkoholrelaterade skador ser forskarna en tydlig effekt på hjärnan.

– Bland de barn vars mödrar missbrukat alkohol under graviditeten är nästan hälften icke-högerhänta. De har också ofta koordinationsproblem."

 
Jag undrar om inte också Kata har ett inslag av vänsterhänthet, eller vänsterfothet, då hon är "felhoppare" i konståkning - hoppar tvärt emot de andra i gruppen.
 
Artikeln rättar till sig något på slutet, om hur många kända konstnärer och idrottsutövare är vänsterhänta. 
 
Vi tycker att Malin är en fena på det mesta, även det hon gör med vänster hand!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Vem visste att det fanns en sådan dag? Inte jag.
Väldigt intressant fakta, jag har faktiskt aldrig hört det du citerar. Men som du så klokt påpekar verkar ni ha tur med Malin som inte verkar ha några andra "biverkningar" :) . Kram.

2012-08-26 @ 21:11:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0