Lost in a good bookDet retar mig ganska mycket att jag inte kan komma ihåg var jag fick tipset om Lost in a good book av Jasper Fforde. Jag tror alltid att det är Boktokig som tipsar mig, men jag hittar den inte där.

Nåväl, någonstans fick jag tipset, och när jag först började läsa, försökte jag förstå vad jag läste, och fick läsa första kaptilet om och om igen. Det underlättade såklart inte att det var på engelska och att de flesta namnen var ordvitsar (som huvudpersonen som heter Thursday Next). Det är inte alltid självklart att någon ropar på en person när de ropar "Next!", till exempel. Men sen överlämnade jag mig bara till boken och läste och läste och då drogs jag verkligen med i alla de surrealistiska händelserna, aparta människorna och hoppen mellan tidsåldrar.

Thursday Next är är agent på SpecOps och kan förflytta sig mellan tidsåldrar, och på så vis ibland ställa saker tillrätta. Det innebär också att hon kan ha besök av sin döda pappa då och då, som tipsar henne om skeenden som kan ändras till det bättre. Det hon mest måste ställa till rätta i den här boken, är det konstiga som hänt med hennes nyblivne make. Det verkar som att han i själva verket drunknade när han var 2 år, men hur kunde hon då gifta sig med honom (som krigsskadad 40-åring) för bara några veckor sen? Och varför kommer ingen annan ihåg honom eller bröllopet?

Lite synd att jag fick tag i del 2 i serien först - det är en del referenser till första delen, The Eyre Affair, som kanske hade varit bra att begripa. (Visst är det mycket med Jane Eyre för tillfället?)


Man skrattar till över språket då och då (och jag är glad att jag inte fick tag på svenska översättningen om Torsdag Nesta). Boken är rätt absurd och påminner mig om Liftarens guide till galaxen, som jag bara har svaga minnen från, eller Alice i Underlandet som jag tycker är en gräslig barnbok men rolig för vuxna (jodå, karaktärer från Alice i Underlandet dyker också upp!) Mest utbyte av boken har man nog om man har full koll på alla klassiska verk, för det är mycket litteraturanspelningar och många möten med personer ur böcker.

Jag tycker att omslaget med sin slitna look är helcoolt dessutom! Men den finns i flera upplagor; även detta är lite skojigt:


Lite lustigt, att när man klickar på Jasper Frordes böcker på Adlibirs, får man upp förslag på andra böcker som dem som köpt den aktuella boken också köpt (ja, jag vet att det inte nödvändigtvis är så, utan att det är ett sätt för sajten att föreslå böcker för en) - där dyker Roald Dahls Häxorna upp, som jag just läser för Malin.

Här får ni nu ett underbart utdrag - ett samtal mellan Thursday och hennes döda pappa på tillfälligt besök:
"Now what?"
"We wait for six months."
"Six months? Dad, are you crazy? We can't sit here for six months!"
"So little time, so much to learn," mused my father. "Do you want a sandwich?"
...
"Lesson one in time travel, Thursday. First of all, we are all time travellers. The vast majority of us manage only one day per day. Now, if we accelerate ourselves like so - "
The clouds gathered speed above our heads and the trees shook faster in the light breeze...

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Annorlunda bok och jag funderar på om jag skulle gilla den alls... har ju lite svårt med för mycket orealistiska saker.

2011-10-07 @ 02:35:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0