Joe Labero


Det enda program vi för tillfället kan se tillsammans hela familjen, utan att någon lider illa, är Helt Magiskt på lördagskvällen. Särskilt Malin uppskattar att få se tv tillsammans med oss - hon vet att vi gärna kollar på grejor efter att hon har lagt sig annars. Konceptet är 3 trollkonstnärer som får varsin kändis att trolla med, och sen tävlar de om vem som är bäst - publiken för rösta. En av magikerna är Joe Labero, och han är den enda jag sett live. Den gången blev jag totalt hänförd och borttrollad efter bara 5 minuter!

När han nu kom till Malmö, skaffade jag biljetter till familjen. Damen i bokningen sa "Tyvärr har vi bara biljetter kvar till 16-föreställningen" - desto bättre tyckte jag, och tänkte på Malin som är piggast innan 20. Inte förrän jag kom hem och skulle skriva in tiden i kalendern insåg jag att det var en fredag... det blev att jag tog ledigt från jobbet och fixade en massa andra planerade (frissan x 2, t ex) och oplanerade (hämta ett kvarglömt VISA-kort på Designtorget, t ex) småsaker.

Nåväl, efter en rätt stressig fridag landade vi alla kl 16 på Konserthuset och njöt av två timmar som bara försvann i något som kändes 20 minuter... Labero är både en skicklig trollkonstnär och en showare av högsta klass - han skojar med publiken och med sig själv med samma glimt i ögat. Labero är mycket charmigare och roligare live än på tv! Får ni chans att gå någon gång, så rekommenderar jag det!

Star for life


Katarina och hennes klass, och en massa andra tonåringar; totalt 700 (!) uppträdde på Malmö Arena med Star for Life i kväll.

Det är ett projekt jobbar med att bekämpa spridning av HIV/Aids i Sydafrika och Namibia (15-20% av befolkningen beräknas vara smittade!).

Bland andra Triple & Touch har varit med och jobbat med Star for Life ända sen starten, och de ledde kvällens konsert. Litet smakprov på musiken nedan (låt er inte avskräckas av den trista startbilden):


I kväll fick vi även se Calaisa, Claes Malmberg (som var roligare än förväntat), Muhammed Ali (två rappare), Sara Varga m fl, där flera ställer upp gratis för en god sak.

Det var enkel men effektfull koreografi med de 700 ungdomarna i t-shirts i gult, grönt, rött, blått och svart som ett hav bakom scenen, där sydafrikanska ungdomar uppträdde mesta tiden. Rösterna från bara de 10 tonåringarna på scenen hade kunnat lyfta taket på arenan... och sen, när de dansade, tror jag att en del i publiken, som trodde att de kunde något om afrikansk dans efter en timme zumba i veckan, rodnade... snacka om pli på kropparna och närmast elastiskt sätt att röra sig!

Coolaste ögonblicket var när kören fick det attt låta som att det blåste upp (gned händerna mot varann), började duggregna (knäppte med fingrarna), stora regndroppar (klickade med munnarna), hårt regn (slog på låren), åska (hoppade upp och stampade i golvet), och sen tillbaka samma väg. Jag var helt säker på att det var ljudeffekter också, men Kata sa att de själva gjorde hela ljudet.

På köttmarknaden

Idag skjutsade jag Katarina till Rosengårds ishall, där hon skulle delta i kommunens satsning med gratis isträning till barn som bor i området. Kata och de andra konståkningstränarna tjänar 200 kr/timme så det är populärt.


När jag hade släppt av henne fick jag ett infall, och körde in på CityGross parkering, för att kolla utbudet och handla lite. Jag nästan skäms att erkänna att jag aldrig varit där. Det var jättestort och fräscht och priserna var bra. Jag kom hem med massor av jättefint kött och lite av varje annat, för 500 kr. Mycket nöjd. Idag har det lagats gryta på grytbitar, jag har strimlat fläsk och frusit in - använder det till vår nya paradrätt Coq au Vin på vitt vin, jag har även strimlat rökt skinka som Kata kan ha till sin glutenfria hemgjorda pizza, mm. Känner mig riktigt huslig. Jag kommer absolut att handla på CityGross igen; nästa gång med inköpslista och lite mer strukturerat. Det tog ju inte längre tid än att köra till IcaMaxi i Västra Hamnen, och jag tror att jag sparade hundralappar redan idag.

Jodå, Ingrid, mellan varven spelar jag Wordfeud, och det börjar gå lite bättre. Tänk att det inte gick att lura dig med den stämningsfulla ljusbilden! Men i jämförelse med dig, bleknar mina små snuttar - ETT av dina inlägg motsvarar en månads bloggande för mig! Jag uppskattar verkligen dina reportage och önskar att de nådde en större publik. Skriva en guidebok, kanske??

Inte så dumt ändåDet är ändå ganska mysigt när det blåser där ute... Fattar inte varför jag inte investerat i sådana här fina ljus förut.

Överraskad?

I morse skulle jag cykla till Lund som jag gör en gång i veckan. Ni kan se det framför er: fullmåne, vindstilla, snart gryning. Säkert fattar ni det direkt, att det är lika med iskallt. Jag fattade det efter typ 100 meter när jag trodde att jag skulle tappa öronen. Tur nog hade jag tagit handskar! För bara 2 veckor sen gick man i korta byxor utan strumpor på helgen. Det är nog slut med det nu.

Och sen var vi på överraskningsparty för en 18-åring. Det var livat - vi var kanske 35 personer som gömde oss i huset när familjen kom hem från restaurangbesöket och när L öppnade dörren hurrade vi, och sjöng, och tutade, och kastade konfetti. Sen blev det bubbel och tilltugg. Kul! Tonåringarna skulle ut och Malin var urtrött så vi landade hemma innan 22. Skönt på sitt lilla vis!

Helgen kommer att gå i ett rasande tempo men jag hoppa på lite lata stunder också.

Slut med böcker?Just nu struntar jag glatt i att läsa när jag pendlar, och blir bara glad om jag råkat kliva på mjölktåget som stannar i Åkarp, Burlöv, Hjärup, eller om tåget för invänta mötande tåg. För nu har jag en ny vän... Wordfeud. Sugen? Sök på karin7d så att jag får spela med någon jag känner (utom Katarina)!

Bio break och Elevator pitch

Jag har varit på kurs idag. Jag var det svarta fåret, helt klart, den enda som inte var chef. Min chef var förhindrad att gå, men jag var faktiskt bjuden innan hon visste att hon skulle få förhinder. Nåväl, trevligare chefer får man leta efter! De visade en fantastisk och ödmjuk hållning till de anställda, och pratade om motiverande faktorer på ett för mig alldeles nytt sätt.

Jag går inte in på kursinnehållet för det var lite framtidsrelaterat, men jag kan berätta om inramningen. Den hölls av en övervintrad hippie från Kalifornien - nu såg hon mest ut som en rundlagd skojig tant, med speciell frisyr (för att vara snäll) och tatuerade stjärnor runt handleden. Men hon var jätterolig att lyssna till, och att titta på! Det var glada utrop, skratt, teater och uppmuntran till all delaktighet. Så fort någon sa något fick hon det att låta som något otroligt smart och överraskande. Superinspirerande, även om jag fnissade inombords mellan varven.

Och så fick jag lära mig en massa nya ord! Två delar jag med mig av här.

Först var det agendan som gicks igenom, och då sa läraren att det förstås fanns chans till bio breaks. Jag förstod senare att det betydde kisspaus. Ser nu att det inte är något särskilt nytt uttryck...

Och så som en del av strategin för det här nya som skulle introduceras på jobbet, skulle vi ta fram elevator pitches. Det innebär en sorts slagkraftig insäljning av en idé på mycket kort tid, om man skulle råka hamna i hissen tillsammans med någon beslutsfattare eller viktig person. Tur nog tar jag alltid trapporna! Men för er som vill jobba på era elevator pitches - börja här!

Ännu en allt annat än långtråkig dag på jobbet!

Bokalfabet 2.0 del 13

Jag försöker hålla mig ifrån listor, tävlingar, undersökningar och liknande på bloggar, för jag tenderar att fastna, och lägga för mycket tid på sånt pyssel. Men ibland blir jag sugen och kan inte låta bli, som idag - hittade EnligtO och hennes bokalfabet, som i det aktuella inlägget behandlar bokstaven M. Och det var inte heller för tidskrävande - bara roligt! Mina svar i kursivt.

1. Fem ord på M som du ska associera till en, två, tre eller kanske fem boktitlar. Var hur långsökt du vill.

Mamma - I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell - om en tonåring vars mamma är döende i cancer.

Magstark - Ola Wongs Blodröda kräftor - verkligen magstarka scener men mycket läsvärd bok!

Munter - Mark Levengoods Sucka mitt hjärta med brist dock ej - man bjuds på ett sätt att förhålla sig positivt även till det som skulle kunna vara jobbigt.

Mystisk - Det får bli min senaste lästa bok Lost in a good book av Jasper Fforde. Den var verkligen udda och absurd men också väldigt underhållande. Tidsresor tenderar att bli lite mystiska, helst när man reser med hjälp av böcker.

Människa - Är detta en människa av Primo Levi - en av de bästa koncentrationslägerskildringarna jag läst.

 

2. Som vanligt vill jag att du presenterar en fiktiv karaktär och denna gång ska han eller hon ha ett för- eller efternamn som börjar på M.

Muminmamman; hon ligger mig varmt om hjärtat med sin filosofiska men praktiska hållning till stort och smått.


3. Midsommar är en speciell tid i Sverige. Berätta om en bok när den här helgen har betydelse.

Jag tänker genast på Åke Edwardsons Vänaste Land. Brotten utspelar sig i ett kvalmigt Göteborg strax innan midsommar.


Rätt och fel i oktober

Rätt:


Rosa bandet! Jag köper sedan flera år tillbaka alltid 3 stycken - ett till mig och ett var till Julia och Katarina - det är de själva som har efterfrågat det. Roligt i år att det fanns 6 olika att välja på. Jag valde de 3 på översta raden, och så fick Kata välja ett, jag la ett i Postens påse till Julia där jag samlar tidningsklipp och post och skickar till henne då och då, och så satte jag det sista på min jacka. Jag störtgillar de fina rosa grejorna som säljs bara i oktober, på t ex Mekonomen och på sminkavdelningarna. Kanske att jag inte störtgillar de rosa städgrejorna dock. Och jag lovar att jag kommer att vara trött på rosa när det blir november och byter till en vintrigare bakgrund!

Fel:

Tomtar och julslingor som syns i reklamen i brevlådan. Sådant går oläst i pappersinsamlingen!

Rätt:


Kastanjer på gräsmattan!

Fel:


Primulor i rabatten - de ska kungöra vårens ankomst; inte höstens! Tillbaka med er, ner i jorden!

Rätt:


Hembakat och värmeljus.

Även vitt på taken i morse kändes ganska rätt.

Till sist, en påminnesle om det som ändå är det viktigaste i oktober... Jag minns att när jag gick på högstadiet sa de att var åttonde kvinna skulle få bröstcancer och att jag då tänkte, jaha, två av oss här inne ska dö av det, alltså. Nu ser statitstiken lite annorlunda ut... (inte för att jag tror att dödligheten var 100% då heller men det var så jag tänkte).


Fel ordval

I förrförra inlägget, Ovärdig en award, inser jag nu att jag låter lite patetisk, som en tonårstjej som säger "Gu vad ful ja e" bara för att få höra "De e du inte alls, sötis!" från kompisarna.

Jag tycker inte att jag är ovärdig, inte alls, bara att min blogg känns ganska futtig i de sammanhang där t ex Madde och Johanna vistas.

Tack snälla Madde, för orden, och Ingrid, för supporten, och Li för hälsningen (visst är det så att ALLA läser samma bloggar?), och ni andra som bara syns som en siffra i statistiken. Det är kul med folk som läser och att ni kommer tillbaka är såklart ett tecken på att jag är värdig :-)

Lost in a good bookDet retar mig ganska mycket att jag inte kan komma ihåg var jag fick tipset om Lost in a good book av Jasper Fforde. Jag tror alltid att det är Boktokig som tipsar mig, men jag hittar den inte där.

Nåväl, någonstans fick jag tipset, och när jag först började läsa, försökte jag förstå vad jag läste, och fick läsa första kaptilet om och om igen. Det underlättade såklart inte att det var på engelska och att de flesta namnen var ordvitsar (som huvudpersonen som heter Thursday Next). Det är inte alltid självklart att någon ropar på en person när de ropar "Next!", till exempel. Men sen överlämnade jag mig bara till boken och läste och läste och då drogs jag verkligen med i alla de surrealistiska händelserna, aparta människorna och hoppen mellan tidsåldrar.

Thursday Next är är agent på SpecOps och kan förflytta sig mellan tidsåldrar, och på så vis ibland ställa saker tillrätta. Det innebär också att hon kan ha besök av sin döda pappa då och då, som tipsar henne om skeenden som kan ändras till det bättre. Det hon mest måste ställa till rätta i den här boken, är det konstiga som hänt med hennes nyblivne make. Det verkar som att han i själva verket drunknade när han var 2 år, men hur kunde hon då gifta sig med honom (som krigsskadad 40-åring) för bara några veckor sen? Och varför kommer ingen annan ihåg honom eller bröllopet?

Lite synd att jag fick tag i del 2 i serien först - det är en del referenser till första delen, The Eyre Affair, som kanske hade varit bra att begripa. (Visst är det mycket med Jane Eyre för tillfället?)


Man skrattar till över språket då och då (och jag är glad att jag inte fick tag på svenska översättningen om Torsdag Nesta). Boken är rätt absurd och påminner mig om Liftarens guide till galaxen, som jag bara har svaga minnen från, eller Alice i Underlandet som jag tycker är en gräslig barnbok men rolig för vuxna (jodå, karaktärer från Alice i Underlandet dyker också upp!) Mest utbyte av boken har man nog om man har full koll på alla klassiska verk, för det är mycket litteraturanspelningar och många möten med personer ur böcker.

Jag tycker att omslaget med sin slitna look är helcoolt dessutom! Men den finns i flera upplagor; även detta är lite skojigt:


Lite lustigt, att när man klickar på Jasper Frordes böcker på Adlibirs, får man upp förslag på andra böcker som dem som köpt den aktuella boken också köpt (ja, jag vet att det inte nödvändigtvis är så, utan att det är ett sätt för sajten att föreslå böcker för en) - där dyker Roald Dahls Häxorna upp, som jag just läser för Malin.

Här får ni nu ett underbart utdrag - ett samtal mellan Thursday och hennes döda pappa på tillfälligt besök:
"Now what?"
"We wait for six months."
"Six months? Dad, are you crazy? We can't sit here for six months!"
"So little time, so much to learn," mused my father. "Do you want a sandwich?"
...
"Lesson one in time travel, Thursday. First of all, we are all time travellers. The vast majority of us manage only one day per day. Now, if we accelerate ourselves like so - "
The clouds gathered speed above our heads and the trees shook faster in the light breeze...

Ovärdig en award

Jag har fått ett par awards under det sista året av mina trogna läsare. Det är alltid roligt och hedrande - man känner sig utvald.

Men den här senaste awarden; jag vet inte om jag förtjänar den. Jag fick den av Madde, denna tuffaste av hjältinnor i min bekantskapskrets. För nästan precis två år sen träffade vi Maddes pojke Ludvig för sista gången som "gamle Ludvig". Så glad jag är att jag hade kameran med, för den bitterljuva dagen kan jag inte låta bli att tänka på då och då, och jag vill alltid minnas den. Vi visste nog alla, utom bästisarna Ludvig och Malin kanske, att det skulle vara slutet på en tid och början på en annan.

Malin och Ludvig vid Hammars Park

Sedan dess har allting hänt, Ludvig har räddats till livet med hjälp av en benmärgstransplantation, men för tillfället är "gamle Ludvig" gömd därinne, och istället tar tvång, funktionshinder, sömnstörningar, frustration överhanden. Läs mer här och förstå vad jag menar.

Och Madde, hon fick awarden av en annan hjältinna, Johanna, som jag bara känner på internet. Läs lite om hennes liv här.

Sådär ja, nu tror jag att ni precis som jag känner en ödmjukhet inför allt gott som livet bjuder, och att vi kan strunta i lyxproblem som tvättberg och hårlöss och kaffe som stått på plattan för länge. När jag läser om vad Madde och Johanna brottas med, känns min egen blogg rätt banal...

Nu till frågorna som ingår i awarden:

Varför började du blogga?

Jag trodde att bloggen skulle vara ett sätt för mina bröder i Ecuador och USA att följa mig och familjen i vår vardag, men de är nästan aldrig här, om jag inte anvisar dem. I stället har jag fått ett gäng andra trogna läsare, av vilka några var nära vänner från början, andra har jag lärt känna bra genom deras bloggar, och så har jag ett gäng doldisar också. Alla är lika välkomna förstås! Nu använder jag min egen blogg som uppslagsverk, där jag hittar recept som jag tyckte var goda, hittar böcker som jag vill rekommendera, fik värda att besöka etc.

Vilka bloggar följer du?
  • Först och främst: Min mellandotter Katarinas blogg - att hon hinner med att blogga så mycket, och gå i skolan, och träna 4-5 ggr/v, och shoppa, och fota, och läsa böcker, och möblera om i rummet... det övergår mitt förstånd! Och ja, jag är FÖR barnskryt!
Därefter, utan inbördes ordning:
  • Min kompis Ingrids blogg, skrivs från London, men av någon anledning uppmuntrar Ingrid inte till spridning av den egna bloggen (synd om er som inte får läsa) (erkänner: jag låter inte Kata länka till mig heller)
  • Min exkollegas och cykelkompis och polare Victorias blogg; därifrån har jag hämtat länkar till en del andra bloggar som jag följer, bl a Monas UniversumFredrik Backman och Karin Ketchupmamman - det går inte en dag utan att någon av dem får mig att skratta
  • Maddes blogg
  • Katarinas extränare Lis blogg; man får lära sig lite om Leksand och mycket om konståkning på köpet
  • Boktokig - såååå många bra boktips jag har fått där!

Vilka favoritfärger har du?
Grönt och turkos! Turkost särskilt på kläder och ihop med solbränna.

Vilka favoritfilmer har du?
Harold and Maude är den enda jag kan tänka på nu, King's Speech, The Prestige och Sarahs Nyckel gillade jag också riktigt mycket bland lite nyare filmer. Det finns en massa bra filmer egentligen...

Vilket land drömmer du om att besöka?
Just nu, om Mexico, för jag tror att det kommer att hända i januari "om inget oförutsett inträffar"

Eftersom jag känner mig lite ovärdig, har jag inte lust att skicka awarden vidare, inte just nu i alla fall...

Tål att uppmärksammas!

Nog var ni allihop kloka nog att njuta av gårdagens pangväder? Men att det var en så historisk dag hade jag inte reflekterat över... läs vad dmi har att säga:

1. oktober 2011 skrives ind i historiebøgerne som den varmeste oktoberdag hidtil målt, den første sommerdag nogensinde i oktober og den seneste sommerdag overhovedet.

Hela artikeln

Äppelmarinerad fläskfilé med rosmarinpotatis

Trötta på äppelpaj och äppelmos redan? I så fall finns det bot!

Genom Victoria fick jag bästa tipset på ett annat sätt att använda äpplen... maten garanterar dessutom att den som lagar får ligga... så man får kanske bjuda på den med lite urskillning. Från början kommer receptet från Linn, men eftersom jag vet att vissa läsare (ingen nämnd, ingen glömd) är lite för lata eller ouppmärksamma för att klicka på länkar, och för att jag absolut inte vill riskera att receptet försvinner om Linn skulle ta bort inlägget, kommer det i klartext nedan. Men missa ändå inte att klicka på länkarna till Victoria och Linn så får du något att fundera på medan du hackar. Jag älskar Linns hållning till hur man förbereder ingredienserna, och det där med "nån näve" och "efter tycke och smak".
Äppelmarinerad fläskfilé med rosmarinpotatis

Ibland kanske det är så att din föredetta chef eller nån annan viktig person ska komma hem till dig på middag, vilket är trevligt och så men kanske gör dig lite nervös. Kommer dom gilla maten? Är det fint nog? Då, min vän, ska du bjuda på äppelmarinerad fläskytterfilé med rosmarinpotatis, lättkokta sockerärtor och en timjancreme fraishe. Efter första tuggan kommer du ha dina referenser som i en liten ask. Jag lovar.
Du behöver:
1 fläskytterfilé från Sverige (räcker till fyra)
1 kruka färsk timjan
1dl äppeljuicekoncentrat eller finjuice från typ Kivik
2msk soja
3 syrliga äpplen typ pink lady.
En vitlök
Flingsalt
Några klunkar olivolja (klunk som i ljudet när det åker ur flaskan, inte som i dricka)
Ett bakplåtspapper. Måste vara just papper.
5 små potatisar per person
Olivolja
Några rosmarinkvistar
Flingsalt (igen)
1 burk creme fraishe
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
Färsk timjan, bara bladen
Sockerärtor/Bönor
En stor klick smör
Putsa fileén ren från det vita och lägg i en plastpåse. Hacka 2-3 vitlöksklyftor lite slarvigt och släng i påsen. Häll i äppeljuice, soja och olivolja och släng i några rejäla nävar färsk timjan som du har dragit kniven genom ett par gånger. Salta och peppra lite på måfå och knyt sedan igen påsen och liksom blanda runt marinaden och gnugga in den i köttet. Släng in i kylskåpet och vänd lite då och då. Ta ut köttet typ en kvart innan det ska in i ugnen. Låt gärna köttet marineras i typ två timmar, men det är inget krav.
Skala potatisen och koka den halvmjuk i saltat vatten, kanske 10 minuter. Häll av vattnet och stjälp upp i en ugnsform. Tryck till på ovansidan av potatisen med undersidan av en sked så den liksom spricker lite lätt. Repa över rosmarin, häll på rätt mycket olja och salta ordentligt med flingsalt. Nu kan du sätta ugnen på 220grader och ta ut köttet ur kylskåpet.
Blanda creme fraishe med lite hackad vitlök och bladen från nån näve timjan och lite flingsalt enligt tycke och smak.
Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Fyll botten på den ugnsform du ska steka köttet i men lämna nån centimeter ut i kanten. Tryck i lite vitlöksklyftor här och där. Du behöver inte bry dig om att skala dom. Lägg köttet på äppel- och vitlöksbädden och häll över marinaden. Nu kommer det roliga: blöt bakplåtspappret och krama ur vattnet som du gör med en disktrasa, stoppa sedan om köttet med pappret som täcke.
In i ugnen med potatisen och köttet på 220grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Om du inte får plats med båda formarna på samma plan så börja med köttet högst upp. Efter 20 minuter tar du bort pappret och byter ev. plats på rätterna. Stek i ytterligare 15-20 minuter beroende på hur mycket mat du har i ugnen. Ta ut köttet när tiden har gått och låt köttet vila i fem minuter innan du skär upp det.
Koka upp vatten och vänd runt sockerärtorna i nån minut innan du häller av vattnet och slänger i en stor klick smör.
Ät och njut.

Du behöver:

1 fläskytterfilé från Sverige (räcker till fyra)
1 kruka färsk timjan
1dl äppeljuicekoncentrat eller finjuice från typ Kivik
2msk soja
3 syrliga äpplen typ pink lady.
En vitlök
Flingsalt
Några klunkar olivolja (klunk som i ljudet när det åker ur flaskan, inte som i dricka)
Ett bakplåtspapper. Måste vara just papper.

5 små potatisar per person
Olivolja
Några rosmarinkvistar
Flingsalt (igen)

1 burk creme fraishe
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor 
Färsk timjan, bara bladen

Sockerärtor/Bönor
En stor klick smör


Putsa fileén ren från det vita och lägg i en plastpåse. Hacka 2-3 vitlöksklyftor lite slarvigt och släng i påsen. Häll i äppeljuice, soja och olivolja och släng i några rejäla nävar färsk timjan som du har dragit kniven genom ett par gånger. Salta och peppra lite på måfå och knyt sedan igen påsen och liksom blanda runt marinaden och gnugga in den i köttet. Släng in i kylskåpet och vänd lite då och då. Ta ut köttet typ en kvart innan det ska in i ugnen. Låt gärna köttet marineras i typ två timmar, men det är inget krav.

Skala potatisen och koka den halvmjuk i saltat vatten, kanske 10 minuter. Häll av vattnet och stjälp upp i en ugnsform. Tryck till på ovansidan av potatisen med undersidan av en sked så den liksom spricker lite lätt. Repa över rosmarin, häll på rätt mycket olja och salta ordentligt med flingsalt. Nu kan du sätta ugnen på 220grader och ta ut köttet ur kylskåpet.

Blanda creme fraishe med lite hackad vitlök och bladen från nån näve timjan och lite flingsalt enligt tycke och smak.

Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Fyll botten på den ugnsform du ska steka köttet i men lämna nån centimeter ut i kanten. Tryck i lite vitlöksklyftor här och där. Du behöver inte bry dig om att skala dom. Lägg köttet på äppel- och vitlöksbädden och häll över marinaden. Nu kommer det roliga: blöt bakplåtspappret och krama ur vattnet som du gör med en disktrasa, stoppa sedan om köttet med pappret som täcke.

In i ugnen med potatisen och köttet på 220grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Om du inte får plats med båda formarna på samma plan så börja med köttet högst upp. Efter 20 minuter tar du bort pappret och byter ev. plats på rätterna. Stek i ytterligare 15-20 minuter beroende på hur mycket mat du har i ugnen. Ta ut köttet när tiden har gått och låt köttet vila i fem minuter innan du skär upp det.

Koka upp vatten och vänd runt sockerärtorna i nån minut innan du häller av vattnet och slänger i en stor klick smör.

Ät och njut.
Och här hemma har man visst turen att bara gå ut i trädgården och plocka till sig av kryddorna! Det känns extra lyxigt.

RSS 2.0