Bocktörne aka GojibärKatarina som ju är glutenintolerant har ett ganska begränsat utbud av flingor att välja mellan - mest blir det Coops ekologiska corn flakes då dessa är gjorda endast på majs (Kellog's corn flakes är t ex inte glutenfria). Ibland lyxar hon till det och köper Sempers glutenfria flingor med röda bär (torkade jordgubbar) men ett litet paket kostar nästan 50 kr och Katarina äter mycket fil & flingor så paketet tar slut nästan innan det hunnit öppnas.

Häromdagen när jag var på inköpsrunda skulle jag alltså spana efter torkade bär att  blanda med de billigare corn flakesen. I hyllan fann jag inte jordgubbar, men torkade blåbär, tranbär, och för mig nya sorten, gojibär. Jag köpte alla tre!

Vi har blandat dem i en burk och så strör hon över lite på flingorna.

Men fick ju tvunget kolla upp, vad är egentligen de där bären för några? Gojibär, på svenska kan det kallas bocktörne (måste väl vara själva busken då?). Det visar sig att det är ett haussat livsmedel med mycket antioxidanter:

Jag är väl medveten om att träffarna jag skummade är för ställen som säljer eller marknadsför bären! Här t ex en ganska överdriven "artikel".

Jag tycker att de smakar lite som nypon, men kanske luras jag av färgen att associera just till det. De är inte så söta som russin i alla fall. Blåbären var klart godast! Jag ser nu fram emot att se om Kata blir piggare, får klarare hy eller något annat påtagligt. Vad tror ni? Har ni testat gojibär och har ni i så fall märkt några hälsoeffekter?

Kommentarer
Postat av: Anna

Jo, vi har testat gojibär. Per hittar allt som är nytt i hyllorna... Jag tycker de smakar sådär, inte speciellt goda men smakar inte illa heller (det finns chokladdoppade också). Problemet är väl att de är så extremt dyra (åtminstone var de det när de kom för några år sedan)så man hade inte råd att konsumera sådana mängder som krävs för att uppnå några hälsoeffekter. Kanske har de sjunkit i pris nu, ska kolla i affären nästa gång.

2011-05-16 @ 22:45:12
Postat av: Ingrid

Skrattar när jag läser vad Anna skriver, för hon har så rätt när det gäller Per, han är verkligen expert på att nosa upp nyheter tidigt :)! Snacka om early adapter! Hej Anna och Per, förresten!

Nåväl, jag har hört talas om gojibär, men faktiskt aldrig ätit dem i någon form, möjligen i någon dryck. De tillhör det som så populärt kallas superfrukter och de är mycket riktigt rika på antioxidanter, vilket till stor del är C-vitaminer :) . De brukar nämnas tillsammans med andra frukter och bär som acai, blåbär och granatäpple. Nypon som du nämner är också väldigt rika på c-vitamin.

Tvivlar på att Kata lär visa upp någon märkbar skillnad, men tror inte det kan skada och smakupplevelsen kan väl vara nog så viktig!

2011-05-17 @ 00:25:43
Postat av: Karin Själv

Kul att ni träffas här, Anna och Ingrid! De jag köpte var nog ICA:s egna och påsarna kostade ca 28 kr/st. Kan kanske ha varit 100 eller 150 g; möjligen 200. Tanken är att Kata (och alla andra som börjat intressera sig för detta lyxpålägg till flingorna) får ta en msk per skål fil. Nä, jag köpte inte dem för hälsovinsten utan för att göra budgetflakesen lite skojigare... men en juste C-vitaminkälla tackar man ju inte nej till, och för dem som inte äter gluten är det vanligt att få i sig för lite fibrer också (Kata är ingen större frukt- och grönsaksätare heller) så lite nytta kan det ändå göra.

2011-05-17 @ 07:58:55
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/
Postat av: Titti

Åååh, så bra ide! Sempers flingor är ju inte billiga...Varför har jag inte tänkt på att blanda torkad frukt i cornflakes..? Tack för tipset!

2011-05-18 @ 11:59:39
Postat av: Karin Själv

Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev inlägget, Titti! "Undrar om Titti fortfarande är här och läser" och det var du ju! Skojigt!

2011-05-18 @ 18:39:33
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0