Kniven i hjärtat

Ranelid

Jag blev uppringd av Bonniers bokklubb och hade visst garden nere, för jag gick med på att bli medlem. Det var för en gångs skull en riktigt smart och trevlig säljare, så jag skyller på henne. Åtagandet var inte så stort - tror att man skulle köpa två böcker under sitt första år och det blir nog ingen större konst. I erbjudandet ingick två gratisböcker och tjejen undrade om jag gillade deckare av skandinaviska författare... Jodå, mitt i prick. Och så sa hon "Har du läst Karin Fossums Döden ska du tåla?" "Jadå." "Tyckte du om den?" "Absolut!" Då förstod hon att hon var på rätt spår och provade med sådär 8 böcker till som jag redan hade läst och gillat.

Till slut gav hon upp och bytte spår till Björn Ranelid och Nora Roberts... inte mina favoriter precis men tjejen var lättad när hon funnit två  olästa böcker åt mig.

Så nu är den första avklarad - det var Björn Ranelids Kniven i hjärtat. Det var längesen jag provade med honom, och jag har svårt för hans person, men det hindrar ju inte att böckerna kan vara läsvärda, så jag ville ge honom en ny chans. Trots att början var extremt dryg och full av upprepningar ville jag inte ge mig den här gången förrän boken var utläst. Den blev bättre på slutet men jag hänger upp mig på hans otroligt tillkrånglade formuleringar; hör här, till exempel:

Det finns åtskilliga exempel på anhöriga och vänner till fångar som försökt och lyckats med att föra in narkotika i fängelserna. Det hjälper föga eller inte alls att David aldrig någonsin nyttjat sådana droger och att han hittills inte uppfört sig klandervärt i något avseende och brutit mot reglementet.

Jag uppskattar eleganta formuleringar och lek med språket men det stycket känns bara antikt och trist. För övrigt tycker jag att det sista och:et borde ha varit ett eller. Flera gånger fick jag läsa om meningar för att förstå vad han verkligen menade och då förlorar berättelsen sin kraft. Så, trots att det är kul att läsa skildringar från bekant miljö (huvudpersonen i denna bok hade t ex varit med och byggt Öresundsbron) krävs det mer än en gratis bok för att jag ska ge mig på Ranelid igen. Har missat hans framfart i Let's Dance också, men det lockar faktiskt ännu mindre.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Instämmer i din språkliga invändning! På honom bara, för han menar ju själv att han vägt varje ord på guldvåg :) .

Snygg ny bakgrund!

2011-01-17 @ 11:42:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0