Tjocka böcker!

Jag är inne i en liten svacka vad gäller läsning. Jag läser alltid en stund innan jag somnar men på sistone har jag varit så trött när jag har lagt mig, att det bara blivit några sidor.

Just nu läser jag John Irvings Last Night in Twisted River, på engelska.

Och titta här - kan man tänka sig bättre förutsättningar för en lässtund?

solen!
Äntligen lite sol och vår härliga bänk på precis rätt ställe - solen når inte fram till altanen ännu. Ljudet av droppande smältande snö störde inte ett smack!

Det kan inte hjälpas att det är en något högre tröskel att läsa på engelska (även om läsupplevelsen blir mycket större när det är originalspråket) och trots att jag säkert läst i den 10 kvällar ser bokmärket ut att vara på sidan 20, max. Tittar efter; sidan 63 står det, inser att det är otroligt tunna sidor för boken är inte tjockare än en vanlig pocketbok. Det är 585 sidor... tar nog ett tag innan jag är klar.

Okej, när jag känner mig lite omotiverad till läsning brukar jag köpa hem något riktigt spännande eller rejält lättsmält. Sagt och gjort; beställde Roslund&Hellströms Tre sekunder  och Marian Keyes En förtjusande man, båda på topplistan av sålda pocketböcker 2010.Hämtade ut böckerna idag... men hjälp vad tjocka! 587 resp 737 sidor. Man kan inte säga annat än att man får mycket bok för pengarna - kostade bara 44 kr/st på Adlibris!

Många timmars läsning!

Och hörboken jag lyssnar på, En nästan vanlig man, ska underhålla mig i dryga 22 timmar.

19 veckor och 1728 km kvarVeckan har bjudit på 75 km cykling och det är något mindre än jag hade önskat, men jag är rätt nöjd med att 42 av kilometrarna cyklades igår. Lite öm i låren idag, då.

Trevligt nog har ytterligare en LC-tjej sällat sig till vår lilla Tjejvätterngrupp; Anna, och det var hon och jag som cyklade "vanliga rundan" igår (Djupadal-Bunkeflostrand-Lernacken-Sibbarp-Ribban-V Hamnen-Djupadal) om 28 km. Dock, Victoria, hade du rätt som fick oss att hoppa över Lernacken för 2 veckor sen - fortfarande igår var det en hel del hård och gropig svårcyklad snö där och på vägen ner till Sibbarp.

Nästa vecka blir det svårt att hinna med cykling - Peter har övertid inplanerat varje dag så jag får ta logistiken med barnens aktiviteter, och dessutom har jag några arrangemang utöver det vanliga som kräver bilkörning. Och min cykel är på service. Nåja, jag tycker att det är riktigt skönt att cykla och det kommer bara att bli bättre och bättre nu - mera solljus, färre minusgrader och trevligare utflyktsmål!

Mr Beans semesterFör en gång skull hade vi filmkväll på Malins villkor i fredags - annars brukar vi ofta se sjukhusserier eller deckare när hon har gått och lagt sig. Hon tyckte mycket om konceptet med salta pinnar och mamma och pappa framför TV:n tillsammans med henne. När vi ser filmer på engelska läser vi alltid texten för henne och på så vis var Mr Bean ett perfekt val - det är ganska mycket pantomim!

Storyn var att han skulle resa till franska rivieran (och här krattar vi lite i manegen för sommarens äventyr) men givetvis gick det mesta snett. Malin skrattade åt en del av skämten men mest tyckte hon synd om honom som missade tåg, glömde sitt pass, inte visste hur man skulle uppföra sig etc.

Peter påstår att vi sett filmen för länge sen men det kunde inte jag minnas. Jag uppskattar inte komedi värst mycket men tyckte ändå att det fanns poänger. Mest tyckte jag att det var kul att Malin tyckte att det var en speciell kväll.

Gudar och människorJag hade högt ställda förväntningar på gårdagens biofilm - 4 eller 5 i betyg hos ganska många!Läs DN:s recension, ända till sista raden, så förstår ni varför jag trodde att jag skulle få uppleva ett mirakel! Och med så höga förväntningar är det lätt att bli lite besviken - och det blev jag. Men nu, ju mer jag tänker på filmen, desto mer tycker jag om den.

Filmen utspelar sig i Algeriet där en handfull gamla munkar uträttat sitt värv under långa tider, hjälpt lokalbefolkningen t ex med att bemanna läkarstation, slungat honung och odlat sin lilla jordlott. Det var väldigt vackert; landskapet, klostret, brödernas sång. En dag dyker terrorister/plågoandar och vill ha hjälp med sårade. Just det påminde om Persbrandts konflikt med en afrikansk tyrann i Hämnden. Munkarna ställs inför om de ska stanna och kämpa, obeväpnade, eller fly till Frankrike eller någon annan plats. Gubbarna spelade jättebra och var verkligen uttrycksfulla - det var också fint att se den muslimska lokalbefolkningen samspela med de kristna munkarna. Munkarnas måltid ackompanjerad av Tjajkovskij var pampig och ödesmättad!

Lämna boet?

långt borta!

Tror ni verkligen att en nyss fyllda 17 år kan vara flygfärdig? Ska hon klara sig utan mina omsorger? Kan jag leva utan alla fåren på plats? Givetvis är svaret Ja på alla frågorna!

Julia har länge drömt om att få åka på ett utbytesår och efter många om och men har vi gått med på att låta henne ansöka. Som om det vore en överraskning, väljer hon så långt bort som möjligt - Nya Zeeland i första hand; Australien i andra...

Nu är det en lång väg innan det blir verklighet, med intervjuer, tester etc i långa rader, och dessutom har jag förstått att det finns betydligt färre mottagarfamiljer i finanskrisens spår. Man kan säga att jag inte blir besviken om hon inte kommer iväg, men samtidigt gläder jag mig med henne som har chans på äventyret.

Det måste vara bra business i utbytesår - efter mindre än 24 timmar hade båda organisationerna som hon registrerat intresseanmälan hos, bokat in henne (och en av hennes föräldrar) på intervju. Spänningen stiger!

Jag har fått en Blog Award!

så hedrande

Vilken överraskning! Inspiration Award! Och jag fick den med orden:

Med glädje skickar jag denna Award vidare till någon som följt mitt bloggande från dag 1. Någon jag kände redan tidigare, men som jag kommit nära enbart tack vare bloggandet. Någon vars tankar och åsikter jag värderar högt. En person med stor integritet och som inte är rädd för att uttrycka sina åsikter. En vän som ALLTID tar sig tid för sina medmänniskor, inte bara i ord utan även i HANDLING. Någon som har barn som är lite äldre än undertecknads och därmed alltid är ett steg före i erfarenheterna när det gäller barn.

Min Award för inspiration om böcker, mat, aktuellt, barn/tonår samt livet går till:

http://karinesmeralda.blogg.se/

Läs gärna och bli inspirerad du med!

Ingrid, som jag beundrat från första gången vi träffades, och som jag nu lärt känna riktigt bra via våra bloggar, är som alltid generös med beröm och delar med sig av allt - sitt hem, goda råd, underbar matlagning, många skratt och äkta vänskap. Nu delade hon alltså även med sig av sin Inspiration Award. En av våra gemensamma vänner brukade ta Ingrid om armen och säga "Ingrid, du visar verkligen prov på Friendship and Service!" (Ladies' Circle's ledord) och jag kan bara instämma! I höstas öppnade Ingrid och hennes rara familj sitt hem för oss när vi turistade i London med omnejd - ett minne för livet!

Jag behövde inte fundera länge efter vem jag skulle skicka vidare till...

Madde levde tills för något år sen ett liv som var ganska likt mitt eget, med jobb, småbarn, hus, trädgårdsprojekt, bullbak, TV-soffan och vardagsstress mellan varven, tills en dag när olyckan slog ner i hennes liv. Hennes pojke Ludvig, Malins bästis från dagis, fick diagnosen ALD, en grym och obotlig sjukdom. Ludvig fick fantastiskt nog tillgång till en benmärgstransplantation för drygt ett år sedan, det enda sättet att hejda sjukdomen, och hela familjen kämpar vidare med det som sjukdomen ändå hunnit göra med honom - Ludvig har mist synen och lider av sömnstörningar och tvångsbeteenden. Under hela tiden, både under månader av isolering på sjukhuset och hemifrån, har Madde hållit oss uppdaterade genom bloggen. Det har varit så skönt, särskilt när det varit stor dramatik, att få veta hur det senaste ingreppet gick och hur tapper Ludvig varit. Madde och hennes man Kristian kämpar också mycket för att inget ska fattas lillasyster Nora som bara får hänga med bäst hon kan; hemma från dagis så fort det går någon sjukdom där, för att inte smitta Ludvig.

Madde, jag vill skicka dig en Inspiration Award för att du är otrolig, stark och inspirerande! Du skänker mig perspektiv på egna små bekymmer och visar prov på ett fantastiskt tålamod och en stor kreativitet för att ge din familj det allra bästa. Trots all motvind lyckas du alltid fokusera på det positiva, och utan din inställning tror jag aldrig att Ludvig mått så bra idag som han ändå gör. Du inspirerade mig till att anmäla mig som benmärgsdonator och jag längtar till den dag jag kan göra nytta! Jag läser din blogg varje dag - ibland med tårar nerför kinderna - men allra oftast med ett leende.

http://ludvigonora.blogspot.com/

Ni som inte redan stiftat bekantskap med Maddes blogg har något att se fram emot!


Pockettoppen 2010

Jag kopierade listan med mest sålda pocketböcker under 2010 hos Boktokig. Har svårt att motstå en lista! Bra uppmaning, Ingrid! Böckerna som jag läst är fetställda och så sätter jag ett betyg bakom, och så ser ni vilka jag vill läsa.

1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson, Pocketförlaget
2. Tre sekunder - Roslund & Hellström, Pocketförlaget (har köpt)
3. Hypnotisören - Lars Kepler, Månpocket (4)
4. Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer, Månpocket
5. Den dubbla tystnaden - Mari Jungstedt, Bonnier Pocket (trodde att jag hade läst och vill läsa)
6. Boktjuven - Markus Zusak, Damm Förlag (5)
7. Höstoffer - Mons Kallentoft, Pocketförlaget (3)
8. Den orolige mannen - Henning Mankell, Pocketförlaget
9. 1222 över havet - Anne Holt, Pocketförlaget (4)
10. Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda, Bonnier Pocket (5)
11. I den innersta kretsen - Viveca Sten, Månpocket (4)
12. En förtjusande man - Marian Keyes, Norstedts Förlag (har köpt)
13. Infiltratören: den smutsigaste härvan inom svensk - Lasse Wierup, Norstedts Förlag
14. Snabba cash - Jens Lapidus, Månpocket (4)
15. Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson, Månpocket
16. Till dess din vrede upphör - Åsa Larsson, Bonnier Pocket (trodde att jag hade läst)
17. Igelkottens elegans - Muriel Barbery, Sekwa förlag (5) fast jag hade den som hörbok
18. Skynda att älska - Alex Schulman, Månpocket
19. Hjärtdjur - Herta Müller, Bonnier Pocket
20. Aldrig fucka upp - Jens Lapidus, Månpocket (4)

Vilka av böckerna på listan rekommenderar ni? De flesta av böckerna som jag har läst, har jag köpt inbundna. Har svårt att tåla mig till pocket ibland fast jag borde. Pocket ger jag glatt vidare men inbundna blir jag lite snål med.

Mord.net

Butler/Öhrlund

Nu har jag lyssnat i över 16 timmar på Mord.net och bara samtidigt som jag har cyklat. Jag har njutit så, trots de emellanåt brutala scenerna!

Det var en riktigt elegant historia som lyckades väcka sympati för mördarna och avsky för offren. På slutet var det en liten knorr som gjorde att jag smålog inom mig, samtidigt som jag rös.

Tomas Bolme läste med en mycket skön röst.

Jag kan bara rekommendera er boken, särskilt som hörbok, och så ska jag försöka välja en värdig ersättare till MP3-spelaren.

Hanne-Vibeke Holst hos Skavlan

På fredagskvällar är det perfekt att koppla av med Skavlan! Förra veckan var Eva Gabrielsson (Stieg Larssons sambo) där, och i fredags bemöttes hennes inslag av Stiegs bror. Det var intressant att se båda sidor och ingen av dem är någon som jag hade velat tvista med; oavsett om det gällde arv eller t ex på en arbetsplats. Ganska osympatiska bägge två, i alla fall vad de visade upp i TV. 

Men i senaste prgrammet var även Hanne-Vibeke Holst med - vilken underhållning!! Det var första gången jag sett Skavlan tappa ansiktet och det handlade förstås om sex. Först trodde jag bara att det var jag som uppfattade honom som besvärad men LC-tjejerna i stugan på Österlen höll med. Missade in programmet så finns det på SVT Play.

20 veckor och 1803 km kvar

 


Hade bra gärna rundat av den där siffran till att bli under 1800 km men så blev det inte... för mycket annat igång! Men det blir bättre och bättre och lite naivt hoppas jag faktiskt på vår och plusgrader och inte mera snö (ingorerar det som singlar ner just nu).

Om inte annat är det ljusare! I veckan, när jag stack lite tidigare från jobbet, vid 16, behövde jag inte ha lyset på. Härligt!

Ute och turnerar

Helgen har dominerats av en jättetrevlig kickoff på Österlen med 6 av LC-tjejerna. Vi lämnade Malmö i solsken och fågelkvitter; nästan lite vårkänsla och överraskades av ett Österlen i vinterskrud - alldeles vita frostiga träd och krispig luft. Vi fikade, promenerade på skaren, doppade frukt i chokladfondue, lagade mat ihop, drack vin, pratade om allt mellan himmel och jord... sov gott och länge innan vi åt frukost och vände åter mot hemmen.

För egen del har helgen inneburit lite mer bilkörning än jag uppskattar - jag körde ToR Brösarp med stopp i Lomma och Bunkeflostrand, och sen när jag kom hem tog barnkörningarna vid. Jag har varit med Malin till simskolan och släppte de stora tjejerna på Madama Butterfly samtidigt (min julklapp till dem). Snart ska jag hämta dem igen och samtidigt skjutsa Julia till en fest på Kirseberg. Malin får hänga med i bilen för Peter ska på hockeyträning. Några timmar senare ska jag hämta Julia och hennes kompis igen.

Så vad tror ni? Längtar jag till att få cykla imorgon???

Malin har haft en riktig sportlördag - Peter har cyklat långt med henne (tvärs över från Annetorpsleden till Kalkbrottsgatan vid ena sidan av Kalkbrottet - en väg som du och jag nog letade efter en gång, Victoria), sen tog Peter henne och hennes kompisar Bella och Gustav på skridskoåkning innan det var dags för simskolan. Gissar på god nattsömn för Malins del, och min!


Dagens första utmaning

Eftersom jag stupade i säng vid halv elva igår, vaknade jag redan lite efter 7 i morse. Försökte ligga kvar och vara tyst men till slut gav jag mig och steg upp.

Jag ska resa bort med övernattning idag och ville vara lite effektiv. Ett av de stående helginslagen är tvätt och vikning av tvätt. Så jag startade första maskinen för att hinna få den upphängd innan jag sticker. Hade precis tryckt på Start när jag såg Malins otroligt leriga jacka framför mig. Den måste ju i! När vi köpte tvättmaskinen gjorde försäljerskan stor sak av att man kunde pausa och kasta in tvätt i efterhand, och jag har provat några gånger men aldrig lyckats. Men idag tänkte jag inte ge mig! Tryckte på Paus och som vanligt började displayen blinka och luckan gick inte att öppna. Då tänkte jag att man kanske måste använda de två knappar som tillsammans pekar på ett litet upplåst lås - sagt och gjort och samma symbol dök upp i displayen. Efter en stund knäpptes luckans lås upp och jag kunde stoppa in jackan - mycket nöjd!

Men sen började det! Det gick inte att trycka på Start igen, jo trycka gick ju, men inget hände mer än att det där lilla låset i displayen började blinka. Jag förstod då att det låset kanske inte hade med luckan att göra utan nog var ett knapplås. Suck! Det normala skulle ju vara att man deaktiverar på samma sätt som man akitverar men det gick inte. Jag testade även alla andra snabba/ihållande knappkombinationer jag kunde komma på, samt stängde av och på maskinen. Men låset fanns kvar.

Leta manualer, då. Sökte på Electrolux sajt - men man måste uppge rätt produktkod som finns på maskinens baksida - suck - orkade inte masa ut maskinen. Sökte lite random på Internet och sen kom Peter och började leta i lådan där vi hade pappersmanualer. Han hade ganska dålig framgång för han letade efter en Whirlpoolmanual och tvättmaskinen är Electrolux. Till slut lyckade jag söka på rätt sökord "Barnlås+Electrolux" och fann länk till en iofs annan tvättmaskinsmodell men med samma funktion! Bingo!

Det var naturligtvis samma knappkombination som jag hade aktiverat med, bara att jag inte tryckt tillräckligt länge (mer än 6 sekunder). Får se det som att jag har ett barns otålighet när det gäller att trycka på knappar för barnlåset fungerade alltså även på mig.

Nu: i badet! Sista badprodukten från Londonresan ska användas - passar på när jag får ostört bad. Peter är med Malin på skridskoskolan och tonåringarna sover.


Vilken dag!

Efter att ha haft det ganska lugnt ett tag på jobbet (vilket jag inte gillar, för då får man ta tag i sina surdegar) fick jag mina fiskar varma idag. Redan halv tio ringde det i öronen och dunkade det i tinningarna, luften stod stilla och alla sprang omkring som yra höns. Det är dags för en större release på måndag och det hettar alltid till precis innan. Samtidigt slumpade det sig att jag fick en del andra kämpiga men lösbara uppgifter.

Först kom återkoppling på en kinesisk version av vår mjukvara - vi hade bett om uppgift på ev. strängar i gränssnittet som behövde justeras, och det är jag som hanterar översättningar. Feedbacken kom lite sent (idag) och bestod av 200 sidor, ur vilka jag skulle välja de absolut mest kritiska att justera.

Dessutom fick jag uppdatera manuler med kinesiska rättningar - jag hörde mig själv rabbla "leta efter tecknet som ser ut som ett tält efter tecknet som ser ut som ett kryss i en ruta...", "klistra in tecknet som ser ut som en skalbagge och tecknet som ser ut som en klänning...". Så mycket enklare när man ska byta "Die" mot "Das" eller "Controller" mot "Contrôleur".

Och så hade jag ett annat projekt som jag i en svag stund lovat att slutföra den här veckan, något jag fick göra i en föråldrad version av mitt vanliga program, vilket gjorde att alla bilder tappade sina kopplingar regelbundet. Det gällde att vara kvick som attan och generera pdf:en så snart allt var på plats.

Efter jobbet var det full fart mot fredagsmiddagen; ett besök i Limhamns Fiskrökeri och på Konsum klarade biffen, jag menar laxen. Peter tog Systemet och potatisskalningen. Julia hade bråttom iväg men ville gärna äta med oss, så det får man ju försöka ta vara på.

Därefter: Luskamning, något jag är närmast expert på. Det finns löss i Malins klass men hittills är hon lusfri. Nu snart, Skavlan, sen packa inför LC-utflykten i morgon. Helst ska vi klämma in att förnya Malins pass innan avfärd.

Edit: Kontrollfreak som jag är, var jag tvungen att dubbelkolla Malins pass, fast Peter hade varit i passlådan igår och kollat om några pass behövde förnyas innan sportlovet. (Det jag egentligen kollade efter var om några andra pass skulle förnyas samtidigt). Malins var utfärdat i fjol och håller i ytterligare 4 år. Lovely! Undrar bara vilket pass Peter fått tag i? Hennes babypass som hon fick under sitt första år??

Trädet

Trädet

Trädet gick upp på Panora, en för mig ny biograf som visar lite alternativa filmer. Undrar varför den inte kom på Spegeln? Panora erbjöd inga popcorn, ingen reklam, inga numrerade platser men man såg bra och stolarna var sköna. När man steg in i lokalen välkomnades man av regnbågsflaggan också.

Filmer om sorg mäktar man bara med att se när man inte drabbats av det själv på ett tag. Jag tyckte att det var en toppenbra film; ett familjedrama egentligen, med underbara barnskådespelare. Den där Morgana Davies (8-åringen) har vi garanterat inte sett för sista gången. Det var mycket natur och naturkrafter, massor av djur (grodor, fladdermöss, en liten känguru, myror, för att nämna några). Jag grämer mig bara att man aldrig fick se det där magnoliaträdet i blom, om det nu skulle vara en sådan magnolia som jag känner till. Kanske var detta en helt annan australiensk sort.

Australien

Och arrangemanget var också mycket trevligt!! Malin (min arbetskamrat) och jag träffades en timme innan filmen i hennes fikafum, knäckte en flaska rödvin och gjorde slut på tre goda ostar. Hann prata lite mer än vi brukar och var i finfin form när vi kom till biografen.

Edit: Malins boyfriend Axel trodde att vi bara skulle verka intellektuella med att se Trädet, och att vi i smyg skulle se Änglagård....

Komplimang?

Jag bloggar sällan om jobbet - tycker att det är lite oproffsigt och skulle kanske inte kunna låta bli att ironisera. Man vet ju aldrig vem som läser heller (betydligt fler än dem som kommenterar i alla fall).

Jag har ganska mycket kontakter med kollegor främst i Taiwan och Tyskland. En av mina verkliga supporters som alltid berömmer mig, även inför andra, och tackar mig ofta och hjärtligt, använder en emellanåt, ja vad ska jag säga, kreativ engelska. När han mejlar till en grupp brukar han hurtigt inleda med Hello Together ! och idag ville han nog tacka mig för ett avslutat projekt, och skrev:

thank you very much for your pretty good engage and support !

Hade en med engelska som modersmål skrivit sådär, hade jag nog trott att det där "pretty good" lämnade utrymme för förbättring. Jag väljer förstås att tro att han menar att jag är "pretty". Eller vad tror ni?

In i dimman

Idag skulle jag ett ärende på Triangeln på vägen hem, och när jag kom ut därifrån var dimman så tät att jag nästan inte såg en meter framför mig. Runt Triangeln är det ständig ombyggnad och det ser annorlunda ut varje gång man passerar, så det var svårt att navigera. Dessutom vällde det upp massor av människor ifrån Citytunnelstationen. När jag närmade mig hemmet cyklade jag fel två gånger för jag kunde helt enkelt inte avgöra när det var dags att svänga av från cykelvägen utan körde helt på känn. Något lokalsinne har jag ju inte hjälp av heller...

Men det gjorde ingenting för jag hade ljudboken i öronen och fick på så vis full underhållning! Jag uppskattade också att se hur snöhögarna decimerats och något grönbrunt skymta där de legat. Gräsmattor, kanske?

21 veckor och 1869 km kvar

 

Sådär ja, ytterligare en vecka då det faktiskt blivit lite cykling. Just idag är det 5 plusgrader och vädret har tagit rejält på snöhögarna. Härligt!

Igår blev det premiär på standardrundan från i fjol (till Bunkeflostrand och därifrån via Sibbarp och Ribersborgsstranden till Västra Hamnen), dock minus Lernacksbacken där det fanns risk för halka, i sällskap med Victoria. Vi fikade på Espresso House i Västra Hamnen innan återfärd. Det blev ca 25 kilometer och dög fint som en uppvärmningsrunda.

Vi avser att cykla en längre runda varje helg om tillvaron tillåter, som uppvärmning inför Tjejvättern. Jag inser redan nu att jag hoppar av nästa lördag, för då ska jag iväg med LC-tjejerna och ska vara på plats på Österlen kl 12, och det blir även övernattning. Får idka familjesamvaro innan dess!

[500] days of Summer

500 days of Summer

Julia har valt ut lite filmer på Lovefilm, och jag trodde att [500] days of Summer skulle vara en riktig tonårsaktig romanisk komedi, men blev glatt överraskad! Det var en smart och allt annat än stereotyp pojke möter flicka-film. Dialogen var rapp och miljöerna ofta lite retro på ett ballt sätt.

Rekommenderas för tonåringar och andra!

När jag berättade att jag skulle se den för Victoria rekommenderade hon Garden State i samma stil. Sådärja, redan tillagd på Min filmlista på Lovefilm (världens bekvämaste sätt att hyra fim!)

Kniven i hjärtat

Ranelid

Jag blev uppringd av Bonniers bokklubb och hade visst garden nere, för jag gick med på att bli medlem. Det var för en gångs skull en riktigt smart och trevlig säljare, så jag skyller på henne. Åtagandet var inte så stort - tror att man skulle köpa två böcker under sitt första år och det blir nog ingen större konst. I erbjudandet ingick två gratisböcker och tjejen undrade om jag gillade deckare av skandinaviska författare... Jodå, mitt i prick. Och så sa hon "Har du läst Karin Fossums Döden ska du tåla?" "Jadå." "Tyckte du om den?" "Absolut!" Då förstod hon att hon var på rätt spår och provade med sådär 8 böcker till som jag redan hade läst och gillat.

Till slut gav hon upp och bytte spår till Björn Ranelid och Nora Roberts... inte mina favoriter precis men tjejen var lättad när hon funnit två  olästa böcker åt mig.

Så nu är den första avklarad - det var Björn Ranelids Kniven i hjärtat. Det var längesen jag provade med honom, och jag har svårt för hans person, men det hindrar ju inte att böckerna kan vara läsvärda, så jag ville ge honom en ny chans. Trots att början var extremt dryg och full av upprepningar ville jag inte ge mig den här gången förrän boken var utläst. Den blev bättre på slutet men jag hänger upp mig på hans otroligt tillkrånglade formuleringar; hör här, till exempel:

Det finns åtskilliga exempel på anhöriga och vänner till fångar som försökt och lyckats med att föra in narkotika i fängelserna. Det hjälper föga eller inte alls att David aldrig någonsin nyttjat sådana droger och att han hittills inte uppfört sig klandervärt i något avseende och brutit mot reglementet.

Jag uppskattar eleganta formuleringar och lek med språket men det stycket känns bara antikt och trist. För övrigt tycker jag att det sista och:et borde ha varit ett eller. Flera gånger fick jag läsa om meningar för att förstå vad han verkligen menade och då förlorar berättelsen sin kraft. Så, trots att det är kul att läsa skildringar från bekant miljö (huvudpersonen i denna bok hade t ex varit med och byggt Öresundsbron) krävs det mer än en gratis bok för att jag ska ge mig på Ranelid igen. Har missat hans framfart i Let's Dance också, men det lockar faktiskt ännu mindre.

Okej då, jag byter väl då

Snödrivor mot fågelkvitter...

Broddar mot solglasögon... (nä, använder visst varken det ena eller det andra)

Glögg i hemmets lugna vrå mot kaffe på uteservering...

Amaryllis mot tulpaner...årets första

Men januari ut kör jag lite dubbelt; låter amaryllisarna blomma ut och stjärnorna lysa med sitt vänliga sken i fönstren, samtidigt som jag inte kan motstå tulpanerna. Jag låter även dubbdäcken sitta på både bilen och cykeln. Och jag inser att det kan finnas snödrivor långt fram i mars, men man kan betvinga dem genom att vara ute åtminstone. Vill man se riktigt riktigt fula snödrivor kan man ta sig en tur till hundrastplatsen mellan Ribban och Västra Hamnen. Där har de stjälpt av en massa bortforslad snö från Malmös gator och det ser ut som ett äckligt månlandskap.

Växa - inte lyda

Så fin bild också!

Ganska sällan faller jag för frestelsen att läsa psykologiböcker, för ofta tycker jag att de bara ger mig dåligt samvete, alternativt är trams, men nu är jag riktigt glad att jag gjorde ett undantag. Jag har läst Lars H Gustafssons bok Växa - inte lyda, och den var precis vad jag hoppades på - lite uppmaning till eftertanke, lite goda råd och lite tröst i den ständiga ångesten över att inte räcka till som förälder.

Författaren har åtta barn själv så han har en del erfarenhet! Jag beundrar honom mest av allt för att han sätter ner foten vad gäller auktoritär uppfostran à la nanny. Jag mådde illa när jag läste om fenomenet Timeout/ignorering. Faktiskt är femminutersmetoden, som jag själv aldrig klarat av att tillämpa, en variant av detta, men jag vet att väldigt många har haft glädje av den, och det är ju också en snäll variant. Men jag förstår också varför den inte fungerar på alla barn!

Jag blev glatt överraskad att boken innehöll så mycket tonårstips - jag trodde mest att den skulle handla om hanteringen av småbarn.

På skyddsomslagets baksida finns några råd som man kan sätta upp på kylskåpet om man vill. De är så bra att jag tar mig tid och delar med mig till er - därmed inte sagt att jag mäktar med att tillämpa dem själv i den utsträckning jag skulle önska.

 • Tro alltid barnet om gott!
  Utgå från att barnet vill dig väl och gör vad det kan för att samarbeta!

 • Ge barnet en stund varje dag då du är absolut närvarande och har hur mycket tid som helst!
  Finn en återkommande stund, t ex strax innan barnet somnar, och låt den bli helig!

 • Läs, berätta och sjung!
  Läs för barnet varje dag! Berätta egna sagor, historien om dig själv och om hur det var när barnet var litet! Sjung de sånger du hörde som barn - och gärna några nya!

 • Lek - och låt barnet leka!
  Lek gärna tillsammans med barnet, men låt det också leka och fantisera på egen hand! Ge det en koja att gömma sig i och en "storsten" att klättra upp på!

 • Respektera ditt barns integritet!
  Erkänn barnets rätt att ha sina drömmar och tankar i fred! Kräv inte full insyn i barnets liv, minnen eller framtidsplaner! Läs aldrig barnets brev eller dagbok!

 • Ha så få fasta regler som möjligt - men gott om tålamod!
  Skilj mellan det du vill bestämma, det som barnet ska få bestämma och det som ni ska besluta gemensamt! Låt barnet få göra sina misstag och lita på att det lär av sina erfarenheter!

 • Bevaka barnets rätt till en känsla av värdighet och värde!
  Använd aldrig bestraffningar som kan kränka barnet, och låt ingen annan göra det heller! Be om förlåtelse om du gör bort dig!

 • Öppna ditt hem, bry dig om barnets kompisar och engagera dig i vad som händer i förskolan och skolan!
  Lär känna och respektera andra barn än ditt eget så kommer du att bli känd och respekterad tillbaka!


Sportlovsplaner

Ni som känner mig riktigt bra vet att jag är som allra nöjdast när hela flocken är hemma, och det är också då jag sover som bäst. Samtidigt tycker jag att det är väldigt lyxigt att gå omkring ensam i huset när det är tyst och stilla.

Så nu både bävar jag och längtar jag till sportlovet.

Julia ska till Trysil och åka skidor med sitt kompisgäng från kyrkan (med ledare), och det har vi vetat ett tag. Blir säkert jättekul!

I veckan bestämde sig Peter för att åka till Italien med sin pappa och Katarina och Malin, och åka skidor där. Jag är inte så intresserad av skidåkning och ska jag iväg på skidresa vill jag ha all komforten med lite fina fik, gärna något juste spa och inte bara stå för markservice. Dessutom är semesterdagarna slut. Och jag tycker att det är kul för dem att göra något tillsammans utan mig, precis som att det var kul för mig att åka till London med Julia och Katarina.

Jag är säker på att jag kommer att tycka att det är ganska skönt men jag kommer inte att vara lugn förrän alla är hemma igen. Nåja, det är 5 veckor dit så jag får tid att vänja mig vid tanken.

Björn Ranelid

Jag har genuint svårt för Björn Ranelid - hans röst, hans självbelåtna uppsyn och hans fåfänga stil. Ändå kan jag inte låta bli att tycka synd om honom just nu. Han gjorde sig lite lustig över att medlemmarna i Svenska Akademin kunde må bra av lite dans (då han själv föregått med gott exempel och visar upp sina förmågor i Let's Dance). Han fick en riktig snyting tillbaka - Peter Englund svarade att vad som helst som håller Ranelid borta från skivandet välkomnas - den sved!

Jag kämpar just nu med Ranelids Kniven i hjärtat och den är verkligen dryg och upprepande. Återkommer när jag har läst ut. Jag fick boken gratis så jag tyckte att jag måste ge den en chans, men den väcker verkligen inte mersmak.

Vill man underhållas på riktigt kan man läsa Unni Drougges reflektion!

1222 över havet

Anne Holt

Jag har uppenbarligen missat ett par av Anne Holts böcker om Hanne Wilhelmsen, för i denna bok, hennes åttonde i den serien, sitter Hanne i rullstol och vill helst slippa umgås med människor. Hon hade blivit skottskadad i en bok som jag inte har läst. Innan kunde jag hennes karaktär ganska bra men det var nog några år sen jag läste om henne senast.

Men det gör ingenting att jag missat ett par böcker - berättelsen klarar sig utmärkt på egen hand - på baksidan står det något om Miss Marple-liknande och det kan jag hålla med om - jag tänkte just på Agatha Christie (som jag inte läst på länge, länge) när jag läste den här boken. Den har fått svala användarrecensioner på både Adlibris och Boktipset men jag håller inte med! Jag tycker att den var gastkramande spännande hela tiden! Kanske passar det extra bra att läsa om insnöade främlingar i vintertid?

22 veckor och 1945 km kvar

Tänkte redovisa mina cykelresultat på söndagar fram tills Tjejvättern den 11 juni.
Ni som längtar efter sommar - det är faktiskt bara 22 veckor dit!!

Första veckan har jag betat av 55 km och det får duga såhär i uppstart och vinterväglag, men det räcker ingalunda till målsättningen 2000 km innan loppet (55 * 23 = 1265). Men jag räknar med lite riktiga cykelpass på helgerna vad det lider; just nu är jag nöjd med sisådär 3 cyklingar till jobbet varje vecka. Jag är också inne på sluttampen av den otroligt spännande ljudboken Mord.Net och den lyssnar jag bara på när jag cyklar.

Tjugondag Knut i förtid

Tänkte plocka undan tomtar och annat idag; spara granen och adventsstakarna... men insåg att det var läge att ta bort granen i alla fall. Solen sken, fåglarna sjöng för fullt och julen kändes faktiskt överstökad. Granen hade knappast barrat alls och fortsatt dricka, men nu när man började härja i den barrade den desto mer.

Dessutom fick Malin plocka undan sin adventskalender och låta årets innehåll beblanda sig med den stora mängden Playmobildetaljer på rummet. Här syns årets 24 delar (ja, vissa delar är väl dolda ändå):

Playmobilkalender 2010

Hon har tyckt att det var mycket kul att öppna en lucka varje dag och årets tema, snöig skog, passade bra med det utanför fönstret - snöig trädgård.

Ljusstakarna och stjärnorna får stå framme ett tag till tillsammans med blommande amaryllisar - lite mjuk övergång till tulpantiden!

Private Practice

Addison och Pete

Vår nya favoritserie här hemma är Private Practice - det är jag, Julia och Katarina som konsumerar avsnitt efter avsnitt. Mycket utspelar sig i pentryt ovan.

Huvudpersonen är Addison (tidigare gift med McDreamy (Shepherd) i Grey's Anatomy - i filmens värld alltså - vem de är gifta med privat har jag ingen aning om) som lämnade Seattle för den lilla kliniken Oceanside Wellness, lite sugen på homeopaten Pete som hon haft ett hett möte med. Kliniken drivs av Naomi och Sam, som just skiljt sig. Serien är full av undertryckt passion, svek, förhoppningar och är så skön att se! Needless to say är jag själv lite betuttad i Pete.

Vi har sett klart första boxen med ynka 9 avsnitt och har kastat oss över box 2 med 22 avsnitt (tror jag).

Någon sa att det är som Grey's Anatomy 10 år senare - lite mer för mig att identifiera mig med alltså...

Att se fram emot...

tidsfördriv deluxe

Två leveranser kom igår: en i brevlådan och en på Preem, vårt närmaste uthämtningsställe. Vet nästan inte var jag ska börja. Vampyrböckerna är till Kata, dock!

Har förresten redan hunnit börja nu, sen jag laddade upp bilden igår och påbörjade inlägget. Har redan sett första avsnittet av Private Practice och börjat läsa i barnpsykologiboken. Lovande vilket som!

Redan dags att skiljas åt?

välkommen hem!

Kan det vara sant att det är dags att plocka undan detta sköna välkomnande när man kommer in genom ytterdörren? Särskilt ljuvligt efter en minst sagt utmanande cykeltur genom modden.

Är ni redo att byta adventsstakar och levande ljus mot tulpaner?

Hur man känner igen en dålig dag

Klockan är inte ens 11 och ändå har flera motgångar inträffat:

Ingen tidning på en ledig dag (ja, jag vet att det är Trettondagen!)

Hade planerat härlig vinterpromenad till Limhamn med Victoria - nu har det vräkt ner snö och alla gångvägar är igenfykta = uppskjutet

Tänkte baka en glutenfri kaka... Malin hjälpte glatt till medan stortjejerna sover. Det är en ljus kaka med glasyr. Glasyren skulle innehålla kaffe - när jag mätte upp det spillde jag halva koppen över helt nya kokbokem som nu är väldigt ful. Och nu medan kakan gräddas har den svällt över alla gränser och hela botten av ugnen är täckt av svartnad smet. Försökte skrapa loss med stekspade, brände mig på handen. Återstår att se om kakan blir ätbar.

Ja, ni hör själva! Det blir inga trisslotter köpta idag i alla fall!

Edit: Kakan blev döbakad men ändå ganska god (som att äta smeten ungefär), ugnen är rengjord med hjälp av Mr Muscle (på flaska då; Peter är på jobbet om det var någon som trodde att det var honom jag menade), jag har fått mitt lystmäte av utomhusvistelse under drygt en timmes skottning av tung och blöt snö. Nu ska jag ändå utmana ödet och rätta några påtvingade bingolotter.

Blicka bakåt och framåt

Förra året vid den här tiden summerade jag 2009 och det var faktiskt inget höjdarår för mig. 2010 har varit så mycket bättre - roligare på jobbet, bättre hälsa, lite mindre äktenskapligt gnissel, lugnare och finare på många plan. Vi stannade i Skåne på sommarsemestern, men sen fick jag och stortjejerna en efterlängtad Londonresa på höstkanten.

Och 2011 då? Det året har jag många förväntningar på! En del saker har jag redan bokat in och fast det känns lite som hybris berättar jag om dem här. Skulle de nu av en eller annan anledning inte inträffa, så är det väl inte det värsta att jag delat med mig av planerna?

 • Jag har bokat en plats på Tjejvättern, med LC-tjejer från hela Sverige. Trevligt nog har Victoria låtit sig övertalas att hänga på - utöver henne blir det ytterligare sisådär 40 st, tror jag. Vi får i alla fall en egen startgrupp. Det var ju en riktig höjdare i fjol, såväl själva upplevelsen som uppladdningen och träningen inför loppet.


 • Vi ska åka till Frankrike på sommarsemester. Vi har bokat in oss två veckor i en liten villa i närheten av Antibes. Alla tjejerna ser fram emot det, och det gör såklart jag och Peter också. Vi ska testa biltåget ner - man kliver på i Hamburg på kvällen och vaknar vid schweiziska gränsen nästa morgon. På så vis slipper vi många jobbiga timmar i bilen och en annars nödvändig hotellövernattning.


 • Arbetsfronten: Under denna rubrik hade jag tänkt mig ett litet bombnedslag men det får visst vara... Men trots att jag sitter på samma stol (nä förresten, har suttit på några olika stolar och har haft 4 olika chefer på samma företag) som de senaste 10 åren har jag en del förväntningar på lite roliga uppgifter som ska utföras under 2011. Det känns lite oproffsigt att blogga om dem, men det handlar ju om ytterligare smart systematisering av vår tekniska dokumentation. Kanske några resor också?


 • Familjen! Får man ödmjukt önska avsaknad av dramatik? Tjejerna är raringar allihop (oftast) och får gärna så förbli.

 


Adlibris lista på mest sålda böcker 2010

Jag lånade denna lista hos Boktokig, som hittat den hos En stund på jorden, som i sin tur hittat den hos Massor med ord och så fortsätter det...

Jag har lite svårt att motstå en lista just om böcker...

Markera med rött de böcker du läst
Markera med blått de böcker du lyssnat på
Markera med grönt de böcker du vill läsa.
Sätt ett gult X bakom de böcker du äger
 1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonasson, Jonas
 2. Dyngkåt och hur helig som helst av Skäringer, Mia
 3. Hypnotisören av Lars Kepler X
 4. Tre sekunder av Roslund & Hellström 
 5. Den dubbla tystnaden av Jungstedt, Mari  
 6. Skynda att älska av Schulman, Alex
 7. Igelkottens elegans av Barbery, Muriel X
 8. Höstoffer av Kallentoft, Mons X
 9. Först när givaren är död av Jansson, Anna X
 10. Borta bäst av Kadefors, Sara
 11. Mamma, pappa, barn av Gerhardsen, Carin
 12. I den innersta kretsen av Sten, Viveca
 13. Lyckan, kärleken & meningen med livet av Gilbert, Elizabeth
 14. Svinhugg av Cedervall, Marianne
 15. En förtjusande man av Keyes, Marian
 16. Snabba cash av Lapidus, Jens X
 17. Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? av Simonson, Nisse
 18. Dödergök av Wennstam, Katarina
 19. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Heberlein, Ann
 20. Utrensning av Oksanen, Sofi

Kreativ lösning?

Idag körde det ihop sig och vem är förvånad? Jag har levt lite på gränsen ett tag nu med lite för lite sömn, ambitioner att cykla och Peter som har bokslut och rejält med övertid även röda dagar. Jag har tagit 40 min arbetstidsförkortning/dag dessa första arbetsdagar fast jag har fått Julia och Katarina till att hämta Malin varsin dag (Julia hämtade med cykel, ramade Malin hem på isgatorna utan hjälm, så jag vet inte om det var så bra hjälp ändå?).

Idag kom jag hem strax efter 17 och en halvtimme senare skulle jag skjusta Kata till träning. Hon hade ätit, och Malin som tittade på Bolibompa på datorn fick ett äpple och en smörgås medan jag bytte om från cykelkläder, satte på en tvätt och kastade i mig en bit ost. Julia sa att hon kunde vänta med att äta och så skulle alla utom Kata titta in hos mina föräldrar som just kommit från Ecuador när vi släppt Katarina på träningen. 

Mor och Far hade mycket att berätta, och så bjöd de på kaffe och lite godis och nu visade det sig att Julia var jättehungrig (men ville smart nog inte mätta sig på godis) när tiden började bli knapp att fixa middag innan Kata skulle hämtas igen. Jag undrade om jag skulle hinna hem och steka en omelett till henne... men kom på en bättre idé!

Jag skjutsade Malin och Julia till Vespa (gourmetpizzerian på Limhamn som Julia gillar) och lät dem beställa en pizza (Malin behövde bara en smal strimla). Sen fick de sitta där och vänta och äta pizzan medan jag hämtade Katarina. Pizzabagaren kunde också fixa en glutenfri pastarätt, så jag beställde en sådan med avhämtning på tillbakavägen. Nu var det lite kö på pizzerian och en ensam kille som bakade pizzor, svarade i telefon, kokte pasta, tog betalt om vartannat så det var inte fullt så snabbt och smidigt som jag hade hoppats. Men på Vespa får man en glass på köpet till pizzan och det fick Kata och Malin med sig hem (Julia kan inte äta choklad så hon stod över).

Medan jag var ute på bilturnén växlade jag några ord med Peter som fått några knäckebröd till middag under övertidsarbetet. Han verkade lite avundsjuk på Vespa... han ska för övrigt på hockey i Trelleborg direkt efter jobbet och väntas hem strax innan midnatt. En till som tänjer på gränserna alltså.

Nu är Malin lagd och jag undrar om jag kan få en kopp kaffe i mitt eget lugna sällskap? 

Aldrig ge upp!

Ni har ju följt mina med- och motgångar i motionskategorin här på bloggen... det sista försöket att cykla 1000 km på 3 månader, eller rentav 4, lyckades ju inte särskilt bra.

Men nu är det dags igen! Jag har nu ett nytt mål att leva upp till. Jag tänkte cykla 2000 km fram tills Tjejvättern den 11 juni som jag anmälde mig till igår. Jag tycker egentligen att 1000 km på 3 månader är rimligt och sista tiden innan loppet ska jag säkert lägga på en extra rem. Risken är väl bara att jag inte håller stilen nu i vinterväglaget... men jag börjar idag med att peta in 24 km - 18 för idag och 6 för i förrgår.

Visst är det en vacker vårig ticker?Jag ska bara hitta stället där man klistrar in den i på bloggens framsida också (dumt av mig att ta bort den förra innan jag hade den nya klar...)

Edit: Jag tänker visa upp tickern en gång i veckan i stället för att ha den på bloggens startsida. Men det funkar ju så att tickern kommer att uppdateras överallt den används, så den som är nyfiken kan spana in den här eller något annat inlägg där den används. Idag fick jag in 15,5 km till men i morgon blir det bilen.

Två små missräkningar

Alltså, jag hade en toppentrevlig dag och kväll igår! Jobbade i köket i trevligt sällskap, höll ett jämnt fint intag av rödvin och champagne under kvällen, roliga gäster kom på besök, barnen var snälla, maten blev god, MEN ÄNDÅ måste jag beklaga mig över två saker!

Bara någon dag innan nyårsafton lyssnade jag som alltid på P1 och jag är hopplöst dålig på att veta vilket program jag hör på - gillar nästan allt: Filosofiska rummet, Naturmorgon, Meny, vissa andra älskar jag: Spanarna, Kulturnytt och något enstaka brukar jag stänga av, t ex Ring P1. Hur som, jag är nästan säker på att det var i Karsten Thurfjells program om champagne som jag fick en grundlig undervisning om hur man sabrerar champagne, dvs slår av champagneflaskans hals med en sabel, eller för oss som är ovana vid sablar och för klena i handleden, med baksidan på en kökskniv. Det lät så enkelt och roligt och spektakulärt! Varför tog jag mig inte tid att träna in det inför nyårspartyt? Det hade ju varit sååååå ballt! Men jag hoppas att få bättra mig till nästa år. Man rekommenderades att träna på spansk Cava som kommer i flaskor av samma typ. Att jag inte utförde tricket hindrade mig självklart inte att berätta för gästerna om vad de nästan fick uppleva...

Och sen då, i stället för raketer hade jag skaffat vackra thailändska lyktor som det var så himla tjusigt när föräldrarnas grannar (och många andra) släppte iväg i fjol.

lånad bild

Men Peter hade redan varnat mig att det nog skulle blåsa för mycket för att kunna skicka iväg dem... hela dagen verkade det OK, men framåt 22 började det blåsa upp och när jag testade första lyktan vid 23 blev det ganska misslyckat. När vi såg på rakterna vid midnatt såg vi faktiskt en lykta segla förbi och då ville våra grabbar inte vara sämre och gav sig ut på lykttändning. Det blev ganska intressant för de störtade och brann ordentligt så det kändes inte bra när de vilade mot grannens staket - Peter sprang efter på glashal gata - Patrik nära på kissade på sig så mycket som han skrattade. Till slut fick de en till att lyfta, men det blev ändå inte riktigt sådär majestätiskt som jag hade tänkt mig... Två lyktor finns kvar till en annan gång.

Nyårsaftonsmeny

Vi hade en supertrevlig kväll i goda vänners lag. Några kom redan på eftermiddagen och stannade kvar över natten till och med - extra trevligt! Vi blev 7 vuxna, 3 barn och 2 tonåringar.

Jag vill tipsa om menyn som verkligen blev lyckad - en riktig nyårsmiddag om jag får säga det själv (och det får jag ju, här på min egen blogg)

Först hade vi den där lilla lilla rommen, 2 sorter i varsin skål, en skål med finhackad rödlök, en skål med crème fraîche på en bädd av is. Små rostade smörgåsbitar vid sidan så fick man själv bygga ihop sina små snittar. Vi bjöd utmärkt champagne Louis Roederer som Gunilla S, min favoritleverantör av mousserande vin (det var ju hon som hade med allt bubbel till min 40-årsfest), hade med. Peter hade uttalat att allt på nyårsfesten inte behövde vara 5-stjärnigt så själva hade vi skaffat Jacob's Creek. Efter vad både jag och Gunilla hört Karsten Thurfjell uttala på P1 är det snarast ett brott att servera champagne vid tolvslaget då "allt smakar likadant", så så kom Jacob's Creek till pass. Till entré var det däremot perfekt med Louis Roederer!

Sen blev det parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås enligt ett recept från ica. Så gott!! Lätt att förbereda också. Den där svampkrämen gick verkligen inte av för hackor. Vi tog hasselbackspotatis till istället, men följde annars receptet till punkt och pricka.

Vi avslutade med enkel efterrätt - fikon i cognac, vaniljglass och hemlagad kolasås. Barnen fick persikohalvor och inlagda clementiner i stället för fikon.

Och sen hann vi bara nätt och jämnt med kaffet innan det var dags att slå bubbel i glasen igen!

RSS 2.0