Ture Sventon i öknenNu har vi tragglat oss igenom hela Ture Sventon i öknen; ett kapitel varje kväll. Jag undrar hur mycket 6-åriga Malin kan begripa av alla krångliga ord och företeelser från 1940-talet?

Här är storyn, exemplariskt summerad på Wikipedia:

Sedan Ture Sventon grep den ökände brottslingen Wilhelm Vessla har hans erkännande som privatdetektiv vuxit. Han har nu fullt upp med att hitta bortsprungna katter och borttappade löständer. En dag får Ture Sventon ett brev ifrån sin gode vän herr Omar, som bor i Arabiska öknen. Ture Sventon behöver semester och bestämmer sig för att åka och hälsa på sin vän.

För att kunna besöka herr Omar måste Sventon köpa ett portabelt kylskåp. Annars kan han inte ta med sig semlor till öknen. Han vänder sig till herr Hjortron, kylskåpsingengör. Herr Hjortron har precis konstruerat Nordpolen, ett litet portabelt kylskåp som kan kyla mer varor än man tror eftersom kylskåpet förminskar all mat till minimål. Dessutom spelar det musik från radion när man öppnar det. Precis innan Ture Sventon ska fara till öknen blir kylskåpet med alla "temlorna" stulet. Tjuven sågs kliva på ett flygplan till Kaf i arabiska öknen innan han försvann. Planet rapporteras senare ha kraschat utanför staden Djof i Arabiska öknen. Ture Sventon reser nu med sin flygande matta till sin vän herr Omar som av en tillfällighet bor kring staden Djof. Ture Sventon får av en olyckshändelse även med sig barnen Hjortron.

Ni hör själva, inte så stort mått av igenkänning från vår egen tid och miljö, och en massa märkligheter. Allt man läser låter som rappakalja, med Sventons talfel och ständiga ordvitsar, men det verkar inte störa Malin ett dugg. Flera kvällar frestade jag med att läsa något annat, men hon insisterade på Sventon. Vi har i alla fall lärt oss mycket om degblandare, kameler, pastejbagare och kylskåpsingenjörer. Och som svar på den outtalade frågan med anledning av Ture Sventon i media på sistone: Boken var enligt mig endast något rasistisk och generaliserande; oftast på ett kärleksfullt sätt  och intresserat utforskande av arabisk kultur.

Lite perspektiv bjuds man här.


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Heja Malin som stod på sig! Våra tjejer har varit äldre när vi läst böckerna, ca 8-10 år, för som du skriver är inte språket alltid helt enkelt. L kan fortfarande skratta med mig när vi pratar om den första boken där de klär ut sig till buskar och hur orealistiskt det är, men det är verkligen en del av det som gör böckerna så charmiga.

Varför började ni med denna och inte den första av böckerna? Kommer ni läsa fler eller nu vägrar du? Jag hade inte heller problem med någon rasism i de böcker vi läste. Det var inget som var svårt att hantera!

2011-02-14 @ 01:06:28
Postat av: Karin Själv

Såhär är det med bokval åt Malin, efterhand som det blir luckor i hennes bokhylla, kollar jag snabbt igenom bergen av utsorterade böcker efter stortjejerna och hittar jag något som är någorlunda rätt i ålder, stoppar jag in i hennes hylla. Sen väljer hon själv utan att egentligen veta något om böckerna. Att läsa böcker i ordning händer sällan här! Fast i vissa fall måste man ju, men just Ture Sventon funkar ju fristående. Jag har läst utdrag ur den där stoppade T S i London som jag inte hade velat läsa för Malin eller ens själv. Inte för n-ordet men för hur man pratar om afrikaner som om de vore mindre begåvade och inte alls som medmänniskor. Skildringen av herr Omar var ju mest gullig och respektfull. Har ni läst T S i London?

2011-02-14 @ 06:27:56
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/
Postat av: Boktokig

Jag har läst en Ture Sventon-bok högt i klassen också och trodde att de skulle tycka att den var för svår, men de älskade den!

2011-02-14 @ 17:57:40
URL: http://boktokig.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Det är ju toppen att ha ett bokförråd att plocka ur och som du skriver är verkligen Ture Sventon helt fristående. JAg har inte läst London-boken, men vet att den finns på biblioteket hemma. Menar du att den är bortsorterad nu???

2011-02-14 @ 22:34:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0