Sarahs NyckelJag som just tyckte att jag inte behövde se mer film i år, efter The King's Speech... den filmen framstår nu som värsta feelgood-filmen (men icke desto mindre fantastiskt bra).

Igår kväll blev det alltså Sarahs Nyckel. Filmen var fullständigt fasansfull och när man alltid tänker på tyskarna som de onda under judeutrotningen, har man visst glömt att det fanns lika fruktansvärda soldater/scener/människor som blundade i t ex Frankrike. Det var också väldigt intressant att se hur minnena inte överförs till nästa generation - skickligt illustrerat av de yngre medarbetarna på tidningen där huvudpersonen Julia, spelad av Kristin Scott Thomas, arbetar.

Storyn rörde sig i parallella tider - 1942 och nutid (och så lite tillbakablickar till 50- och 60-talen). Sarah låser in sin lillebror i en garderob för att skydda honom när familjen blir hämtad, som de tror, för ett par dagar. I själva verket skiljs de åt efter några osannolika dagar i en velodrom i stekande hetta i centrala Paris, och deporteras till koncentrationsläger.

60 år efter den franska judeutrotningen ska Julia skriva ett reportage om det, och det sammanfaller med att hon och hennes familj får tillgång till den lägenhet som det visar sig att Sarahs familj hyrde. Julia blir helt besatt av att reda ut vad som hände med familjen och väcker en massa frågor som inte alla uppskattar. Den äldre generationen kan ofta ha inställningen att det är bättre att försöka glömma och lämna bakom sig, samtidigt som vissa minnen inte ger någon ro.

Bilderna av barn som skiljs från sina föräldrar är ju det värsta man själv kan föreställa sig, och scenerna kommer nog att följa med mig ett tag. Jag tar också med mig att det är bra att prata klart om saker som hänt, medan det är tid... och största frågan som kommer att mala och mala... hade jag gjort annorlunda än de där vanliga fransmännen som vände bort blicken? Gör jag annorlunda inför illgärningar som begås idag?

Kommentarer
Postat av: ingrid

Låter jättejättebra! Vill se! Kanske kommer om två år i min butik för £3 ;) ....

2011-02-26 @ 23:40:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0