25 år sedanEn dag som idag kan väl ingen låta bli att tänka på mordet på Olof Palme? På radion säger de, att alla minns vad de gjorde när de nåddes av dödsbudet. Jag tror att jag fick det på det mest absurda sättet.

Jag var utbytesstudent i Alabama, och när jag reste från Sverige betydde Olof Palme i sanningens namn inte så mycket för mig - han var vår stadsminister och hade varit det i evigheter. Jag var inte så intresserad av politik över huvudtaget.

Jag såg på nyheterna med min värdfamilj; ett typiskt glättigt amerikanskt nyhetsporgram, så långt ifrån Sveriges Rapport man kunde komma. Precis när avslutningssignaturen ljöd, bröt en röst in och sa i raketfart med en glad och inställsam röst:

We have a late bit of news from Sweden: The Swedish prime minister Olof Palme has been assassinated! Good night, folks!

Nästa dag i skolan kom lärare fram till mig och beklagade sorgen och undrade om jag ville ta ledigt. Det kändes mycket konstigt!

Kommentarer
Postat av: Lotta

Jag vaknade mitti natten av att telefonen ringde och jag hörde mamma lät upprörd, men jag somnade om igen.

På morgonen väckte hon mig och berättade.det kändes helt overkligt.Jag kommer ihåg att det blev en massa aktivitet i min familj eftersom de var med i A-kommunen och fick ordna med kondoleansbord och grejor.Sen fick jag ju åka till Stockholm och ajunga på begravningen. Det kändes lika overkligt. Som lägerskola, i alla fall tills vi blev tillsagda att hålla oss lugna i Stadshuset för kistan hade kommit. Först då blev det verkligt.

2011-03-01 @ 00:00:23
URL: http://Kulomedelbums.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Nej, det är omöjligt även för oss som är en bit från Sverige nu, att inte uppmärksamma detta. Jag minns också vad jag gjorde denna dag för 25 år sedan. Jag minns dessutom att mina föräldrar var i Sthm den natten och gick förbi mordplatsen precis efter att det hänt. Då var där en LITEN avspärrning och där stod en ensam polis. "Vad har hänt här?", sa mamma. "Det är väl någon som blivit skjuten", sa pappa (och de kände väl hur de verkligen var i storstaden) och anade inte hur rätt han hade. När de sedan vaknade på hotellen dagen efter och fick höra vad som hänt blev de väldigt chockade. Sedan gick de förbi platsen igen efter frukost och då var avspärrningen betydligt större och där låg massor av blommor. En sorglig dag i svensk historia.

2011-03-01 @ 08:47:56
Postat av: Fru C

Jag väcktes på morgonkvisten av en uppspelt moder som förkunnade att Palme var skjuten. Behöver jag säga att modern inte röstade rött... hur som helst förvånades jag över mammas reaktion men ännu mer över att det hänt här i trygga Sverige.

2011-03-01 @ 14:24:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0