Vägledning pendling

Nu är jag igång på nya jobbet! Härligt på många sätt; lite stressigt att förväntas leverera när man fattar noll av det man är satt till att beskriva... men det kommer nog.

Första utmaningen att lösa är pendlingen till Lund. Det är där ni kommer in i bilden! Vilket av alternativen nedan förordar ni?

Alt. 1: Köra bil - tar i bästa fall 20-25 minuter enkel resa och kostar ca 45 kr i bensin.
Pros: Snabbt, bekvämt, slipper passa tider. Tidsåtgång ca 3-4 timmar per vecka.
Cons: Veckokostnad 450 kr. Kan fastna i trafiken och tvärtom förlora tid (första dagen jag körde hem från Lund innan sommaren tog det 30 minuter mellan Lunds södra och Lunds norra avfart, t ex). Får vara beredd att förr eller senare smälla med bilen. Noll motion.

Alt. 2: Cykel - buss - från Hyllie till precis utanför kontoret på 50 minuter. Jag cyklar till Hyllie på 10 minuter och månadskortet kostar 690 kr.
Pros: Bekvämt, billigt. Veckokostnad 175 kr.
Cons: Tar tid. Tidsåtgång 10 timmar per vecka (varav 1:40 cykling). Bara lite motion dock.

Alt. 3: Cykel - tåg - cykel - tågen går ofta från Hyllie till Lund C och så kan jag ha Julias cykel där; 10 minuter cykling i Malmö, 10 min i Lund. Samma månadskort som ovan.
Pros: Billigt, 40 minuters gratismotion om dagen. Medelsnabbt. Tidsåtgång per vecka ca 6 tim och 40 min varav 3:20 cykling.
Cons: Risk att cykeln som bor på Lund C nattetid blir stulen. Lite svettig när jag kommer fram till jobbet. Det kommer att regna och vara motvind ibland.

Vissa rutinerade pendlare som Victoria förordar att cykla till t ex Södervärn och ta buss därifrån för att få mer motion, men för mig känns Hyllie som det mest naturliga valet ändå. Och det finns en del alternativ ytterligare. Dessutom avser jag att cykla till Lund en gång i veckan och hem en gång i veckan. Just nu åker jag på sommarkortet och det har ju nästan varit gratis. Kostade 460 kr för 2 månaders fri åkning.

Kommentarer
Postat av: Victoria

Det allra bästa är att blanda! Så slipper man tröttna :-) Jag brukar blanda det kollektiva åkandet med lite bilkörning mellan månadskorten, beroende på dagar kring helg, träning, tjänsteresor och sånt.Jag kommer flytta den gula cykeln till Lund för att kunna köra ditt alt 3 ibland, och att kunna cykla till stan på lunchen etc.

2011-08-07 @ 22:44:38
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: Li

Jag är också inne på Victorias alternativ att blanda lite. Dock får du nog satsa på att åka kollektivt mer än att åka bil för att få ut så mycket som möjligt av månadskorten. Inte lönt att köpa det annars menar jag =)

Så mycket cykelstölder är det inte i Lund, inte om man låser sin cykel ordentligt. Det finns ju cykelgarage vid Lunds central om du kommer dit med tåget, har för mig där är övervakning eller vakt ..?

2011-08-07 @ 23:24:29
URL: http://li-amadeus.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Kul uppställning! Jag håller dock inte med de andra om att blanda. Jag tror då att man blandar oftare och oftare åt det bekväma hållet. När jag tog tåget varje dag var det en rutin jag inte ifrågasatte. När jag sedan började köra bil och vid enstaka tillfällen behövde ta tåget tyckte jag det var HUR jobbigt som helst att behöva promenera till och från tåget EN dag.

Tid är pengar, men också något som man inte vill slösa med hur mycket som helst för att spara pengar. Malin är ännu rätt liten och kommer hem hyfsat tidigt på em, så jag röstar definitivt för alternativ 3. Det går hyfsat snabbt, är billigt och ger en del träning. Kan inte bli bättre! Du behöver ju inte cykla så fruktat SNABBT, så du känner dig svettig!

2011-08-15 @ 01:18:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0