Macarons


När vi var i Frankrike köpte vi Macarons, glutenfria bakverk. Det är platta maränger med mandelmjöl som paras ihop två och två med smörkräm emellan.

Eftersom det idag tycks vara stora bakdagen här hemma - jag har just bakat en morotstårta till morgondagens Tupperwareevenemang - och jag hade en påse mandelmjöl i skafferiet, ville jag passa på och testa själv. Katarina älskar ju kaffe och choklad, och eftersom det är mest för hennes skull jag bakar det glutenfria, letade jag upp ett sådant recept.

Jag har lånat bilden, för den var så snygg, såväl som receptet här.

Jag medger att det var lite pyssel, särskilt när smeten var lite för tunn för spritshålet och ville rinna ut medan jag fyllde påsen... Tur att jag hade en hjälpande hand av Malin. Kakorna fyllde två plåtar - på första plåten fastnade alla i bakplåtspappret, på andra plåten hoppade alla av fhur fint som helst. Det blev ganska klibbigt lite överallt i köket men det kan inte hjälpas.

För säkerhets skull kopierar jag in receptet nedan:

Ingredienser

100 g finmald mandel
4 st äggvitor
0.75 dl strösocker
2 msk nybryggt kaffe
4 dl florsocker
3 msk kakao

Chokladkräm
35 g smör
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde


Gör så här

1. Finmal mandeln. Har du ingen kvarn går det bra att malan mandeln med en stavmixer.

2. Blanda mald mandel, florsocker och kakao.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att smeten rör sig. Smaksätt marängen med kaffet.

4. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och mandeln i marängen och rör färsiktigt tills allt blandats.

5. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att göra dom lika stora då de senare ska paras ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter.

6. Grädda kakorna cirka 18 minuter i 180 grader i nedre delen av ugnen. Kakorna ska ha fått en hård skorpa men fortfarande vara lite kletiga inuti. Dra bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.

7. Chokladkräm: Hacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt detta stå framme till krämen har svalnat och blivit lite tjockare. Det tar ungefär tre timmar.

8. Stryk på ett lager chokladkräm och para ihop macaronsen två och två.


Våra franska köpte vi i en rad olika smaker och färger:


Kommentarer
Postat av: Lotta

Mmm, jag älskar macarons. Det finns ett ställe i Köpenhamn som säljer fina macarons i olika färger och smaker.



Har testat ett par ggr men inte riktigt lyckats. Får nog göra ett nytt försök snart.



Jag tror jag tipsat om Tartlettes blogg tidigare - hon har en jättebra "tutorial" för macarons man kan ladda ner.

2011-08-13 @ 14:32:23
URL: http://kulomedelbums.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Jag har aldrig prövat att göra själv, men det ser SÅ fint ut. Säljs här och var här i London också förstås. Blev de hemlagade goda?

2011-08-15 @ 01:23:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0