Sanslöst god fiskgryta!

Vi har tagit 2 leveranser av Middagsfrids 3-dagarskasse, men sen ska vi nog kolla på en annan leverantör. Kvällens rätt var dock en fullträff! Vi har fått den där gråsejen av Middagsfrid tidigare och har faktiskt inte gillat den. Men i dagens gryta blev den perfekt!


Receptet är för 4 personer och tog en halvtimme att laga.


Sammanträffanden

Ibland är det så konstigt hur saker kan ske på ett närmast övernaturligt sätt... På bara några dagar har jag tre exempel:

Jag skulle nämna en liten håla där en kompis bor, i närheten av Landskrona, för någon på jobbet igår, men kunde omöjligt komma på ortnamnet. I morse när jag skar upp lite salladslök till min matlåda, föll blicken på lökförpackningen (från Middagsfrid) - minsann kom löken från Vadensjö, orten jag försökte komma på.

Häromdagen lunchade jag med en kompis från grundskolan och vi pratade lite om gamla klasskompisar. Jag berättade för henne om klassåterträffen för något år sedan, då det kom mycket få, även från parallellklasserna. Jag ville nämna en tjej från parallellklassen som jag vet att min kompis skulle komma ihåg, men fick inte fram namnet trots att jag kunde se tjejen framför mig. Konstigt nog kom jag ihåg systerns namn; Jenny. Jag har inte tänkt på någon av systrarna på säkert 10 år (med undantag för på klassträffen då). Gissa vem som stod bakom mig på Konsum igår? Nämnda Jenny förstås. Jag kunde inte med att säga att jag just pratat om henne med en gammal kompis - då hade hon väl trott att jag var galen! (och det tror väl inte ni?)

Och idag, vid middagen (som förtjänar ett eget inlägg) pratade vi om kompisarna som vi ibland semestrat ihop med. Direkt efter maten loggade jag in på banken, och säkerhetskoden som genereras varje gång... var deras telefonnummer.

Misslyckad pendlingsdagIdag var det minsann ingen höjdare att åka tåg... inte hem i alla fall - först var det så blåsigt att man fick kämpa sig nerför från Ideon till Lund C - normalt sett bara åker man utan att trampa. Fullt med yra stundenter var i vägen dessutom. Lite avunsjuk är jag ändå på de där studenterna - varför läste jag aldrig i Lund?

Nåväl, hade varit på jobbet redan halv åtta, ätit snabb medhavd lunch (plus rester av fredagens nattamat), så jag var på perrongen kl 16:40. Kunde TA på tåget som rullade iväg. Suck. På perrong 1 - man måste då upp för en trappa och ner för en annan - skulle nästa tåg gå 16:45. Småsprang dit, bänkade mig och pustade lite. I högtalaren: "Alla som befinner sig på detta tåg måste genast gå av, då vi har problem med ett fotsteg." Meh, åter till perrong 2&3, nästa tåg kom fint 16.50. Rullade iväg som det skulle men fick pausa på Malmö C för att släppa fram ett annat tåg.

Så hemresan tog en timme (dörr till dörr) och jag hade inte med någon bok. Osmart. Hade testat att ta med en torr skjorta för att kunna cykla ohämmat Lund C-Ideon - det funkade bra, förutom att handväskan var full då. På hemfärden fick jag nytta av min värsta tantaccesoir - en tunn kasse av tyg som jag har i handväskan "för säkerhets skull" - har aldrig använt den förut, men idag fraktade jag hem 6 champagneglas (invirade i 2 kökshanddukar förstås) i den (hade bjudit några favvokollegor på ett glas innan jobbfesten i fredags). Var jag rätt nöjd med! Tur att jag har min lilla smart phone och kan läsa (privata) mejl åtminstone, ja, läste jobbmejlen också faktiskt.

Sen har jag roat mig med att laga middag, både för idag (falukorv) och för i morgon (tacopaj) tillsammans med Katarina. Tisdagar är vår stressiga dag, så då ska maten helst vara klar i förväg. Jag hade tänkt cykla ToR Lund i morgon men det stormar för mycket för det.

Morgonstund

Igår var det en riktigt ambitiös fest på nya jobbet (undrar när jag ska sluta kalla det nya jobbet, förresten), med respektive, så kanske inte värsta klackarna i taket - kan tänka mig att många kan partaja bättre än igår när de är på egen hand. Men allt var mycket trevligt och välordnat, och en massa glada människor.

Eftersom det ändå var fredag och veckan varit rejält intensiv, gav vi upp redan vid 23 och reste kollektivt till Malmö - nöjd med att ha månadskortet - känns så fint när allt resande är gratis.

Så efter alldeles för få timmars sömn satt jag upp i givakt ca 06.30 när en bomb släpptes på taket, eller nähä, det var visst en åskknall. Hur som, kunde inte sova mer, läste lite tidning, åt lite frukost, och sen kom solen. Det verkade inte som att det skulle vara länge, så jag tänkte ta en cykeltur. Precis när jag skulle gå kom jag på att cykeln stod på Hyllie (i själva verket var det Peter som kom på det) - vi hade tänkt ta tåget hem från Lund igår, men nu blev det buss ända hem i stället... Så, först en rask promenad dit, i cykelkläder! Det kändes redan att det skulle bli jättesvettigt att cykla - lite pressande fuktig värme - så jag började genast hallucinera om havsbad. Skulle jag cykla hem och hämta badkläder? Kändes som en omväg. Jag bestämde mig för att om suget satt i, skulle jag ge nudistbryggan en andra chans. Minns ni hur det gick förra gången jag var där?

Hur som, jag cyklade min tur och det kändes bra - ovanligt törstig bara, och lite trött i benen av att ha gått i högklackat, och så var det massor av flygfän i luften - och jag blev mer och mer sugen på badet. När jag kom dit, var det 4 70-plussare på väg därifrån (män och kvinnor) och jag blev ensam kvar. Lugnt, tyckte jag, och krängde av mig cykelkläderna! När jag just plumsade i, kom det såklart en kille och började klä av sig. När jag gick upp, gick han ut, så vi möttes mitt på bryggan. Lite konstigt är det med nakenheten - bara för att visa hur obesvärad man är, stannar man upp och byter några ord, som jag inte tror att man hade gjort annars. Vattnet var härligt, och nu, nyduschad, regnar det igen. Så glad att jag passade på, både att cykla medan det var uppehåll, och att bada medan det var skönt i vattnet!

Kulturonsdag

Med ganska kort varsel kom min gulliga svägerska Maw på besök till Malmö (hon är egentligen i Amsterdam och hälsar på en vän) - annars bor hon i San Francisco. Maw är mycket intresserad av allt möjligt, men särskilt konst. Jag tog ledigt från jobbet (på sämsta tänkbara dag - vi hade en stor incheckning idag) och Maw, Mor och jag fick vårt lystmäte av konst!Vi började på Malmö Moderna Museum, som hade ett väldigt konstigt verk av Doris Salcedo - ett helt rum med parvis arrangerade bord med jord emellan - skulle föra tankarna till sorg och gravar.


Det fanns också några verk av Marcel Duchamp och andra modernister.

Det gick ganska snabbt, för museet är litet. Sen kollade vi av samtliga matstånd på Gustav Adolfs Torg (Malmöfestivalen) och till slut tog Mor Langos och jag och Maw sushi - vi avslutade med choklad från Malmö Chokladfabrik.


Efter det åkte vi till Malmöhus och kollade in en jättefin utställning med GAN, och slog även ett öga på Modet utan midja. Jättefina bägge två!


Tur att man får gäster ibland så att man tar del av kulturutbudet!

I kväll åt vi middag tillsammans igen - denna gång här hemma - igår var det kräftskiva hos Mor och Far.

En paket i brevlådan

Visst är det roligt när det kommer något privat med posten och inte bara räkningar och reklam?

Jag hade vunnit en bok i Boktokigs 5-årsjubileum, och i fredags fanns ett tjockt brev i lådan... lovande! Boktokig lottade ut en bok från varje år som hon bokbloggat (och en massa andra grejor). Jag vann The Christmas Train av David Baldacci. Den verkar jättemysig, men jag tror att jag sparar den lite, tills det blir lite höstigt med julaning. Såhär skriver Boktokig själv om den.


Förstaklickare!

Nu är hon redo, vår sista lilla förstaklickare! I morgon är det dags och förväntningarna är naturligtvis höga! Eftersom jag är inne på tredje rundan, har jag blivit lite smart, och skaffat mig framförhållning.

Malin fick välja kläder i kväll, och prova dem - TUR! För kjolen (stl 122) var för stor i midjan och jag har sytt in den. Malin behöver 134 på längden men 116 på bredden... Till den rödlila kjolen sa jag åt henne att välja en enfärgad tröja, helst vit, men Malin ville absolut ha sin Hello Kitty-top med rosa, mintgrönt och glitterstenar. Och ett speciellt fint armband till. Ännu en erfarenhet jag gjort: Välja rätt strider, omatchande kläder är inte värt att kämpa om!


Och så har vi packat skolväskan med ett ombyte reservkläder och ett pennskrin med minst 10 extremt välvässade blyertspennor (det tog nog en timme, bara det, och jag blandade naturligtvis inte mig i den viktiga uppgiften).

Mest stolt är jag över det här:


Jag har redan köpt hem papper och etiketter till högen böcker som alla gånger ska kläs i morgon! Klapp på axeln till mig själv!

Och redan strax efter 06 avser jag att smita hemifrån, så jag får inte chansen att stå med tårar i ögonen vid uppropet. Jag tänkte passa på att cykla till Lund i morgon, och det är lika bra att överlåta lämningen till Peter, för det är hans vanliga uppgift.

HimmelsdalenHimmelsdalen är en idyllisk plats, eller inte? Boken är en fantastiskt spännande och skrämmande historia om en något ofrisk man som lyckas övertala sin identiska tvilling att ta hans plats några dagar på behandlingskliniken där han är inlagd. Naturligtvis kommer han inte tillbaka som utlovat, och den reko tvillingen får det ganska besvärligt...

Marie Hermanson är en av de allra bästa författarna jag känner till. Hon är inte sådär överdrivet produktiv, men det som lämnar tryckeriet i hennes namn är alltid något alldeles extra. Har ni inte läst henne innan, så börja med Musselstranden! Böckerna rör sig nästan alltid i gränslandet mellan det normala och galenskap.

YardenFlera har pratat om Yarden, och nu har jag läst den själv. Den ska rentav diskuteras i min bokklubb! Det var tunn, och på utsidan ganska oansenlig, men innehöll en skrämmande sannskildring av ett Malmö som levs alldeles intill min vardag, men på ett helt annat sätt. Jag har själv, många gånger, tittat ut över den oändliga mängden bilar, från ett fönster på gamla jobbet. Nu hade jag tittat på dem med helt andra känslor.

Jag tröttnade ganska snabbt på författarens hänvisningar till sitt eget skrivande, men tyckte att hans berättelser om de väldigt marginaliserade personerna som behandlas som livegna i Malmö Hamn var desto mer intressanta. Jag undrar om boken på något sätt påverkat arbetsförhållandena på Yarden?

Såhär skriver SvD om boken, och såhär skriver Bokhora.

Rastad och nybadad!

Så, då blev man ordentligt rastad av Victoria på en sprillans ny racercykel. Vi tog "vanliga rundan" (Vintrie-Bunkeflostrand-Sibbarp-Ribban-Västra Hamnen-Pildammarna-Stadion-Hem) och Victoria hade förespeglat mig att hon mest skulle trixa med att ställa in växlar och klicka i och ur skor... men jag blev rastad så det stänkte om det! Och nu tror jag ändå inte att Victoria tog i sitt värsta...

Vid Scaniabadet tog vi ett dopp (eller, jag badade och Victoria passade cyklar) och beundrade solnedgången. Jag blev lite flirtad med på bryggan av ett par yngre killar - kändes bra för egot. Det var härligt i vattnet - 17° - men jag var ju varm när jag hoppade i. Hoppas, hoppas att det inte var årets sista dopp!

29 km blev det iaf - inte illa en torsdagskväll :-)

Sommarpratare och pendling

Efter att knappt hunnit med en enda sommarpratare i sommar (jo, faktiskt två stycken) har jag de senaste dagarna betat av Nanne Grönvall, Göran Gudmundsson, Jonas Jonasson och Mark Levengood (inte färdiglyssnad än) - det är ju så, att jag bara låter mig själv använda MP3-spelaren när jag cyklar, och äntligen är jag igång med det! Alla har varit bra; de är ju ofta det, sommarpratarna! Några tips på någon av de senare som man inte bör missa?

Tack för input på pendlingsupplägget; jag är böjd att hålla med dig, Ingrid, om att inte variera, för att inte frestas att ta bilen av olika anledningar. Än så länge har jag bara åkt bil en gång (sen jag började efter sommaren) och då var det Victoria som var snäll och gav mig skjuts. Jag har även bestämt mig för att bara acceptera att min pendlingskostnad är 690 kr/mån och och inte hålla på och optimera hur de 30 dagarna som man får med månadskortet börjar och slutar. T ex idag, då började mitt nya kort gälla och ändå cyklade jag. Jag ska se om jag kanske får med Julias cykel till Lund redan i morgon, så kan jag testa hur det är att cykla från Lunc C till Ideon.

Och ingen uppenbar vattenläcka! Skönt!

Vissas ord väger tyngre...

I flera år har jag till och från tyckt att det luktar lite unket från vårt "nya" fina badrum men inte riktigt fått gehör från Peter. Han har definitivt sämre luktsinne än jag (mitt är så välutvecklat att det snarast är ett handikapp) och så tror jag inte att han orkar tänka på t ex en vattenläcka. Sen är det så att det finns vissa saker jag vägrar att göra; en av dem är att gå ner i krypgrunden här hemma. Jag tycker att det är äckligt, bara. Så, eftersom inte Peter har tyckt att det är ett problem, och inte jag vill kolla hur det ser ut under vårt golv, har det få vara.

Nåväl, idag kom en av Peters gulligaste kompisar, tillika vår bilreparatör, förbi, efter att Peter lämnat ut en bil för utvärdering av bromsbelägg hos honom. Han ringde på dörren för att snacka bil med Peter, som just vaknat efter sin kvällslur - jag blev ståendes med kompisen i dörrhålet, och inte ens det, för han gick inte ens upp på trappan. På det långa avståndet kunde han lukta till sig en fuktlukt (snacka om välutvecklat luktsinne!), och gissa vem jag nu hittade i hallen, bytandes batterier i ficklampor och med luckan till krypgrunden öppen... den gode Peter förstås. Jag hör hur han hostar där nere och upp kommer diverse skräp från rörläggeriet för några år sen. Låt oss hoppas på det bästa och att det inte är någon vattenläcka! Annars hade kompisen en hel aktionsplan för hur man blir av med fukt och dålig lukt.

Shoppingtips - Twilfit

Med risk för att det redan är passé när ni läser det här... jag var med Kata på Mobilia för att handla lite skolsaker och råkade passera förbi Twilfit där vi gärna köper badkläder. Jag tycker att de har ett bra utbud av olika modeller i lite bättre kvalitet och passform än t ex Stadium. Julia och Katarina fick 2 bikinis var innan sommaren och ett set kostar väl ca 400 kr i ordinariepris.

Idag var det andra priser - 20 kr för alla underdelar och 50 kr för alla överdelar (av deras eget märke). En Abecita-överdel för 500 kr såldes nu för 99.


Katarina fick 2 bikinis och jag själv köpte en - fint att ta fram nästa sommar (eller om man får åka till värmen innan dess!). Dessutom köpte Kata ett par leggings. Totalpris under 300 kr :-)

Katarinas inköp

Ni kan vara lunga - jag själv avstod pasteller och volanger och valde ett par marinvitrandiga byxor och en rejäl marinblå överdel.

En dagDet började lite feelgood men En dag blev en riktigt riktigt bra berättelse, som följer huvudpersonerna en dag varje år under 20 år. Det börjar med en flirt och en natt efter examensdagen, övergår till vänskap som är så stark att pojk- och flickvänner blir svartsjuka, men under ytan finns det väldigt heta känslor på båda sidor; bara inte samtidigt.

Tror ni för ett ögonblick att ni redan nu vet hur det kommer att sluta, så kan ni fetglömma det! Då och då påmindes jag lite om "När Harry mötte Sally" eller Marian Keyes när hon var som allra bäst; snabba smarta repliker och ganska omickrande personporträtt. Jag tyckte också om att följa hur Emma och Dexter går från att vara aningslösa unga och allt är möjligt, genom ganska tuffa perioder, och kommer ut som betydligt mognare på andra sidan, men inte lika snygga, inte lika galna...

Ser att pocketupplagan är slut på Adlibris, men kan ju finnas i bokhandeln. Mitt ex ska återlämnas till Mor som lånade ut den till mig. Och för er som känner på er att ni är latmaskar - ni kan få storyn serverad på bio i höst. Och jag bjuder er på trailern också; så snäll är jag.


Macarons


När vi var i Frankrike köpte vi Macarons, glutenfria bakverk. Det är platta maränger med mandelmjöl som paras ihop två och två med smörkräm emellan.

Eftersom det idag tycks vara stora bakdagen här hemma - jag har just bakat en morotstårta till morgondagens Tupperwareevenemang - och jag hade en påse mandelmjöl i skafferiet, ville jag passa på och testa själv. Katarina älskar ju kaffe och choklad, och eftersom det är mest för hennes skull jag bakar det glutenfria, letade jag upp ett sådant recept.

Jag har lånat bilden, för den var så snygg, såväl som receptet här.

Jag medger att det var lite pyssel, särskilt när smeten var lite för tunn för spritshålet och ville rinna ut medan jag fyllde påsen... Tur att jag hade en hjälpande hand av Malin. Kakorna fyllde två plåtar - på första plåten fastnade alla i bakplåtspappret, på andra plåten hoppade alla av fhur fint som helst. Det blev ganska klibbigt lite överallt i köket men det kan inte hjälpas.

För säkerhets skull kopierar jag in receptet nedan:

Ingredienser

100 g finmald mandel
4 st äggvitor
0.75 dl strösocker
2 msk nybryggt kaffe
4 dl florsocker
3 msk kakao

Chokladkräm
35 g smör
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde


Gör så här

1. Finmal mandeln. Har du ingen kvarn går det bra att malan mandeln med en stavmixer.

2. Blanda mald mandel, florsocker och kakao.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att smeten rör sig. Smaksätt marängen med kaffet.

4. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och mandeln i marängen och rör färsiktigt tills allt blandats.

5. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att göra dom lika stora då de senare ska paras ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter.

6. Grädda kakorna cirka 18 minuter i 180 grader i nedre delen av ugnen. Kakorna ska ha fått en hård skorpa men fortfarande vara lite kletiga inuti. Dra bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.

7. Chokladkräm: Hacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt detta stå framme till krämen har svalnat och blivit lite tjockare. Det tar ungefär tre timmar.

8. Stryk på ett lager chokladkräm och para ihop macaronsen två och två.


Våra franska köpte vi i en rad olika smaker och färger:


På banan!

Och det är då cykelbanan som avses! Jag är mer än nöjd med dagens insats:

Nöjd med att ha lockat ut motvillig cykelkompis, tillika vägvisare, Victoria.

Nöjd med att det var alldeles vindstilla i morse.

Nöjd med att det bara kändes bra och skönt, både i benen och med lite förhöjd puls.

Nöjd med att jag klädde mig precis lagom varmt.

Nöjd med att ha hittat vägen hem (trots att jag cyklade fel redan på Ideon) då vägvisaren hade mer brått hem än jag, och tar hem cykeln en annan dag. Fick bara fråga en gång (i Lund) men då var jag på rätt väg fast jag inte kände igen mig.

Nöjd med att sitta här i torra kläder, mätt och tillfreds.

Det tog nästan en och en halv timme dit (uppförsbacke men vindstilla) och en timme och en kvart hem (nerförsbacke och medvind). Det regnade lätt mest hela tiden, båda vägarna, men första halvtimmen på hemvägen var det uppehåll. 55.88 km, 2:40 h, 20.83 km/h i snitt för tabellbitare (mig själv då, eftersom jag inte har någon ticker att fylla i på).

Nu vill jag cykla mera! Kanske två gånger i veckan? Åtminstone en gång, särskilt fram till den 10 september när jag ska vara med i Malmö Velo Classic ("korta" rundan: 75 km).

Konstigheter

Idag har åteminstone två lite underliga saker hänt...

I morse hade det varit något spårfel på Malmö C, så när jag klev på tåget på Hyllie vid 7 i morse, var det stor risk för försening/byte till buss etc. Men jag hade tur och just mitt tåg gick perfekt. Men på Malmö C vällde det in folk som nog blivit hänvisade till fel spår och fått vänta för det var mycket sura miner. Mitt emot mig satte sig ett ungt och snyggt par, kanske i 25-årsåldern. De var mycket stressade över hur dags tåget skulle komma fram till Helsingborg och slog frenetiskt fram data i sina smart phones - de jämförde appar, undrade vilket tågnummer just vårt tåg hade, och frågade varandra minst 20 ggr när tåget skulle vara framme i Helsingborg. Jag var på mitt asociala humör så jag hjälpte inte dem, men faktum var att tiderna rullade förbi uppe vid taket hela tiden. Hade de bara kunnat lyfta blicken från sina mobiler, så kanske de hade upptäckt det?

Nästa lilla epsiod var att min (privata) mobil ringde när jag satt och snackade med en kollega - jag slog ett öga på displayen och det var ett mycket bekant nummer som jag dock aldrig fått samtal från förut... det var numret jag hade i 10 år på mitt gamla jobb och nu var det lille konsulten (min efterträdare) som behövde hjälp. Han trodde på fullt allvar att jag kunde minnas vilka uppgifter jag skrivit upp åt honom att lösa! Men problemet var relaterat till verktyget jag jobbade i där (FrameMaker), så det var lätt löst. Men det där telefonnumret på displayen... udda! Och jag fick anledning att tänka på hur lycklig jag kan vara som har bytt!

Smärtans husAlltså, han är riktigt bra på att skriva berättelser, den där Nesbø. Produktiv är han också! Några böcker har jag tyckt bjudit på frosseri i våld, men så var det inte i denna, Smärtans hus. Dock tycker jag att storyn var skruvad minst ett par varv för mycket, med osannolika händelser, människor som har kluvna personligheter etc. Spännande underhållning för stunden, men för mycket av det mesta.

Vägledning pendling

Nu är jag igång på nya jobbet! Härligt på många sätt; lite stressigt att förväntas leverera när man fattar noll av det man är satt till att beskriva... men det kommer nog.

Första utmaningen att lösa är pendlingen till Lund. Det är där ni kommer in i bilden! Vilket av alternativen nedan förordar ni?

Alt. 1: Köra bil - tar i bästa fall 20-25 minuter enkel resa och kostar ca 45 kr i bensin.
Pros: Snabbt, bekvämt, slipper passa tider. Tidsåtgång ca 3-4 timmar per vecka.
Cons: Veckokostnad 450 kr. Kan fastna i trafiken och tvärtom förlora tid (första dagen jag körde hem från Lund innan sommaren tog det 30 minuter mellan Lunds södra och Lunds norra avfart, t ex). Får vara beredd att förr eller senare smälla med bilen. Noll motion.

Alt. 2: Cykel - buss - från Hyllie till precis utanför kontoret på 50 minuter. Jag cyklar till Hyllie på 10 minuter och månadskortet kostar 690 kr.
Pros: Bekvämt, billigt. Veckokostnad 175 kr.
Cons: Tar tid. Tidsåtgång 10 timmar per vecka (varav 1:40 cykling). Bara lite motion dock.

Alt. 3: Cykel - tåg - cykel - tågen går ofta från Hyllie till Lund C och så kan jag ha Julias cykel där; 10 minuter cykling i Malmö, 10 min i Lund. Samma månadskort som ovan.
Pros: Billigt, 40 minuters gratismotion om dagen. Medelsnabbt. Tidsåtgång per vecka ca 6 tim och 40 min varav 3:20 cykling.
Cons: Risk att cykeln som bor på Lund C nattetid blir stulen. Lite svettig när jag kommer fram till jobbet. Det kommer att regna och vara motvind ibland.

Vissa rutinerade pendlare som Victoria förordar att cykla till t ex Södervärn och ta buss därifrån för att få mer motion, men för mig känns Hyllie som det mest naturliga valet ändå. Och det finns en del alternativ ytterligare. Dessutom avser jag att cykla till Lund en gång i veckan och hem en gång i veckan. Just nu åker jag på sommarkortet och det har ju nästan varit gratis. Kostade 460 kr för 2 månaders fri åkning.

Franska inköp

Frankrikesemestern innebar ovanligt lite inköp... lika bra med tanke på hur dyrt allt var där! Men något litet fick vi ju ändå handla med oss, förutom kylskåpsmagnet då:

nya fina
Termometer som Peter har lovat att skruva upp snarast

Vackra handgjorda tvålar från parfymmuséet/fabriken Fragonard (bara det att vi alltid använder pumptvål)

På samma ställe köpte vi lite badsalt; ännu inte provat för jag är rädd att solbrännan åker av i badkaret!

Att minnas när sommaren är långt borta

Sociala veckan har flutit på fint och det har varit trevligt med intensivt umgänge med kompisar.

Utan att jämföra trevligheten mellan olika events, och med dagens födelsedagsuppvaktning (Mor) kvar, måste jag nog ändå nämna gårdagen som något lite extra. Vi åkte till Österlen för att träffa Gunilla o Patrik från Sigtuna i deras sommarstuga nära Knäbäckshusen, och egentligen skulle vi övernatta, men Peter kände sig förkyld och ville hellre sova hemma. När vi kom dit, stack ett nytt bygge upp på tomten; en friggebod tänkte jag, lite konstigt eftersom de redan har ett gästhus... men det var en våtbastu (eller spaavdelning som vissa ville kalla det)!

Så på den här eftermiddagen och kvällen hann vi med att äta supergod bondsalladlunch till lunch, dricka drinkar på altanen, trava ner till havet (jag, Gunilla och barnen), bada i 20,5-gradigt vatten (trodde jag knappast kunde hända där!), äta middag (helt förberedd och lagad av männen), bada bastu, dricka kaffe.

Det var så himla skönt i bastun - bara ca 45-50 gr i bastun, men hela tiden matad med vatten, så det blev 100% luftfuktighet. Rutorna immade igen och allt var ljuvligt skönt fast det nätt och jämnt gick att andas. Mellan bastuomgångarna kunde man sitta i sköna stolar på trädäcket och bara höra lite sus i träden, och syrsor spela. Barnen höll sig undan, spelandes tv-spel eller något annat, vad vet jag?

Dock tog bastun lite grann andan och orken ur åtminstone mig, så jag sov gott i bilen hem medan Peter körde genom nattens regn, efter bästa förmåga undvikande att mangla för många grodor - den blöta asfalten var full av dem!

Nu återstår det bara att se, om bastun botade Peter från förkylningen!

Här har jag lånat några bilder av Katarina. Konstigt nog fotade hon inte bastuhuset, i bästa badhytts-/50-talsstil.

På väg till havet

Stranden - lite smalare än vanligt i år

Patriks marockanska hörna... med väggfasta bänkar med massor av färgglada kuddar i vackra material

Carterton - mager rapportNu har Julia varit iväg ett par veckor i Nya Zeeland, och på många sätt känns det konstigt, men inte så förfärligt och oroligt som jag hade trott. Eftersom vi fick en nattgäst här tidigare i veckan, rensade jag snabbt ut tvätt och annat från Julias rum, och bäddade om hennes säng, och det var rätt skönt att jag inte fick tillfälle att stå och snusa på hennes pyjamas eller förlora mig i småsaker, utan snabbt klarade av allt. Jag känner mig också lugnare i att hon nog har det bra, och jag känner också att det är väldigt lite jag kan påverka. Det är ett slags frid i det.

Hon är i Carterton; som referens har jag även ringat in Wellington på kartan. Hon bor tillsammans med en finsk flicka hos en ensamstående kvinna (änka) som verkar mycket trevlig. Skolan har börjat, och verkar bra, och det är ganska kallt. Största missräkningen tror jag är att det inte finns Internet mer än på biblioteket - så mycket för skype och facetime och jag vet inte allt som vi hade trott att vi skulle hålla på med! All kommunikation hittills har skett per sms, och så har jag fått typ totalt 5 rader fördelade på 2 mejl från Julia. Vi har inte fått se en enda bild (jag är mest nyfiken på att se henne i skoluniform).

I brist på annat har jag zommat in huset som jag tror att hon bor i på Google Earth.


Det lär finnas en pool på andra sidan staketet, så när vi andra har vinter kanske hon kan bada i den...

Magneter/souvenirer

Det har blivit så att när vi är ute och reser, brukar vi alltid köpa med oss någon kylskåpsmagnet hem... särskilt roligt i USA men går i Frankrike också. Det är kul med sådant man passerar varje dag, och gör att man tänker tillbaka. Dock sätter vi inte dem på kylskåpet utan på magnetlister på sidan av frysen.


Vi har ganska många från olika ställen, och det är nog inte så svårt att lista ut årets?


Här från London och Californien:


Från sydstaterna i USA:


Sociala veckan!

Jag har bara varit tillbaka i Sverige sedan igår eftermiddags men ändå har jag lyckats boka in sociala aktiviteter varje dag! Roligt, men hade jag fått önska kunde man sprida gracerna lite... ungefär som intensiva intensiva december, och trista händelselösa januari.

Några timmar efter att vi kommit hem från semestern kom fantastiskt trevliga Ingrid på besök över två nätter - hon hade mycket noga frågat om det verkligen var OK att komma så strax inpå vår hemkomst - klart att det var! Hon bor ju annars i London så jag är så glad och lycklig att hon passar på att umgås lite med oss när hon har vägarna förbi, och familjen spridd på diverse andra orter. Under dagen idag har Ingrid rensat i ett förråd och återvände sedan hit för att laga middag till oss! Lyxigt!

Idag åkte jag till Falsterbo med Malin, för där var kusin Nillan med familj. Vi firade min och lilla Kajsas namnsdag på stranden! Man undrar lite över det där dåliga sommarvädret som folk klagar över - det var ju 24° och hur skönt som helst! Jag fick dock bekräftat att min vanliga strategi att åka till Falsterbo 9 och hem 15 är bättre, än som det blev idag, då vi satt i köer både dig (vid 12) och hem (17). På väg hem hämtade jag några paket på Preem samt tittade in hos mina föräldrar (ytterligare en namnsdags-Karin att fira faktiskt). Jag har även jobbat med uppackning och tvättmaskinssysslor.

I morgon börjar jag jobba! Ska träffa nya chefen samt leverera lite grejor pronto. "Spännande". Ska inte klaga - har längtat dit under mina nästan 6 semesterveckor.

På kvällen kommer Nillan, Lasse och barnen på middag (Peter är ledig och ska fixa).

På torsdag kommer kusin Margarete med familj hit, och på fredag är det nog bara fredag! På lördag åker vi till kompisarna från Sigtuna som har stuga på Österlen och övernattar, och på söndag firar vi Mor som fyller år.

Lite mer semester sen, kanske? Tror inte det. Tilläggas kan att vi även avstår från inplanerade Vombsjön Runt på lördag och fått avvisa svärmors middagsinbjudan tills vidare.

UnderbaraClara

Nu kommer det visst ett tidsinställt inlägg igen... jag är nämligen på semeter och ska då strikt hålla mig till min resedagbok (vem som nu har bestämt det; jag själv förstås, kanske tror jag att jag lurar tjuven på så vis?) och det här inlägget platsar inte riktigt där.

I alla fall *förbered er på ett i-landsproblem!* sken solen så starkt idag, att det var nästan omöjligt att läsa, man blev liksom bländad ändå, och jag använder ju inte solglasögon heller. Som alternativ förströelse hade jag tagit med mig lite sommarpratare på MP3-spelaren; än så länge är det bara Katarina som hunnit lyssna. Jag har dem som jag vill höra i bokstavsordning, och först ut var då Clara, som i UnderbaraClara. Jag visste egentligen inget om henne, mer än att jag hade en vag bild av en tös på landet, bakandes perfekta muffins, på näthinnan.

Men ååååh vad bra det var! Så ung, så klok! En 25-åring i 50-talskjolar... Vet inte om det var den underbara knallblåa himlen, skvalpet från poolen, ljusrosa oleander att vila ögonen på, eller det hon sa, eller musiken hon valt, eller kanske allt tillsammans - jag blev i alla fall tårögd vid ett par tillfällen...

Tydligen är Clara välkänd för sina husmorstips, så jag publicerar på den kategorin...

A och O för varje värdinna är att färgkoordinera tårta och klänning med gardinerna. *Claras egen bild och bildtext*

Här finns hon på internet i alla fall! Det där hon sa om de frireligiösa stämmer för övrigt helt och hållet med mina egna iakttagelser...

RSS 2.0