Sparris och ramslök och massor av vin

I förrgår var det en liten trevlig företagsaktivitet och jag fick komma trots att jag har sagt upp mig, snällt va? Vi skulle laga trerättersgourmetmiddag och sen äta upp den. I själva verket var det 3 rätter bara till förrätt, 2 rätter till efterrätt och så en huvudrätt dessemellan...

Men allra först skålade vi och fick var sin liten sked med hemrökt lax och en ramslöksblomma. Genast såg jag tillfälle att glänsa, då min favvomatskribent Lisa Förare Winbladh brukar hylla denna sällsynta lilla smaksättare som man bara får tag på så här års. Jag har inte "hunnit" följa hennes blogg på ett tag, men tänkte dyka in och kolla inför detta inlägg... kolla hennes rubrik - nästan så att man kunde tro att jag snott den från henne... men så har hon också grönsakslåda från samma leverantör som lagade maten med oss... oj vilken prislapp på evenemanget jag googlade fram! Men allt var verkligen utsökt; mat, dryck, instruktioner!

Eftersom vi var 22 deltagare fick vi dela upp oss och hälften provade vin medan min hälft började i köket. Det var mycket kul! Jag gillade de för mig nya köksredskapen mandolin och en särskild sparrisstrimlare. Jag var mest intresserad av just sparrisen - vi skulle förbereda både vit och grön; chokladmousse som det skulle vara till efterrätt känner jag mig välbekant med och de stora köttstyckena som skulle skäras filéer ur såg lite, hm, just köttiga ut. Ren, tror jag att det var. Wilhelm Pieplow var underhållande och svarade glatt på alla slags frågor. Så roligt med människor som brinner för det de håller på med! För er som känner min chef var det ganska roligt att se honom vispa en liter vispgrädde för hand, väldigt intensivt så att svetten lackade, och så blev den för fast och kunde inte användas till moussen. Sen, när någon annan vispat nästa liter mer lagom fluffig, fick chefen lov att blanda den med den vita smälta chokladen... vad tror ni hände? Den skar sig förstås!

Den föredömliga aktivitetsarrangören Ulla fotade också, men jag vill inte publicera kollegor utan tillstånd (och jag vill inte fråga heller) så jag nöjer mig med att visa maten och mig själv.

Förrätterna nässelsoppa, vit sparris med pilgrimsmussla, väldigt välhyvlad grönsparrissallad med hummer:


Huvudrätten renfilé, potatisros med rotfruktsklick som fyllning, ramslökspuré:


Efterrätten förevigades inte, men det var kokt och marinerad rabarber, färska jordgubbar och vit chokladmousse smaksatt med cognac.

Vinprovning:


Kommentarer
Postat av: Victoria

Mmm, det ser riktigt läckert ut! Tur att jag åt precis, annars hade jag väl svimmat.

2011-04-28 @ 19:52:32
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: ingrid

Oj oj oj, så läckert!!! Sådana här matevenemang tröttnar man verkligen aldrig på! Jättetrevligt verkade det och det glädjer mig att du fick följa med. Det är SÅ trist när människor man respekterar faller platt då t ex någon säger upp sig... Naturligtvis finns det tillfällen då det är befogat också.

2011-05-02 @ 11:32:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0