Vett och ovett

en cool dam

Jag har säkert skrivit om det innan men bland de bloggar jag läser nästan varje dag finns Magdalena Ribbings etikettspalt i nät-DN. Jag tycker att hon är störtskön och trots att hon håller på gamla regler är alla hennes råd baserade för respekt inför medmänniskorna, och i synnerhet mot den som är värdinna eller värd - att man inte ska kräva det omänskliga bara för att man är gäst.

Emellanåt kommer det så komiska eller absurda frågor att man undrar om frågeställaren skämtar. Vad sägs om dagens fråga om bag-in-box-etikett? (jag kan inte motstå att kopiera in texten även om ni såklart kan klicka på länken lika görna)

Fråga: Under vilka omständigheter och i vilka sammanhang är det accepterat att "krana" rödvin direkt ur en låda, det vill säga hålla pipen över munnen och dricka direkt ur den? Om detta anses olämpligt, hur påpekar jag det för en gäst eller, för den delen, värden?

Svar: En bjudning där gästerna hinkar i sig direkt ur vinboxen verkar inte vara påfallande formell. Så länge du själv inte dricker direkt från vinkranen behöver du knappast bry dig om att andra gör det. Inte heller behöver du påpeka det för värdpersonen som förmodligen ser detta, och knappast kan göra något åt det utom att kasta ur krandrickarna. Utkastandet är inte medgästernas sak.

Tycker du att det är ohygieniskt att dricka vin från den kran som andra har haft i gapet har du alltid möjligheten att avstå från att dricka vin. Det kan rentav vara en fördel i detta sammanhang.

Ibland känns det ändå som att man missar en del partyn! Hemma hos oss brukar vi nästan be om ursäkt när vi kramar ur det sista ur bagen, även om det bara är jag och Peter vid bordet. Har faktiskt inte testat att dricka ur kranen. Skönt att det finns saker kvar att uppleva.

Eller vad tycker ni om denna fråga om vilka lyten man får skoja om? Jag var benägen att tro att det var en ironiskt ställd fråga tills jag läste alla kommentarerna. Det är påfallande många som verkar ogilla Magdalenas råd, men som ändå inte kan avhålla sig från att läsa hennes spalt.

Jag tillhör dem som vill skriva "Magdalena rules!" i kommentarfältet men brukar avstå. Nämnda dam fick för övrigt även invigningstala på Pride-festivalen i år...

Kommentarer
Postat av: Fru C

Med tanke på hur svårt det är att krana i ett glas eller karaff utan att slabba rödvin på duken, golvet eller gästen tror jag att jag avstår ífrån att krana direkt i gapet. Men har jag bara njutit tillräckligt stor andel ur nämnda box ter sig ingenting som omöjligt...

2010-09-28 @ 19:11:14
Postat av: Ingrid

Jag är MÅLLÖS! Hur kan folk vara så korkade och hur kan man komma på tanken! Det visar ju bara ännu tydligare att Magdalena behövs, ha ha!

Instämmer i "Magdalena rules"!

2010-09-28 @ 23:39:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0