En dag till skänks

Älskar du Anna Gavalda? Med Lyckan är en sällsam fågel, Tillsammans är man mindre ensam m fl? Då är risken att du liksom jag har högt ställda förväntningar på lilla lilla boken En dag till skänks.

en bagatell

Den var helt OK som en timmes tidsfördriv, men inte i närheten av hennes romaner. Boken berättar om tre udda och lite barnsliga vuxna syskon som smiter från ett trist bröllop för att hälsa på det syskon som inte dök upp. Det var ganska underhållande att läsa om hur de drev med den ene broderns pedantiska hustru.

Så har du chansen, gör som jag och låna boken av en vän och ha en trevlig liten lässtund. Ett plus med det lilla formatet är att man lätt tar den med i fickan eller i handväskan.

Och har du inte läst de andra böckerna så är du bara att gratulera. Bättre läsning finns knappt.

Strumpor på!

Igår var det bara att erkänna - strumppremiär - och jag fick ta dem idag också. Annars har jag kämpat emot länge och bara använt strumpor när jag cykeltränar.

Men jag fick också chansen att inviga mina nya höstskor!

Ecco

Så nöjd! Annars brukar jag gå i utgångna sommarskor ända tills det är helt outhärdligt och sen hoppa rakt i stövlarna. De här köpte jag på sommarrean för typ 350 kr och de är jättefina. En aning skrynkligt blankt svart skinn, perfekt klack och superbekväma. Jag som är lite skosnobb efter åren på Idoff Skor, numera Jerns, erkänner motvilligt att det är Ecco. Men jag tycker att Ecco har spottat upp sig och har inte bara fula komfortskor även om man hittar dem också:

klassiker

Aldrig i min skogarderob! Gränsen går vid Birkenstock. Och dem använder jag bara i trädgården nuförtiden. Det fanns en tid då jag hade Birkenstockbränna på fötterna... en brun plätt mitt på foten mellan remmarna och bruna tår.

Vett och ovett

en cool dam

Jag har säkert skrivit om det innan men bland de bloggar jag läser nästan varje dag finns Magdalena Ribbings etikettspalt i nät-DN. Jag tycker att hon är störtskön och trots att hon håller på gamla regler är alla hennes råd baserade för respekt inför medmänniskorna, och i synnerhet mot den som är värdinna eller värd - att man inte ska kräva det omänskliga bara för att man är gäst.

Emellanåt kommer det så komiska eller absurda frågor att man undrar om frågeställaren skämtar. Vad sägs om dagens fråga om bag-in-box-etikett? (jag kan inte motstå att kopiera in texten även om ni såklart kan klicka på länken lika görna)

Fråga: Under vilka omständigheter och i vilka sammanhang är det accepterat att "krana" rödvin direkt ur en låda, det vill säga hålla pipen över munnen och dricka direkt ur den? Om detta anses olämpligt, hur påpekar jag det för en gäst eller, för den delen, värden?

Svar: En bjudning där gästerna hinkar i sig direkt ur vinboxen verkar inte vara påfallande formell. Så länge du själv inte dricker direkt från vinkranen behöver du knappast bry dig om att andra gör det. Inte heller behöver du påpeka det för värdpersonen som förmodligen ser detta, och knappast kan göra något åt det utom att kasta ur krandrickarna. Utkastandet är inte medgästernas sak.

Tycker du att det är ohygieniskt att dricka vin från den kran som andra har haft i gapet har du alltid möjligheten att avstå från att dricka vin. Det kan rentav vara en fördel i detta sammanhang.

Ibland känns det ändå som att man missar en del partyn! Hemma hos oss brukar vi nästan be om ursäkt när vi kramar ur det sista ur bagen, även om det bara är jag och Peter vid bordet. Har faktiskt inte testat att dricka ur kranen. Skönt att det finns saker kvar att uppleva.

Eller vad tycker ni om denna fråga om vilka lyten man får skoja om? Jag var benägen att tro att det var en ironiskt ställd fråga tills jag läste alla kommentarerna. Det är påfallande många som verkar ogilla Magdalenas råd, men som ändå inte kan avhålla sig från att läsa hennes spalt.

Jag tillhör dem som vill skriva "Magdalena rules!" i kommentarfältet men brukar avstå. Nämnda dam fick för övrigt även invigningstala på Pride-festivalen i år...

Kartlagd!

Det har hänt igen! Kolla in kommentaren från Fredrik! I like! Jag är imponerad över flitiga kartläggare på olika företag!

(Ni minns väl min klagan över en telefonoperatör? Denne hjälpsamme man fick faktiskt till uppdrag att häva ytterligare en felaktig faktura några månader senare, och gjorde det med den äran)

Peter sa att han nog skulle skaffa sig en blogg och önska sig en Porsche, och se om nån skulle höra efter vart de kunde skicka den...

Sunkiga funktionskläder

Såhär efter en ganska jobbig blåsig cykeltur om 40 km med Victoria (just att få sällskap gjorde förstås turen mindre jobbig), känns det rätt att dela med mig av mitt bästa tips vad gäller illaluktande funktionskläder. Ärligt talat har jag fått tipset av Peter (som i sin tur har fått det på Mountainbikeforumet där han får veta allt om allt möjligt som inte är MTB-relaterat också). Peter verkar f.ö. sakna nån dimension i sitt luktsinne för han tycker att sina hockeykläder luktar OK. Sjukast av alla är Malin som har ett bra luktsinne men som tycker att Peters hockeyhandskar luktar gott.

Hur som; trots att funktionskläderna ofta är färgstarka är de mycket färgäkta - solbleks t ex sällan. De tål också att tvättas med vittvättmedel utan att tappa färgen. Men blekmedlet som finns i vittvättmedel är också bakteriedödande = tar bort värsta stanken!

Själv är jag nyduschad, lite öm i låren och inte längre skakig efter att ha festat på varmrökta laxrester med romsås från i fredags. Dagen kommer nu att erbjuda ett pass på simskolan samt middag hos svärföräldrarna - sen är det måndag igen!

Den fantastiska räven

Så underbar film! Passar alla från 5 år och uppåt (förutom att det ex vi fick hem hade bara engelskt eller norskt tal, så gissa vem som fick läsa högt med olika röster i 1½ timme, men jag skulle ändå inte för allt i världen byta bort underbara George Clooneys röst mot en svensk! Men det var snack i högt tempo!!)

Ash och Robertson

Det är Roald Dahls bok som ligger till grund för denna fantasifulla stop motion-film. Vilka miljöer - både i grytet, i naturen och i avslutningsscenen - varenda detalj var fantastiskt välgjord, ner till de ojämna tänderna som trängs i rävarnas munnar. Läs gärna DN:s recension - den täcker in allt jag vill säga!

Jag själv hade otroligt stor behållning av filmen och ska nog se om den utan att läsa högt. 6-åringen och 8-åringen intill mig uppskattade den också, och nu tog 13-åringen den med sig på sleep-over hos en kompis.

Flera djur

Höstsol

Idag försov vi oss och när det nån gång händer brukar hela dagen bli lite upp-och-ner på ett dåligt sätt... så inte idag - jag var pigg och på gott humör när jag vaknade, cyklade iväg i full fart till jobbet men tog lilla omvägen om Ribban för det är så fint att se havet (eftersvettades i en halvtimme), hade en ganska trevlig arbetsdag och underbart god kyckling i ädelostsås till lunch med ett berg uppfrästa grönsaker. Kocken vet att jag hoppar potatis och fyller på med mera grönsaker. Sen gick jag lite tidigare för det var så fint väder och cyklade via Limhamnsfältet hem också. Det nästan knep i hjärtat över alla mammor som gick och rullade vagn med spädisar i, men innerst inne är jag nöjd med att det är ett avslutat kapitel. Hämtade Malin som hade cykel på skolan, hon var också på gott humör. Hon stack till sin kompis och jag fick en kopp kaffe i köket med Kata.

I kväll missar jag LC - Peter är på avdelningsaktivitet hela dagen och kvällen och jag reder inte ut logistiken. Men jag har bestämt mig att göra det till det bästa, har nu bokat in filmkväll med Malin och kanske hennes lilla kompis - det ska bli Den fantastiska räven efter Roald Dahl. Sen hoppas jag att hon snabbt ska i säng för jag vill se nåt dragshowaktigt med Christer Lindarw m fl.

Stolt, eller?

Fotbollstjej

Vad tror ni, är Malin stolt över sina benskydd? Tänkte lite på dig Victoria och "Hej Clownen" med alla färger på en enda gång. Men på en 6-åring går det an. Och Hyllie har gröna strumpor som sin lagfärg. Tröjan har Nelly bidragit med; kanske skorna också. Tycker dock att just kardborrskorna tar ner intrycket - hon borde ju haft fotbollsskor! Varför köpte jag inte det på loppisen? Malin är i alla fall, som om det behövde sägas, väldigt nöjd med att gå på sin fotboll!

Undermålig researrangör

I kväll skulle jag slutföra föräldrarnas bokning av biljetter till Ecuador. Ditresan var inga problem - den var bekant sedan innan (man åker 19.35 från CPH, har 2½ timme i Amsterdam och landar i Quito 9.10 morgonen efter). Hemresan skulle helst gå lite senare på dagen än vi flugit innan för att slippa stiga upp mitt i natten - fann en flight som gick 16 istället för 10.20 men med ett extra stopp. Det gick även att tänka sig att åka med annat bolag än KLM som annars är vår favorit. Den nya flighten var med något okänt sydamerikansk bolag till Panama City och sen KLM till Amsterdam och Köpenhamn - verkade bra. 

Som ni förstår höll vi på och trixa lite fram och tillbaka. Far vill inte att resan vara för länge - Mor vill gärna att den ska vara extra länge... och så skulle vi använda American Express-poäng på Fars kort. Jodå, allt gick fint och de var båda ganska nöjda, ända tills... jag berättade för Mor att de skulle komma fram kl 9 julaftonsmorgon, och hon sa, men skulle vi inte resa ut den 22:e? Jodå, men det hade väl med tidsskillnaden att göra... Nej, tidsskillnaden är på andra hållet! Jag fick granska bekräftelsen noga, och såg då att flygresan Amsterdam-Quito skulle ta 39 timmar och 55 minuter!!! (normalt är den sådär 10-15 timmar). Något måste ha blivit fel (vi vet att man går ner i Bonaire och Guayaquil men när vi reste alla tillsammans, och när Mor rest själv så var det bara max en timmes tankning eller så).

Jag känner mig nu som en mycket misslyckad researrangör (efter att ha blivit hyllad av föräldrarna som deras teknikkunniga barn). De höll god min men jag vet att de inte vill ha den flighten. De skulle ringa till AE-resebyrån i morgon och så hoppas vi att detta är ett problem som kan redas ut.

Nöjeshöst

Ibland känns det lite motigt när sommaren är slut och det blir mörkare. Men just den här hösten är full av nöjen för mig!

Första helgen i oktober ska jag och stortjejerna åka till London och besöka Ingrid med familj! Det ska bli så kul! Jag har aldrig varit i London (mer än på flygplats) så det ska bli spännande. Julia var ju i Oxford förra sommaren så hon har turistat ordentligt i London och på hennes inrådan ska vi också besöka Oxford. Kata vill helst shoppa och jag hoppas att få umgås med Ingrid och familjen. Ingrid har bokat biljetter till oss till Don't stop believin' som är en musikal på temat Glee, på Wimbledon New Theatre.

Wimbledon theatre

Jag hade inte sett Glee innan men det hade Julia och Kata. Häromdagen såg vi piloten till serien och jag tyckte att det var lite mitt emellan Fame och Dead Poets Society. Kändes bra, alltså!

Sen, en vecka senare eller så, ska jag se Björn Skifs på Malmö Arena med "tjejerna" från jobbet. Kanske inte min älsklingsartist men en massa välkända låtar och kul att träffas utanför jobbet! Och vem vet, kanske kommer man att känna sig ung på nytt?

På Arenan

Sist, men inte minst, på alla helgons dag, har jag bokat biljetter till hela familjen minus Malin till Dr Jekyll & Mr Hyde på Stadsteatern (eller Malmö Opera som det ju heter nu för tiden). Tro det eller ej; både Julia och Katarina låter entusiastiska, och att Peter lät sig lockas till något kulturellt... Han hann inte mer än säga "OK, kanske det", så var biljetterna bokade!

Stadsteatern

Jag ser nu att jag även vill ha affischen!

Snart måndag - vilodag?

Vissa helger är bara helt galna! Och den här helgen hade vi ändå inget socialt (typ middagsbjudning) inplanerat.

Min söndag:

Vaknade vid 07, först av alla, ganska skönt, surfade, bläddrade i tidningen och så kom Peter, Malin och Kata ur skina skrymslen en efter en. Peter skulle på ett cykellopp i Hässleholmstrakten (Snapphaneturen) så han skulle skjutsa Kata till träning vi 8 och sen iväg.

Jag åt frukost med Malin och packade sedan in loppisprylar i bilen - Djupadalsskolan har en årlig loppis och i år hade vi fått sista passet (13.30-14.30) men man ska helst lämna prylarna tidigt på dagen.

Jag hämtade Kata på träningen 9.40, släppte henne hemma och sen till loppisen. Lokaliserade vår klass, dumpade prylarna, träffade en massa bekanta som jag fick prata med (trevligt) och så gick jag en snabb tur mellan stånden. Köpte ett par benskydd till Malins fotbollsträning för 20 kr. Ska returnera gårdagens från Stadium för 149:-.

Vidare till mina föräldrar för att hjälpa dem med att boka flygbiljetter till Ecuador på Internet. Tog en god stund att diskutera priser, flygbolag, bonuspoäng, avbeställningsskydd, dagar och tider. Det blev inte heller färdigbokat för Far hade inte aktiverat lösenord för säker e-handel. Sen blev det kaffe i solen på deras balkong!

Hem och äta lunch innan vårt loppispass. Innan dess klämde jag in röstningen (praktiskt nog på samma skola!) Sen belv det en timme med krängande av prylar - lät Malin och hennes klasskompis jobba mest. Skönt nog så ville familjen vi delade tiden med åta sig att ta hand om och sortera allt det överblivna. De hade nån bra kontakt med välgörenhetsorganisation. Påpassligt nog hade de med sin bil som de körde upp på skolgården - jag hade cykel och hade inte klarat av att få med mig allt. Precis när det var slut ringde Peter från sitt cykellopp och meddelade att han inte skulle hinna hem till simskolan...

Så, hem och äta mellanmål, växla några ord med stortjejerna och så iväg till simskolan på Aq-va-kul. Nu har jag blivit rutinerad och lärt mig exakt vad som ska med dit: Inga ytterplagg att hålla reda på, tunna svala kläder för att stå ut i den fuktiga värmen, MP3-spelare med täta lurar (gissa vad högljutt det är där!) och en bra bok.

Nu har Malin pipit iväg till en kompis, Peter har kommit hem och står i duschen, Kata är på bio, Julia softar och jag ska ge mig i kast med tvättberget (vikberget, rättare sagt). Sen ska det väl lagas middag, ätas och Malin ska läggas. Efter det siktar jag in mig på lite valvaka! Härdar nog inte ut tills det är klart, men en liten stund?

Och i morgon då, äntligen måndag, man får sitta på sin kontorsstol och sippa lite på sitt kaffe i lugn och ro.

The Studio

Nästan alla verkar ha gjort det redan; besökt The Studio i Turning Torso och varit modell för en dag... Jag blev inbjuden av Madde, och såg det som ett tillfälle att få lite fina bilder till t ex julklappar. Men jag var också beredd på att det skulle vara en flopp och i så fall kostade det ju ingenting. Upplägget är att man blir sminkad på plats, har med 3 ombyten kläder, blir fotad i lite olika miljöer och sen köper de bilder man vill. Gruppfoton tas bara i mån av tid. Jag försökte få med Peter också för att kanske ta familjebilder men han tackade nej. Sist vi tog proffsgruppfoto på barnen var för 5 år sen så det kunde vara dags.

Det var jättekul att åka upp i torson, 12 vån, för dem som inte varit där. Malin älskade att titta på utsikten. Sen var det ärligt talat ganska mycket väntan och själv blev jag överspacklad. Katarina var i sitt esse och uppskattade verkligen konceptet - Julia som håller på med fotografering gillade den biten. Malin var rätt OK trots att vi var där i 4 timmar. Här får ni se några bilder; självklart köpte vi några!Det var ganska intressant att kolla in de andra som var där - det var en hel industri. Ett gäng medelålders damer var rejält uppklädda, men sen när vi gick förbi när de valde bilder, hade de även blivit plåtade i underkläder... tja, man undrar var de ska hänga dem...

Tyvärr tyckte jag att urvalsprocessen kändes lite stressig (mest för att jag själv och så klart Malin var trött) och jag är inte säker på att vi verkligen fick de allra bästa bilderna. Jag lät barnen välja ganska mycket för det var trots allt en grej för dem. Men t ex fotot på Malin ovan var en av mina favoriter.

Vi fick även ta ett par gruppfoton men då var tiden nästan ute och jag tycker dem vi tog hos fotografen Karin Karl Eriksdotter för 5 år sen var mycket bättre komponerade, men då var det ju bara därför vi fick gå dit. Det är ändå en fördel att ha bilderna med på CD som nu.

Vitlök Solo

Vitlök Solo

Idag när jag skulle hacka 3 klyftor vitlök till kvällsmaten, fick jag öppna en ny förpackning vitlök som jag hade i skåpet. Vitlökarna i nätet var ganska små. Men konstigt, det gick inte att bryta ut några klyftor. När jag tittade närmre på lappen, stod det Vitlök Solo. Jag trodde nog bara att det var ett namn; typ Bintje på potatis eller Aroma på äpplen. Men Solo verkade alltså indikera just att varje vitlök var hel, utan klyftor. Mycket praktiskt när man behöver lite större mängd - så skönt att slippa skala av de hårt sittande skalen på varje klyfta! Men man får nog ha en traditionell vitlök hemma för tillfällen när det bara behövs lite.

Konversation mellan 6-åringar

Malin hade med en ny gullig liten kompis hem idag. Helst ska de ju leka utan inblandning av mig men det är ändå bra att lyssna av litegrann. Och jag blev belönad!

Lilla kompisen: Jag är från Chicago.
Malin: Nej, det kan du inte vara.
Lilla kompisen: Jo, jag är från Chicago.
Malin: Nej, kanske din mamma eller pappa?
Lilla kompisen: Nej dom är från Sverige. Men jag är i alla fall amerikansk medborgare.
Malin: Amerikansk medgorg... vad är det?
Lilla kompisen: Äsch, det vet jag inte.

Jag har förstått att familjen har bott i USA och kan nog sluta mig till att lilla kompisen är född där.

Visakortsslarv

Nog för att jag varit lite väl mycket igång på många fronter på sistone, men slarva bort Visa-kortet var väl ändå onödigt?? Helt plötsligt låg det bara inte i plånboken och jag vet att jag la tillbaka det efter lördagens Konsum-inköp. Medmerakortet ligger fint på sin plats och det användes samtidigt. Suck!

Nu har jag i alla fall spärrat det - hade uppe plånboken när jag handlade cash i fruktståndet idag så kanske trillade det ut då?

Men egentligen vet jag, att nu efter att ha spärrat det, kommer det att dyka upp på ett oväntat ställe!

Oj, vilken överraskning att ni tyckte jag var snygg på partyfotot, Ingrid och Li! Jag tvekade om jag skulle publicera ett sånt galenfoto på mig själv... Tack vare att håret är vått syns inte den överdrivna slingningen blonderingen. Måste nog snart åtgärdas. Den vita linneklänningen var mitt fantastiska tursamma sommarreafynd. Hade spanat in den till fullpris men tyckte inte att jag hade 1000 kr att spendera just då. Men sen fanns den på halva priset i min storlek när sommaren gick mot sitt slut - ändå har jag lyckats använda den flera gånger och känt mig sommarfin. Men nu får den nog vila tills nästa år?

Business as usual...

Så var det måndag igen, men på jobbet brukar det vara lite extra roligt måndagen efter fest. Kickoffen var riktigt kul och partyt var som när jobbfesterna var som bäst. Visserligen saknade jag en hel del från min egen avdelning för de flesta åkte hem direkt efter konferensen (hur tänkte de då?) för roligast av allt är ju att partaja med dem man jobbar med på nära håll.

Nåväl, vi var 190 st från början så att några avvek märktes inte alltför mycket.

I morse när jag kom till jobbet skulle jag först lämna tillbaka en pooldator och stötte då ihop med JST som såg mig komma näck ur vattnet i fredags. Men han var lika formell som vanligt och sa åt mig var jag kunde ställa in datorn, utan att flina. Det var en del andra som flinade men på ett trevligt sätt. NKK med kameran hade tagit över 200 bilder; att han orkade!

Här ser ni bryggan i dagsljus...

badbrygga

Och här ett foto från bryggan in mot anläggningen i kvällsljus:

stämningsfullt!

Och till sist, en nybadad partybrud:

på dansgolvet

Jag får berömma mig själv för att ha lyckats knäppa alla knapparna så fint i mörkret på bryggan!

På begäran: mera kylskåp

Roligt att kylskåpsbilden gav sån respons och t o m inspirerade Victoria till ett inlägg på samma tema!

Så nu tog jag ett foto på kylskåpet i helfigur:

hela kylen

Och givetvis en presentation, uppifrån och ner:

Överst: min "egen" hylla med mina måsten som nån god ost, vispgrädde, ägg, mozzarella. Famlijen vet bättre än att ta därifrån utan att ersätta (möjligen äggen går åt när Peter steker ris)

Sen: alla öppnade burkar med Ajvar, inlagd gurka, senap, texmexsalsa, majonäs etc. Till höger brukar vi ha färskt kött - ju högre upp i kylen desto kallare, ju.

Efter det: smörgåspålägg.

Mejerihyllan har ni redan presenterats för.

Sen kommer vin och öl, och ibland förberedda rätter. Just då, parmarullade dadlar att grilla.

Längre ner: matrester, hostmedicin etc

I lådan: grönsaker

Och så i dörren: allt möjligt. Numera försöker vi att inte ha för mycket tungt där för dörren har gått sönder nertill (metallupphängningen har ätit sig igenom plasten längst ner). Det är därför Pepsin står hos mjölken. Jag vet att det fortfarande finns en del där men innan kunde det lätt vara 20 kg i dörren.

Kylskåpet är ovanligt tomt på bilden; eller rättare sagt, det är stora variationer. Ibland riktigt ekar det; ibland är det svårt att klämma in en enda burk till med matrester. Men vi är duktiga på att äta upp eller kasta matrester - det är sällan något får stanna så länge att det möglar.

Nu känner jag mig faktiskt lite galen efter att ha fotat och berättat om vårt kylskåp... Kata ombeds regelbundet av sina bloggläsare att fota rummet och garderoben. Det slipper ni tills vidare, även om jag är hemskt stolt över sommarens utrensning. En annan begäran jag fått är att följa utvecklingen av en intressant krukväxt som jag köpte på Vellingeblomman förra helgen. Marie A har lovat att bli en trogen läsare om jag berättar hur det går med växten, så det får nog bli ett kommande tema.


På nudistbryggan

Som ni säkert sett ligger jag redan back på höstcyklingsutmaningen men det har sin förklaring - jag cyklade hem från jobbet en dag i ett par alldeles nya otvättade jeans, blev såklart lite svettig men hann inte byta kläder på ett tag av flera anledningar (one of those days, typ). I vilket fall som helst, när jag klev ur jeansen var jag skinnflådd på insidan av låren och fick vackert klä mig i mjuka tights ett par dar och att cykla var inte att tänka på. Och sen har det varit kickoff och annat som tagit tid.

Men idag tog jag en härlig cykeltur som träningspass. När jag cyklade utmed havet vid Ribban blev jag så himla sugen på ett dopp men hade förstås inte tagit med badkläder. Så kom jag på att det finns ju en nakenbadbrygga nästan ända nere vid Lagunen... den tar jag på vägen tillbaka! Jag hade hoppats att vara ensam men det stod några gubbar där. Jag brydde mig inte så mycket om dem utan hoppade snabbt ur kläderna. Två av gubbarna blängde lite irriterat på mig och pep in i buskarna; kvar stod en feminim leende yngling med ett glittrigt örhänge och den största "utrustning" jag sett... (och nu undviker jag ändå att glo folk i skrevet, men den här gick inte att missa). Han lutade sig behagfullt mot räcket och verkade njuta av att visa upp sig. Nu insåg jag att stället nog var ett tillhåll för kärlekskranka bögar. Jag la märke till att de hade liggunderlag och kuddar utlagda så jag hade kanske tur att jag slapp se något jag gärna låter folk ha för sig själv.

Hur som, vattnet var skönt och det var en perfekt liten simtur. I min lilla påse som jag alltid har med när jag cyklar finns en handduk i A4-storlek (ifall man skulle råka slå upp ett skrapsår eller få något kletigt på sig) så jag torkade mig på den bäst jag kunde innan jag hoppade i de svettiga träningskläderna. Yngligen hälsade artigt Hejdå med sin ljusa stämma,  och så cyklade jag hem.

Känns skönt att stoppa in 30 km i cykeltickern.

Kortkort Takeoff-referat

Har varit i Åhus Strand på Takeoff (påminner rätt mycket om det jag kallar Kickoff men det skulle väl andas att det var något nytt).

Det var extremt välregisserat och proffsigt och jag som varit hyfsat kritisk till en del saker på företaget känner mig nu motvilligt lite upprymd och engagerad. Känns som att jag vill berätta mer i detalj om alltihop, men nöjer mig just nu med det som verkligen tog andan ur mig:

Äventyraren Johan Nilson berättade om några av sina expeditioner som en inspirerande föreläsning om att sätta upp mål och följa upp projekt, men mest av allt om att inget är omöjligt. Den första expeditionen han gjorde var att utan större förberedelse cykla från Stockholm till Afrika. Nåt år senare paddlade han kajak samma sträcka och till sist flög han den med en hemmagjord farkost typ gummibåt. En galning alltså, tänker man. Men så gled han över på äventyren som han gör nu; de ska t ex vara klimatneutrala, och plötsligt känns hans idéer så mycket större och mer seriösa. Ta en titt på SevenSummits och erkänn att det fascinerar. Han visade fantastiska bilder också. Det jag verkligen tog med mig av hans föreläsning var att skilja på drömmar och mål. Applicerbart på lite av varje i livet faktiskt.

Mina egna helgäventyr inskränker sig mest annars till härliga bad på natten i sällskap med kollegor och ett nästan ännu finare bad i morse, i strålande sol (denna gång med bikini på).

Men nu gör sig verkligheten påmind och vi ska ha gäster i kväll! Tur nog är inköpen gjorda men maten ska lagas och jag MÅSTE sova om jag ska klara kvällen. Fick bara 3 timmar i natt...


SinnesfridKan någon förklara varför ett inre lugn sänker sig när det ser ut som en mejeridisk när man öppnar kylskåpet? Har kanske något att göra med hur dålig man känner sig när det ekar tomt och man klämkäckt säger: "Idag kan man få vatten till middagen".

Obs att bilden inte är arrangerad utan mjölkkartonerna står alltid i snygga rader. Hade jag arrangerat hade jag nog lyft bort PepsiMax:en också. Men det är iaf bara Peter som dricker av den.

Morgonstund har guld i mund...

... eller inte.

Efter moget övervägande ska jag nu berätta om de 2 senaste morgnarna på Norra Hyllievägen; lite olika stil, om man säger så. Särskilt hoppas jag att du ska gilla det, Ingrid, du som nu också bjudit på lite icke-idyll!

Igår var det gymnastikmorgon - Malin berättade att hon hade sett på Bolibompa att barn och även vuxna kunde sätta sina handflator framför sig på golvet och sen lyfta upp sin rumpa och "sväva" på raka armar - och uppgav att hon själv kunde göra tricket också. Det ville vi såklart se! Det var sant, men jag vet inte om hon fortfarande svävar när kameran knäppte, men ni förstår i alla fall hur övningen ska göras.

Malin gör gymnastik

Träna gärna själva och fotodokumentera!

Peter, som aldrig vill vara sämre än barnen eller mig på något skulle såklart också testa. Det gick inte så bra - en stor duns blev det! Och jag, jag testade men utan att ens försöka lyfta upp mig - jag insåg genast att jag inte skulle få sväva. Peter skyllde på att han var stel i ryggen på morgnarna (pensionärsvarning!) medan jag erkände att min rumpa är för tung i förhållande till min armstyrka.

Men det var en rolig morgon med många skratt.

I morse, då? Då satt vi minsann alla fem kring bordet och försökte prata fast vi alla är lite morgontrötta. Som ni ser på bilden ovanför är Malin oftast tröjlös på natten, varm som hon är. I morse passade hon på att pilla lite på sina bröstvårtor, något som särskilt Katarina ogillar. Kata är överhuvudtaget ganska pryd som man kan vara i tonåren. Hon delar inte Malins öppna vetgirighet vad gäller benämningar på den kvinnliga anatomin (det finns många roliga ord innanför trosorna!) och inte heller att Malin spanar in sina systrars kroppar i detalj.

Förutom att Malin sa att det var skönt att knipa sig lite i bröstvårtorna ville hon reda ut varför vissas bröstvårtor sticker ut och andras pekar inåt, hur såna med inåtvårtor kan amma barn mm. Katarina blev mer och mer besvärad och irriterad och ropade "Ueh, äckligt!" och försökte tysta ner Malin, som naturligtvis bara blev sporrad av det. Till slut skrek Katarina "Jag ska gå till djuraffären och köpa feta spindlar och lägga i din säng, Malin!". Vi andra skrattade och Malin illtjöt med tårarna sprutandes. Då var jag tvungen att lämna köket och skönt nog sätta mig på cykeln till jobbet.

Hur har ni det på morgnarna? Fågelkvitter, nybryggd espresso och en prasslande tidning, kanske?

Lönesamtal

Nu är det nog inte riktigt comme il faut att ta upp lön i bloggen, men jag tar risken...

Först av allt: Jag hade noll förväntningar på årets lön; inte minst för att jag varit öppet negativ om företagsledningen och nämnt för chefen att jag är redo att byta jobb. Sånt brukar inte precis betala sig.

Men när jag skulle gå in och få den gula lappen med nya lönen såg chefen snarast ut som jultomten själv (han är väldigt lätt att läsa) så jag började ana att det inte skulle bli noll iaf. Först kallpratade han lite annat och sen gick han snabbt igenom förutsättningarna för årets fördelning innan han gav mig info om mitt påslag.

Det var inte en massa tusenlappar men tillräckligt för att jag skulle bli glatt överraskad. Dessutom fick jag beröm för mitt arbete.

Höjningen betalas ut retroaktivt i 4 månader, och jag vet redan att jag nogsamt ska spara undan slantarna till London-äventyret om precis en månad (mer om det i ett eget inlägg senare).

Så, något lite mer motiverad i ett nafs! Frisören (som jag besökte direkt efter samtalet) råkade nog glömma slingmedlet i lite extra länge för jag är nu väldigt blond, dessutom. Så i morgon går jag till jobbet som dum blondin med ett leende på läpparna.

Helhelg i Falsterbo

Äntligen kom den, den efterlängtade "spahelgen" i Falsterbo (undrar varför vi alltid kallar det spahelg? Inte för att vi ägnar oss åt skönhet iaf) med raringarna från tiden i Tullverket. Det blev en underbar helg med sol från morgon till kväll, om än lite kalla nätter. Vi kom fram till att umgänget är nu nästan som att umgås med sin familj - man kan vara sig själv och det är otroligt kravlöst men väldigt hjärtligt.

Den här gången hade vi slagit på stort med 2 övernattningar, åtminstone för 3 av oss. Tina, Marie och jag träffades efter jobbet på fredagen, precis sådär såsiga som man kan vara när arbetsveckan är slut. Jag kom först och satte mig genast på altanen och lyssnade till prassel i trädkronorna, fågelkvitter och mina egna hjärtslag. Det var otroligt vilsamt. Jag piggades förstås upp när brudarna dök upp och sen beställde vi lyxpizzor på Falsterbogrillen. Vi satt kvar ute ända tills vi frös och kröp sen snällt i säng innan 23. För nästa dag var det ett späckat schema!

Vi åt frukost ute (förstås) och sen åkte vi på en riktig rundtur: Bärnstensmuséet (kan faktiskt inte riktigt rekommenderas - lite för mycket fokus på trafikdöda djur och annat som inte alls hade med bärnsten att göra), Vellingeblomman, guidad tur av Vellinge Centrum och därefter Lorensdal där vi åt finfin lunch och tittade in i konstnärsalteljéer. Sen blev det en glass på Aldo i Skanör och till sist nödinköp på Ica Skanör. Efter alltihop var vi tvungna att vila lite (utomhus förstås) innan Yvonne skulle komma.

När efterlängtade Yvonne dök upp bjöd vi oss på drinkar innan vi flyttade över till altansidan. Såhär skönt var det där:

Kvällssol

Till slut tog vi oss samman och lät Tina grilla kött till oss.

I vanlig ordning avhandlade vi barn och tonåringar, män och exmän, utmaningar och brist på utmaningar på jobbet, exkollegor och alla perifera bekanta som vi kunde komma på. Lika fint varje gång. Tina var ju ändå finast med en ganska ny och blank ring på fingret.

Temperaturen sjönk rejält men det gick inte att övertala brudarna att inte gå och bada. Jag kände inte alls för det. Men eftersom det var 7 grader ute kändes faktiskt det typ 15-gradiga badvattnet ljummet. Vi kastades oss i och förfärades! Något konstigt fenomen (stjärnorna, radioaktiva ämnen, dykare?) gjorde att vattnet som skummade omkring oss blev självlysande ljusgrönt. Mycket märkligt!

Sen stupade vi i säng, stördes knappt av grannens fest i partytält med dunka-dunka.

Söndag morgon blev det utefrukost igen. Se vilka föredömen - så mycket nyttigt på faten:


frukostdags

Sista frukosten i det gröna för i år?

Notera även badhanddukarna i bakgrunden...

Nästa år tror vi att det är 10-årsjubileum för våra höstträffar i Falsterbo. Måste ju uppmärksammas på något vis!
Snart Falsterbo

I helgen går traditionella träffen med tullarbrudarna av stapeln i Falsterbo. För en gångs skull blir det 2 övernattningar för 3 av oss åtminstone. Yvonne ansluter på lördagen efter jobbet. Ska bli så mysigt! Vi är riktigt dåliga på att träffas under året, brukar bara bli 2-3 ggr mellan Falsterboträffarna men desto roligare när vi ses.

Så, nu igen, dålig blogguppdatering. Men vem vet; kanske ett fotoreportage efteråt?

Nu, packa lite, kanske?


Ny månad, ny ticker!

Så, nu har jag överskridit tiden för Sommarcyklingen, men underdrivit målet. Känns lite dåligt... men försöker att tänka att över 1000 km på 2½ månad ändå är bra.

Nu går vi mot mörkare tider och det kommer att bli svårare att få ihop kilometrarna, men det är väldigt roligt att fylla i på tickern, så jag har gjort en ny med lite hösttema:Den löper över 3 månader. Jag tycker att den där blåa påsen ska påminna om shopping! Det skulle vara roligt att shoppa loss lite. Väntar med spänning på veckans (eller nästa veckas, kanske) info om Lönerevision. Alla ni som har jobbat på BE skrattar lite nu. Har inte för höga förhoppningar och tur är väl det!!

Förresten, om jag har varit dålig på att uppdatera (ja, det har jag!) så har ni andra varit ännu sämre på att kommentera... får väl försöka att bli lite roligare/mer provocerande eller nåt.

Såhär såg vår- resp sommartickrarna ut, för er tabellbitare:

Jag hoppas att ni precis som jag ser den sköna balansen mellan plus på över och minus på nedre :-)

RSS 2.0