London - turister för en dag

Låååångt inlägg avsett för anglofiler och uttråkade.

Planen var att första dagen åka in till London och turista. Ett osäkerhetsmoment seglade upp, och det var UD:s reseråd som varnade för terrordåd. För Storbrittanien skickas man vidare till Home offices sida som säger:

trist

Kändes väl inte så lustigt... av den anledningen ville jag inte förköpa biljetter till transportmedel eller attraktioner utan bestämde at vi skulle ta dagen lite som den kom. Nu hade inget särskilt nytt inträffat så vi åkte in som planerat på morgonen. Ingrid släppte oss på deras tunnelbanestation Hillingdon och vi köpte dagskort med fri åkning.Vi tog tunnelbanan till Waterloo och sen blev det en himla massa promenerande... allt det röda nedan och då syns ju inte när vi gick fel några gånger eller flanerade inne i butiker etc. Den blåa sträckan tog vi tunnelbanan. Det är svårt att uppskatta sträckorna om man inte är välbekant med London men man ser hur långt 500 m är nere till vänster.

vår promenad

Egentligen hade jag tänkt att vi skulle använda hop on/hop off-bussarna som transport men vi valde till sist att ändå gå till fots. Det blev många kilometer men trevligt att strosa och så titta in var man ville.

Från Waterloo gick vi till London Eye precis intill Temsen. Det är ett jättelikt pariserhjul med glaskupoler som roterar väldigt långsamt med en magnifik utsikt.

 London Eye

Jag hade tänkt att vi bara skulle göra det om det var fint väder, vilket det var, och det var rätt tänkt! I dimma hade det inte varit så spännande. Turen tog en halvitmme. Man fick först köa för biljetter och sen för att komma ombord men det var inte mer än kanske 45 minuter totalt. Det gick in ca 25 personer per kupol.

Här har Julia fotat ner mot Big Ben.

Utsikt från London Eye

Efter turen promenerade vi utmed Temsen och korsade den via Jubilee Bridge:

På Jubilee bridge

Sen gick vi via Trafalgar Square och Piccadilly Circus mot gulliga Carnaby Street där Kata hade blivit tipsad av Linnéa om en butik med coola t-shirts och annat, David & Goliath. På vägen hann vi gå in i många butiker och fikade på en Espresso House-liknande kedja, Pret à manger.

Vi passerade många ställen värda att fotografera, t ex detta:

Burberry

Det är för övrigt Julia och Katarina som har fotograferat och det blev många konstnärliga foton på lite udda och saker.

Jag handlade lite badgrejor på Lush - personalen var så himla hjälpsam och demade det ena efter det andra. Jag har redan badat med en badbomb som var avsett som Christmas stress relief... funkade även en oktobersöndag!

Katas stora shoppingmål var annars Primark vid Marble Arch och sista biten tog vi tunnelbana. Skönt. Primark var väldigt billigt och väldigt gräsligt. Jag skulle vilja likna det vid Ullared (utan att ha varit där) men nästan bara kläder. Katarina lyckades dock hitta några godbitar.

Sen hade vi fantastiskt nog en god stund kvar innan vi skulle möta Ingrid, Malin och Linnéa i Wimbledon, så vi bestämde oss för att korsa Hyde Park för att hinna se lite lite av Harrods. Vi hämtade lite energipåfyllning (på Pret igen) och åt på en bänk vid Marble Arch.

Titta - här är det visst jag som fotar!

Får testa Julias kamera

Tycker nästan att jag klär i systemkamera!

Hyde park var så himla cool med enorma gräsmattor. I parken stod solstolar utställda för vem som helst att vila i.

Hyde park

Ekorrar sprang omkring men man såg nästan inga hundar som rastades, men en och annan unge i skoluniform.

På Harrods kollade vi mest på Young Designers - svindyra märkeskläder för ungdomar, typ Dolce&Gabbana och en del mer modesta märken som ändå tog en tusenlapp för en vanlig tröja. Julia provade lite av varje men det blev ingen shopping. Vi var i presentavdelningen och köpte en leksak till Malin (ett slags ritbräda) och på parfymavdelningen där Kata letade efter Harajuki (just hennes doft var slut).

Coolast på Harrods (det lilla vi hann med, då) var de egyptiska rulltrapporna. Det kändes verkligen egyptiskt där!

Egyptiska rulltrapporna

Sen gick vi vår sista etapp i centrala London - mot tunnelbanestationen South Kensington. Vi behövde bara byta en gång och sen var vi på  väg mot Wimbledon där vi skulle se Don't stop believin' på Glee-tema.

Väl framme i Wimbledon tog vi en bit mat på puben och inväntade sen Ingrid och tjejerna. De hade fastnat i trafiken så illa att de inte hann fram i tid, och de hade våra biljetter. Till slut frågade jag om vi kunde få gå in ändå, och det fick vi, om vi kunde våra sittplatsernummer + namnet de var bokade i. Det kunde vi, och blev ledsagade in precis när det började. Bara några minuter senare kom de andra, och efter dem, flera andra sällskap som nog också fastnat på vägen.

Salongen var absolut inte full men de som var där gick inte av för hackor! De sjöng med, dansade, visslade och skrattade mest hela tiden. Kan bara jämföras (och kommer inte i närheten av, ärligt talat) den gången jag såg Rocky Horror Picture Show i San Francisco där den gått i åratal och folk ser den helg efter helg och lär sig alla repliker, kastar ut egna frågor som får "svar" av skådespelarnas repliker, klär ut sig etc. Klicka och läs hur man ska uppföra sig där. Hoppsan, nu blev det lite off topic.

Hur som helst - artisterna var jätteduktiga och vi släppte loss och sjöng med för full hals när det passade.  Sen följde en långdragen tunnelbaneresa hem och det var så skönt att lägga huvudet på kudden!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Kan bara i förbigående nämna att VD'n för Burberry här, lär ha sina barn i våra barns klasser. ;)

Däremot tror jag faktiskt inte att solstolarna är gratis ens i Hyde park.... det kommer nog någon springandes och vill ha betalt om du sätter dig ned... :)

Trevligt inlägg! Jag ligger helt klart efter.

2010-10-10 @ 22:15:19
Postat av: Karin Själv

Känns skönt att du som bofast, Ingrid, har lite bättre koll än jag, och tar bort lite av den romantiska yran som uppfyller mig just nu :-) Den där VD:ns barn ska väl snart få nya bästisar i syskonen Franz, eller hur?

2010-10-10 @ 22:23:47
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0