Fastbrändhet

Som ni nog vet älskar jag nya ord. Och med senaste numret av Språktidningen i handen får jag mitt lystmäte. I den finns alltid nya ord som inte sällan speglar nya företeelser. Intressant!

senaste numret

I detta nummer fastnade jag för Fastbrändhet med följande definition:

Risk för att bli fastbränd i yrkeslivet löper den som är på fel arbetsplats.

Karriärcoachen Torild Carlsson har myntat det nya ordet fastbrändhet. Till skillnad från utbrändhet som vi känner till sedan flera år, är en fastbränd person inte generellt utmattad utan fast i fel roll. I Metro beskriver Torild Carlsson det så här: "Fastbrändhet innebär att du stannat kvar på ett jobb länge, försökt att anpassa dig till en arbetsroll som egentligen inte stämmer med dig själv, och börjar få svårt att se klokt på dina erfarenheter och omvärldens möjligheter."


Jag hoppas att få återkomma i ämnet inom en snar framtid. Suck och pust!

Jag tror att det var trogna bloggläsaren Li som gjorde mig uppmärksam på Språktidningen från början. Li har för övrigt också bloggat om det här numret och roligt nog publicerat den jättesvåra tävlingen. Nu går tidningen till Mor som sen skickar den vidare till sina korsords- och bibliotekskompisar. Synd för dig Ingrid att jag inte hann läsa den innan Englandsresan för du hade gillat att överta den! Men du kan med behållning läsa på webben om ljudböcker eller engelska ord och uttryck. Eller kanske hela tidningen? Äsch, ser nu att webbartiklarna är rejält nerskurna jämfört med tidningen. Sorry!

Idag har det varit tekniklugnt, till skillnad från igår, förutom tvättmaskinen som fortfarande krånglar. Det enda jobbiga på teknikfronten var i morse när jag för första gången fick cykla med lyset på. Höst på riktigt alltså!


Kommentarer
Postat av: Li

Hej Karin =) Jag testade att vässa klorna på DN:s historietest, endast 11 rätt, men det var betydligt svårare än Allt om historias. Förvisso sade du att du hade tre rätt på testet denna gång, men jag antar som du säger att du bara läste frågorna med ett halvt öga.

Hoppas att tekniken fungerar bättre imorgon =) Kram

2010-10-14 @ 21:20:56
URL: http://li-amadeus.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Kände faktiskt inte ens till tidningen! Låter som en tidning helt i min smak, men jag tror inte jag är fullt så intellektuell som du, men jag hade nog förstått en del i alla fall :) .

Fastbränd är ett mycket bra uttryck!!

2010-10-14 @ 21:28:13
Postat av: fru C

2010-10-14 @ 22:27:24
Postat av: fru C

Vidbränd kanske man kan kalla mig då?

2010-10-14 @ 22:28:58
Postat av: Victoria

Jag kommer ihåg att aftonbladet av alla tidningar skrev om fastbrändhet för några år sen, precis när jag började inse att det var precis det jag var. Huvudet på spiken!

2010-10-14 @ 22:37:26
URL: http://tojis.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0