Snabbmatstips

Peter var och storhandlade på Ica Maxi idag och kom hem med en ny produkt - Lax- & Torskburgare från Findus. Den skulle givetvis genast provas, och familjen ger den...högsta betyg! God fisksmak och verkligt krispig yta.

Alla tyckte att det var gott och man kan bara beklaga att det bara inhandlades ett paket. 6 burgare, som var för lite för oss 5 (förstås), kostade 50 kr. Klart på en kvart i stekpannan och serverades i hamburgerbröd för dem som ville - hade gått lika fint med t ex kokt potatis.

Legenden om ugglornas rikeIdag var det biodags, igen! Den här gången var det långfilm på bio för första gången för Malin, och Julia ville också följa med.

Det var Legenden om ugglornas rike och en utmärkt introduktion till fantasyfilmernas värld för 6-åringen!

Stämningen var magisk och det var spännande mellan varven (åtminstone för Malin), och det var god underhållning även för egen del. Det var vansinnigt snygga detaljer i fjäderdräkter, speglingar i uggleögon och i grenar ocn blad. Jag grämer mig lite att man fick se den med svenska röster - hade gärna hört t ex Helen Mirren's röst.

Se trailer för ett smakprov!

Ingen rast, ingen ro...

... men det är faktiskt så jag trivs bäst. Sen finns det stunder av total avkoppling med en god bok i en solstol till exempel (fast det var ett tag sen nu!) och det uppskattar jag naturligtvis också.

Idag var det målning av Katarinas rum som stod på schemat. Egentligen står Peters och mitt sovrum före i kön över nödvändig renovering, men på något sätt nästlade sig Kata före. Vanligtvis handlar jag alla grejor som behövs under veckan, när jag har ett projekt, för att kunna sätta igång direkt på morgonen på helgen men jag hade inte hunnit den här gången. Så jag fick köra till Bauhaus i morse, sen skulle Malin hämtas hos mina föräldrar där hon övernattat (Peter var needless to say och cyklade i skogen). Så det blev lite sen start.

Men nu har jag maskerat allt och skruvat bort det man kan (alla kontakter och sånt) och strukit den blåa fondväggen som även är snedvägg 2 gånger med vitt och resten av rummet en gång. Jag tror att snedväggen får ytterligare en strykning i kväll. Peter hjälpte mig att baxa ut de 2 Billybokhyllorna (ligger på Blocket nu) och att fösa in sängen och garderoben mitt i rummet.

I morgon vore det fint om vi fick ihop de nya hyllorna så att rummet kan tas i bruk. Kata har ratat sitt gamla skrivbord (som är jättesnyggt) så det ska nog Malin få överta. Hon har ett gulligt men otroligt slitet massivt skrivbord som stått i någon reception på MAS - från 50/60-talet - med väldigt djupa och praktiska lådor. Får kanske testa det på Blocket också...

Edit: Här ser ni skrivbordet om någon är intresserad. Lotta nappade direkt så hon har första tjing förstås.med utdragen skiva

Mäter 66 x 110 cm innan extraskivan är utdragen. Väldigt slitet men bara kosmetiskt. Tål en hel tung mamma som pustar fönster, t ex. Skulle helst hamna hos någon som är road av att slipa och lacka.

The Social Network

Ni vet nog alla kära läsare att jag är barnsligt emot att gå med i Facebook. Ni andra får gärna roa er där och förse mig med skvaller dessutom, men jag ryggar tillbaka för egen del. Jag kan vara nog så självutlämnande här på min blogg, men tror att mina trogna 20 läsare kommer hit för att de har någon slags anknytning till mig eller mina tankar här och nu - jag är inte så säker att jag hade tyckt att det var lika kul att läsas av mina mellanstadiekompisar som jag faktiskt har lämnat bakom mig, eller av kollegor som kanske är nyfikna på mig men knappast räknas som vänner... Och så tiden - inser att jag hade hängt där många timmar om dagen; av nyfikenhet lite över gränsen mot fönstertitteri.

Så igår skulle det då bli bio tillsammans med Gunilla i egenskap av gräsänka. Men när hennes man valde att avstå från andra helgplaner kom vi på att vi kanske skulle bjuda med makarna på biokvällen. Peter och jag går inte på bio tillsammans varje vecka precis... Problemet var då att välja film som alla kunde ha utbyte av, och valet föll på The Social Network.Den har ju fått fin kritik men jag var lite rädd att det skulle vara något slags lovsång till Facebook. Det blev helt annorlunda. Filmen handlade helt om grundaren, den socialt inkompetente Mark Zuckerberg, hans kompisar (blivande medarbetare) och fiender (dem han trampat på på vägen) och det juridiska efterspelet. Det var extremt underhållande att höra dialogen med advokaterna - mitt favoritställe är där han får frågan från advokaten, ungefär: "Do I now have your total attention?" Svaret gick inte av för hackor - varsågoda och njut när ni ser filmen! Tänk om man själv var så kvick i mun.

Jag tyckte att filmen var väldigt välgjord och det var intressant med miljöerna på Harvard, spelet mellan olika grupperingar, all längtan som finns i den tiden - man drömmer om kärlek, om en meningsfull plats i tillvaron, förväntningar från föräldrar och omvärld - allt är möjligt och ligger öppet och det kan precis lika gärna bli en flopp av alltihop. Just Mark Zuckerberg är ju en framgångssaga - världens yngste dollarmiljardär - åtminstone på det finansiella planet då... Tanken svindlar att berättelsen tar sitt avstamp 2003 - var det inte precis igår?

Och Facebook då - lockar inte mer nu faktiskt.

Efteråt tog vi en öl och en burgare på Green Lion Inn och det var också trevligt.

Idag väntar total makeover av Katas rum. Dags att börja maskera, tror jag!

Crazy Thursday...

Torsdagen som närmar sig verkar helt knäpp!

På schemat stod:

LC intercity med trevliga Landskronaklubben (Karin) 18.30 i Landskrona
Styrelsemöte musikklasserna (Karin) 19
Föräldramöte Malins klass inkl ansvariga för fika (Peter eller Karin) 18-20
Konsert Katas klass (alla är välkomna) 19-20 - Kata skulle vara där 18.30
Hjälptränare 17.30-18.30 (Kata)
Bugg 17.30-19 (Julia)

Såhär blir det (så vitt man nu vågar planera så långt i förväg):

LC intercity med trevliga Landskronaklubben (Karin) 18.30 i Landskrona - fick avboka 4:e mötet i rad
Styrelsemöte musikklasserna (Karin) 19 - fick ordföranden till att flytta mötet då 3 av oss hade konsert att gå på
Föräldramöte Malins klass inkl ansvariga för fika (Peter eller Karin) 18-20 - jag ska koka kaffet
Konsert Katas klass (alla är välkomna) 19-20 - Kata skulle vara där 18.30 - jag går dit med Malin
Hjälptränare 17.30-18.30 (Kata) - jag hämtar Kata och kör henne i ilfart till konserten
Bugg 17.30-19 (Julia) - denna snäcka klarar sig själv!

Så, nu känns det faktiskt ganska lugnt, trots allt! Middag känns dock som överkurs. Det får nog bli råa wienerkorvar eller något liknande!

I morgon är det jobbaktivitet direkt efter jobbet och onsdag det flyttade styrelsemötet och Kata tränar förstås varje dag, men börjar nu kunna cykla lite mer själv. Så kanske lite mindre tid vid datorn, vem vet?


Chockad!

Alltså, nu är jag faktiskt nästan i chock. Håller alltså på med att beställa förstoringar av foton till julklappar och till att pryda det egna hemmet. Köpte rejält stora ramar (tyckte jag själv) för barnporträtten - rymmer bilder 30x40 cm eller 20x29 cm om man använder passepartout.

Tänkte att det nog skulle bli ganska dyrt, men OK, det var ju 5 år sen jag beställde förstoringar sist (hos fotografen). Och så har vi ju tagit några genom skolfotografen någon gång då och då. Det har inte varit direkt billigt.

Orkar inte surfa efter lägsta pris utan bara loggar in på vanliga Fujidirekt.

Men hur billigt är det??? Den stora bilden, 30x40, kostar 29 kr!! Jag slog till med några riktigt dyra 40x60-bilder också, för 69 kr/st. Otroligt! Jag hade även tänkt beställa större bilder än jag behövde av några, då fotot är på hela överkroppen och färdiga bilden skulle bli som porträtt, men inte ens det behövde jag göra - det var bara att beskära direkt på sajten själv.

Det är nog dags för tavelmakeover och jag ska beställa förstoringar av lite allt möjligt! Jag har ju åtminstone två fotointresserade tjejer som gärna fotar såväl detaljer som landskap och utsikter. I vårt sovrum, t ex, hänger en inramning av reklam för Inkaguldet som visades på Malmö Museum 1993. Nog för att den är fin, men jag har sett mig mätt på den, inser att den är lika gammal som Julia.

Nu väntar jag spänt på leverans och undrar om jag ska bli besviken. Nä, tror faktiskt inte det. Roligt att bli chockad över hur billigt något är någon gång, utan att misstänka barnarbete (för det är väl maskiner som hanterar min beställning?)


The Prestige

Vilken film! Fick tipset av en kollega som jag gillar och tycker att han är smart... så lite spännande att nappa på hans rekommendation. 

The Prestige utspelar sig i London på slutet av 1800-talet och det är två magiker, tillika dödsfiender, i centrum. Det är en kuslig känsla filmen igenom och slutet är bara så läckert!

Lite roligt att se en väldigt bekant man i en av rollerna (den smågalne vetenskapsmannen Tesla) som jag ändå inte kunde placera... när rollistan rullade förbi trillade poletten ner - det var David Bowie!Känner ni igen honom?

Julia, Katarina, Peter och jag var alla lika trollbundna!

Jag var tvungen att tänka på när vi såg Joe Labero för 2 år sen... undrar hur hans tricks fungerade egentligen för när jag var där var jag borttrollad direkt.

Första julklappen klar!

Idag var jag på IKEA, egentligen för att köpa en hylla till Katarinas rum. Hon hade valt Expedit och till min glädje såg jag att den prissänkts från 599 till 399. När jag kom till IKEA insåg jag hur dåligt det var... de var naturligtvis alldeles slut. Men kanske skulle tag-själv-lagret fyllas på redan som i morgon. Får kanske vara där kl 10 och rusa mot lagerplatsen...

Hur som helst, ni minns nog att vi var på The Studio för ett tag sen, och tanken var att bilderna skulle bli julklappar till barnens mor- och farföräldrar. Men eftersom bilderna var så speciella ville jag låta dem välja själva trots att det förstör överraskningen lite. Jag visade dem hela bildserien och nu ville de utöver barnbarnen tvunget ha en av bilderna på mig... gissar att jag inte fastnar så ofta på bild då jag oftast är bakom kameran.

Nu köpte jag i alla fall ramar med plats för 3 bilder (barnen) samt en lite gammaldags ram för mitt foto. Dessutom köpte jag några stora ramar för ett foto var på barnen att ha här hemma. Fotona på barnen ska förstoras men för mitt foto blev det lagom med den vanliga papperskopian (för 2 kr) som jag redan hade gjort för föräldrar och svärföräldrar att välja ifrån. Såhär blev det:


inramad

Jag ser att blixten blev lite ful men jag gillar stilen på ramen och det är riktigt juste att IKEA skickar med riktiga passepartouter trots att ramarna är så billiga. Den här bilden ska mina föräldrar få - svärföräldrarna valde samma bild men ytterligare inzoomad variant. Föräldrar och svärföräldrar är inte ofta här på bloggen så kanske att ramvalet blir en överraskning i alla fall!

Kusin Tina, hoppas att du ser vilket smycke jag valde för fotograferingen...

Jag medger att jag är mycket nöjd med att redan ha två julklappar på plats. Jag känner mig också lite pysslig efter att ha klippt till fotot och klämt fast bakstycket på ramen igen. Ärligt talat har jag en julklapp till, men den är till en flitig läsare så den kan jag inte berätta om. Och den är inte från IKEA.VAB med överraskning

Malin var hemma hostig med Peter igår, och idag var det min tur. Som sig bör, tar man det mycket lugnt när man är hemma och VAB:ar - jag har hunnit med en del som att vika tvätt och sånt, och Malin och Julia har ätit frukost. Dock begav jag mig till duschen först halv tio. En kvart senare höll jag på att klä på mig och Julia skulle just gå till skolan när det knackade på dörren. Eftersom jag inte hade byxor på fick Julia öppna... och där var hela Malins klass och fröknarna - Malin var den sista som de inte fotograferat utanför hennes hus och nu stod de där med kameran i högsta hugg.

Malin gick med på att fotas i pyjamas - hoppas att hon inte ska retas för det - och jag vinkade lite slarvigt påklädd och våt i håret.

Nåja, i morgon blir det nog förskola för Malin igen. Jag ska pyssla med lite annat kring huset - bl a plantera några tjusiga tulpanlökar. Nu är jag påklädd i alla fall!

Barnarbete i badet

Jag har varit med i en studie beträffande vanliga kemikalier och hud. Jag blev slumpvis utvald och har blivit intervjuad samt fått lapptest på ryggen. Det passar mig utmärkt eftersom jag har torr och besvärlig hud och jag alltid är ute efter om det är något ämne jag bör undvika. Jag fick lapptesten i fredags morse och sen satt de på i 48 timmar (då man inte fick duscha på ryggen) och sen avlästes de igår. Det blev ganska otrevligt och kliade lite under lapparna och en massa tejp. När jag tog bort tejpen blev det mycket grått klister kvar.Så i kväll belönade jag mig ett bad, med en av de sköna badbomberna som jag köpte på Lush i London. Den här hette Dragon's Egg och var spektakulär - såg vit och oskyldig ut på utsidan men rymde intensivt orange inuti och hade en kärna av glittrande guld. Jag bjöd med Malin i badet med baktanken att hon kunde skrubba av klistret från min rygg. Hon var mycket entusiastisk och noggrann och jag är nu ganska skinnflådd. Men jag är glad att hon fick vara med och se drakägget!

På Lush's sajt finns även en film med just Dragon's Egg:Skulle väl ha läst detta innan badet också:

How to train your dragon.

We've cracked a new generation of Bath Ballistic. The Dragon's Egg is a mystical, powerful force of nature that will change the way you bathe. When you drop these eggs into the water, they crack open to reveal plumes of orange fizz that look like a baby dragon breathing fire as it hatches into the world.

Just det, resultatet - jag var inte allergisk mot någon av de vanliga kemikalierna, parfymämnena, metallerna, klister- och gummisorterna som testades. Och det var ju ganska bra egentligen.


Konståkningstävling

Idag har Katarina tävlat i Lundaskäret. Hon placerade sig ganska långt bak i gruppen men var glad och nöjd när hon gick av isen - det tycker jag är det viktigaste! Ofta är det tårar och det känns så tråkigt.

Hon blev lite missnöjd med att inte ha fått poäng för vissa moment men hon måste kolla upp exakt vad som gäller - hur många varv i piruetterna, hur många sekunder för flygskären etc. Jag tror att om hon bara får koll på dem kan hon raka hem lite fler poäng nästa gång.

När vi kom hem sträckte hon ut sig i solstrimman i vardagsrummet och vilade lite:

trött

Här ser man hennes nya hårsmycke från...

hemma igen


... ja, ni gissade rätt - Primark i London. Jag tycker att det passar finfint till hennes klänning.

Jag glömde kameran i morse (blev förstås lite bråttom) så fick plåta hemma i stället. Men ofta blir bilderna ganska kassa i ishallen i vilket fall som helst.

Popmorfar underhöllI kväll upplevde jag Björn Skifs på Arenan med 6 kollegor och ex-kollegor (idel kvinnor). Innan vi promenerade dit bjöd jag dem på mat från di Penco här hemma (inte bjöd, precis - de fick vara med och betala). Det är kul att bjuda hem när man slipper att rota i grytorna själv.

Björn Skifs är väl inte min favoritartist egentligen men jag tyckte att det var ett trevligt initiativ och jag medger att showen var proffsig. Det var mycket behagligt att vara där - mysigt och trevligt - men inga starka känslor - ingen hjärtklappning, inga glädjetårar, ingen galen singalong.

Precis som utlovat var det en blandning av folkpark, nattklubb, standup-komedi och fina ljuseffekter och kulisser. Vi satt så långt ifrån att det inte precis blev närkontakt men en av brudarna hade med sin kikare som hon fint nog delade med sig av. Och sceneriet gjorde ändå att man hängde med och kände delaktighet.

Men jag är impad av den form han har, 63-åringen.

Edit: Såhär tyckte Alexander Agrell som recenserar för Sydsvenskan. Intill artikeln kan man t o m göra ett Björn Skifs-quiz. Men det får bli efter Lundaskäret i så fall...

No shit, Sherlock

Ibland undrar man var alla scoop kommer ifrån? Förresten har de missat att snirkla sig fram vid Slussplan, eller vid MAS. Jag har trixat mig förbi/igenom båda ställena några gånger idag.

Fastbrändhet

Som ni nog vet älskar jag nya ord. Och med senaste numret av Språktidningen i handen får jag mitt lystmäte. I den finns alltid nya ord som inte sällan speglar nya företeelser. Intressant!

senaste numret

I detta nummer fastnade jag för Fastbrändhet med följande definition:

Risk för att bli fastbränd i yrkeslivet löper den som är på fel arbetsplats.

Karriärcoachen Torild Carlsson har myntat det nya ordet fastbrändhet. Till skillnad från utbrändhet som vi känner till sedan flera år, är en fastbränd person inte generellt utmattad utan fast i fel roll. I Metro beskriver Torild Carlsson det så här: "Fastbrändhet innebär att du stannat kvar på ett jobb länge, försökt att anpassa dig till en arbetsroll som egentligen inte stämmer med dig själv, och börjar få svårt att se klokt på dina erfarenheter och omvärldens möjligheter."


Jag hoppas att få återkomma i ämnet inom en snar framtid. Suck och pust!

Jag tror att det var trogna bloggläsaren Li som gjorde mig uppmärksam på Språktidningen från början. Li har för övrigt också bloggat om det här numret och roligt nog publicerat den jättesvåra tävlingen. Nu går tidningen till Mor som sen skickar den vidare till sina korsords- och bibliotekskompisar. Synd för dig Ingrid att jag inte hann läsa den innan Englandsresan för du hade gillat att överta den! Men du kan med behållning läsa på webben om ljudböcker eller engelska ord och uttryck. Eller kanske hela tidningen? Äsch, ser nu att webbartiklarna är rejält nerskurna jämfört med tidningen. Sorry!

Idag har det varit tekniklugnt, till skillnad från igår, förutom tvättmaskinen som fortfarande krånglar. Det enda jobbiga på teknikfronten var i morse när jag för första gången fick cykla med lyset på. Höst på riktigt alltså!


Teknisk uheld

Idag har vi varit utsatta för något slags teknisk förbannelse...

Det första utspelade sig i morse efter att jag cyklat till jobbet: Peter fick inte upp garageporten med fjärrkontrollen. Vi har en specialnyckel som man kan använda i sådana fall men den lät sig inte finnas så tidigt på morgonen. Tur att jag hade cyklat så han kunde ta min bil till jobbet.

Katarina var jätteledsen när jag kom hem för hon hade råkat "avinstallera ljudet" i sin dator. Problemet landade såklart i mitt knä. Mycket riktigt, ljudenheten kändes inte igen, det gick inte att uppdatera den via Guiden ny maskinvara, jag kunde inte registrera supportcase på Packard Bells hemsida för jag kunde inte ange inköpsdatum i rätt format (och tror ni att man fick vägledning hur man skulle ange det? Jag provade alla varianter)

Och nu på kvällen gick det inte att få upp luckan till tvättmaskinen när tvätten gått klart.

Men Peter har köpt nya batterier till fjärrkontrollen (hjälpte inte) samt lokaliserat specialnyckeln, jag hittade till slut drivrutinen och kunde installera den, och efter att jag körde en andra centrifugering släppte lucklåset på maskinen.

I morgon, kan allt bara flyta då, kanske?

Jag hinner inte med!

Och nu pratar jag inte om hushållssysslorna som jag för all del ligger back på utan om temperaturväxlingarna! Jag tror inte att jag haft strumpor mer än 10 dagar sen det blev höst, sen var jag ju ljuvliga dagar i 20-gradiga England (i vinterstövlar). Igår på bion var jag världens klumpigaste med tunn, lite trång sommarjacka och tjock, lite för stor fleece nertryckt i väskan för säkerhets skull. När vi väl cyklade hem tog jag ändå inte på fleecen men hade handskpremiär.

Men med frost i morse är det väl bara att inse att man får skifta till vinterjacka... Härligt är det i alla fall därute, med sol och vindstilla.

Hämnden

Persbrandt i Afrika


Ikväll har jag varit på bio med Victoria. Tur att det finns någon som påminner om bra filmer och dessutom uppmuntrar att bestämma datum!

Filmen var jättebra och välspelad och rejält otäck. Jag skulle snarare kalla den Hämnderna för det är många som tycker sig ha anledning att hämnas (och jag håller med). Persbrandt var mycket bra och inte sådär cool som jag blir trött när han är. Den utspelade sig dels i Afrika där Persbrandt arbetade som läkare i flyktingläger och dels i Danmark där Persbrandts son (en mobbad typ 12-åring) blir kompis med en kille som just mist sin mamma.

Jag vill inte berätta för mycket om filmen, men bra var den.

Dramatiken några meter därifrån var dock ännu större, och på riktigt. Tur att det verkar ha slutat väl. Jag och Victoria tog oss runt ett avspärrat område och Victoria kollade snabbt på iPhonen vad som hänt. Jag blev alldeles kall.

London - reflektioner

Jag hade ju inte varit i London innan (och i England bara för evigheter sen), och mötte en del överraskningar:

  • Alla var såååå vänliga och väluppfostrade! Även i rusningstid i tunnelbanan bads det om ursäkt om man fick en knuff när tåget krängde, flera gånger blev jag framsläppt (i egenskap av kvinna?) när jag skulle gå in i någon butik eller så. När man väntar på bussen ställer man sig fint i led och trängs inte. T o m på flygplatsen kom det fram vänliga anställda och hjälpte till med incheckningen vid self service-automaterna. Helt annorlunda än den vänlighet som inställsamma amerikaner ibland kan uppvisa. Tummen upp!

  • På tunnelbanan fanns många kostymnissar, men de var ändå lite snygga med glimten i ögat och exponerade en uppvikt manschett med ett djärvt mönster som bröt den strikta stilen, eller en galen slips, eller ett par paisleymönstrade strumpor i rosa nyanser till de blankpolerade svarta skorna. Fräscha, nyklippta och välrakade var de också allihop. Tummen upp!

  • England är ju ett land av tedrickare men de verkar hålla sina trista tepåsar högt! Till och med på det fina fiket med ljuvligt hembakat fick Ingrid och jag in en kanna te där 2 tepåsar simmade. Tummen ner!

  • Vädret var underbart! Alla pratar om England som grått och regnigt men det var runt 20 grader och sol mest hela tiden (men jo, engelsmännen var ändå sjukt bleka). Jag stötte på ett svenskt par i Oxford som hade varit i olika delar av England 26 gånger sedan 1964. Bara en gång hade de haft dåligt väder. Tummen upp!


    För den som verkligen vill veta allt om vår långweekend i London med omnejd kommer det 3 långa inlägg med bilder nedan...

Beaconsfield

Sista låååånga inlägget för idag - sen har jag bara ett kort förberett för publicering kvar.

På lördagen hade vi ganska mycket tid då planet inte gick förrän framåt 17 och Rikard snällt nog lovade att skjutsa oss (jag hade annars avsatt en del tid till transporten).

Vi tog sovmorgon och sen en promenad i pittoreska Beaconsfield där Ingrids familj bor.

Först en lekplats:

lekplatslägeVi gladde oss åt att även dessa stora barn kunde klättra och leka. För övrigt klickade det mycket bra mellan Katarina och Malin. Julia hade säkert gärna sett lite mer av Linnéa men hon var ju i Paris.

Efter ett tag gick jag, Ingrid och Julia vidare medan Rikard stannade med de andra tre. Vi gick mot den stora stenkyrkan som ser så gammal och vacker ut, och har ett pampigt torn.

Kyrkan

Julia plåtade lite på den gamla kyrkogården också:

på kyrkogården

Under tiden gick jag och Ingrid in i kyrkan där det snart skulle vara ett bröllop. Ändå tog prästen och städerskan sig tid att berätta för oss om kyrkan, församlingen, de andra kyrkorna i Beaconsfield, de olika graderna av strikthet inom den anglosaxiska kyrkan mm.

Titta vilka fina bönekuddar!

bönekuddar

Jag blev riktigt broderisugen!

När vi gick ut från kyrkan mötte vi tjusiga marschalkar i gråa höga hattar, gråa frackar, vita sidenvästar med lila mönster och lila slipsar. Julia vågade bara smygfota dem lite.

Vi smet in på ett gulligt litet café med hopp om att få se brudparet men vi såg bara en vit Rolls Royce som passerade. Vi fick dock prova lite hembakat.

Här kommer några vackra bilder till från samhället:

exteriör

Beaconsfield

Sen blev det god och mättande lunch, nybakade cupcakes (av Malin och Katarina) innan färd till flygplatsen.

Vi var så nöjda med umgänget, upplevelserna, vädret, ja alltihop faktiskt!

Oxford

Ytterligare ett låååångt inlägg för anglofiler och uttråkade...

På fredagen var det Oxford som stod på tur och Ingrid och hennes två yngsta barn, Malin och Johan ville trevligt nog hänga med! Linnéa (äldsta dottern) hade åkt till Paris samma morgon och Rikard till Sverige över dagen.

Men innan Oxford var det ett sista utvecklingssamtal som Ingrid skulle ha på barnens skola. Jag hade missuppfattat tiden lite så det blev lite stressigt att komma iväg, men vi ville hemskt gärna se skolan som vi hört så mycket om.

Vilken idyll - vilken miljö - vilket trevligt bemötande! Inte att undra på att de trivs!

Skolan måste ha varit en gammal herrgård eller liknande och de hade bevarat en massa fina interiörer. Vad säger ni om den här musiksalen, till exempel?

green room

Kolla in taket och stuckaturen...

Utomhus kunde det se ut såhär:


Barnens skola

Några ovanliga och högljudda fåglar svärmade omkring på en fasad:

Vilka konstiga fåglar!

på nära håll

Vet ni vad det kan vara för sort?

Johan och Malin guidade oss medan Ingrid var på samtalet. Sen gick vi ett varv i skolans fina lokaler och tittade in i barnens bibliotek och klassrum. Mycket trevligt och personligt!

Sen körde vi mot Oxford. Inne i stadskärnan är det nästan omöjligt att köra och att parkera så Ingrid ställde bilen på en park-and-ride-parkering i utkanten. Det var gratis att stå där och så betalade man en liten peng för att åka buss till centrum. Julia var vår guide för dagen då hon var i Oxford förra sommaren på en lyckad språkresa.

Vi började med Christ's Church som är ett lärosäte där delar av Harry Potter-filmerna spelats in och bl a C S Lewis har vistats där. Tyvärr stod det under renovering så vi tittade bara på utsidan.

Christ Church

Sen gick vi vidare mot diverse skiv- och bokhandlar som Julia ville besöka och hann med en fika på Starbucks.

Vi kikade även in i fudgebutiken med egen tillverkning (man kunde se meterlånga fudgelimpor på bordet bakom en glasskiva) och man fick provsmaka. Vi köpte med oss några bitar hem...

Julia hade ett favoritställe i Covered Market (en labyrint att hitta i) och det var MooMoo's, en milkshakebar. Köerna var nästa lika långa som till London Eye... Men milkshaksen gjordes verkligen av riktiga råvaror (t ex såg man hur de körde ner en bit cheesecake en av mixrarna, och färsk frukt i en annan). Vi var ganska trötta i benen och drack dem på en bänk utomhus.

MooMoo

Trots att detta inte var avsett som shoppingdagen gav vi nu efter och gick till Primark igen. Den här butiken var mycket trevligare! Själv lyckades jag handla några fina toppar på Monsoon. Och jag hittade playmobiladventskalendern som jag brukar hetsjaga efter sista helgen i november.

Tillsammans fick vi ihop en del kassar:

Shopping i Oxford

Ändå verkar inte Julias bokkassar vara med i snygga påsar...

Vi var jättetrötta när vi vände åter mot bussen och park-and-ride-parkeringen. Vi fick vila lite innan middagen som Ingrid exemplariskt hämtade till oss. På kvällen blev det ett verkligen minnesvärt pubbesök. När vi kom hem var det bara ett av fyra barn som lyckats lägga sig.

London - turister för en dag

Låååångt inlägg avsett för anglofiler och uttråkade.

Planen var att första dagen åka in till London och turista. Ett osäkerhetsmoment seglade upp, och det var UD:s reseråd som varnade för terrordåd. För Storbrittanien skickas man vidare till Home offices sida som säger:

trist

Kändes väl inte så lustigt... av den anledningen ville jag inte förköpa biljetter till transportmedel eller attraktioner utan bestämde at vi skulle ta dagen lite som den kom. Nu hade inget särskilt nytt inträffat så vi åkte in som planerat på morgonen. Ingrid släppte oss på deras tunnelbanestation Hillingdon och vi köpte dagskort med fri åkning.Vi tog tunnelbanan till Waterloo och sen blev det en himla massa promenerande... allt det röda nedan och då syns ju inte när vi gick fel några gånger eller flanerade inne i butiker etc. Den blåa sträckan tog vi tunnelbanan. Det är svårt att uppskatta sträckorna om man inte är välbekant med London men man ser hur långt 500 m är nere till vänster.

vår promenad

Egentligen hade jag tänkt att vi skulle använda hop on/hop off-bussarna som transport men vi valde till sist att ändå gå till fots. Det blev många kilometer men trevligt att strosa och så titta in var man ville.

Från Waterloo gick vi till London Eye precis intill Temsen. Det är ett jättelikt pariserhjul med glaskupoler som roterar väldigt långsamt med en magnifik utsikt.

 London Eye

Jag hade tänkt att vi bara skulle göra det om det var fint väder, vilket det var, och det var rätt tänkt! I dimma hade det inte varit så spännande. Turen tog en halvitmme. Man fick först köa för biljetter och sen för att komma ombord men det var inte mer än kanske 45 minuter totalt. Det gick in ca 25 personer per kupol.

Här har Julia fotat ner mot Big Ben.

Utsikt från London Eye

Efter turen promenerade vi utmed Temsen och korsade den via Jubilee Bridge:

På Jubilee bridge

Sen gick vi via Trafalgar Square och Piccadilly Circus mot gulliga Carnaby Street där Kata hade blivit tipsad av Linnéa om en butik med coola t-shirts och annat, David & Goliath. På vägen hann vi gå in i många butiker och fikade på en Espresso House-liknande kedja, Pret à manger.

Vi passerade många ställen värda att fotografera, t ex detta:

Burberry

Det är för övrigt Julia och Katarina som har fotograferat och det blev många konstnärliga foton på lite udda och saker.

Jag handlade lite badgrejor på Lush - personalen var så himla hjälpsam och demade det ena efter det andra. Jag har redan badat med en badbomb som var avsett som Christmas stress relief... funkade även en oktobersöndag!

Katas stora shoppingmål var annars Primark vid Marble Arch och sista biten tog vi tunnelbana. Skönt. Primark var väldigt billigt och väldigt gräsligt. Jag skulle vilja likna det vid Ullared (utan att ha varit där) men nästan bara kläder. Katarina lyckades dock hitta några godbitar.

Sen hade vi fantastiskt nog en god stund kvar innan vi skulle möta Ingrid, Malin och Linnéa i Wimbledon, så vi bestämde oss för att korsa Hyde Park för att hinna se lite lite av Harrods. Vi hämtade lite energipåfyllning (på Pret igen) och åt på en bänk vid Marble Arch.

Titta - här är det visst jag som fotar!

Får testa Julias kamera

Tycker nästan att jag klär i systemkamera!

Hyde park var så himla cool med enorma gräsmattor. I parken stod solstolar utställda för vem som helst att vila i.

Hyde park

Ekorrar sprang omkring men man såg nästan inga hundar som rastades, men en och annan unge i skoluniform.

På Harrods kollade vi mest på Young Designers - svindyra märkeskläder för ungdomar, typ Dolce&Gabbana och en del mer modesta märken som ändå tog en tusenlapp för en vanlig tröja. Julia provade lite av varje men det blev ingen shopping. Vi var i presentavdelningen och köpte en leksak till Malin (ett slags ritbräda) och på parfymavdelningen där Kata letade efter Harajuki (just hennes doft var slut).

Coolast på Harrods (det lilla vi hann med, då) var de egyptiska rulltrapporna. Det kändes verkligen egyptiskt där!

Egyptiska rulltrapporna

Sen gick vi vår sista etapp i centrala London - mot tunnelbanestationen South Kensington. Vi behövde bara byta en gång och sen var vi på  väg mot Wimbledon där vi skulle se Don't stop believin' på Glee-tema.

Väl framme i Wimbledon tog vi en bit mat på puben och inväntade sen Ingrid och tjejerna. De hade fastnat i trafiken så illa att de inte hann fram i tid, och de hade våra biljetter. Till slut frågade jag om vi kunde få gå in ändå, och det fick vi, om vi kunde våra sittplatsernummer + namnet de var bokade i. Det kunde vi, och blev ledsagade in precis när det började. Bara några minuter senare kom de andra, och efter dem, flera andra sällskap som nog också fastnat på vägen.

Salongen var absolut inte full men de som var där gick inte av för hackor! De sjöng med, dansade, visslade och skrattade mest hela tiden. Kan bara jämföras (och kommer inte i närheten av, ärligt talat) den gången jag såg Rocky Horror Picture Show i San Francisco där den gått i åratal och folk ser den helg efter helg och lär sig alla repliker, kastar ut egna frågor som får "svar" av skådespelarnas repliker, klär ut sig etc. Klicka och läs hur man ska uppföra sig där. Hoppsan, nu blev det lite off topic.

Hur som helst - artisterna var jätteduktiga och vi släppte loss och sjöng med för full hals när det passade.  Sen följde en långdragen tunnelbaneresa hem och det var så skönt att lägga huvudet på kudden!

London med fullservice

Långhelgen i London präglades av fullservice från familjen Franz, som ställde upp som chaufförer till allt från flygplatsen, till puben, till Oxford, ja varthelst man kunde vilja åka. De hade undersökt billigaste sätt att köpa tunnelbanebiljetter och kom med tips på shoppingställen, och visade på kartor. Dessutom tog de sig tid att visa närområdet till fots och när vissa av oss tog en egen liten omväg via ett mysigt café, stod väl maten på bordet när vi kom hem. När alla andra var slut efter heldagen i Oxford körde Ingrid och handlade livsmedel samt hämtade kvällsmat. Och efter det, när jag egentligen var redo för sängen, körde hon mig till läckraste och mest autentiska puben (utnämnd till Englands bästa i fjol!!) där vi hade en mysig pratstund. Framåt 22-tiden dök Rikard upp direkt från flygplatsen (han hade varit i Sverige över dagen bara...) och så gjorde han oss sällskap med ett glas lokalt öl.

Ingrid hade innan vi kom gjort klart att man gärna fick bo hos dem men att man fick klara sig själva, för de har ju ett annat liv (eller snarare 5 andra liv) som ska levas också. Så blev det alltså inte alls... Nu tror jag att vi hade lite tur, för barnen var lediga från skolan och kanske att vara första gästerna gjorde att det var lite nyhetens behag. Kanske att familjen blir lite striktare framöver då det väntas 7 besök på 9 helger?

Nu väntar jag med spänning på Julias 400 bilder så kanske jag kan berätta om upplevelserna i London och Oxford och Beaconsfield som fotoreportage.

Jag bjuder också på en trendspaning! Även om jag bara kollade in klädstilarna med modest intresse la jag märke till de flitigt förekommande byxdressarna, i tunna fladdriga material med vidd i. Mycket riktigt, i dagen SDS var det ett reportage om höstmodet och där var de igen...

Ömma fötter!

En supersnabb rapport mellan alla nöjen. Ingrid sa till oss innan resan att vara utsövda för väl här skulle vi inte slösa tid på att sova - så rätt hon fick! Ett riktigt reportage kommer när jag åter är i hemmets lugna vrå.

Igår var det en heldag i London - och nästan endast till fots. Det var lite sightseeing och shopping. På kvällen träffade vi Ingrid m 2 tjejer för musikal och var hemma vid midnatt.

Idag har det varit Oxford där Julia varit guide till oss.

Nu softar vi en liten stund innan middagen och sen ska nog vi mammor smita på puben.

Julia har fotat massor och Kata med för den delen. Så lite bilder kommer sen!

Och just det, rubriken. Det är blåsor både under och ovanpå fötterna. Det är nästan så att jag frestades att följa Katas exempel och köpa fusk-uggs på Primarket för £5. Men nån måtta får det vara!

Snart i London!

Big Ben

Tänk att vara 41 och för första gången åka till London - på tiden, va? Jag har dock varit i Bournmouth för sisådär 25 år sen - tror att det var sista mardrömsresan med föräldrarna - jag som tjurig tonåring, Far som inte kunde köra vänstertrafik, Mor som skällde på hans körstil, Far som var där för att spela tennis, jag utlämnad till Mor och Johan och jag ville vara någon helt annanstans... nä, England har inte stått högst på min önskelista. Men de senaste åren har jag kommit på bättre tankar.

Lite bakvänt känns det att ha Julia som guide som redan för 1½ år sen var i London flera gånger under sina 3 veckor i Oxford. Men jag är glad att ha henne; en tjej med lokalsinne! Katarina ska förstås också med; laddad för shopping.

Peter och Malin blir hemma.

Det blir ett riktigt intensivt besök och vi har turen att få bo hemma hos Ingrid m familj i Beaconsfield. Det är så mycket trevligare att bo hemma hos än på hotell och så kan man ha roligare för pengarna! Planen ser ut såhär (men sen kan allt hända och det kanske blir helt annorlunda):

Stressa stressa i morgon, smita tidigare från jobb och skolor, träffas här hemma 15.30. Åka till Svågertorp med taxi eller Farfar, tåg till Kastrup, checka in (väskan innehåller mest saker som ska dumpas hos Ingrid för att ge plats till inköp!). Sen får vi nog pusta och äta lite innan vi boardar.

Ingrids ängel till make lär plocka upp oss och sen blir det en tur till Beaconsfield och en liten stund med familjen innan läggdags.

Torsdag blir det London - vill allt sig väl får vi testa London Eye och nån sightseeingbuss och så shopping förstås. På kvällen ska vi se en musikal i Wimbledon med Ingrid och hennes tjejer. Så bekvämt att Ingrid ordnat biljetter och allt!

På fredag ska vi till Oxford och då är både Ingrid och barnen lediga, även om Linnéa, den äldsta av flickorna, tyvärr har åkt till Paris. Men mellandottern Malin och lillebror Johan följer med, tillsammans med Ingrid. Julia längtar att återse Oxford och har många ställen som hon vill visa oss.

På lördagen har vi lite tid att utforska omgivningarna kring Beaconsfield innan hemresa på eftermiddagen.

Och tror ni på detta?

väder

Det är BBC som säger det, så det så!

Och så är det fiffigt att ha med tjejer med teknikprylar - Julia tar sin systemkamera och Katarina sin lilla minilaptop. Jag får väl bistå med mitt Visakort, gissar jag...

Under storasystrars inflytande

Malin är mycket för att ta efter sina stora syrror (såklart). Kata har ett helt system med lappar som hon kan hänga på handtaget till sitt rum (typ som på hotell) med meddelande som Stör ej, Sovmorgon etc.

Just nu pryder denna lapp Malins dörr och hon blir mycket sur om man inte lyder.

knacka på

Hon har fått hjälp att bokstavera!

Brunch på the Lodge

Marie hade föredömligt tagit initativ och bokat in oss på brunch på The Lodge. Vi hade gjort oss barnfria för lite trevligt vuxensnack utan ständiga onödiga inpass och avbrott. Det är ett riktigt mysigt ställe i amerikansk stil.

Jag har ätit brunch på några olika ställen och föreställde mig nu en buffé av äggrätter, bacon, frukostflingor, bröd & pålägg, lite frukt och goda kakor. Men här var det ett annat upplägg! Servitrisen kom med 4 smoothies och meddelade: "Vi börjar med med lite ost, sen blir det majskyckling med potatis och till sist amerikansk pannkaka." Det var ju inget att bråka om; tvärtom trevligt med riktig mat.

Allt var jättegott och serverades lite speciellt på kakelplattor. (Svårt att servera från - Peters sötpotatisbit rullade t ex av hans när servitrisen skulle lirka ner plattan vid hans plats).

Tyvärr kom inte kameran fram förrän till pannkakan - på bädd av sirap, med ringlad choklad på och små söta (men ärligt talat lite tama i smaken) tillbehör:

dessert

Sen fanns det en kaffe- och kakbuffé som inte gick av för hackor. Jag tog en underbar pecannötpaj och smaskig brownie; de andra äppelpaj.

Efter det var vi "ganska" mätta men en promenix på Romeleåsen stod på agendan!

Det var fint höstväder även om jag hade önskat lite mer olika färger på träden. Jag tog ett foto med människor och ett utan, men tycker att dem i sällskapet blev tillräckligt snygga för att tåla publicering!

på Romeleåsen

Visst ser de sportiga ut! Själv var jag lite mer opraktiskt klädd, för jag ville testa mina stövlar som jag inte använt innan i år, för att bedöma om jag kunde ha dem till London. De gick bra att promenera i och får nog följa med på resan också!

Här solar jag lite utanför entrén:

utanför the Lodge

En härlig liten söndagsutflykt som tål att göras om! Jag publicerar inlägget under kategorin Utomhus - kanske lite överdrivet... men det var lite av varje i alla fall. Nu, efter uthärdad simskola med Malin är jag fortfarande stoppmätt.

Tack för initiativet, Marie!!

Jag - en jubilar?

fel i tiden?

En gratulation låg i min inbox i morse... märkligt, det är ju inte precis i närheten heller. Men sen tittade jag på dagens datum, 3/10, och förstod att jag måste ha fyllt i mitt födelsedatum, 10/3, slarvigt nånstans.

Nåja, skämmas bort ska det i alla fall idag... återkommer med referat lite senare.

Ingrid, tack för påminnelsen 4 dagar, mer som 3 nu då. Dags att lokalisera några lämpliga resväskor, tror jag.

Nyttiga insikter...

... fast mest på skoj ändå.

http://sanningsfabriken.manpower.se/

Oktober är rosa

rosa bandet 2010

Ja, det har vi väl lärt oss vid det här laget, att oktober är den rosa månaden.

Årets band pryder redan min jacka och jag tycker att det är snyggt och bröstigt! En särskild tanke går alltid till min väninna Aase som gav cancern svar på tal, och nu är pigg och frisk. Hon stoltserar rentav med ett nytt bröst och jag har hört att hon ska bli först i sin familj att tatuera sig - en naturtrogen bröstvårta ska det bli!

Förra året var det blindskriftsploppar på Rosa bandet och så stod det "ska bara". Inte så dumt tänkt det heller.

Jag tycker att det är lite coolt med rosa prylar som kommer så här års och där del av priset går till Cancerforskning. Läckrast i år tycker jag nog att Mekonomens kampanj är. Förutom rosa prylar har de en frågelinje där man kan fråga vad man vill om bilar etc - ingen fråga är för dum, typ, och så skänker de 1 krona för varje samtal.

Men har du ingen fråga kanske en rattmuff lockar?

rosa, rosa


En annan slags frukost

Idag åkte jag med Katarina till Lund där hon skulle sövas och genomgå en gastroskopi för att fastställa ev. glutenintolerans. I stället för frukost fick hon följande:

inga frukostbullar idag...

  • En duschsvamp att tvätta sig med
  • Ett rör att kissa i
  • Emlakräm att sätta i armveck + handryggar bakom särskilda fönsterplåster

Allt gick bra; bara lite otäckt när de satte nålen och tog blodproverna. Jag var med ända in på OP och fick se henne somna in. Det kändes så lugnt och fint och kontrollerat.

Hon var inne på operationssalen mindre än en timme och då filmade de hennes tarmar och tog en del vävnadsprover.

Sist Kata blev sövd för ganska längesen (ljumskbråck) glömde de att kalla på mig när hon kom till uppvaket och givetvis hade hon ont, hade gråtit och kallat efter mig. Jag fick då en utskällning "Varför var du inte här?" när de i själva verket sagt till mig att vänta tills de kallade på mig.

Därför blev jag lite orolig när det drog ut på tiden idag, men den här gången belv jag hämtad i god tid, Katarina sov gott och när hon vaknade var hon omtöcknad men lite fnissig och hade inte ont någonstans.

Sen fick hon isglass för att lindra ev halsont där de gått ner med slangen, och efter det en macka och en kopp kaffe...

Nu är vi hemma igen och ska bara ta det lugnt några timmar. Skönt!

Läkaren (så ung och modern - de är visst det nuförtiden!) kom förbi och sa att för blotta ögat såg allting bra ut men vi måste vänta på provsvaren för att veta säkert.


RSS 2.0