Bolivianska burgare i bröd med stekt ägg och råkostsallad

Såja, ny Middagsfridsvecka och jag gick ut hårt med att börja med maträtten som bemöttes med mest skepsis - vegetariska burgare.

Jag försökte lägga upp maten extra aptitligt på de nya fina födelsedagstallrikarna för att locka skeptikerna:

Typiska burgartillbehör

Själv älskar jag sådana där groddar.



Såhär fin blev en färdig tallrik:

Vegobiff med coleslaw

Varken Peter eller jag gillar spenat men blev båda glatt överraskade av hur smakligt detta var! Det var en supergod mix av de krispiga grönsakerna, välkryddad biff och så det där stekta ägget med mjuk, lite rinnig gula. Julia sa "Ätbart, men inte mer" och Kata nobbade. Malin åt en liten bit utan klag. Rutinerad mamma som jag är hade jag vanliga kötthamburgare på en stekpanna intill.

Receptet då? Här kommer det!

Bolivianska burgare i bröd med stekt ägg och råkostsallad (anpassat till 2 vuxna och 2 barn)

  1. Sätt ugnen på 200° och ta fram en plåt.
  2. Finhacka 1 tomat (ca 100 g) och skiva 2 tomater (ca 200 g). Lägg de skivade tomaterna på en assiett. Lägg solrosskott från ½ paket i en liten skål.
  3. Hacka så mycket av 1 romansalladhuvud så att du totalt får 1 dl hackad sallad.
  4. Råkostsallad: Skala och grovriv 1 kålrabbi och 2 morötter (ca 200 g). Blanda ihop ½ dl olivolja med 1 msk äppelcidervinäger, 1 tsk senap, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i en salladsskål och tillsätt kålrabbin och morötterna. Blanda runt.
  5. Burgare: ta fram 450 g tinad, hackad spenat och krama ur vätskan med händerna. Blanda spenat, hackad tomat, sallad, 50 g riven Västerbottenost med 200 g morot + 100 g lök, grovrivet, i en bunke. Vispa ihop 2 ägg med ½ dl vatten, ¾ dl mjöl, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en annan bunke och häll sedan över grönsakerna. Blanda ihop och forma smeten till 8 burgare. (ett skämt - gick absolut inte att forma utan jag slafsade ner en hög smet x 4 på järnet och sen likadant en gång till när de första var klara)
  6. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och stek burgarna på medelhög värme, ca 4 min/sida. Ta upp  burgarna allt eftersom de blir färdiga och lägg på en tallrik.
  7. Skär 1 lantbröd i drygt 1 cm tjocka skivor och lägg dem på plåten. Rosta i ugnen tills de får färg, ca 5 min.
  8. Hetta upp 1 msk smör i stekpannan, knäck i 4 ägg och stek på medelvärme i 1 min/sida. Fördela 1 krm salt och ½ krm peppar på äggen.
  9. Servera de bolivianska burgarna i bröd med tomat, solrosskott, stekt ägg och råkostsallad vid sidan om.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Gott gott gott, tycker jag! Men du var ändå en smart mamma med en plan B tror jag.

2010-04-05 @ 17:15:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0