Karma

Gör gott så får du gott är den slogan som årets härliga LC-riksordförande Eva Svärd avslutar alla sina brev med. Och jag håller med - inte så att jag tror att man får återbetalning med samma medel som man bidragit med, men snarare att den där utsträckta handen som erbjuder hjälp känns allra bäst för en själv - att få lov att göra en insats innebär tillfredsställelse i sig. Och sen är det ju inte heller så att dem som drabbas av olycka har gjort sig förtjänta av det.

Men på mindre än en vecka har jag fått uppleva tre exempel på snarast direkt återbetalning för visad generositet/hjälpsamhet - nästan så att det känns lite magiskt:

Först - när Johan med familj var här hjälpte jag till lite extra, t ex hämtade och lämnade på flyplats, ordnade fram bilbarnstol, vinterkläder, matstol, leksaker mm till Nico och försökte att tänka lite extra på dem. Det var givetvis ett kärt besvär, men innebar att jag avstod från en del egna aktiviteter och hann lite dåligt med en del av vardagssysslorna hemma. Bland annat sköt jag upp något som jag tänkt göra länge: boka biljetter till Disney on Ice som Malin gärna vill se - det var mycket lyckat i fjol. En morgon såg hon annonserna i tidningen igen och jag tänkte "Idag gör jag det!" - jag skulle bara kolla vilka andra i familjen som ev. ville gå. Men innan jag hann bli färdig (vissa sov länge) ringde min Far och sa att han hade hjälpt någon med ett recept utanför ordinarie mottagningstid och patienten hade tackat honom med 3 biljetter till Disney on Ice. Kunde det vara något för oss?

Sen, en av lovdagarna ville Julia och Katarina se Sherlock Holmes på bio, och ville ta några biocheckar som satt i köket. Vi hade fått 5 st som kompensation för försenad hemresa från Turkiet och i mitt huvud var det en biocheck till oss var. Julia och Katarina har redan nyttjat sina, men OK, tänkte jag, låt dem använda dem då. När jag kom till jobbet igår, låg där ett julkort från en leverantör, med 2 biocheckar. Det var den enda julklappen jag fick i år och det är lika bra - förr om åren blev jag snarast besvärad av dyra klappar som gjorde att jag kände mig som i beroendeställning.  Men 2 biocheckar är på rätt nivå, tycker jag!

Till sist - när Johan och Alexandra var här med lille Nico fick de låna en fin vagn som vi övertagit av vänner - en trehjulig s k joggingvagn. Den har stora hjul och är jättebekväm, helst för långa personer, och enligt Johan, enormt mycket finare än någon vagn han någonsin sett i Ecuador. Malin är nu stor nog att cykla själv, eller gå, även om hon, som aldrig gillat vagn som bebis, alltid brukar tjata om att få åka i den. Vi tyckte i alla fall att vagnen skulle komma bättre till nytta hos dem, så jag kollade upp på Internet vad de hade rätt att checka in för Nicos räkning: hopfällbar vagn + 10 kg + ytterligare 10 kg som handbagage. Detta kände inte Johan och Alexandra själva till så de fyllde glatt sin kvot, med råge, och packade även med sig vagnen. När jag sen var hos mina föräldrar någon dag efter att lilla familjen rest, hade Mor en särskild hälsning till mig från Johan - han hade rensat bland sina tillhörigheter i deras källare och bland annat funnit silverskedar i serien Rosenholm, som både Peter och jag hade med oss en uppsättning av till vårt gemensamma bo. Jag tror att Johan bara hade dessa 10 kaffeskedar och då var snäll och gav dem till mig. Han hade fått en om året av min mors bästa väninna tills han fyllde 10 år.

Så jag har verkligen blivit påmind om att det lönar sig att vara snäll (tänk vad jobbigt det är att skriva det om sig själv).

Från Nationalencyklopedin om Karma: ka´rma, karman, handling och handlingens resultat, ett viktigt begrepp i indiska religioner.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Vilka härliga historier om karma. Det har du gjort dig förtjänt av.Gillade flickorna Sherlock? Vi vill gå och se den, men har inte haft tid för det har varit så mycket annat och vi har nästan maxat vårt barnvaktskonto hos båda föräldrar. Vi får väl vänta ett par veckor.Isabel och morfar skall också se Disney den 16e och nu på lördag (9) skall mormor gå med Sofia och Isabel på Doris & Knäckebröderna på Konserthuset.Vi har inte hunnit skicka julkorten ännu, men det kanske blir ett till i din brevlåda innan januari är över.

2010-01-05 @ 20:46:36
URL: http://www.lattemama.se
Postat av: Ingrid

Du är verkligen en i grunden snäll person och vad härligt att se att det kommer tillbaka på ett eller annat sätt!!

Jag undrar också vad tjejerna tyckte om Sherlock!

2010-01-05 @ 22:44:11
Postat av: Anonym

Jag igen :o)Visst är det så att om man gör gott så får man gott tillbaka... jag har också varit med om det några gånger. Det känns så skönt att även om man inte förväntar sig något eller ett tack så får man tillbaka det på något sätt. Det gör det värt att fortsätta vara "snäll".Jag vill gärna vara snäll och hjälpsam, men det är inte alltid det blir så bra och att man istället missförstår mig, men jag fortsätter ändå på samma sätt, för det är ju så jag är. Jag har även lärt mig att "sortera bort" personer som ger mig negativ energi (fy vad det lät hemskt, men jag har börjat vara snäll mot mig själv också och inte bara alla andra).Du var absolut värd att bli uppskattad för det du gjort!Kram

2010-01-11 @ 15:37:03
Postat av: Catharina

Måste bara skriva att jag tycker också att våran RO är en underbar person! Det är så kul att vara med i HS som styrs av henne! :o)

2010-01-11 @ 15:38:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0