Blicka tillbaka

När ett nytt år börjar är det frestande att blicka tillbaka för att summera det som har varit... och igår när vi träffade goda vänner, kom det upp "Tänk att det är 10 år sen millenieskiftet..." Det känns på ett sätt ganska nyligen; på ett annat ganska avlägset. Nu ska jag dock inte ta mig vatten över huvudet och försöka summera 10 år.

Tack vare bloggen är det enkelt att kartlägga händelser, men ibland känns det inte som att det verkligt viktiga alltid hamnar där. Tidvis har 2009 varit ett ganska motigt år, så jag har goda förhoppningar om att 2010 blir bättre!

Fira 40
I början av året kretsade mycket kring planeringen av firandet av min 40-årsdag. Jag blir fortfarande nästan tårögd när jag tänker på att jag hade 23 nära väninnor att bjuda, och att 19 nappade och anslöt till firandet fast de fick betala en andel av kalaset ur egen ficka. Det var roligt att planera och helgen blev riktigt lyckad. Jag har väl aldrig känt någon vidare åldersångest, och jag har ju många kompisar som trillat över kanten och som ändå känns pigga och fräscha. Jag har dock genomgått något slags 40-årskris och har ifrågasatt i princip allt omkring mig, om jag verkligen har en plats i de sammanhang som jag finns i. Allt känns lugnare nu och det kan nog också vara bra att se sina tvivel i vitögat.

Jobbigt på jobbet
På jobbet gick vi igenom ett, eller egentligen flera, stålbad under 2009. Det var mycket förändringar, omorganisationer, uppsägningar, oro och avsked som kom att prägla året. Jag hade väldig tur som i grevens tid lyckades byta till en avdelning som andas positivitet och framtidshopp, och som har fått förbli närapå intakt trots alla uppsägningar. Jag sökte också ett nytt jobb (på en annan arbetsplats) som jag verkligen var sugen på, men föll på mållinjen. Just nu känns det helt OK att jag inte bytte, väl medveten om att det kanske hade varit ännu roligare om jag hade fått ta språnget.

Barnen växer
Ala 3 barnen har vuxit och mognat massor under året.

Malin har börjat sitt sista år på dagis och jag tycker redan att hon känns som en förskoletjej. Igår löste hon sitt första korsord (med hjälp) men det är stort intresse för bokstäver och kunskap överhuvudtaget.

Katarina har börjat högstadiet och är förfärligt nöjd med det. Hon har blivit lång och fin, och kan nu byta kläder och skor med Julia! Katarina satsar fortfarande mycket på konståkningen.

Julia har börjat gymnasiet och det har varit ett riktigt lyft! Hon finns nu i helt andra sammanhang och med vänner som verkar komma från en annan planet än dem hon gick i högstadiet med. Vi lät också henne åka på språkresa till Oxford på egen hand, och det var nog lika nyttigt för oss som för henne själv.

Jag är mycket nöjd och stolt över dem alla tre, även om jag förstår att det kan komma bakslag vilken dag som helst.

Ohälsa
Under senare delen av året har jag varit drabbad av en uppsjö symptom; jag som har en bild av mig själv som evigt frisk och pigg. Jag har bl a haft otrolig och ihållande huvudvärk under några veckor, tinnitus, minnesstörningar, problem med skarpa ljud, koncentrationssvårigheter. Jag är ordentligt utredd och mår mycket bättre utan att någon orsak egenligen hittats. Jag har också varit sjukskriven vid flera tillfällen i år - jag tror att jag haft fler sjukdagar i år än under de 10 åren innan - i höst t ex något influensaliknande ett par gånger, ryggskott, förkylningar mm. 

Och sen är då mina hälsoproblem helt banala i jämförelse med något annat som plågar mig - Malins kompis Ludvigs kamp mot ALD. Han har fått lämna sjukhuset nu och familjen försöker få till en fungerande vardag.

Lugn vardag - ja tack!
Jag fick vara med om många roliga och unika saker under året, t ex ballongfärden (som jag ju har till header i bloggen), höstlovsresa till Turkiet med goda vänner och en helg på Ven med familjen + mina föräldrar för att fira Mors 70-årsdag. Jag gläder mig också åt att ha fått träffa min lille brorson Nico och hans föräldrar under en dryg vecka nu.

Men även om det verkar lite tråkigt, är jag otroligt tacksam för allt som är lite odramatiskt och lika... ta t ex Nyårsafton 2008 och Nyårsafton 2009. Jag har t o m foton från Västra hamnen i bägge reportagen. Jag har märkt hur jag på sistone har haft vett att stanna i stunden, krama om den unge som sitter i knäet, vända ansiktet mot solen en kort stund eller dra in doften av nylagat kaffe, i stället för att köra i det allra högsta tempot som jag periodvis kan hålla. Det som kommit lite på skam är det sociala; som biobesök eller AW tillsammans med kompisar, och för familjen att träffa och umgås med andra familjer. Det är tråkigt, men jag tror att jag har behövt vilan. Nu har jag ju varit ledig från jobbet sen den 19 december så det är kanske inte konstigt att jag kommit ner i varv heller.

Inga nyårslöften har avgivits - har ni lovat något?

Kommentarer
Postat av: Catharina

Hej Karin!God fortsättning!När jag läser din sammanfattning av året blir jag nästan sugen på att göra en egen... men tiden finns inte just nu.Ett år är väl för det mesta en blandning av med och motgång. När jag läste om dina "krämpor" i höst så kände jag igen mig själv från förra hösten... jag var också hos doktorn, men var frisk och alla prover var bra. Min egen diagnos är att jag på "gamla dar" blivit mer beroende av ljus. Början av denna hösten gick bra, men när solen försvann och det grå kom så blev jag låg igen och hade inte samma tempo och det goda humöret var inte längre självklart... För egen del väntar nu en vecka i solen (hoppas jag!!!) så nu är väskorna packade och jag går och funderar på vad jag glömt packa ner?!?! Jag har packat ner en dagbok och ett block, så jag kan kanske summera mitt år när jag sitter vid poolen och bara är :o)Jag försöker som du njuta av stunden och sluta oroa mig för allt... just nu går mina tankar mycket till en väninna som genomgår behandling av bröstcancer... och en väninnas son som går in på sitt andra år i sin behandling av leukemi. Jag försöker stötta dom så mycket jag kan.Nu står dottern och drar i mig och tycker att det är hennes tur att "data"... Jag själv ska fortsätta sortera alla "bra-att-ha-papper" som jag har börjat på... mycket papper är det!! Har inte tittat på dom det senaste halvåret så jag behöver kanske inte dom?!?!Jag önskar dig ett riktigt bra år 2010!

Kram Catharina

2010-01-02 @ 15:38:18
Postat av: Fru C

Glömde du inte Önneköp nu ;-)

2010-01-02 @ 22:39:49
Postat av: ♥ Jenny ♥ - Min kamp mot min vikt.

Jag har lovat att ska motionera vara hälsosam

2010-01-02 @ 23:01:28
URL: http://forsbergjenny.blogg.se/
Postat av: luckeboi

Har en fråga på min blogg. Vilken är din favoritläsk? :)

2010-01-02 @ 23:07:54
URL: http://lifeoflucke.blogg.se/
Postat av: cecilie - bloggvärldens mest musikfyllda blogg

hoppas du får ett bra år!

2010-01-02 @ 23:11:31
URL: http://ceciliesjostrand.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Oj vad många intressanta kommentarer. Jag har inte avgett några löften, jag försöker göra som på jobbet, arbeta med ständiga förbättringar :-)) .

Det är uppenbart att ditt år innehållt såväl bra som mindra bra inslag och så är det väl för oss alla, det är bara mixen som skiftar från år till år.

Är det inte som ett brev på posten att någon form av ohälsa kommer ungefär då man passerar 40-årsgränser? Jag räknar med att jobb-biten kommer orsaka många funderingar för min del i år. Vi får se. Annars är det ju vår hemflytt som blir årets stora grej. Bra att ha många vänner (23!) i alla fall som finns där när du som bäst behöver dem. Kram!

2010-01-04 @ 16:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0