Shutter Island

Leonardo di Caprio

Både Peter och jag har läst Dennis Lehane's Patient 67 och tyckte att den var jättebra, så när den nu kom på film (under namnet Shutter Island), passade det utmärkt att boka in igår på Peters födelsedag.

Jag tyckte att filmen var mycket välgjord, snyggt filmad och med musik som fick mig att nästan hoppa till där i biosoffan.  Leonardo di Caprio gjorde ett bra jobb (trots att jag inte är galen i honom) men Mark Ruffalo som jag inte kände igen direkt var en riktig sötnos. Ben Kingsley hade jag inte sett på länge - han var också bra. Max von Sydow fanns också med på ett hörn - lik sig. Recensionerna var sisådär, och i synnerhet om man hade läst boken skulle man bli besviken. Där säger både jag och Peter emot! Visst saknades vissa sekvenser ur boken och slutet, som jag minns i boken som öppet för tolkning, var tydligare i filmen. Berättelsen innehåller en rejäl överraskning så den var jag ju förberedd på, men det var nästan en fördel - annars hade det varit jobbigt att se filmen och allt bara blev märkligare och märkligare. Mer än så kan jag väl inte säga utan att förstöra nöjet för er andra.

Reflektion: Tredje gången i rad som jag går på bio i fullsatt salong! Har det hänt något eller är jag bara i framkant och lyckas komma till bion medan filmerna fortfarande är heta?

Förresten fick Malin sova över hos Mormor för Kata var på party och Julia var väl inte heller så sugen på att passa Malin i typ 3 timmar en lördagskväll. På söndagsmorgnar har Kata träning och ska vara på plats vid 8. Peter erbjöd mig sovmorgonen och skulle skjutsa Kata + tvätta bilarna medan hon tränade (sällan trängsel vid den tidpunkten). Men jag vaknade ändå vid halv åtta men får erkänna att minst lika skönt som sovmorgon är som nu att ha tyst i huset.

Mot köket och ensamheten, innan dagen sätter igång på riktigt.

En enda man

Biodags!

Colin Firth

Victoria lockade med mig och Pernilla på En enda man, och jag visste inte så mycket mer om filmen än att den skulle vara väldigt vacker och att en bög i Colin Firth's skepnad stod i centrum. Jag hade surfat lite på recensioner (efter att Pernilla frågade mig vad filmen skulle handla om, när jag ringde för att bjuda med henne) och hade inte så höga förväntningar. Och som alltid är då chansen som störst att bli glatt överraskad, så även i kväll.

Filmen var kanonbra med en dramatisk och tragisk underton men med många komiska små inslag. Det var en fest för ögat med allt som var så himla snyggt - från kläder, bilar, möbler, till hur Colin Firth dukat upp sina självmordsbrev, nycklar, försäkringsbrev och begravningsklädseln. Jag har nu inte avslöjat för mycket för att han planerar på självmord får man veta ganska snart.

Salongen var fullsatt och med rätta!

Efteråt blev det en god kopp kaffe och lite snack - trevligt! Nu är det dags för kudden.

Redan på lördag väntar nästa biobesök...


Bada barn

Ibland tror jag att jag är världens snuskigaste mamma vad gäller barnens hygien...

Julia (16) klarar numera alldeles utmärkt att sköta sin hygien, undantaget att varmvattnet tar slut efter hennes maratonduschar. Jag skojar inte när jag säger att hon redan är igång där uppe när jag sätter på duschen här nere, och sen hinner jag duscha klart, klä på mig och laga frukost innan jag jagar ut henne ur sitt immiga spa.

Men de andra två...

Katarina (12) tränar så ofta att hon inte får duscha varje gång - jag tror att hon skulle torka ut totalt då. Sen, efter isträning blir man inte svettig på samma sätt som efter t ex fotboll, och inte heller lika smutsig... så hon får själv bestämma när det är dags. Peter har bestämt att vi får bada max en gång i veckan och Katarina tog sitt söndagsbad ikväll... onsdag. Gissar att det är en vecka sen hon tvättade håret sist... men hon luktar alltid gott och tvättar sig nog på morgnarna.

Malin (5) har förskräckligt torr hud så vi har aldrig badat henne särskilt ofta. På sommaren måste man ju tvätta fötter och händer innan sänggående men så här års... en gång i veckan räcker mer än väl!

Såhär cool (men suddig) är hon iaf nybadad (för en timme sen):

Malin med turbanen

Men vad säger ni? Får era barn/syskonbarn/kompisars ungar duscha varje kväll? Jag vet många som gör det och där föräldrarna assisterar. Men hur hinner dom??

Själv duschar jag 3, max 4 gånger i veckan efter att åldern tagit ut sin rätt även i huden och hårbotten. Allt flagnar! Nu cyklar jag inte ens till jobbet, något som annars måste planeras in i relation till duschdagarna.

Garnethill

denise mina

För inte så länge sen stiftade jag bekantskap med Denise Mina och det var härligt!

Jag hörde att Garnethill-triologin skulle vara toppen och ville beställa, men första delen var slut på svenska, så jag slog till och beställde på orginalspråket. Egentligen tyckte jag att boken var jättebra men får motvilligt erkänna att det var svårt att läsa på engelska. Jag smickrar mig med att tycka att jag är rätt bra på engelska men det är nog amerikansk engelska och inte brittisk slang. Jag är sugen att läsa om boken på svenska men vet att jag kommer att kasta mig över de andra 2 delarna i Garnethill-triologin som jag har hemma, på svenska, istället.

Men först ska jag klara av Kunzelmann & Kunzelmann som inte lever upp till förväntningarna än så länge. 

Victoria Park

Victoria Park

Här hemma diskuteras Victoria Park titt som tätt. Vi kör ju förbi det ganska ofta och har sett det växa fram. Vissa (i 12-årsåldern) tycker att det verkar vara världens härligaste ställe och skulle gärna flytta dit. Andra mer politiskt korrekta (i 16-årsåldern) anför att det är förkastligt med gated communities... Såhär kan man läsa i DN.

Själv har jag bara nosat på restaurangen Kalk ett par gånger; en gång t o m hämtat deras fina cateringmeny.

Men jag vet kompisar som varit på visningar som tycker att det var riktigt fint. Jag tycker det där tillägget om 1250 kr månadsvis för fri tillgång till pooler och spa (och gym, som intresserar mig mindre) verkar frestande.

I kväll fick vi i alla fall se Victoria Park häcklas på Sisselas show om dödssynderna - för dagen avhandlades vällust. Sissela verkar vara på Julias sida...

Oväntade initiativ

Emellanåt tycker jag att Peter är ganska trögstartad, och säkert har jag själv bäddat för det genom att vara otålig och genomdriva saker i för högt tempo för hans smak. Jag har också ett mycket större behov av att planera i förväg, medan Peter kan vänta in i det sista - ofta går det fint men ibland är det faktiskt så att grejorna tagit slut, tiderna är fullbokade, affären hinner stänga etc. Kan hända är det också så att Peter inte alltid känner att hans initiativ uppskattas.

Nåväl, på sistone har Peter överraskat med åtminstone 3 olika saker:

Tagit ledigt 2 dagar på sportlovet. Vanligtvis är det jag som slår knut på mig för att maximera barnens sommarledighet eller sällskap på sportlovet. Tar Peter ledigt är det ofta för att jag har bett  honom om det och för att vi ska göra något särskilt hela familjen. En av dagarna ska Peter, Malin och Katarina åka med min svärfar till Vallåsen. Peter har redan bokat skidor till barnen på Internet.

Köpt hem ingredienser till fastlagsbullar. I parti och minut erbjuder nu Peter nygjorda fastlagsbullar; han mackar ihop mandelmassan med inkråm från bullar med en skvätt mjölk och har även laddat gräddsifonen med vispgrädde. Det enda som blev lite misslyckat var vaniljsocker (fanns inget florsocker hemma) på locket, för köpevetebullarna är alldeles blanka så det fastnar inte. Denna delikatess avser han att bjuda sina arbetskamrater på på fredag (då han fyller år på lördag).

Vilja skaffa gardiner. I vårt vadagsrum vill jag gärna ha gardiner (halvtransparanta) för de stora fönstren för jag tycker att rummet blir mycket mysigare så, medan Peter alltid vill ha så mycket ljusinsläpp som möjligt. De senaste åren har vi gjort så att vi har haft röda semitransparanta till jul och oftast inga under resten av året. Det är en oändligt lång och skranglig kirschstång där vagnarna fastnar i skarvarna. Idag var vi på nya IKEA (premiär) och då ville Peter gå till gardinavdelningen för att visa vilka gardinuppsättningar han gillar (panelgardiner). Jag lovar att vi ska smida snarast; medan järnet fortfarande är varmt. Dock tyckte jag inte att de färdiga panelgardinerna var så snygga så de får jag jaga på annat håll (t ex Åhléns brukar ha fina!)

Jag är i alla fall glatt överraskad av alla dessa initiativ. Undrar om det bådar gott inför min stundande födelsedag?

Tröst

Visst kan man trösta sig lite, om man som jag verkligen är trött på snön, med dem som har det värre?

Lund 1929

Just den här bilden kommer från Sydsvenskans reportage med bilder från 1929. Visst är det spektakulärt!

Eller i Washington; de har väl också fått så att de tiger?

Washington

Och såhär såg det ut i Peking i januari:

Snö i Bejing

Ur samma bildspel - en modig kvinna:

Isigt värre

Såja, nu känns det genast lite mer uthärdligt att titta ut. Någon annan som gör likadant - kan trösta sig med att andra har det värre?


Våraning

Det märks hur svältfödd man är på varmare väder när en plusgrad och en blek sol får det att kännas som att våren är på väg. Eller så var det bara droppande tö som gjorde att jag kände så? Jag blev tagen ur villfarelsen i eftermiddags på väg hem från Konsum i alla fall, när jag utan handskar släpade på en tung kasse. Handen kändes som is innan jag var hemma.

Bloggdesign i tiden

Så, nu ska ni se att snön regnar bort när jag äntligen orkat byta plommon mot snö och is här på bloggen.

Bilderna är tagna på Sibbarp för ett par veckor sen.

Men jag är inte den som klagar om jag får uppdatera med bilder av krokus och vintergäck.

Bra och dåliga stunder

Jag känner mig ganska irriterad och omotiverad idag. Kring matbordet körde vi sedvanliga bäst och sämst - dagens bästa och sämsta stund för alla närvarande, helst utan att gå till personangrepp mot dem runt bordet.

Jag spinner nu vidare på samma tema.

Mycket god saffransdoftande fisksoppa till lunch i trevligt sällskap (alltså de vanliga, men alla var på gott humör och någorlunda pratsamma) (bra stund)

Chefen hade igår bett mig ta fram argument för en större investering som jag tagit in en offert på. Jag ansträngde mig verkligen, lämnade skriftligt underlag igår eftermiddag, och var beredd att resonera och utveckla idag. Men chefen hade inte tid att läsa igenom, satt i möte mest hela dagen och var tydligt stressad. Han går på semester idag. Det är inte bra för min långsiktiga planering att besluten skjuts upp ytterligare och övriga beslutsfattare är också borta. (dåligt) Jag inser också att denna nonchalans är en direkt följd av att jag i mejl till en exkollega igår prisat samme chefs ledaregenskaper. Nu hoppas jag verkligen att det finns något besked i min inkorg imorgon men det är nog ganska osannolikt. Jag tänker dock inte logga in på webmailen och kolla. Trots allt tycker jag att chefen förtjänar en skön skidvecka (något han hållit hemligt ända tills häromdan).

Jag såg att Victoria lagt upp min blogg under "bra skit" på sin blogg, mitt bland verkligt coola bloggar (bra upptäckt).

Det snöar igen (bra och dåligt) - alltså jag är jädrans trött på snön men här inifrån ser det faktiskt riktigt vackert ut.

Jag var en hårsmån från att köra in i en buss i en rondell (bra och dålig stund) - det var ganska obehagligt och hade solklart varit mitt fel, men vad skönt att jag hade den där hårsmånen tillgodo!

Katarina kom inte hem i tid till middagen som jag stressat med för att hon skulle på träning och sedan direkt på översovning och hon svarade inte heller i mobilen (dålig stund). Ännu sämre blev det när Peter kom hem och jag beklagade mig för honom och han sa "Hoppas att hon inte råkat ut för en olycka". Oro är sämre än ilska!

Katarina kom hem till slut, efter att ha bakat cupcakes hos en kompis, hel och nersnöad. (bra)

Peter verkar ta på sig skjutsningarna till och från Katas träning och till kompisen där hon ska sova. Jag har därför krupit i mina plyschbrallor. (bra stund)

Jag skulle flytta en underbart vacker orkidé som jag haft på ett undanskymt ställe till paradplats i köket och skulle bara justera den blommande stängeln litegrann, så bröts den av! (dåligt) Vi får se hur länge den lever i vas.

Julia vill se Grey's Anatomy med mig ikväll (bra)

Det är fredag imorgon (bra insikt)

Jag är klart medveten om ilandsproblemnivån på mina dåliga stunder!

Julia - ett namnsdagsbarn

Idag är det den fina Julia-dagen; tillika Mardi Gras eller Fettisdagen som ni kanske hellre säger.

Jag uppvaktade Julia genom att köpa vaniljhjärtan (jag erkänner att jag här härmade Peters uppskattade trick från i söndags) för jag var ändå på Ambrosia och hämtade 30 fastlagsbullar på uppdrag av chefen. Efter dessa överdrifter kunde lite fasta verkligen behövas... Roligast på fastlagsbulletemat var annars den mest kaksugne av kollegor (EPN för er interner) som av någon anledning just idag nobbade bakelsen men kastade lystna blickar på våra samtidigt som han redogjorde för att man skulle behöva springa en mil för att förbränna en fastlagsbulle. Han blev hårt ansatt, vill jag lova! Och någon åt 2 framför ögonen på den ståndaktige.

Nåja, Julia har gjort mig stolt idag... hon hade friluftsdag och ni tänker kanske då på att spela handboll eller gå och simma eller något liknande som ni gjorde på friluftsdagarna? Glöm det! I hennes skola var det istället Frukostbuffé, Massage, Sex&Samlevnad, Tipsrunda och Kallbad som stod på schemat. Svettades gjorde de väl bara i bastun? Julia kunde utmärka sig genom att vara en rutinerad kallbadare som visste hur allt gick till, och hon var också ensam om genidraget att ha tofflor med sig att promenera ut på bryggan i. Av tjejerna i klassen badade 5, men alla killar utom en. Julia m fl avstod gemensamma bastun "för där var bara gamla gubbar". Må'n tro att de hade myst om ett gäng 16-åringar gjorde dem sällskap. Det lät lite som att tjejerna gärna gått i sambastun om killarna från klassen var där...

Nu erbjuder Julia oss massage mot betalning... vad bussigt? Ska försöka mig på en gratisbehandlig till Dödssynderna med Sissela Kyle. Ser ni den? Faktiskt ganska trevlig!

Sundscupen

Idag tävlade Katarina i Sundscupen i Helsingborg. Det var min tur att köra och hon var i första gruppen (9) så då skulle man vara där 8. Jag hämtade dessutom en tränare och en kompis... så bilen gick 6.45 - vilket straff en söndagmorgon!

Men körningen gick bra och åkningen också. Katarina landade alla sina hopp på uppvärmningen men sen i tävlingen missade hon flera stycken och kom på 10 plats av 12. Men hon hade kul med sin kompis och för egen del var det bästa att de la in en prisutdelning till lunch istället för som vid 17, som det stod i programmet. Även om de inte placerar sig så bra vill åkarna gärna stanna, för det är tillfälle att åka tillsammans och leka och spexa på isen och sen får de utskrifter med detaljerad poängbedömning. Annars var det sagt att jag skulle köra hem efter åket och sen Peter köra tillbaka och hämta dem efter prisutdelningen.

Så nu blev det "bara" 6.45-13.30 för min del... och bilen slapp köra 2 turer till Helsingborg.

Här gör Katarina ett flygskär:

Flygskär

Här syns hon med klubbkompisarna Simona och Victoria:

MKK-åkare i Sundscupen B13 och B15

Här ser man Katas klänning lite bättre men tyvärr inte den snygga ryggen med korsade band:

Katarina

Jag gillar den här klänningen bättre än hennes lila - det är så snygg vidd i kjolen som fladdrar, men hon tycker att den lila är festligare på tävling.

Valentine's Day

Malins pyssel

Idag är det ju Valentine's Day (för att göra mig lite mer internationell än er som firar Alla hjärtans dag) och vi tjuvstartade firandet redan igår, då dagen idag blev lite splittrad. Vi hämtade mat från Kalk vid Victoria Park (Kalkbrottet) - det var prisvärt, tycker jag! 195:-/person 

Vi fick:
Toast skagen (liten men väldigt fin på jättegott hembakat grovt bröd)
Ryggbiff + purjolökspotatis + rödvinssås. Biffen var mer som maffiga oxfilébitar på en bädd av gröna bönor och svamp.
Vit chokladmousse omsvept av choklad + lakritssås + äkta kanderad ros.

Chokladmousse

Det var mycket gott fast det krävdes lite tillagning (köttet in i ugnen och potatis stekas upp, sås värmas) så det blev ändå disk. Sen tyckte jag att det var synd på den fina desserten att servera den i plastformarna men såsen var redan i på botten så det gick inte att flytta dem snyggt.

Jag hade köpt dvd-boxar till mina älsklingar - Julia fick Grey's Anatomy, Katarina fick Desperate Housewives, Peter fick Sopranos och Malin en Tingelingfilm och en Pippifilm. Det uppskattades.

Katarina nobbade Melodifestivalen för att se Desperate Housewives med mig, medan Peter la Malin. Peter brukar se Sopranos när han motionscyklar i förrådet. Tänk om det bara krävdes så lite...

Idag blev jag lite uppvaktad själv! Medan jag var i Helsingborg på Sundscupen köpte Peter och Malin en vacker bukett, och sen hade en väninna som jag kanske varit lite extra uppmärksam mot på sistone med ett vackert kort och presentkort i bokhandeln. Jag skjutsade även en av Katarinas kompisar till Helsingborg då hennes mamma var sjuk och fick en ask Alladinhjärtan.

Hjärtligt uppvaktad

Självklart lagade jag kaffe i kärleksmuggen idag!

Kärleksmuggen

Vallåsen

Igår gick vi tidigare från jobbet för att hinna med kvällsskidåkning på Vallåsen. Det är ju ett sätt att göra den tröttsamt efterhängsna snön till något roligt.

Det är ju hyfsat nära och några kvällstimmar är precis lagom. Vallåsen är  precis lagom brant för nybörjare och mesar. Vi hade hört att fredagskvällar var bra, för då var de flesta antingen hemma i fredagsmyset eller på party. Malin var väldigt entusiastisk och åkte glatt med Peter efter sig, hållandes i selen. Peter kunde då bromsa in henne när det gick för fort (mest hela tiden). Jag hörde Struten, Malin, struten! då och då från deras håll (det innebär förstås att skidorna ska se ut som en glasstrut).

på Vallåsen

Julia ville hellre stanna hemma och lagade mat med några klasskompisar, så då kunde vi erbjuda Kata att ta med en kompis på sista platsen i bilen.

Kompisen hade aldrig åkt slalom (kom det fram kvällen innan när hennes mamma lämnade kläderna här) men en hel del längdåkning, även utför. Första åket åkte jag med tjejerna och det var nog ganska påfrestande för Katas kompis som trillade många gånger. Jag, som alltid är sämst på skidåkning, fick "lära ut" och hjälpa till. Kändes ändå rätt bra. Jag kunde identifiera mig med henne för jag själv åkte första gångerna i tonåren och kände mig så dum - tårarna sprutade och skammen lyste på kinderna. Men ack vad jag bedrog mig - det här var en tjej med helt annan tåga. Hon kämpade på och ett par åk senare viftade de inte så diskret iväg mig för att få åka själva och på slutet trillade hon knappt alls. Hon var superentusiastisk och vill nu bara åka skidor, i motsats till hennes mamma som vill på solsemester.

Jag själv åkte ovanligt mycket och fick knappt kramp i fötterna som jag brukar.

Med lock och pock fick vi barnen ur backen till 21 och körde sen hem. Endast 3 av tonåringarna var kvar då och de hade städat fint efter middagen, som blev bra, enligt Julia. Vi skidåkare var mycket trötta och sov gott.

Nu ska vi fira alla hjärtans dag i förväg och hämta en lyxmeny på Kalk. Referat senare, kanske.

Haiti

Visst är det svårt att ta till sig naturkatastrofer som den i Haiti - bilderna är ofattbara, och dödstalen, just nu 230 000 lika så. Vi klamrar oss fast vid berättelser och bilder av miraklen, folk som grävts fram levande efter många dagar under rasmassorna, eller så vänder vi bara sida snabbt i tidningen, eller hur? Jag är väl inte ensam om att sticka huvudet i sanden?

Men så ramlade jag över Haitibloggen, och får serverat grymma männsikoöden men ändå på ett sätt som gör att jag förstår. Jag förstod rentav så bra att tårarna rann, mitt i kontorslandskapet, då jag slösurfade i väntan på en upphottad PC. Jag såg ett inslag på nyheterna med Monika Oswaldsson någon dag efter att katastrofen skett. Det är hon som skriver bloggen på plats som psykolog för Läkare utan gränser.

Onsdag

Nu har jag fått vara med och fira organisationens Transfers 5-årsdag på Nosh Nibble & Cush - restaurangen i gamla Televerkets lokaler vid P-huset Anna. Det handlar om att gymnasieskolor kan boka föreläsare från riktiga arbetslivet, kostnadsfritt, i de mest skilda ämnen. Föreläsarna får inte heller betalt, utan belönas med mingelträffar och evenemang + det positiva i kontakten med ungdomar, förstås. Sponsorer bidrar för att kunna avlöna dem som administrerar och bokar alltihop. Jag har varken föreläst eller sponsrat men förmedlat ett par kontakter, bl a Pernilla som jag hade sällskap med idag som föreläst om en av alla sina yrkesroller: barnmorska. Hon har fått genomgående högsta betyg av de klasser som hon föreläst för och det tror jag att hon är ensam om. Förvånar förstås inte mig - jag är så stolt över alla mina duktiga väninnor.

Det var jättkul att vara i den fina lokalen (rund, ju, och i två plan) och firandet inleddes med att en av gästerna snubblade ner i dammen mitt på golvet. Lite komiskt. Det var levande musik och coola små aptitretare.

Något annat som tål att uppmärksammas är att vi äntligen fått soptömning igen efter "snökaoset". Jag vet att det klassas som i-landsproblem men jag är glad i alla fall.

Lite kommentarsvar - alltid roligt att höra av er!

Roligt att så många av er gläds åt prinsessbröllopet (och det fina porslinet)! Nu behöver jag inte känna mig ensam i att se fram emot det.

Catharina, du har frågat innan och jag har nog inte svarat: Klart att jag kommer till Ystad! Vi blir 4 från LC37. Fint att du har kommenterat ikapp, liksom Ingrid!

Victoria, vi kan höras om helgen. Mitt favoritordspråk för tillfället: Osvuret är bäst! Men en promenad lockar, särskilt om solen tittar fram.

Lotta, tack för erbjudande om muggar. Låt mig tänka lite på det. Jag kan inte ta emot dem om jag inte skiljs från 4 andra i skåpet - det är jag helt säker på... för annars blir maken galen. Men att du inte använder dem själv? Återkommer snart i frågan!


Tömning av sparbössa

Malin brukar få tior och femmor av mor- och farföräldrar för att stoppa i sin sparbössa, och nu var den faktiskt ganska full och tung och Malin ville gärna använda pengarna. Vi hade bestämt att vi skulle gå till den lokala leksaksbutiken Hörnan (befriande olik Toys'R'Us och BR) efter dagis idag. Skatten uppgick till 260 kronor och Malin ville såklart inte göra av med allt på en sak.

Hon valde och funderade ganska länge, och bestämde sig till sist för:

* Såpbubblor

* Stora insekter som hon nästan var rädd för själv:

Insekter

* Ödlor som man själv fick måla - här på tork:

Ödlor

Det finns två omålade kvar till en annan gång.


Bröllopsporslin

Jag ska redan nu, och endast för denna lilla skara, erkänna att jag slits mellan att tycka att kronprinsessbröllopet ska bli töntigt uppblåst och alldeles underbart. Det är lite svårt att erkänna det senare, men jag kommer att vilja ha tillgång till direktsändningen, garanterat. Jag tyckte också att det var mycket tjusigt när Charles och Diana gifte sig, och såklart Kungen och Silvia, sedda ur en 7-årings ögon.

Idag såg jag att Rörstrand ger ut ett särskilt porslin för att fira (och tjäna pengar):

Bröllopsporslin

Jag tycker faktiskt att det är lite roligt och ska säkert köpa åtminstone en liten skål till en annan person som firar den 19 juni, nämligen lilla Malin som fyller 6 år då.

Mera

Tårtfatet i 3 våningar med olika dekor på varje plan är också fint men hur ofta har man nytta av ett sådant? Det blir inga många inköp med tanke på "handdisk rekommenderas".

Däremot ska jag nog, när andan faller på och plånboken tillåter, komplettera våra snygga Swedish Grace tallrikar som vi har i mörkblått och vitt, förlåt, Hav och Snö, och blandar glatt mellan och använder varje dag, med några himmelsblå. Passar nog som en slump ihop med bröllopsporslinet. Annars funkar mörkblå och vita alldeles utmärkt att blanda med Iittalas Taika som jag har 2 muggar vardera i blått och rött men även 5 röda assietter av. Det röda är säsongsvara och finns bara till jul.

TaikaIntensiv vecka väntas

Gissar att jag inte kommer att finnas så mycket här nästa vecka... det ska bli fullt upp om man får tro kalendern.

Vi börjar med rivstart i morgon bitti då Malin har tid på sjukhuset 07.30 för att lämna blodprover inom ramen för vattkoppsstudien som jag gick med på i ett svagt ögonblick när hon var liten. Vi hade verkligen otur med det - vi fick en sköterska som var rätt nervös själv och absolut inte kunde ta barn och Malin var hennes första att sticka på många år, så Malin fick panik bara vi kom i närheten av den entrén... och i början var det rätt många besök. Och sen fick hon förstås placebo, så hon fick vattkoppor (det var ju annars så jag tänkte; att OK - vi får ta lite prover, men slipper troligen vattkopporna). Nåja, nu är det bara att lämna blodprov en gång om året (i evig tid?) så det är OK. Den här gången har vi fått hemskickat Emblaplåster dessutom och jag har gjort stor sak av att Malin ska få använda magiska bedövingsplåster.

På onsdag ska jag på ett roligt evenemang med Transfer som min kompis Åsa jobbar för. De firar 5 år och jag är medbjuden då jag lyckats värva ett par duktiga föredragshållare (en av dem får jag sällskap med dit, dessutom). Det väntas bli festligt värre och det börjar med mat på Nosh Nibble & Cush.

På fredag kompar vi ut för att köra til Vallåsen på kvällsskidåkning. Julia nobbar, så Katarina bjuder med en kompis. Det är precis lagom brant, lagom långt att köra och lagom länge för en måttlighetsskidåkare! Vissa andra i familjen drömmer om Alperna eller svenska fjällen men jag är så nöjd såhär!

Och på söndag ska Katarina tävla i konståkning i Helsingborg... och så har en vecka gått.

Sen ska vi hinna med storhandling (bl a då Julia passar på att bjuda hem ett gäng på mat på fredag när vi andra är borta), Kata har friluftsdag, jag har lovat Malin att få handla upp det som finns i sparbössan på Hörnan, arbetet ska skötas, matsäckar ska ordnas, tvättkorgarna buktar redan och säkert kommer det mera snö att ta hand om. Idag har det dock plogats här så vi kanske kan få soporna tömda.

Och förresten, på temat tulpaner, när jag var ute på Bauhaus igår fick man 2 buntar för 50 kr så jag köpte 4 buntar och delade mellan födelsedagsfar och Pernilla som jag var hemma på bebisvisning hos... jag köpte röda dubbla, gula krusiga och orange och blandade med någon kvist. Det blev jättefint!

Tulpanfrossa

Jag visste att jag inte skulle kunna avhålla mig från tulpanbilder så länge till... de lyser verkligen upp den här tiden.

Årets första bukett fick jag förra helgen och de imponerade genom att växa säkert en decimeter på en vecka. Man tror gärna att snittblommor har växt klart när man får dem.

Olika färger

Jag tycker att det är fint med blandade färger i buketten.

När jag själv ska köpa tulpaner drabbas jag av beslutsångest varje gång. Vilka är vackrast? Skira vita eller ljusrosa? Blandade pasteller? Knallröda? Dubbla gula? Det slutar alltid med att jag köper papegojsorten med krusiga blad (men även där kan man välja på olika färger) för de är så läckra, lite vilda och så håller de längre.

Igår bjöd jag hem Marie och Tina (extullarkollegor) på middag efter att vi badat på Kallis. Och se vad de hade med sig!

Papegojtulpaner med ginst

Jag kan nästan inte se mig mätt på dem. Jag är inte ensam... I Sverige köper vi nu 1 000 000 tulpaner per dag!

Kallbadet var faktiskt inte helt lyckat. Vi gick till Ribban - annars brukar jag oftast nyttja Sibbarp - och det var smockfullt i båda dambastuarna, så att det nästan var svårt att få en sittplats. Den tredje, ångbastun, var mixad med damer och herrar och det mäktade vi inte med. Två fnittriga tjejer deklarerade att det endast var de som vågade. På eftermiddagen hade det varit soligt och det kändes fint inför badet men när vi kom vid 17 var den förstås borta. Men det var kallt och blåsigt på bryggan, lite halt att gå och när vi tog tredje doppet var det alldeles mörkt. Så det var faktiskt skönt när det var avklarat. Annars brukar jag njuta av själva badet också men nu var det mest skönt efteråt.

Sen åt vi veckans sista middagsfridsmiddag, som jag inte hade så höga förväntningar på, men den blev helt OK - det var kycklingbitar i ugn med ris och currysås. Vi gillar inte kyckling med ben i, men det blev godare än förväntat, och en rödkålssallad med groddar och paprika piggade upp. Efteråt blev det chokladcheesecake med bärsås - jag känner fortfarande mätt från den.


När tjejerna hade gett sig av plockade jag med disk etc tills Julia kom hem vid halv tolv. Peter däckade när han la Malin vid 21 och sov sedan snällt till halv åtta i morse (var bara uppe och borstade tänderna när jag la mig). Han sa i morse att det kändes inte bara som att han laddat batterierna, utan som att han fått ett helt nytt batteri :-). Jag steg upp 8 och Malin halv nio. Skönt!

Idag fyller Far år och vi ska äta middag där i kväll... vad tror ni att jag köper med mig dit?

Chokladcheesecake

Middagsfrid som levererar mat till oss varannan måndag skickar också med ett efterrättstips inför varje leverans. I lördags hade vi en annan familj över så jag tyckte att det var läge att prova en ny dessert. Jag tog då chokladcheesecaken som beskrevs såhär:

Efterrättstips. Veckans provkök bjuder på en god och annorlunda Chokladcheesecake. Detta recept räckte till 15 personer (!), vi hade en del hantverkare, fastighetsskötare och andra ”hang-arounds” i lokalen som hjälpte till med provsmakningen. Mina tre barn fick också smaka på kvällen. Kakan är ganska mäktig, den innehåller mycket choklad. Däremot görs den på kesella, så den är inte så fet som man kan tro. Gör så här:  Sätt ugnen på 175 grader. Krossa 12 digestivekex eller mixa dem fint. Smält 75 g smör och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda botten mitt i ugnen i 7 minuter. Vispa under tiden ihop 2 burkar kesella gourmet och 2 ägg till en jämn smet. Bryt 200 g choklad (gärna mörk och rättvisemärkt) i bitar och smält över ett vattenbad. Ta ca 1 dl av äggsmeten och rör ut i chokladen under kraftig vispning (det går med handvisp). Blanda ihop de båda smeterna med 1 msk socker. Bred chokladsmeten på digestivebotten och grädda ytterligare ca 30 min. Låt kakan svalna minst 15 min. Servera med en hallonsås bestående av 1 liten ask tinade hallon ihopmixade med 2,5 msk socker. Detta var mycket populärt!

Katarina hjälpte till att baka, och vi blev förfärade över den gryniga massa som det blev, när ägget blandades i  chokladen! Men sen när allt blandades ihop blev det slätt och fint. Nu ska det erkännas att vi bara var 9 runt bordet men lyckades ändå äta upp den! Men alla fick chans på en andra bit och blev nöjda. Det som gjorde den så suveränt god var brytningen med hallonsåsen. Själva kakan fick en kraftig chokladsmak (jag tog 70%-ig choklad).

Tina F, du brukar ju uppdatera dig här på min blogg innan vi ses... så bara så du vet får du chansen att prova på fredag! Efter en modig insats :-)


Att välja bland nyheter

Idag hade jag inte mindre än 3 uppslag till mitt blogginlägg - borde egentligen skriva om alla tre eftersom jag inte skrivit alls på några dagar.

Det första kommer jag strax att skriva om, och det bidrog faktiskt Peter med, i form av ett nyhetstips.

Men först dem som jag ratade - Årets första tulpaner - står på köksbordet underbart vackra. Kanske att de kommer imorgon? Förtjänar i så fall ett foto! Och - hur kan det ta en halvtimme innan det blev min tur på banken när det bara var två kunder före mig? Men det skulle bli ett otroligt negativt och tjatigt inlägg, så jag besparar er, även om det också fanns komiska inslag.

Så - dagens nyhet! Ingen nyhet för mig och det har redan kommit mothugg... men klicka och njut! Det handlar alltså om att ett glas vin om dagen är bra för hälsan. Särskilt gillar jag strofen "Andra livsstilsfaktorer, som att börja träna eller att banta, ger inte alls lika stor effekt."

Förutom denna nyhet älskar jag när det står att de goda effekterna av solning överträffar cancerrisken.

Gemensamt för dessa nyheter är att jag tror att vin såväl som sol (åtminstone för mig) är bra för psyket, och att det som är bra för psyket även kan skydda mot sjukdom. Det är viktigt att göra sådant som man mår bra av!

I kväll har jag hunnit med ett styrelsemöte i musikklassföreningen och ska nu se om stortjejerna vill se på dvd med mig.

RSS 2.0