Tankar om jobb

Ibland snappar man upp något som sen sätter sig i bakhuvudet och maler resten av dagen. På senare tid har jag funderat mycket på jobb; inställningen till jobbet, vad som gör att det blir roligt att jobba och vad jag egentligen vill göra med min arbetstid.

Jag har kommit på att jag avskyr uttrycket Good enough som vi pratade mycket om för några år sen. Vad är det för trams? Låter mest som en ursäkt för att inte göra jobbet ordentligt. Nej, tack, Göra sitt bästa är vad jag vill stå för!

Och idag pratade en konsult som är ganska insnöad på projektmetodik länge och väl på fikan. Han verkar ha en hel del bra att säga, och drar sig inte för att dela med sig (för att uttrycka det snällt). I en metod som han förespråkar (Kanban) ska man anstränga sig att begränsa antalet uppgifter man jobbar med samtidigt, och han nämnde då uttrycket Stop starting and start finishing. Det är värt att reflektera över, faktiskt. Tänk så mycket mer tillfredsställande det är att gå hela vägen och avsluta något istället för att vara nästan klar med ett gäng uppgifter.

Ska nog börja praktiseras redan i morgon!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

BRA skrivet, Karin!! Sa jag inte något om mina kloka läsare på min blogg nyss... Good enough, precis, dålig ursäkt. Tycker precis som du "göra sitt bästa och verkligen mena det" är bättre.

Starting och finishing, OJ tror jag ska skicka HELA min familj på den kursen.... KRAM!

2010-12-08 @ 11:16:06
Postat av: Catharina

Hej Karin!Då har nog min man varit på föreläsning om samma ämne... han tycker om att få färdigt saker och ting. Jag är tyvärr inte lika bra på att bli färdig med mina projekt. Men med barn omkring mig och tider att passa hela tiden så är det inte så lätt att bli färdig.Men nu blev jag påmind igen och denna gång av någon annan än mannen, så kanske ska jag försöka bättra mig och bli klar innan jag startar upp något nytt. Jag har oftast massor av bollar i luften samtidigt...kram Catharina

2010-12-08 @ 12:01:02
Postat av: Victoria

Nu blev ju även jag tvungen att fundera på det här. Och för mig handlar good enough just om att kunna bli klar med saker, som en motpol till "aldrig nöjd". Luddigt kanske, men jag fattar vad jag menar iaf :-)

2010-12-08 @ 22:19:58
URL: http://tojis.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Victoria har absolut en poäng. Det är en annan mening med good enough. Jag tyckte inte att det var luddigt, utan det är helt riktigt att man inte ska överarbeta allt utan nöja sig och stoppa när det är good enough. Fast jag tycker ändå att många använder det mer som en ursäkt för ett halvbra jobb, som Karin är inne på.

Hemma körde jag uttrycket "Sluta starta, börja avsluta" redan ikväll på familjen utan att berätta varifrån jag hört det :) . Är så trött på alla "jag ska sen", så det passade UTMÄRKT. Trevlig kväll!

2010-12-08 @ 23:24:59
Postat av: Karin Själv

Jo, jag vet precis vad som låg bakom Good Enough t ex när det lanserades på vårt jobb för en del år sen, och då var det precis som du säger, Victoria, att kunna vara nöjd utan att allt måste vara perfekt. Det var en befrielese och en bekräftelse då, att det man gjorde dög alldeles utmärkt för sina syften. Nu ser jag tyvärr andra varianten, och den är så mycket tråkigare - just det som du nämner, Ingrid, som en ursäkt för slarv. Jag går fortfarande och ältar både Good Enough som jag för tillfället inte ställer upp på, och att göra saker klart innan jag börjar på nästa, och det känns som nyttiga tankar... Kul att ni reagerar och kommenterar - ett tecken på att ämnet engagerar!

2010-12-09 @ 06:46:40
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0