Niceville

Niceville

Jag fick boken i julklapp av min Mor, som gärna ville läsa den efter mig. Trots att jag försökte dra ut på det, hann jag läsa ut den på bara några få dagar. Jag fick en försmak av boken redan i sensomras, då jag fick ett par utdrag på kommande böcker från Boktipset (vilket påminner mig - måste skaffa Sista natten i Twisted River).

Liksom Boktokig tycker jag att det är en lite konstig titel... på engelska heter den The help. Men så finns det redan en ganska ny (2004) bok av Marie Hermansson som heter Hembiträdet. Jag irriterar mig också på att hembiträdet på omslaget är klädd i rött när det hela boken igenom talas om hembiträdenas vita uniformer...

Jag fångas alltid snabbt av sydstatsberättelser efter mitt år i en håla i Alabama (1985-1986), där min värdmamma hade minnen av svarta slavar på bomullsplantage, och människorna jag lärde känna var oftast väldigt rasistiska. Trots det kunde de visa upp många andra goda sidor. Jag hyser ett slags hatkärlek till den delen av USA - till enskilda människor känner jag mest kärlek. Jag njuter också väldigt av att läsa om sydstatsmaten - den liknar inget annat! Läs bara vad min vän, tillika finsk utbytesstudent, Katriinas värdmamma skrev häromdagen: "We will be going next door to V and H's for Christmas Dinner.  We have a seafood dinner rather than traditional turkey.  I cooked Etoufee - a shrimp dish, pecan crumble cake, cornbread for greens V will cook, and Potato Salad."

Jag tyckte att boken var riktigt bra och berättar om tid som känns så avlägsen för oss, här och nu, men inte alls så fjärran för dem i dagens Mississippi eller Alabama. Jag vet flera som inte accepterar en svart president, och då är det inte för att de inte håller med om hans politik, utan just för att han är svart. Samtidigt sväller hjärtat i bröstet på mig när jag tänker på hur det måste kännas med en svart president för de många svarta amerikanerna i sydstaterna, och för dem som liksom Skeeter i boken vill skriva om historieberättelserna.

Katriina, have you got yourself a copy of the book? I know you would love it too! Would be great pastime while recovering from your surgery. Did it all go well?

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Du skriver verkligen så att man VILL läsa!

2011-01-03 @ 11:35:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0