Fina smaklökar

Igår gjorde vi en jättegod rätt från Middagsfrid - Kotlettrad på italienskt vis med pasta och citronmorötter. Receptet kommer sist i inlägget. Men lustigast av allt - Malin visar att hon är en riktig gourmand! Först tog hon en tugga och sa "Jag tycker att det smakar för mycket citron" - kör för det för det var ganska tydlig smak... men sen sa hon "Mamma, kan köttet verkligen smaka lakrits?" Jadå, det var fänkålsfrön i marinaden, och sen till slut - "Nånting i såsen smakar som de där barriga buskarna som finns i Italien." Rosmarin. Det tyckte jag var skickligt utplockat av en 5-åring!

En anekdot från Middagsfrids veckobrev som jag måste dela med mig av:

Vi är verkligen måna om att vem som helst ska kunna laga mat efter våra recept. Jämfört med när vi startade 2007 har vi förbättrat våra instruktioner och måttangivelser, tack vare prenumeranter som önskade sig mer precisa recept.

I våra recept talar vi om hur många kryddmått salt och peppar det ska vara, hur många minuter biffarna ska stekas på varje sida, om det ska vara låg, medel eller hög värme på plattan, vilken typ av kärl som ska användas och vad som kan förberedas dagen innan. Allt detta gör det enklare för den oerfarne kocken att ta sig an matlagningen.

Trots att vi gör allt för att det recepten inte ska kunna missförstås, har det hänt ändå. En gång kastade en prenumerant bort alla granatäpplekärnorna, eftersom vi glömt att tala om att det var kärnorna som är ätliga och det beska vita membranet som skulle kastas. Häromveckan fick vi höra talas om en man som förberett Middagsfridsmiddagen när frun kom hem. Vi hade skrivit ”valfritt gryn” och tänkt oss ris, couscous eller quinoa till fläskkotletten. Mannen i fråga hade dock valt havregryn. Till havregrynsgröten hade han vid det speciella tillfället till och med öppnat en flaska rödvin.


Här har ni receptet - så gott!

Kotlettrad på italienskt vis med citronmorötter (beräknat till 2 vuxna och 2 barn)
  1. Skär 500 g benfri kotlettrad i 2 cm breda strimlor.
  2. Krossa 1 tsk fänkålsfrö och ½ tsk rosmarin i mortel. Blanda med ½ msk socker, ½ msk salt, rivet skal från 1 citron och 2 pressade vitlöksklyftor i en bunke och vänd ner köttet.
  3. Riv 3 morötter (ca 300 g). Pressa över saften från 1 citron.
  4. Koka pasta till 4 personer.
  5. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar på medelvärme i 4-5 min. Lägg upp köttet i en stor övertäckt skål allteftersom det blir klart.
  6. Skär 1 zucchini i 2 cm stora tärningar. Hetta upp ½ msk smör i stekpannan och stek zucchinin mjuk, ca 4 min.
  7. Halvera 1 ask körsbärstomater (250 g). Vänd ner tomathalvorna i stekpannan och låt dem bli varma.
  8. Blanda grönsakerna, pasta och köttet i skålen och krydda med 1 krm svartpeppar. Klart!


Kommentarer
Postat av: Fru C

Sitter här och småskrattar på morgonkvisten. Själv brukar jag hävda att ett glas rött funkar till det mesta men till havregrynsgröt är t o m jag tveksam.

2010-04-19 @ 07:16:46
Postat av: Ingrid

Så fantastiskt roligt!!!!!!

Jag är verkligen imponerad av Malin, men inte förvånad :) . Men är hon inte en gourmet istället för en gourmand, som du skriver? Ursäkta om jag märker ord och jag kan säkert ha fel också. Tänker INTE slå upp det nu för det hinner jag inte! Jag trodde "gourmet" var de som gillade god mat och "gourmand" de som gillar mycket mat, men nu kanske jag har gjort bort mig totalt :-) ! Kram.

2010-04-19 @ 13:20:40
Postat av: Karin Själv

Ingrid, du har rätt förstås! Hur tänkte jag? Malin är allt annat än Gourmand för hon är väldigt liten i maten! Jag tror att jag tänkte att det hette gourmet-mat men inte den som äter. Typ att bebin inte ammar utan diar; möjligen ammas. Så har någon gjort bort sig är det jag :-)

2010-04-19 @ 15:06:07
Postat av: fia

verkar smarrigt!

2010-04-23 @ 17:38:29
URL: http://diarybyfia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0