Vaccinera eller inte?

Nu är jag faktiskt besviken på att ha fått noll respons på det viktigaste inlägget jag skrivit på bloggen...

Till en annan hälsofråga: Vaccinet mot den nya influensan.

Utbrotten i Sverige har varit modesta och dödsfallen väldigt få. Många avfärdar nu sjukdomen som en mediagrej, eller, konspiratoriskt, som ett påhitt av läkemedelsbolagen som tjänar massor på "svininfluensehysterin".

Jag har undvikit att följa t ex Aftonbladets rapportering men har hört några inslag på P1 och läst artiklar på web-DN:s temasajt. Jag måste säga att jag inte tvekar att vaccinera barnen eller mig själv. Det finns flera skäl:

  • Jag vill inte få influensan, även om den bara blir som en vanlig vinterinfluensa. Det är jobbigt att vara sjuk. Jag vill inte dessutom åka på att 3 barn x en vecka måste vara hemma från skolan och "passas" (nu är det mest bara Malin som behöver passning).

  • Jag vill absolut inte att någon får den svårare, livshotande formen av influensan. Vanliga influensor skördar dödsoffer bland gamla, sjuka och svaga. Den här influensan slår hårdast mot dem i 25-30-årsåldern (så då kan jag ju pusta ut!)

  • Det finns grupper, t ex spädbarn, som inte kommer att vaccineras och då kan man se det som en solidaritetshandling.

  • Ju fler som vaccinerar sig; desto mindre spridning.

  • Spanska sjukan, som flera sakkunniga drar paralleller till, kom i en andra, mycket allvarligare våg. Kommer denna influensa i en andra våg, kommer man inte att hinna vaccinera sig.

Julia och Katarina blir vaccinerade i skolorna, och det har jag och Peter tackat ja till. Malin har inte blivit erbjuden ännu. Så, nu är jag väldigt nyfiken på hur ni resonerar. Givetvis gör mitt brandtal ovan det lite svårare för er att säga att ni avstår, men jag lovar att respektera även det.

Kommentarer
Postat av: Marie C

Trots att både jag (mjältlös) och J (astma) tillhör riskgrupperna och enligt vår husläkare är berättigade till tidig vaccination beslöt vi igår att stå över.Maken sa "jag kan hellre leva med att J blir sjuk av influensan än av ett vaccin som vi beslutat att ge honom." och det höll jag med om. Särskilt efter en intressant artikel i SDS i söndags: http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article555211/Svart-beslut-om-barnvaccin.htmlVaccinet känns oprövat, neurosedyn var också en bra medicin sa de en gång i tiden...eller hur?

När det beivras från statligt håll att hela befolkningen ska vaccinera sig vilket i sig känns skumt. Jämförelserna med Spanska sjukan känns också avlägsna då de flesta dog i följdsjukdomar som lunginflamation i en tid då antibiotika inte fanns och hygienen hade mer att önska.Vi har tagit detta beslut efter mycket vånda. Jag respekterar fullt andras val och beslut. Det är ingen lätt fråga.

2009-10-06 @ 20:51:26
Postat av: Karin D

Intressant, Marie! Jag visste nog att jag skulle få ett par kompetenta svar på tal här. Jag tror, precis som i artikeln, att det är ett svårt beslut och ingen kommer att känna sig riktigt nöjd/säker.

2009-10-06 @ 22:00:49
URL: http://karinesmeralda.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Hej! Förlåt att jag inte svarat på varken det viktigaste inlägget (enig) eller något annat på ett tag!

När det gäller vaccin känns det nästan bra att nu bo i utlandet och inte behöva ta ställning. Här får vi ju inte chansen att vaccinera oss, då de inte intagit samma policy här som hemma.

Jag tycker alltid det är svårt att "veta bättre själv" när det gäller vaccineringar och jag imponeras verkligen över mina kompetenta syskon och vänner som brukar ha en tydlig åsikt om antingen eller. Själv brukar jag i dessa fall helt naivt lita till övermakten och jag vill tro att de gjort en riktig bedömning av vad som är bäst för oss, så alla våra barn har fått alla vaccineringar som skolan erbjudit.

I år har vi diskuterat det mer hemma eftersom det blir så osäkert när två länder gör så totalt olika bedömningar som Sverige och Danmark. Hade vi varit i Sverige tror jag nog vi hade vaccinerat oss och den främsta orsaken till det av de du nämner ovan tror jag är.....minskad risk för spridning av influensan samt omtanke om de som skulle klara sjukdomen sämst.

Kram Ingrid

2009-10-06 @ 22:20:03
Postat av: Lotta

Jag tycker också det är väldigt svårt, men vi har också tagit beslutet att inte vaccinera varken barnen eller oss.Även om vi aldrig varit så välformulerade som Herr C så är det nog så jag innerst inne resonerat.Jag har inga andra argument annat än att det inte känns bra att vaccinera - och magkänslan brukar vara bra att följa.Först sa läkarna att Sofia befann sig i riskzonen med sin förkylningsastma. Sedan läste jag att den sortens astma inte alls var en riskfaktor.Hur man än vänder sig har man rumpan bak som det sägs - det är ett svårt beslut men det känns skönt att vi kommit överens utan att någon måst kompromissa alltför mycket.

2009-10-07 @ 08:28:56
URL: http://kulomedelbums.blogspot.com
Postat av: Catharina

Hej Karin!Nu får jag nästan lite dåligt samvete över att jag inte kommenterat på ett tag :o) Har snabbläst här, men inte känt att jag haft tid att kommentera (vad gör jag hela dagarna???)Vi i vår familj (läs maken) har tagit beslutet att vi inte ska vaccinera oss. Jag är jätterädd för sprutor och kände spontant att jag helst vill slippa och när jag hör (det jag vill höra?!) att det inte är provat mer än var för sig och inte ihop... mm så känns det rätt. Maken får varje år erbjudande via sitt jobb att bli vaccinerad, men brukar tacka nej. Ett år valde han dock att bli vaccinerad och han som ALDRIG är sjuk var mycket sjuk den vintern...Har vi tagit rätt beslut eller inte?!?! Vi har tagit ett beslut och nu gillar vi läget utifrån det. Våra lappar skulle vara inne på skolan senast idag.Dags att sova, DO-besök imorgon kväll...Kram Catharina

2009-10-07 @ 21:47:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0