Lammfärsspett med tzatziki, ris och färggrann pytt

Veckans första rätt från Middagsfrid var kokt sej, och det var OK men inget att hurra för. Idag blev det mycket bättre, med dubbelmiddag (ska räcka till 2 vuxna och 2 barn 2 gånger) som påminde om Grekland!

smakar som Grekland

  1. Sätt på ugnen på 225°C och ta ut ugnsgallret.
  2. Sätt på ris för 4 eller 8 personer, ca 3 respektive 6 dl.
  3. Grovriv 1 gurka. Lägg det rivna i en sil och strö över 2 tsk salt. Låt rinna av.
  4. Grovriv 2 rödlökar.
  5. Blanda 1000 g lammfärs med 2 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 2 ägg, 1 dl vatten och den rivna löken.
  6. Arbeta färsen i några minuter och forma den till små korvar som till spett fast utan spett. (Vi sparar gärna på skogen och det blir precis lika gott utan!) Stek spetten på galler med en plåt under i ca 10 minuter.
  7. Under tiden, förbered grönsakspytten. Låt 1 burk minimajs rinna av väl i en sil. Skär den i cm-stora bitar. Hacka 1 gul och 1 röd paprika, 1 zucchini och 1 purjolök.
  8. Fräs grönsakshacket 4 min i ca 2 msk olivolja. Salta och peppra försiktigt, ca ½ tsk salt och 1 krm peppar. Här är det grönsakernas smak i sig som ska framhävas!
  9. Pressa ut överflödig vätska ur gurkan i silen med baksidan av en sked (eller krama ur den) och blanda i gurkan i en skål med 5 dl turkisk yoghurt och 2 pressade vitlöksklyftor. Rör i 2 msk olivolja.
  10. Servera lammfärsspetten med pytten, riset och tzatzikin!

Anmärkning: Det var inte roligt (för Peter) att rengöra ugnsgallret.

I morgon är det Julia som ska laga maten... Texmex-kycklingpytt med kokt broccoli och stekt ägg. Kanske kommer ett referat. Julia är redan lite förolämpad för att jag noga påpekat för henne hur viktigt det är att skilja på kniv och skärbräda till kyckling och grönsaker...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0