Svensk MaffiaJag har just läst ut boken Svensk maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson. Finns i pocket.

Jag känner igen många av skildringarna från tidningsrubriker och nyhetsinslag; t ex när värdetransportbilar sprängdes och bilar stacks i brand i en Stockholmsförort, eller när en cafébesökare mördades mitt på dagen på Södergatan i Malmö. Författarna är seriösa och underbygger sina slutsatser med mycket fakta. De har fått många nyckelpersoner, både inom gängen och bland dem som motverkar kriminalitet, att uttala sig.

Reportagen är skrämmande och häpnadsväckande - många aktörer verkar helt galna och brutaliteten är otrolig. Det är intressant hur olika strukturerna inom de kriminella gängen är - i t ex Hells Angels har man en väl definierad hierarki, medan vissa gäng är betydligt mer informella. Polisen, rättssystemet och kriminalvården verkar inte alltid agera som man skulle önska, men enskilda individer har förstås anledning att vara försiktiga, och även inom brottsbekämpande myndigheter finns svaga länkar som kan köpas för pengar eller hotas till lydnad.

Det som ändå känns "lugnande" är att det är sällan som vanliga medborgare drabbas av våldet, även om man förstås kan råka vara på fel plats vid fel tillfälle.

Det finns många bilder - mitt i boken några uppslag färgbilder - och även porträttbilder här och var. Det är spännande att få ett ansikte på buset - i vanliga fall måste man läsa skräptidningar som Aftonbladet för att få veta hur de kriminella typerna ser ut.

Språkpolisen tycker: Boken är dåligt korrekturläst. Rad- och sidbrytningarna är slarviga, t ex Uppsalam-affian, Södertörn-spolisen, liksom kommateringen. Det stör mig.

Kommentarer
Postat av: Ingrid

Jag är enig med språkpolisen, det är verkligen irriterande och som författare skulle jag känna att min trovärdighet rörande innehållet minskar när sådana här fel kommer igenom, oavsett om det inte är skrivarens fel utan någon korrekturansvarig.

Jag ska nog inte läsa denna bok, jag tyckte det var jobbigt nog när han italienska författaren som jag just nu tappat namnet på och inte hinner kolla upp, men du vet i alla fall han som lever under skyddad identitet för att han skriver om italienska maffian, intervjuades. När han dessutom berättade att vi redan har den maffian här, men när vi fattar det kommer det att vara för sent, fick jag skräckfrossa.

2009-01-06 @ 09:56:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0