Citronkyckling

Citronkyckling med ruccola

Citronkyckling med ruccola och ugnsgratinerade tomater (anpassat för 2 vuxna och 2 barn)

Punkt 2 görs lämpligen kvällen före. Receptet kommer som vanligt från Middagsfrid. Jag ÄLSKAR instruktionen under punkt 7 "knöla in tomaterna" - det känns liksom lite mer äkta så! Alla tyckte om maten men nästa gång kör jag nog lårfiléer - såååå bekvämt! Det smakade mycket citron och vitlök. Mums!

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Dra av skinnet på 900 g kycklinglår och klipp bort det med sax (diska saxen efteråt!). Blanda kycklinglåren med rivet skal av 1 citron, ½ dl citronsaft, 2 msk olivolja, 2-3 pressade vitlöksklyftor, ¾ tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke.
  3. Skölj 100 g ruccola i en sil och låt rinna av i diskstället.
  4. Sätt på ris för 4 personer, ca 3 dl.
  5. Hetta upp en stek- eller grillpanna. Lyft upp kycklinglåren och bryn dem i 1-2 msk smör/olja tills de fått fin färg runt om. Lägg dem i din största ugnsform med köttsidan nedåt (den snygga jämna sidan) och häll över marinaden. Sätt in kycklinglåren mitt i ugnen 10 min.
  6. Halvera 500 g tomater (runt ekvatorn) under tiden.
  7. Ta ut ugnsformen och vänd kycklingbitarna. Knöla in tomathalvorna runtom kycklingbitarna. Strö 1 krm salt och 75 g smakrik riven ost över tomaterna (halva påsen).
  8. Fortsätt steka kycklingen tills köttsaften är klar och inte rosa, detta bör ta ca 15 min till. Osten ska då ha smält och fått färg och tomaterna ha mjuknat.
  9. Riv under tiden 3 morötter eller skär dem i stavar. Hacka ruccolan grovt.
  10. Ta ut formen och strö över hackad ruccola.
  11. Servera kycklingen och tomaterna med riset och morötterna!

Kommentarer
Postat av: Ingrid

MUMS låter det!! Hade ni någon extra sås till?

2009-01-23 @ 09:35:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0