Chatchouka och fullmåne

Idag lagade vi något som vi aldrig hade gjort om det inte var för Middagsfrid - den tunisiska äggrätten chatchouka med stekt halloumi till. Jag tyckte att ingredienserna lät ganska goda men att det ändå verkade vara en lite konstig rätt.

Nu blev det inte någon riktig succé för barnen (de är inga stora äggätare, utom Julia som gillar omelett, och alla tre äter pannkakor), men både Peter och jag tyckte att det var jättegott! Och för barnen var det ändå intressant, för åtminstone Katarina tyckte att matvete var gott. Kan ju vara bra att veta!

Såhär fin var rätten!

Chatchouka, tunisisk äggrätt

Och halloumi visste vi ju att vi gillade:

Stekt halloumi

Här kommer receptet:

Chatchouka - tunisisk äggrätt med mathavre, halloumi och pinjenötter (avsett för 2 vuxna och 2 barn)

  1. Koka matvete till 4 personer enligt anvisningarna på paketet. Ta fram två stekpannor, en till chatchoukan och en till halloumin.
  2. Skiva 2 gula lökar och fräs på medelvärme i 3 msk olivolja tills den är genomskinlig.
  3. Kärna ur och finhacka 1 grön chili. Finhacka 2 vitlöksklyftor och hacka 1 grön paprika. Blanda ner detta i stekpannan tillsammans med 1 burk hela tomater, 1 msk (rödvins- eller vitvins-) vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Låt blandningen sjuda i ca 10 min. Dela lite på tomaterna.
  5. Gör fyra hål i grönsaksröran och knäck ett ägg i varje. Det gör inget om de rinner lite utanför! Lägg på lock och sjud på svag värme tills äggen har stannat.
  6. Rosta 45 g pinjenötter i torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg. Passa hela tiden!
  7. I sista minuten, skiva 225-250g halloumi i ca 10 skivor och stek på medelstark värme några skivor åt gången tills den är gyllenbrun (i teflonpanna behövs inget fett). Om all ost läggs i samtidigt börjar osten koka och får ingen färg.
  8. Servera chatchoukan med matveten och osten. Vid bordet kan var och en strö pinjenötter över sin tallrik. De som vill kan spetsa chatchoukan med några droppar tabasco.
Till sist - utanför fönstret  sken fullmånen för fullt:

Fullmåne; galen, någon?

Kommentarer
Postat av: Lotta

Helgens fullmåne var den största på flera år eftersom månen just nu befinner sig på sin närmsta punkt från jorden.

Det händer ju varje månad men det är sällan det sker just vid fullmåne.



Jag tror det var lördagens uppgående fullmåne som var den allra största.



Vackert är det minsann.

2009-01-12 @ 07:55:44
URL: http://kulomedelbums.blogspot.com
Postat av: Nillan

Toppen med middagsfrid - om man bor där det finns..! Lite ny inspiration i köket vore inte fel. Tror dock att chachoukan hade fått undertjänt även av våra barn...men provar gärna själv.

2009-01-12 @ 08:09:51
Postat av: Ingrid

Detta hade jag älskat. Jag gillar både ägg och halloumi väldigt mycket!

Barnen.... tveksamt, hade nog bara fått med mig Linnea.

2009-01-13 @ 09:02:51
Postat av: Julia

Chatchoukan hade varit god om man hade vispat äggen... godare i alla fall :P

2009-01-14 @ 17:34:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0