Summering av gäster

Nu är det den 31 januari och sista dagen för att anmäla sig till festen. Trevligt nog kom det ett mejl tidigt i morse från Sofi, som ville komma med!

Men tre inbjudna hade inte meddelat sig! Tur att vi har telefoner också så att jag kunde få tag på de sista. Minsann fanns det en till som ville vara med, om än bara på middagen, Pia. Tyvärr var det ett par stycken som inte kunde vara med, Yvonne och Tina.

Välkomna till listan, Sofi och Pia!

Det är fantastiskt nog så att vi är 20 deltagare på fredagen, och hela 17 som stannar över natt! Ni som endast har möjlighet att delta på middagen; skulle era planer ändras är jag nästan helt säker på att jag kan ordna plats till er.

Skidresa

Inlägget innehåller urin-inslag. Tål du inte att läsa det så får du låta bli.

Den här veckan är våra kompisar Wadisarna på sikdresa och vi var medbjudna men hade svårt att komma loss från skolor/jobb, samt hade gäster förra helgen. Så vi fick tacka nej.

Men vi ville ändå inte vara sämre, så vi bestämde oss för att utnyttja en tävlingsvinst som Katarina rakat hem - en skidkväll på Vallåsen på Hallandsåsen. Peter och jag gick tidigare från jobbet för att vara på plats vid 17 då kvällsåkningen börjar. Katarina var mycket entusiastisk och Malin tyckte att det skulle bli superkul (obs detta var innan vi kommit dit!). Julia visade tonårstakter och avstod helst. Hon hade fullt upp med ett projekt som förtjänar ett eget inlägg senare.

På vägen dit stannade vi på MAX hamburgerrestaurang vid Center Syd. Vi tog med oss maten ut i bilen. En kvart senare var Malin akut kissnödig och vi fick köra av på en rastplats. Det var en sunkig toa och jag lyfte upp henne. Givetvis lyckades hon sitta konstigt så att kisset rann ut under ringen och in i overallen. Jag hade med ett ombyte kläder, men inte ny overall... Så jag torkade så gott jag kunde och knäppte igen.

Strax innan vi kom fram började Malin klippa med ögonen men hon hann aldrig somna - bra!

Det var ganska ledigt i skiduthyrningen och även i backen. Peter och jag samlade vuxenpoäng genom att hyra hjälmar, även vi. Snön har sprutats på plats med hjälp av snökanoner och det var riktigt fint. Kvällen var underbar och helt vindstilla och precis runt 0 grader. Det var sköna sittliftar och backarna passade perfekt för en fegis som mig.

Malin var mycket nöjd med skidor på, och att åka sittlift upp var toppen (ganska lång bit faktiskt). Första biten av första åket åkte hon mellan Peters ben och var så nöjd med att "kunna åka skidor".

Malin provar på skidor för första gången

Men sen försökte Peter lära henne att ploga och åka själv (ryggen tog nog lite stryk!), hållandes i hans stav, och det var inte alls lika kul. Tjut och böl.

Peter och Malin har backen för sig själva

Men vi tänkte att en gång till kunde vi väl ändå åka upp. Denna gång ramlade jag ur liften när vi skulle stiga av och blev klumpigt liggande i vägen för en hop skolungdomar, som inte kunde hålla tillbaka fnisset. Till slut kravlade jag mig upp iaf och gjorde Peter och Malin sällskap (Kata körde på i full fart på egen hand). Vi började åka neråt igen och Peters tålamod med pip-Malin började tryta. Givetvis behövde hon nu kissa IGEN, akut. Till saken hör att Malin brukar ha mycket god kontroll på sin blåsa. Peter knäppte loss sina och Malins skidor och pälsade av henne för kissning i kanten av backen. Jag tittade på och på avstånd såg jag hur ena overallärmen hängde ner. Malin släppte blåsan fri och en tjusig stråle sökte sig utmed overallärmen innan den kom i kontakt med snön. Synd att inte kameran var framme. Nåja, overallen var ju redan kissig på insidan, så varför inte på utsidan?

Denna gång blev nedfärden ganska trist för Peter och Malin - själv kände jag mig däremot ganska nöjd och snabb...

Sen tog jag hand om Malin nere vid kiosken och hon piggnade till betydligt när hon fick äta godis och leka med snöblock. Peter och Katarina åkte några åk tillsammans och sen passade Kata Malin lite medan jag och Peter åkte.

Lite godis gjorde Malin på bättre humör

Malin samlade stora snöklumpar

Katarina hade en toppenkväll! Bra vunnet, av henne!

Katarina på Vallåsen

Kvällsåkningen var slut 21 och strax innan dess lämnade vi in utrustningen och packade in oss i bilen igen. Det dröjde inte länge innan 2 uppsättningar snarkningar hördes från baksätet.

Vi var nöjda och trötta när vi kom hem - endast tvätt av overall återstod innan vi sov gott.

Reflektion: Inte för att det var mycket folk i backen men av dem man hörde, var flera danskar.

Vad var det jag sa?

Jag vill helst undvika att agera som att Mamma vet bäst men ibland är det svårt att hålla sig.

Onsdagkvällar är en av Katarinas badkvällar och hon låg och njöt av badskum och ansiktsmask från Nillan och Kajsa när hon kallade på mig och bad om schamponering. Det klarar hon naturligtvis utmärkt själv men tycker om när jag pysslar med henne. När jag kom in i badrummet låg ett hårgummiband + hennes sista kompletta par örhängen av titan (helt allergifria) på vaskkanten. Den nya fina vasken sluttar neråt så det såg lite farligt ut. Jag påpekade detta för Kata som sa "Ojdå" eller något i den stilen.

När jag kom in till henne nästa gång hade hon stigit ur badet och höll på att torka sig. Nu låg hårgummibandet och ett örhänge på andra sidan vasken... "Alltså jag skulle bara flytta lite på dem så tappade jag ner det ena". Till saken hör att jag låg på alla fyra och hjälpte henne leta efter ett tappat örhänge på rummet i förrgår kväll. Det hittades i hallen trots att Kata hört att det trillade på golvet vid hennes säng. Ett mysterium.

Peter ryckte ut och monterade loss lådorna så att vi kunde komma åt vattenlåset där örhänget låg. Undrar om hon lärde sig en läxa?


Åka tåg till Ystad - del 2

Nu vet jag att jag i ett tidigare inlägg skrivit att man nog kunde ta tåget kl 11.15 och komma till Ystad 12.03, och att vi kunde skjuta lite på lunchen.

Jag står ju i ständig kontakt med hotellpersonalen (gissa om de är trötta på mig!) och de berättar att de första kommer att få sina behandlingar kl 13 och då kan det bli lite stressigt att äta 12.30. Just stress är det sista jag vill ha den dagen... Och jag tycker att det är trevligare att vi äter tillsammans. Så jag tar tillbaka och vi träffas kl 12! Hoppas att ni kan lösa det på ett bra sätt. Vissa av er är ju lyckliga och bor i eller i närheten av finfina orter som Svedala och Skurup! Det är bara att hoppa på ju!

Såhär går Pågatåget då - LÄGG PÅ EN TIMME, BARA!

   
Pågatågen Malmö C                              10:15
Malmö Östervärn                 10:18
Malmö Persborgs station   10:21
Oxie station                          10:27
Svedala station                    10:35
Skurups station                    10:45
Rydsgårds station                10:50
Svarte station                        10:57
->  Ystads station                11:03
 Avg: 10:15
10:18
10:21
10:27
10:35
10:45
10:50
10:57
 Ank: 11:03
 


Om det är någon som har svårt att hinna komma så tidigt och vill skippa lunchen, så meddela mig! I så fall kan du kanske få din behandling på sena eftermiddagen.

Nu har jag fått mina första återbud, från Bodil i Paris och från supertrevliga Sigrid, gift med Peters kusin Tomas. Men jag är fortfarande glatt överraskad över hur många som tackat Ja!

Och jag har en ny gäst att skriva upp på listan - Gunilla W. Härligt!

Efterrättsval

Märk hur smidigt jag undviker att beröra ämnet Min arbetplats som just i veckan passar på att säga upp ett tjugotal personer, varav flera mina goda vänner. Ännu är det inte riktigt säkert hur lien ska svinga eller osthyveln hyvla; bara att det ska göra ont.

Bättre ämne: Efterrätter

Ni lyckliga som både bjudits in och anmält er till 40-årsfesten - utöver att välja spabehandling ska ni få göra ett eget efterrättsval! När ni checkar in på hotellet kommer ni att få välja vilken efterrätt som ni vill ha på kvällen när vi egentligen redan är mätta (misstänker jag).

Just nu erbjuder restaurangen

 • Hallonmoussebakelse med mörk choklad och rombrässerad ananas
 • Chokladterrin med mandlar, espresso och en mandarin/kumquat sallad
 • Crème Brûlée som serveras med rostade mandlar och bär
 • Mascarpone Mousse
 • Tre tryfflar: cocos, pistage och kakao

Observera att ni inte behöver inte välja nu eller meddela mig, jag vill bara hålla er varma så att ni riktigt längtar till den 13 mars! För det gör jag. Kanske kommer efterrättsmenyn rentav förändras lite innan dess, men något gott ska det väl finnas. Jag inväntar fortfarande svar från ett litet antal inbjudna men som Ingrid mycket riktigt påpekade har man ju hela långa januari på sig.

Är det någon som har missat min fiffiga länk till allt om 40-årsdagen på bloggens startsida? Klicka på den och läs alla kommentarerna på första 40-årsinlägget! En av gamlingarna i gänget, Gunilla Gorilla, vill gärna att ni andra presenterar er och era träningsambitioner lite.

Och Ingrid påminner om att smalast inte alltid är lyckligast - om nu någon trodde det...


Nillan och Kajsa på besök

I helgen fick vi fint besök från Linköping! Min kusin Nillan kom med Kajsa, 5 år.

Malin och Kajsa klättrar

Syftet med besöker var ju att se disneyprinsessorna på hal is, men också att umgås lite smidigare än när hela Nillans och min familj träffas - 10 personer. Jag gjorde samma resa till Linköping med bara Katarina vid denna tiden i fjol (och såg även då Disney on ice men utan prinsessfokus).

Malin hade längtat och längtat efter Kajsa och glädjen var stor när hon äntligen kom! Inte blev det sämre av ett gemensamt prinsessintresse och att Kajsa hade med sig tjusiga presenter - bl a prinsessbadskum (invigt idag!).

Prinsessbadskum...

Vi åt parma- och mozzarellafyllda kycklinglårfiléer (från en tidigare middagsfridsvecka) och (ofärdig) potatisgratäng. Lasse längatde efter Kajsa och ville ofta prata med henne!

Middag - Malin spexar och Kajsa pratar med sin ständigt längtande pappa hemma i Linköping

Fredagkvällen förflöt mycket bra och Nillan, Peter och jag kunde sitta ganska länge vid bordet och dricka vin innan barnen skulle läggas.

På lördagen var det dags för isshowen. Malins ganska sena kväll gjorde sig påmind (Kajsa hade listigt nog sovit på tåget) och Malin var inte lika tillmötesgående längre. Hon hackade en del på Kajsas skönsång och anmärkte på att hon inte delade med sig tillräckligt av sina pennor etc etc. På 4-5-åringars vis mätte de sig med varandra och särskilt Malin tjöt med jämna mellanrum. Isshowen var redan kl 11 och direkt efter fick vi god lunch hemma hos Mor och Far. Då kröp Malin upp i mitt knä och somnade. Hon sov sedan minst en timme medan vi drack kaffe så jag trodde nästan att hon skulle bli sjuk igen. Men hon spottade upp sig; inte minst när hon fick följa med Nillan och Kajsa och handla lördagsgodis.

På kvällen åt vi middag igen - Middagsfrids lammgryta och dadelkaka. Nillan gjorde kakan medan jag gjorde grytan. Vi skålade lite extra för Tina för det var hennes födelsedag. Nu är vi lika gamla igen, Tina!

Malin var trött men svårlagd och till slut gav jag upp och la mig med henne.

På söndagmorgonen tränade Katarina som vanligt 7.45-9.10 och skulle även få specialträning med sitt nya tävlingsprogram. Förra veckan pågick specialträningen till 10.20 så det kunde vara ett bra tillfälle för Kajsa och Nillan att se Katarina åka. Peter var snäll och skjutsade Kata dit, medan vi andra sov, så fick jag och Nillan på småungarna overaller för att komma till ishallen 9.20. Då kommer Katarina precis ut, färdigåkt! Hon hade fått specialträningen i stället för vanlig träning. Hon var jättetrött och hungrig och arg (kanske besviken för att vi inte kom i tid för att se henne åka).

Eftersom Malin och Kajsa redan var i overallerna lekte de ute ända tills det var dags att åka till Malmö C strax för klockan 11. De gungade och gick balansgång på lekplatsen och testade sen våra klätterträd och verkade ha riktigt roligt.

Det var jättetrevligt med besök! Katarina och Julia fick en chans att prata med Nillan också, och att leka med gulliga Kajsa - brukar annars inte hinnas med när deras respektive jämnåriga sysslingar är med.

Allt annat än middagsfrid

Idag hade jag och Julia lagat kräftpasta. Peter tyckte illa om grönsakerna - petade bort, Katarina tyckte illa om grönsakerna + kräftstjärtarna - petade bort, och Malin hoppade upp och ner från stolen, förde liv och fick till sist sitta ensam i stora rummet, under protest. Redan nu var det en ganska tryckt stämning runt bordet.

Någon föreslog ändå att vi skulle ta "Bäst och sämst" - något vi gör till och från till middagen: Var och en berättar om dagens bästa och sämsta stund och man försöker att undvika att gå till personangrepp. Helst ska vi inte heller säga "Bäst är att jag ska få gå och spela hockey/gå på LC etc". Malin började med att det bästa hade varit att åka skridskor och det sämsta var något om att pappa råkat riva henne på ryggen när de lekte framför tv:n. Julia tog sitt Bäst - minns inte ens riktigt vad det var men vi tappade snart tråden och snackade och pratade om något annat. Då skulle Kata ta sitt Bäst och medan hon pratade om sitt Bäst (hämtat ut en vunnen Build-a-Bear och fått en ny kjol) påminde Julia sig om att hon inte tagit Sämst och avbröt Kata som mumlade något typ "skit i det". Julia blev då jättearg och tyckte att vi skulle tillrättavisa Kata. Vi tyckte inte att det var så värst mycket fel av Kata eftersom Julia avbrutit - varpå Julia smällde bort tallrik och glas på diskbänken, rusade upp för trapporna och smällde i dörren. Då gav vi Kata chansen på Sämst - och det var att hennes Tamagotchi dött (för att hon glömt ta den ur skolväskan i fredags) - nu fick hon börja om från början och det gjorde sig Peter lustig över. Då var det Katas tur att smälla med porslinet i granitskivan och rusa upp på rummet, tjutandes.

Till slut pep Malin upp för att se det sista på Bollibompa och Peter berättade att hans Bäst var att han köpt 10 par strumpor. Mitt Bäst och Sämst kom aldrig upp till ytan. Svårt med det där att inte gå till personangepp eller att undvika att säga "när alla ni andra gått och lagt er".

Kräftpasta med broccoli och sparris

Middagsfrid bjöd på middag idag - såhär såg några av ingredienserna ut:

Ingredienser till kräftpasta

Julia hjälpte entusiastiskt till med matlagningen.

Hjälpsam 15-åring - sådana växer inte på trän!

Julia assisterar också som fotograferingsrådgivare och vill att jag fotar utan blixt. Då ser maten godare ut, men bilden blir oskarp.

Här ligger maten på sitt fina fat!

Såhär nöjda var vi innan middagen!

Jag och Julia är nöjda med vår rätt - båda gillar vi sparris och broccoli.

Middagen uppskattades sådär... läs mer på inlägget Allt annat än middagsfrid. Jag tyckte att det var gott men att kräftstjärtarna ändå lite konserv. Jag delar ändå med mig av receptet.

Kräftstjärtspasta med broccoli och sparris (anpassad till 2 vuxna och 2 barn)

 1. Koka äggpasta för 4 personer, ca 300 g är lagom mängd för den här såsen. Använd en kastrull med en diameter som även rymmer 250 g grön sparris. När 3 minuter återstår av koktiden, lägger du ner broccoli och sparris, men gör först i ordning grönsakerna enligt punkt 2 och 3 nedan. Spara 1 dl av pastans kokvatten innan du häller av vattnet.
 2. Ansa 250 g broccoli, dvs skala stammen med en vass kniv eller potatisskalare. Skär broccolin i bitar och buketter. Skär av ca 4 cm nederst på den gröna sparrisen.
 3. Ansa och strimla 1 purjolök (ca 350 g) i ½ cm strimlor, men skölj först ordentligt mellan de yttre bladen. Skala och skiva 4 (små) vitlöksklyftor.
 4. Fräs purjolök och vitlök i ca 3 min i 1 msk olja/smör i en stor stekpanna/traktörpanna.
 5. Under tiden, ta fram en liten bunke och vispa ihop 1 dl vatten med 1 dl crème fraîche.
 6. Tillsätt 3 msk tomatpuré och crème fraîche-blandningen i pannan med lökhacket och rör runt. Tillsätt 1 dl av  pastans kokvatten. Det reder såsen lite, eftersom pastan givit ifrån sig lite stärkelse. Smaka av med ca 1 tsk salt och 2 krm mald svartpeppar.
 7. Vänd ner 2 burkar avrunna kräftstjärtar och låt dem bli varma.
 8. Lägg upp pastan och grönsakerna på ett stort djupt fat om du har. Fördela såsen ovanpå och ställ fram på bordet.

Disneyprinsessor on Ice

Lördagen evenemang var Disney on Ice - praktiskt nära på Hyllie Arena. Vi hade fint besök från Linköping, av min kusin Nillan och hennes 5-åring Kajsa. Mer om det i ett eget inlägg!

Vi fördelade oss med 5 personer i bil och 2 på cykel. Det var mycket förhandlingar och stora protester från Katarina som drog nitlotten och fick cykla tillsammans med Peter. Väl framme bröt hon nästan samman när hon trodde att också skulle behöva sitta tillsammans med Peter. Lyckligtvis hade vi 5 platser intill varandra medan Kajsa och Nillan fick sitta för sig själva. I pausen träffades vi och fikade.

Föreställningen var fin och påkostad - många fina dräkter. Sen kanske inte jag själv tycker att just Disney-prinsessorna är det mest fantastiska man kan uppleva. Våra småtjejer var av en annan uppfattning.

Det var svårt att fotografera men jag bifogar ändå några stycken.

Först Ariel med några lakejer:

Ariel

Ariels krabba Sebastian:

Ariels krabba Sebastian (tror jag)

Vackra Askungen - Kajsas favorit:

Askungen

Julia tyckte bäst om Mulan (inte otippat), Malin och Katarina föredrog Ariel.

40-årsfesten - åka tåg?

Nu har jag kollat upp tågtiderna. Jag föreslår att ta tåget från Malmö C 11.15 och anlända till Ystad 12.03. Sen är det 10-15 minuters promenad till hotellet. Lunchen börjar 12.30.  

Och idag har en ny deltagare anmält sig - Ingrid! Så glad jag blev!

Det har uppstått kompikationer vad gäller restaurangen för kvällen, men till vår fördel! Restaurangen i anslutning till hotellet var reserverad den kvällen men nu ska vi få åka taxi till en finfin restaurang i Ystad - Store Thor. Titta själva så mysigt!

Restauranginteriör!

Ja, lokalen är faktiskt den enda bevarade medeltida rådhuskällaren i Sverige. Här dracks det öl och åts redan i början på 1400-talet fram till 1569, då rådhuset brann ner. När ett nytt rådhus byggdes upp, fylldes källaren igen och glömdes bort.

Först 1922, när man gjorde en utgrävning för att installera en värmepanna till rådhuset, upptäcktes den bortglömda källaren. Den blev då utgrävd och återställd till det den en gång var...

Ingen har hittills meddelat allergier etc. Hoppas att det fortfarande är så! Annars hör till! Maten kommer att förbokas...

Ett par stycken har meddelat att de bara ska medverka på kvällen. Ni kan antingen komma direkt till restaurangen, eller komma till  hotellet och softa lite med oss andra. Vi kommer att ha tillgång till en salong under hela dagen.

Prisad vare Far!

Idag kommenterade jag på Ingrids blogg om att jag liksom hon har en väldigt rar och hjälpsam far, och fick direkt min belöning för att ha uppmärksammat honom (fast han visste inte om det, förstås).

Bara en timme efter min kommentar ringde de från dagis och sa att Malin klagat över ont i höger öra några gånger. Jag undrade om jag skulle hämta henne, men de sa att hon var pigg annars, men att vi kanske ville hinna boka en tid innan kvällen. Juste!

Jag ringde då till Far för att höra om han ville titta henne i örat, men han föreslog att han skulle försöka ordna en tid åt henne på Cura istället, och sen ringa tillbaka till mig. Efter 5 minuter ringde han och sa att han fått dagens sista akuttid, 15.15, till henne. Eftersom han inte hade något annat särskilt för sig kunde han hämta henne på dagis, ta henne till läkaren, och sen släppa henne hos Nonna och Farfar som egentligen skulle hämtat Malin.

Strax efter 16 ringde han igen och sa att allt hade gått bra, men att hon hade en röd och svullen, dock intakt, trumhinna och fått antibiotika utskrivet (kan vara Malins första dos i livet! eller så har jag bara selektivt minne). Detta hade han hämtat på Apoteket åt oss.

Vilken service!

Och när jag tackade så mycket för hjälpen sa Far att egentligen var det riktigt bra att han fick sitta i väntrummet med Malin en liten stund för då kom han på att han skulle ta influensavaccinet - han fick då en av de sista doserna som de hade hemma.

Och som om inte detta skulle räcka, har jag även Mor, som ställer in både det ena och det andra för att passa sjuka och friska barnbarn, en svärmor som gärna hjälper till (dessutom stryker alla Peters skjortor!) och en svärfar som är vår ständige taxichaufför när vi inte hinner lämna/hämta ungar på aktiviteter.

Citronkyckling

Citronkyckling med ruccola

Citronkyckling med ruccola och ugnsgratinerade tomater (anpassat för 2 vuxna och 2 barn)

Punkt 2 görs lämpligen kvällen före. Receptet kommer som vanligt från Middagsfrid. Jag ÄLSKAR instruktionen under punkt 7 "knöla in tomaterna" - det känns liksom lite mer äkta så! Alla tyckte om maten men nästa gång kör jag nog lårfiléer - såååå bekvämt! Det smakade mycket citron och vitlök. Mums!

 1. Sätt ugnen på 200ºC.
 2. Dra av skinnet på 900 g kycklinglår och klipp bort det med sax (diska saxen efteråt!). Blanda kycklinglåren med rivet skal av 1 citron, ½ dl citronsaft, 2 msk olivolja, 2-3 pressade vitlöksklyftor, ¾ tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke.
 3. Skölj 100 g ruccola i en sil och låt rinna av i diskstället.
 4. Sätt på ris för 4 personer, ca 3 dl.
 5. Hetta upp en stek- eller grillpanna. Lyft upp kycklinglåren och bryn dem i 1-2 msk smör/olja tills de fått fin färg runt om. Lägg dem i din största ugnsform med köttsidan nedåt (den snygga jämna sidan) och häll över marinaden. Sätt in kycklinglåren mitt i ugnen 10 min.
 6. Halvera 500 g tomater (runt ekvatorn) under tiden.
 7. Ta ut ugnsformen och vänd kycklingbitarna. Knöla in tomathalvorna runtom kycklingbitarna. Strö 1 krm salt och 75 g smakrik riven ost över tomaterna (halva påsen).
 8. Fortsätt steka kycklingen tills köttsaften är klar och inte rosa, detta bör ta ca 15 min till. Osten ska då ha smält och fått färg och tomaterna ha mjuknat.
 9. Riv under tiden 3 morötter eller skär dem i stavar. Hacka ruccolan grovt.
 10. Ta ut formen och strö över hackad ruccola.
 11. Servera kycklingen och tomaterna med riset och morötterna!

Busters öron

Busters öron får höra en hel del

Jag hade tidigare läst Maria Ernestams Caiprinha med döden och blivit riktigt fascinerad. Nu fick jag en annan bok av samma författare, Busters öron, av min kära väninna Aase, och trodde att jag skulle känna igen mig, men inte. Boken var minst lika spännande men helt annorlunda. Det är svårt att berätta om böckerna utan att avslöja för mycket - det de har gemensamt är att båda är ganska absurda, spännande, tragiska och bjuder på överraskningar. Båda finns i pocket, så det finns inget att tveka på - skaffa dig dem!

Feedback språkresa

Uppenbarligen ett bra ämne för många kommentarer! Tack för all input.

Skrattade mest åt Präktiga Ingrids "så vill jag hålla skolfesterna drogfria". Vilken överraskning! Eller inte... skönt med vänner som man vet var man har!

Vi får väl se - det är ju inte hugget i sten ännu. Mycket annat ska tajmas i sommar. Julia själv skulle helst åka till USA och vi tittade på en del alternativ i Berkeley - där hon hade kunnat "passas" av morbror Mats och moster Maw. Men det skulle kosta en förmögenhet.

Roligt också att ni kommenterade på "fotografiskt minne". Barnskryt välkomnas! Det är väl fint att vara stolt över sina egna ungar - vad skulle man annars yvas över?

Ser med glädje att jag haft 9 unika besökare idag (och då står jag själv för två). Rekordet är 12, precis efter att jag skickade ut inbjudningar till 40-årsdagen och tipsade om bloggen. Nåja - trägen vinner. Fast mest skriver jag ju för att jag själv tycker att det är roligt, även om publiken och kommentarerna fungerar som morötter. I veckan kommer Middagsfridsreferat - fick ny leverans idag.

Fotografiskt minne?

Malin är väldigt intresserad av siffror och bokstäver men hon har inte knäckt läskoden.

Men vi upptäckte något annat intressant häromkvällen när vi åt middag inne i vardagsrummet, och Malin började rabbla bokstäver. Julia frågade henne om hon kunde något på A, på B etc. Malin kunde ganska träffsäkert nämna något ord på varje bokstav. Plötsligt kände vi igen orden - de kom från hennes bordstablett med alfabetet som hon använder ibland i köket. Dock har hon inte haft den sedan innan jul. Hon kunde uppge i princip alla figurer som visades för respektive bokstav. Extra lustigt blev det med t ex U, där hon sa Uggla och Trosor. På bokstaven U på tabletten hänger visserligen ett par trosor på tork, men rätt ord skulle ju vara Underbyxor. På O sa hon Ost och Sån där som man skär osten med för hon kunde inte komma på Osthyvel.

Det ska bli intressant att se om det är något som håller i sig. Det är väl lite samma som att 4-5-åringar ofta är väldigt bra på memory.

Språkresa - vågar man?

Vi funderar på att låta Julia åka på språkresa i sommar. Hon är mycket sugen på äventyr och nya upplevelser. Nu tänker vi närmast på tyska, och har sett ett alternativ från STS till Österrike (visst låter det mindre farligt än Malta eller Brighton?) Det finns säkert andra arrangörer också.

Men vad tror ni - är hon för ung? (15) Det handlar om 2 veckor och man bor i flerbäddsrum med andra studenter (flickor, få man hoppas). Jag tycker att det är bättre än tvivelaktig familj, eller? Risken är förstås att de pratar engelska med varandra i stället  - i familj övar man ju språket mer. Det är undervisning på förmiddagarna och aktiviteter på eftermiddagarna.

Man kan gå på ett informationsmöte i februari, så kanske man får svar på några frågor.

Julia är (just nu) ganska seriös och pålitlig, men kanske att det ändå är vågat att släppa henne. Själv fick jag ju åka till USA ett år när jag var 16, efter första året på gymnasiet och det slog aldrig mig att jag skulle vara för ung. För Julia blir detta efter nian.

Har ni åkt på språkresa? Var det bara fest och dålig inlärning, eller?

80-talsyra

Vet inte om det är den stundande 40-årsdagen som inbjuder till nostalgi. Jag är i alla fall ivrigt påhejad av Marie C som snabbt hakar på och påminner mig om våra gamla rara kändisar, klädesdetaljer och företeelser. Hon skickade mig även en underbar länk efter att jag nämnt tv-minnen från 80-talet. Den vill jag inte undanhålla er andra (med risk för att ni rodnar):

Malena Ivarssons Fräcka Fredag

Men även Middagsfrids nyhetsbrev, som oftast innehåller ett förslag på en efterrätt (som inte ingår i leveransen), doftar 80-tal:

Efterrättstips. Päron Madeleine, låter det inte väldigt mycket 80-tal? Hur som helst var det väldigt gott och enkelt. Du behöver: 4 päron, helst ej alltför hårda, skal och saft av 1 citron (helst ekologisk), 4 msk strösocker och 20 g smör samt 2-3 dl vispgrädde som tillbehör. Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Skala och halvera päronen. Lägg i en ugnsform. 3. Droppa citronsaft över varje päron, häll överbliven saft i formen. Strö på citronskal och socker. Klicka över smöret. 4. Grädda 10-15 min och ös dem någon gång under tiden (det glömde jag men det blev bra ändå). Servera med vispad grädde!


Föll för grupptrycket...

... och städade ut Julen idag.

Julgranen - nu ett minne blott

Känns som alldeles nyligen jag packade fram den - som jag berättade om här.

Det bär mig faktiskt emot - vet inte varför jag inte blev trött på den på en månad det här året.

Två samtidigt blommande stänglar

Se bara på amaryllisen (från jobbet) som blommar så fint och en tredje stängel kommer också. Fast granen hade börjat barra.

Jag var på mycket trevlig tjejmiddag i Svedala igår och har annars inte gjort många knop idag - var inte hemma förrän vid 02 och sen har Malin hållt mig vaken med hosta, önskningar om vatten etc.

Men när jag väl tagit mig ur sängen var det precis lagom jobbigt att plocka ur pyntet och ljusen ur granen, samla in lite tomtar och annat. Peter ska väl klippa ner granen i komposttunnan nu tror jag.

Uppe med tuppen

Idag vaknade jag 5 minuter innan klockan ringde, dvs 5.55, hemska tidpunkt på en lördagsmorgon. Jag hade i ett svagt ögonblick tackat ja till att hjälpa till på en konståkningstävling (som inte ens Katarina deltar i) och skulle vara på plats 7.15. Jag toga passet 7.15-13 för att sedan vara fri. Jag hann inte mycket mer än komma dit så fick jag ett sms från Peter att Malin hade feber. Inte oväntat, då hon hostat fult ett par dagar.

Så jag har brett frallor, sålt kaffe, grillat toasts, fiskat upp varmkorvar mm mm. Lite tjatigt och långtråkigt men intressant att se alla konståkningshopporna, vissa strålande nöjda, andra i tårar. Det var mest lite äldre tjejer (och en och annan kille) och från hela södra Sverige. Jag såg åkare från Göteborg, Halmstad, Växjö mm. Tyvärr var försäljningen ute i foajén och inte inne i själva hallen så jag fick inte se mycket åkning heller.

Ganska lättad cyklade jag hem i solskenet vid halv två. Jag är nu också lite förberedd för nästa tävling som jag ska assistera i - Nordiska Mästerskapen - om några veckor.

I kväll förväntar jag mig en underbart trevlig kväll. Jag, Yvonne och Marie är bjudna till Tina som just flyttat in i ett nybyggt hus i Svedala. Det är gamla tullargänget som jag annars brukar träffa åtminstone varje höst i vår sommarstuga i Falsterbo och nån gång på Lilla Torg.

Och så har Peter lovat att ta tidiga körningen till ishallen i morgon, kvart i åtta.

TGIF

Det finns väl ingen mer talande fökortning? Thank God Ii's Friday! Och tänk att det är lika skönt varje gång. Den här veckan var det extra skönt av flera anledningar:

 • Igår fick vi veta att det ska bli uppsägningar på jobbet i Finanskrisens spår. Jag är väl inte så orolig för egen del (det är väl som med otrohet; man själv är den sista som får veta) men det länns ändå olustigt oc tar en massa energi.
 • Jag har knäppt mycket att göra på jobbet och är pressad från flera håll. Dessutom går det både feberinfluensa och magsjuka på avdelningen och hemma är Malin hes och hostig och Peter förkyld.
 • Julia har haft prov på första världskriget och Katarina på Nordens geografi mm och båda verkar trötta. Julia stannade t o m hemma från sedvanlig filmkväll med kompisarna.

Julia och Katarina hade önskat fläskpannkaka till middag! Inte precis det jag förknippar med fest. Men jag lagade snällt så fick jag o Peter ostbricka. Peter hade påpassligt nog handlat en bag in box med vin på lunchen. Gissar att han tar ett avslutande glas till disken medan jag nu lägger Malin. Till middagen hade vi diskussioner om karriärmöjligheter - Julia dissar Katas drömmar om att bli "kändis" - t ex skådespelare, modell eller artist, eller åtminstone jobba på modetidning. Båda var överens om att man vill väl inte jobba på kontor... som jag och Peter gör. Julia var mycket irriterad över att vi inte ville berätta våra månadslöner för henne; "Till och med våra lärare berättar ju vad de tjänar".

Förresten, på jobbet frångick jag mina principer och åt min fredagskaka, för idag var det fastlagsbulle! Jättegod!

En intensiv vecka väntar - får ni få stackars trogna läsare nog ta del av här på bloggen.


Upplevelsesanning

Jag är intresserad av nya ord. Ofta berättar de något om nya företeelser eller nya tankebanor.

Idag lyssnade jag på i Thomas Nordegren i P1. (Jag retar mig lite på hans intellektuella skånska men försöker fokusera på det han säger istället för han är jätteintressant). Jag kom in 10 minuter sent i programmet men jag förstod att de talade om det upphaussade fenomenet "Baserat på en sann historia" i allmänhet och Liza Marklund i synnerhet. De pratade även om någon amerikansk (manlig) författare som ställts till svar för att ha kommit för långt från sanningen i en "sann historia". Nordegren och hans bisittare Maja Aase tog upp Hanne Kjöllers ledare i DN, där Kjöller utgår från att det är ett särskilt drev som drabbar kvinnor (Liza Marklund och även Åsne Seierstad). Då tyckte Nordegren och Aase att det fanns ju också exempel på män som ifrågasatts och så kom de fram till att det var ju ändå inte så att Kjöller talade osanning, då detta för henne var en Upplevelsesanning.

Det tycker jag låter som något man säger om småbarn med livlig fantasi eller låtsaskompisar, dvs att vi andra ju förstår att det bara är påhitt.

Reflektion: Varför kan inte Liza Marklund nöja sig med att skriva bra böcker, eller böcker som säljer bra, och kalla det fiktion? Hur viktigt är det för läsaren att det är en sann historia?

Sen övergick Nordegren till att diskutera På Spåret och andra tv-program... också intressant, helst som jag själv inte sett några av dem.

Nytt år - nya föresatser?

Idag cyklade jag till jobbet och framför allt på hemvägen passade jag på att utnyttja ett fint gratisnöje - spana in i tända hus. Det verkar som att upp mot 90% iakttar den gamla regeln "Tjugondag Knut åker Julen ut" (igår alltså) för det var glest med adventsljusstakar i fönstren. Någon enstaka klädd gran såg jag, och hemskt nog, några avklädda granar som stod kvar inomhus, medan ägarna bara väntar på att alla barren ska trilla av.

Jag märker också att det är säsong för nytt hälsosammare liv. På kvällarna ser jag många par i damer som promererar raskt, med eller utan stavar, uppfyllda av nyårslöften. På jobbet blandar t o m de unga och smärta killarna proteindrycker i stället för att mumsa på Ballerinakex.

Nu är jag då lite mot strömmen - jag har inte plockat bort ett enda julpynt. Granen står så fint och barrar nästan inte - det är lika skönt varje morgon när det milda ljuset från vardagsrummet lyser upp precis lagom. Och de där raska promenaderna uteblir också. Får väl börja med ett nytt liv efter 40, eller?

Reflektion: Kanske är det bara med nyårslöftena = späkning i januari som människor kan njuta av god mat och avkoppling kring jul och nyår?

Bloggbesökare

Hej,

Vad kul med kommentarer!

Ingrid, du leder ligan i antalet kommentarer (ingen överraskning!). Ja, jag är lycklig över flickor i Madicken-åldern. Malin älskar Madicken men gjorde iakttagelsen att varken Madicken eller Lisabet har ju rosa. Madicken har väl oftast blått? Jadå, jag känner mycket väl till märket Petra... Katarina fick en klänning i stl 56 när hon var nyfödd, blårutig, och söt så att man kunde gråta. Och vi har haft klänningar och blusar lite till och från.

Och nej, jag tror inte heller att det är något svårt handikapp att vara vänsterhänt! Min lillebror är det också.

Visst är det bra att få ärva kläder! Vi köpte just några matchade set till Malin på Gymboree i Californien i somras. Oemotståndligt!

Lotta, tack för informationen om månen! Jag var riktigt mallig när jag kunde presentera fakta som att de var mina egna. Kändes mycket bra. Hoppas att lilla Sofia snart är pigg och inte delar med sig till er andra.

Marie C, jag har garanterat 40-årskris! Lovar dock att inte uppträda i kavaj med stora axelvaddar på min fest. Ärligt talat är jag väldigt upprymd inför att få fira med er alla goa tjejer. Hoppas att Jack är bättre nu!

Nillan, jag skulle nästan tro att Middagsfrid sprider sig. Ni bor ju ändå i tätort! Jag tycker att en av finesserna är att alla måste smaka på allt - det var tydligt uttalat när vi skaffade det, och man kan faktiskt bli överraskad, även om man är 11 år och vet allt. Idag kokte vi t ex matvete igen, för vi fick ju en hel förpackning i förra leveransen. Det var riktigt uppskattat, trots skepsis initialt. Och nu får du ju åka lite snålskjuts på mig när jag publicerar de bästa recepten! Jag lovar att bjuda dig och Kajsa på ett av favvorecepten när ni kommer. Vi längtar redan och Malin önskar att Kajsa ska sova i hennes rum; helst i hennes säng :-) Du slipper iaf sova med mig! Jag hör att Katarina och Frida har lite kontakt på Internet - kul!

Kan du säga schibbolet?Den andra boken av Marjaneh Bakhtiari - Kan du säga schibbolet?

Lite besviken, faktiskt. Kanske för att jag verkligen störtgillade förra boken - Kalla det vad fan du vill - som hade flyt, fanstastisk humor, självironi. Den nya boken kändes lite pretentiös. Skildringarna från hypermoderna Iran var dock riktigt intressanta. Det var inget jag hade kunnat föreställa mig!

Så har du en lite stund över och inte stiftat bekantskap med Marjaneh Bakhtiari, tycker jag att du ska välja den första som dessutom finns i pocket!

Vad tycker ni andra om ni har läst Bakhtiari?

Fyrtioårsfesten - det artar sig!

Nu har jag fått 14 ja tack till festen och vet ett par som jobbar på det! Härligt! Jag ska genast uppdatera första 40-årsinlägget så kan ni spana in vem som kommer. Det är så roligt att så många har varit så entusiastiska! De flesta verkar sikta på att vara med från fredag lunch " 'til the bitter end" förmiddagen efter.

Jag väntar dock lite info om vilka behandlingar som önskas... tar bäst detta på mejl för det börjar bli lite mycket att hålla i huvudet. Jag har preliminärt noterat Lera för Tina F och Pippi; Choklad för Marie C, Mimmi och Nillan. Det är ingen brådska förstås - vi har hela januari på oss (alltså jag har inte kunnat bestämma mig själv än)

Det är nu nästan så att jag längtar till att fylla 40!

Chatchouka och fullmåne

Idag lagade vi något som vi aldrig hade gjort om det inte var för Middagsfrid - den tunisiska äggrätten chatchouka med stekt halloumi till. Jag tyckte att ingredienserna lät ganska goda men att det ändå verkade vara en lite konstig rätt.

Nu blev det inte någon riktig succé för barnen (de är inga stora äggätare, utom Julia som gillar omelett, och alla tre äter pannkakor), men både Peter och jag tyckte att det var jättegott! Och för barnen var det ändå intressant, för åtminstone Katarina tyckte att matvete var gott. Kan ju vara bra att veta!

Såhär fin var rätten!

Chatchouka, tunisisk äggrätt

Och halloumi visste vi ju att vi gillade:

Stekt halloumi

Här kommer receptet:

Chatchouka - tunisisk äggrätt med mathavre, halloumi och pinjenötter (avsett för 2 vuxna och 2 barn)

 1. Koka matvete till 4 personer enligt anvisningarna på paketet. Ta fram två stekpannor, en till chatchoukan och en till halloumin.
 2. Skiva 2 gula lökar och fräs på medelvärme i 3 msk olivolja tills den är genomskinlig.
 3. Kärna ur och finhacka 1 grön chili. Finhacka 2 vitlöksklyftor och hacka 1 grön paprika. Blanda ner detta i stekpannan tillsammans med 1 burk hela tomater, 1 msk (rödvins- eller vitvins-) vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar.
 4. Låt blandningen sjuda i ca 10 min. Dela lite på tomaterna.
 5. Gör fyra hål i grönsaksröran och knäck ett ägg i varje. Det gör inget om de rinner lite utanför! Lägg på lock och sjud på svag värme tills äggen har stannat.
 6. Rosta 45 g pinjenötter i torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg. Passa hela tiden!
 7. I sista minuten, skiva 225-250g halloumi i ca 10 skivor och stek på medelstark värme några skivor åt gången tills den är gyllenbrun (i teflonpanna behövs inget fett). Om all ost läggs i samtidigt börjar osten koka och får ingen färg.
 8. Servera chatchoukan med matveten och osten. Vid bordet kan var och en strö pinjenötter över sin tallrik. De som vill kan spetsa chatchoukan med några droppar tabasco.
Till sist - utanför fönstret  sken fullmånen för fullt:

Fullmåne; galen, någon?

Kalasfina Malin

Nu fick Malin välja fritt bland de 25 nyfådda klänningarna och redan från början visste hon att hon skulle välja en rosa. Till slut föll valet på en riktig Madickenklänning.

Malin ritar, i Madickenklänning

Det var en stund kvar att fördriva innan kalaset och den ägnade hon åt att rita. Vi är nu helt övertygade om att hon är vänsterhänt. Jag tror att det är ett allt mindre handikapp, för hon kommer säkert att skriva mest på tangentbord. Annars vet jag att många vänsterhänta får lite svårare att skriva då de lägger handen i det skrivna hela tiden.

Sköna söndag

Efter en redan bra start efter ostörd nattsömn samt tidningsläsning i lugn och ro, bjöd Peter på ytterligare barnfri tid.

Malin vill gärna åka skridskor och nu fick de även med sig Julia och Katarina! Julia var lite trög i starten men kom loss nästan som avtalat. Katarina hade ju redan tränat en timme tidigt på morgonen men tog gärna ett lekpass på is också.

Såhär såg det ut i hallen innan de gick:

3 fullpackade bagar

Jag tappade upp ett skönt bad till mig själv. Jag har länge längtat efter badbomber och tänkte att jag kanske skulle få någon i julklapp, men inte. Av Julia fick jag dock ett lavendelbadsalt med kinesisk text på. Intressant. Men sist jag var på Ica Maxi sprang jag på (iofs dyra: 25 kr/st) badbomber och bestämde mig för att jag förtjänade en blå och en rosa. Hör här vilka härliga beskrivningar:

Chill out with the warming aroma of "the blues". Let the frankincense and sona seeds soothe your soul.

eller

Jump aboard and ride the sync wave of sensual lavender and ylang ylang to move a sluggish mood into action.

Idag använde jag den blåa bomben och flöt omkring bland blåa blomblad. Lyxigt och väl värt 25 kr. Såg dock till att rensa upp bladen innan jag släppte ut vattnet, med senaste avloppsrensningen i färskt minne

Nu skiner solen och friden störs endast av tvättmaskinen, ett ständigt sällskap.

I eftermiddag ska Malin på kalas också. Hon har precis lärt sig att acceptera att bli lämnad på kalaset, och det är extra enkelt när det är dagiskompisar, som idag.

Apropå rubriken: Kommer ni ihåg programmet Sköna Söndag, förresten? Var det inte det första soffprogrammet med lite livsstil, flärd, matlagning etc? Efter ett tag följdes det av Fräcka Fredag med Malena Ivarsson och de barbröstade Ratko och Slatko.

Söndag morgon

Natten till lördag sov jag riktigt dåligt. Julia hade 3 kompisar som inte gick hem förrän 1.30 och sen någon timme senare kom Malin över och bökade med mig.

Igår kväll tog Peter och jag en sen kvällspromenad, och då erbjöd sig Katarina snabbt att ligga i vår säng och "passa" Malin (Malins rum är intill vårt på nedanvåningen; Katas på ovanvåningen) för Julia ville ogärna ta av sina hörlurar och hör ju inte då om Malin tjuter. Och eftersom Peter erbjudit sig att köra Kata till tidiga träningen idag, kom jag på att jag kunde kanske sova i Katarinas säng hela natten. Mycket skönt och ostört. Vid halvåtta kom ändå Katarina in och skulle klä på sig träningskläderna och då gick jag upp för att Peter skulle kunna lämna Malin hemma när han körde till träning + att tvätta bilen, som han bestämt att göra i anslutning. Men Malin ville med och jag har varit ensam i tyst hus i över en halvtimme. En sällan-lyx! Såklart har jag ägnat mig åt Internet.

Igår var det också en lång sejour på Internet. Jag hade fått 3 stora fyllda kassar av barnkläder till Malin häromdan av en snäll mamma i bekantskapskretsen, som har 3 flickor. I ena kassen var det 25 klänningar. Allt är fint och många kläder är från dyra boutiquer eller från utlandet. I alla fall, behovet att rensa i Malins garderob blev akut. Jag hade påbörjat i julhelgen för Malins ben har plötsligt blivit långa (eller så har alla byxor blivit korta). Nu blev det 4 kassar till Barn i väntan, en kasse till en tjej på jobbet med en flicka som är ett år yngre än Malin, samt en hög till Tradera. På Tradera vill jag helst bara lägga upp sånt som jag köpt själv (känns inte rätt med fådda kläder, även om en del säkert slinker med ändå) och så lägger jag bara energi på kläder som jag tror kan ge en femtilapp eller så. Så igår fotograferade jag en del kläder och la upp. Det tar en stund, och även att korrespondera med köparna, förpacka och skicka, men ett sånt här ryck brukar kunna ge en tusenlapp, och det är ju trevligt.

Nu kom Malin och Peter bytte till andra bilen som också skulle tvättas så friden är slut.

Mot frukosten.

Bloggbesökare

Ja, Nillan, jag gjorde samma iakttagelse. Har t ex märkt att när min kompis Ingrid skrivit om att gå till frissan kom det reklam om hårförlängning, så jag har trott att reklamen snappar upp vad man skriver om... men vad i min text inbjöd till bröstförstoring? Hjälp - detta inlägg kanske gör! Tröstar mig nu, eller inte, att reklamen för tillfället är "Är du kreditvärdig?" och "Polis-sms".... Peter som inte verkar läsa min blogg något vidare (tur kanske) skrockade förtjust här inne vid datorn och frågade om jag själv valde min bloggreklam...

Ingrid, du gjorde kvinnan bakom Middagsfrid, Kicki, lycklig genom din kommentar att du flyttar var som helst där du kan får Middagsfrid!

Lotta, jag är nu rädd att få onda ögat av Rickard efter att först fått dig att plundra semesterkassan för mitt 40-årsfirande, sen ha övertalat dig till nya dyra matvanor.

Marie & Ingrid - jag har visst bättre självkännedom än ni, och försökte inte ens se Grammisgalan.

Nu blir det visst Pirates of the Caribbean 3 med Peter och Kata. Julia har 3 tjejkompisar på rummet och ser film där (tror jag).

Här är allt så perfekt

23 politiska reportage som varenda en orkar läsa!

Tycker du att politiska reportage låter tungt och trist?

Då är det dags att vakna upp! I Här är allt så perfekt av journalisten Niklas Orrenius fick jag helt nya perspektiv och insikter.

Om lokalpoitiker, vapenexport, homopräster och annat som jag iinte funderat så mycket på innan, men kanske borde... Lättläst och intressant. 

Spicy Pork Wok

Idag är det Middagsfrid som har stått för maten igen - det har varit ganska tomt utan leveranser i jul- och nyårsveckorna. Man vänjer sig fort, vill jag lova! Förutom att maten är god, är många råvaror ekologiska och köttet svenskt. Dessutom är instruktionerna skrivna så att vem som helst begriper dem.

Det här är grejorna som jag använde till att laga maten:

Ingredienser till Middagsfrids Spicy Pork Wok

Jag får nu erkänna att jag är sådan som aldrig lärt mig att laga grytbitar eller stek. Det enda "hela kött" jag brukar handla är fläsk- eller oxfilé någon enstaka gång, säkra kort. Så, det här med en hel bit fläskkarré kändes lite spännande.

Katarina var tjänstvillig (och hungrig) och hjälpte till att strimla morötter samt att duka.

Såhär gott ser det ut klart!

Färdig middag Spicy Pork Wok Tallrik: Swedish Grace Bordstablett: Gudrun Sjödén

Alla gillade det, utom Malin som alltid ska klaga. Hon uppskattade dock de rostade sesamfröna.

Här kommer nu receptet också, avsett för 2 middagar till 2 vuxna + 2 barn:

 1. Sätt på valfritt ris för 8 personer (för dubbelmiddag).
 2. Strimla 800 g fläskkarrén. Häll 2 msk flytande honung i en bunke och lägg ner köttet. Blanda runt. Skiva 1 stor vitlöksklyfta tunt och blanda med köttet.
 3. Skär 3 morötter i mycket tunna stavar. Skiva 1 stor eller 2 små zucchini i 5 mm tjocka skivor. Större zucchini kan skäras i halvmånar. Skär 1 blomkålshuvud i mindre buketter. Skala 2 mindre gula lökar (eller 1 stor) och halvera dem "från nordpolen till sydpolen". Skär varje halva i smala nymåneklyftor.
 4. Riv ingefära så att du får ihop 1½ msk. Blanda den med 2 msk (kinesisk) soja och 2 tsk (t.ex. vitvins- eller äppelcider-) vinäger i en liten skål. Ställ åt sidan.
 5. Ta fram en stor wokpanna. Om du inte har en sådan, kan också en stor tjockbottnad gryta användas. En vanlig kastrull går inte. Stekpanna fungerar, men då måste maten lagas i omgångar.
 6. Hetta upp 3 msk olja. Woka köttet (med honung och vitlök) på hög värme i 3 min.
 7. Tillsätt alla grönsaker och woka i 4 min till.
 8. Tillsätt soja- och ingefärsblandningen och blanda runt. Häll i ca 1 dl vatten så att en tunn sås bildas i botten.
 9. Servera woken med riset. Om du vill, garnera med sesamfrön på toppen, det blir snyggt!

40 år - något att fira?

(uppdaterad 090131)

Ja, tydligen!

Nyligen har de allra bästa och käraste väninnorna fått en inbjudan till ett litet äventyr i mars när jag blir 40. Jag var lite nervös över upplägget - att behöva betala det mesta själv och ta ledigt några timmar från jobbet - men hittills verkar det inte avskräcka. Jag har fått 19 positiva svar, och guldstjärnan går till Aase, som efter bara några timmar efter att hon fått kortet glatt meddelade att hon såklart var med och tog 24-timmarsalternativet! (eller åtminstone 22-timmars).

Nu är ni förstås nyfikna på vem som kommer!

Jag själv
Aase
Åsa
Gunilla S
Marie C
Mimmi
Nillan
Lotta
Tina F
Malin
Michela
Marie A
Pippi
Lillo
Victoria
Pernilla
Ingrid
Gunilla W
Sofi
Pia

Kan hinta om att chokladinpackning verkar poppis, samt att stanna på hela arrangemanget.

Needless to say, så är jag mest brydd över att inte precis ALLA jag känner är bjudna... Det har varit svårt och jag är rädd att jag glömt någon självklar gäst.

Mycket nöjd med att ha lagt en länk till det här inlägget från bloggens startsida. Här ska ni hela tiden kunna se det senaste om festen! Längtar dock efter era kommentarer!

Några har frågat så jag har väl inte varit tydlig nog. Till födelsedagen önskas inga presenter utan din present till mig är att du kommer och firar!

Kolla in hotellet och behandlingarna?

Jag har funderat lite på transporterna. Ska ta reda på hur långt det är från stationen, för egentligen är det nog det smidigaste (och säkraste dagen efter) att ta tåget!

Den mörka ängeln

Spännande!

En riktig bladvändare! Jag har just läst ut Mari Jungstedt senaste bok, Den mörka ängeln. Väldigt snabbläst och svår att släppa. Parallella historier ökar spänningen.

Men jag rekommenderar att läsa böckerna om Knutas, Johan Berg m fl i rätt ordning - deras privata bekymmer och glädjeämnen är intressanta i sig. Jag är ju helt såld på miljön, Gotland, sen mitt första besök RM2005 och året därpå familjesemester.

Bloggbesökare

Katarina, vad roligt att du läser här. Och jag visste inte att du hade en egen blogg! Antar att man får läsa eftersom du skriver in adressen?

Ingrid, du är ju mästerkommentator! Nu vet jag hur glad du själv är för kommentarer och du föregår verkligen med gott exempel. Extra roligt nu när det plingar till av nya kommentarer när jag höll på med inlägget om pärlplattor. Om nyår: jag är själv den där mesen som ofta stannar inne kl 12 och njuter bäst av raketer på avstånd. Hos oss har Peter introducerat "barnraketer" sedan länge (sådana som mest snurrar och hoppar på marken) men ungarna tänder nu även på en modell större - dock inte de riktigt stora. Jag förstår att det är irriterande när man tror att man är överens i gruppen hur det ska gå till och någon gör tvärt emot. Vi firade nyår med kompisar tsunami-året och blev ombedda att inte ta med raketer då. Det kändes rätt och jag gjorde även en insättning på motsvarande summa till någon hjälporganisation - symboliskt. Klänningen är från Gudrun Sjödén. Där finns en massa hippiekläder men då och då en riktig pärla. Fanns också i mörkrött. Dock har jag själv sytt till "skärpet" - fick ta en storlek större för att den skulle sitta snyggt över bysten och då blev det lite väl mycket tältmodell, så jag sydde in med hjälp av ett band från Panduro Hobby. Kakan är super och kan ätas när som helst! Skönt att höra att även ni med stora barn har nattliga besökare ibland! Bilder på Internet verkar vara ett snårigt kapitel. Bäst är förstås att fråga - jag vet ibland i skolan att någon reagerar. Ojdå, nu kom det 4 kommentarer till!! Fantastiskt.

Lotta, jag kollade in Carcassonne på din rekommendation men det verkade för komplicerat, tyckte jag. Blev dock sugen på Bet your brain när jag kollade lite på spelsidor... Vi har GH, Singstar, Buzz till PS2. Finns till PS3 också. Kanske till X-Box. Julia har GameCube på sitt rum och där spelar de lite MarioCart, Bongotrummor och lite annat ibland.

Marie, jag är glad att ha sällskap i ligan av kvinnor som tror att de är jämställda, och kanske är det rent tim-mässigt men inte mentalt. Tack även för nya boktips! Alltid välkommet och jag har inte läst någon av dem. Grishams har jag dock spanat på någon gång - den andra inte hört talas om.

Sista lediga dagen

Det har verkligen varit skönt med lång ledighet men nu längtar jag till jobbet! Det ska bli så skönt att få prata med andra vuxna, och en i taget, samt att få ägna mig åt mina arbetsuppgifter. Extra trist här hemma att Peter har jobbat de flesta dagarna - det blir mycket markservice då.

Jag längtar också efter att cykla till jobbet - skön start/slut på dagen som gör att jag sen också känner mig nöjd med mig själv. Nu cyklar jag långt ifrån varje dag, men skulle önska varannan.

Här är min ständiga följeslagare som också längtar till dagis:

Vår egen söta Pippi Långstrump

Pärlplattor

Många lediga dagar har fördrivits genom att lägga pärlplattor. Trots att vi inte ens stryker alla gick det lätt att håva upp ett gäng till fotografering:

Julens pärlplattor

I huvudsak lägger Malin dem helt själv men ibland assisterar någon syrra. Jag tycker att det är intressant hur hon ibland lägger symmetriskt och ibland helt slumpmässigt.

På diskbänken finns det alltid plattor som ska strykas:

Pärlplattor som väntar på strykning. Finns visst alltid några på diskbänken.

Här ser ni Malin när hon arbetar:

Malin arbetar flitigt!

Reflektion: Jag tycker att det är mycket vilsamt att sortera in pärlorna i facken. Upplever mig inte annars som ordningsmänniska men just det känns riktigt skönt när de ligger fint i olika färger.

Tips: När jag nu såg Ingrids kommentar kom jag ihåg hennes underbara inlägg från pärlfabriken!

NÅGON FÖRSTÅR MIG!

(Nu tycker jag att det är ett ofog med versaler men det finns stunder då de fyller en funktion.)

I förmiddags fick jag en bok av min Mor, och det retar mig bara litegrann att just hon lyckats pricka så rätt (man vill ju vara frigjord från sin moder). Boken heter Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten.

Författaren lever tillsammans med en man som gärna vill vara delaktig i familjens plikter och ansvar (precis som jag) men som ändå överlåter till sin hustru att ta långtids- och komplett ansvar (precis som Peter). Jag läste snabbt ut boken, och lika tacksam som jag är över att inte vara ensam (trodde jag väl egentligen inte heller), lika frustrerande är det att acceptera att knappast någon ens förväntar sig jämlikhet. Exemplelvis står det att dagispersonal helst meddelar mammor viktiga saker (har jag ju märkt) med motiveringen "trial and error". Nu stämmer inte allt i boken in på oss, men kanske 75%. Boken är ganska ilsken och feministisk, med rätta! Vi har kommit låååångt på en generation men det är också en bra bit kvar.

Några av er minns nog när jag blev trött på att alltid organisera allt socialt; bjuda in vänner, planera maten, handla maten, laga maten, duka, servera maten, medan Peter tyckte att han gjorde sin del genom att ta hand om disken och eventuellt på uppmaning från mig, handla vin på Systemet. Som ett experiment skulle vi ha ombytta roller under ett halvår.

Jag kan tala om att det blev väldigt dött på det sociala planet under den tiden, och vi har återgått till gamla mönster.

Boken vilar nu på Peters huvudkudde och han kommer inte att uppskatta läsningen eller gesten. Kanske ska jag underlätta och markera med överstrykningspenna det som är extra viktigt?

Reflektion: En slutsats i boken är att kvinnor ibland bryter upp för att de inte orkar fortsätta på det viset. Först då visar mannen att han är fullt kapabel till 50% av ansvaret. Lite synd att behöva vänta på uppbrottet, eller?

Trivial PursuitJag var hembjuden på spelkväll hos Pippi och Li. Tur att man mötte bara sådana som man inte har någon fasad att hålla uppe inför! Vi alla tre svarade rätt korkat på några frågor. Frågorna var ganska gamla - bl a fick Li frågan vad öststaternas motsvarighet till EG heter (rätt svar: Komekon). Jag kunde iaf glänsa genom att ange hur många volt ett bilbatteri vanligtvis har (rätt svar: 12 V). Li vann.

Nästa speltillfälle ska vara här för Pippi hade hört talas så mycket om GuitarHero etc men aldrig provat. Vi kan nu även erbjuda Buzz och Singstar.

Cykling och lekplatsbesök

Det är inte utan att särskilt Malin börjar klättra på väggarna - förra gången hon var på dagis var den 12 december. Peter är beordrad övertid så jag är ensam med henne på dagarna. Peter är annars lite mer aktiv lekpappa när han är hemma, och cyklar, åker skridskor och går på lekplats med dem som vill. Jag fokuserar kanske mer på att byta lakan i sängarna, beta av tvätthögar etc.

Men idag tyckte jag att det var hög tid att jag fick se Malin cykla. 

Lite vingligt men sällan att hon faller

Det är Peter som har lärt henne att cykla, och det gick väldigt lätt efter att hon tränat på en springcykel (även kallad Runner) - som en vanlig liten cykel med sadel och styre men utan pedaler, avsedd att lära barnet att hålla balansen. Cykeln som hon har nu, ärvd från Moa, är lite stor till henne, så det går bra att cykla men svårt att starta och stoppa. Peter brukar ha rullor på när han är ute med henne så kan han serva utan att hans cykel är i vägen. Jag tog dock min egen cykel idag och det gick fint. Trots att bilden är mörk ser man hur nöjd Malin är!

Malin cyklar fint - lyder oftast instruktioner också.

Målet med turen var förstås lekplats - ganska få besökare, helt naturligt då det var -4 grader och en blek sol som lurade bakom gråa moln. Inte alls skönt faktiskt. Men den som är klädd i overall klagar inte.Det räckte inte heller med en lekplats utan Malin hade tre som önskemål. Det blev Djupadalsparken, Djupadalsskolan och Plantahagen.  Här visar Malin att hon kan gå "Alliansgång", eller balansgång som vi andra säger.

Malin håller balansen!

Vi var ute drygt en timme och nu är det skönt att vara inne i stugvärmen igen.

Kycklinggryta med blodapelsin, saffran, anis och kanel

Kryddig kycklinggryta med saffran, anis och kikärter (två middagar för 2 vuxna och 2 barn) med kokt broccoli och en klick yoghurt - från Middagsfrid

Kommentar
: Vi bytte kikärter mot cashewnötter.

 1. Skär 900 g kycklinglårfilé i munsbitar.
 2. Skiva 3-4 klyftor vitlök tunt och fräs den lätt på medelvärme med 2 msk olivolja och 2 tsk anis (behöver ej mortlas) tills vitlöken precis fått en aning färg.
 3. Slå på 7 dl blodapelsinjuice och 1 msk buljongpulver (eller 1 ½ msk konc kycklingfond). Koka upp. Tillsätt ½ tsk cayennepeppar, 1 pkt saffran och ½ tsk kanel.
 4. Vänd ner kycklingen, ett par bitar i taget i den sjudande såsen så att såsen inte slutar koka. Låt sjuda (småkoka) under lock ca 15 minuter.
 5. Koka 500 g fullkornsbulgur enligt anvisningar på paketet. Låt stå och svälla på eftervärme under lock medan du lagar färdigt kycklinggrytan.
 6. Skär 3 paprikor i små bitar eller strimlor. Låt dem koka med de sista 3-4 minuterna. Red av med 2 tsk Maizena utvispat i 2 msk kallt vatten om du vill.
 7. Koka upp ca 1 liter vatten. Använd gärna vattenkokare (det minskar elförbrukningen). Skala stjälkarna på 500 g broccoli med potatisskalare. Skär stammen i centimetertjocka skivor på snedden och bryt topparna i stora buketter. Sjud 2-3 minuter tills de mjuknat något. Slå upp i durkslag och låt ånga av.
 8. Skölj 2 burkar kikärter noga i kallt vatten. Vänd ner kikärterna i grytan. Låt allt bli varmt, dvs låt sjuda ett par min till. Servera gärna med en liten klick yoghurt ovanpå.

Snart vardag...

Idag fick jag, häpnadsväckande nog, iväg stortjejerna på fysisk aktivitet! Nåja, Katarina tränar ju konståkning nästan varje dag men Julia lämnar ogärna rummet. De kunde frestas till simning på Kockums Fritiden iaf. Jag bara lämnade och hämtade - bekvämt att de klarar sig själva. Malin var en stund hos mina föräldrar så jag fick lite egentid. Peter jobbar, ekonom som han är.

I kväll lagade jag en mycket god favoriträtt från Middagsfrid - Kycklinggryta med blodapelsin, saffran, kanel och anis. Tur nog tror jag att det är ny leverans på måndag efter uppehåll i jul och nyår.

Nillan - nej, det blev minsann inget nyårsdopp för mig! Det är lite problem med kallbadhusen i Malmö. Nyårsafton vågar man sig inte dit iaf - man vill ju inte utmärka sig som amatör! Läs själv (och njut av lättklädda gubbar?): SDS 30 dec. Men vintern är lång, ju!

Ingrid - kul att jag kunde inspirera till Louisiana-besök! Jag älskar att åka dit, oavsett utställning. Hoppas att ungarna gillade Mangan.

Märker att det där besöket på jobbet visst brände inne. Synd, eller?

Nu väntar stortjejerna + Peter på mig att vi ska se Hancock som de varit och hyrt...

Svensk MaffiaJag har just läst ut boken Svensk maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson. Finns i pocket.

Jag känner igen många av skildringarna från tidningsrubriker och nyhetsinslag; t ex när värdetransportbilar sprängdes och bilar stacks i brand i en Stockholmsförort, eller när en cafébesökare mördades mitt på dagen på Södergatan i Malmö. Författarna är seriösa och underbygger sina slutsatser med mycket fakta. De har fått många nyckelpersoner, både inom gängen och bland dem som motverkar kriminalitet, att uttala sig.

Reportagen är skrämmande och häpnadsväckande - många aktörer verkar helt galna och brutaliteten är otrolig. Det är intressant hur olika strukturerna inom de kriminella gängen är - i t ex Hells Angels har man en väl definierad hierarki, medan vissa gäng är betydligt mer informella. Polisen, rättssystemet och kriminalvården verkar inte alltid agera som man skulle önska, men enskilda individer har förstås anledning att vara försiktiga, och även inom brottsbekämpande myndigheter finns svaga länkar som kan köpas för pengar eller hotas till lydnad.

Det som ändå känns "lugnande" är att det är sällan som vanliga medborgare drabbas av våldet, även om man förstås kan råka vara på fel plats vid fel tillfälle.

Det finns många bilder - mitt i boken några uppslag färgbilder - och även porträttbilder här och var. Det är spännande att få ett ansikte på buset - i vanliga fall måste man läsa skräptidningar som Aftonbladet för att få veta hur de kriminella typerna ser ut.

Språkpolisen tycker: Boken är dåligt korrekturläst. Rad- och sidbrytningarna är slarviga, t ex Uppsalam-affian, Södertörn-spolisen, liksom kommateringen. Det stör mig.

Nyårsafton - kvällen

Vi var bjudna till några av våra bästa vänner på nyårsmiddag. Det skulle bli 8 vuxna, 6 barn (15, 14, 13, 12, 11 och 4 år) och 3 hundar.

Såhär fint hade jag klätt upp mig:
Redo för att fira nyår
Obs: Nu känner jag mig lite modig som publicerar bild på mig själv, i helfigur dessutom! Jag brukar ju oftast finnas bakom kameran... Julia tog den här bilden.

Vi lyckades inte boka taxi då vi var för sent ute, så vi singlade slant om vem som skulle köra hem. Jag vann!

Vi skulle hjälpas åt lite med maten men såklart drog ändå värdparet tyngsta lasset.

Några hade gjort en läcker hummersoppa till förrätt, jag hade bakat dadelkaka med kolasås men finast var huvudrätten, sadel av hare och rådjur (som värden själv jagat ihop) med 3 goda svampsorter, getostsås och delikata ugnsrostade potatisar till. Penfolds Hyland passade fint till! Vi drack champagne både till fördrink och till 12-slaget. Alla var glada och trevliga och det blev många skratt.

Barnen satt för sig själva och det var behagligt. Sen roade de sig bra på egen hand - de 5 stora med TV-spel etc och Malin med medhavda filmer. Malin gick i däck vid 22.30 och sov sen fint på soffan. Barnen och männen skickade upp raketer med start strax efter 23 - jag kunde med Malin som ursäkt bli inne och iaktta från fönstret.

Vi började 2009 med lite kaffe och choklad innan det var dags att åka hemåt. Katarina stannade över och blir hemlevererad i eftermiddag.

Vi sov till strax efter 9 och det får man vara nöjd med.

Reflektion: Jag är lika glad varje gång jag möter det nya året utan att någon i sällskapet eller huset skadats av raketer. Är det egentligen vettigt att privatpersoner får skjuta iväg raketer? Är det inte också ett väldigt slöseri med pengar? Då tänker jag inte bara på kostnaden för raketerna, utan på förstörd egendom och personskador.

RSS 2.0