Vårkänslor

Igår var det första dagen då jag inte behövde tända lamporna på bilen när jag körde till jobbet. Kan ha att göra med att jag var en kvart sen... men i alla fall!

Jag har även anat att det händer saker i rabatterna, och idag, i fullt dagsljus, gick det inte att ta miste.

Barbros sista gåva

Jag har ett minimalt bestånd av vintergäck och det bevakar jag mycket noga. Sista gången jag träffade Peters farmor, den rara Barbro, uppmanade hon mig att gräva upp några vintergäck ur hennes rabatt. Hon hade nästan ingen syn kvar och visste nog att hon inte skulle leva nästa vår. Jag kände mig lite generad över att ta hennes vårblommor men nu är jag så glad. Så länge vintergäcken blommar i min rabatt, skänker jag henne en tanke. Det är ca 10 år sedan jag fick ta emot vintergäcken.

I några andra rabatter är det snödroppar på gång.

Snödroppar i knopp

När vi flyttade till huset för nästan exakt 16 år sedan, fanns det i princip bara bärbuskar i alla rabatter. Jag får lätt känslan av plikt när det nästan över natt mognar överallt och allt ska tas tillvara. Av svarta, röda och vita vinbär, vindruvor, hallon, björnbär, jordgubbar och smultron, har vi nu bara hallonen kvar samt helt förvildade jordgubbar till glädje för koltrastarna. Hallonen går rakt från busken in i munnen - inga pliktkänslor här! Men på grund av alla bärbuskarna fanns det inte utrymme för det jag älskar - vårblommor... Någon dag pratade vi trädgård på jobbet (Tullen) och jag försökte ta del av mer rutinerade husägares erfarenheter. En rar kollega (Lena E) sa att hon just grävt upp stora delar av sin gamla trädgård och att det fanns mängder av snödroppar, scilla etc bland jorden. Jag kunde gärna få dem, under förutsättning att jag planterade dem på väg till bilen/ut genom grinden för de blommorna skulle man glädas åt varje dag när våren försöker ta över efter vintern. Så, ytterligare en kvinna som jag skickar tacksamma tankar till.

Kommentarer
Postat av: Fifi med blomsterfröerna

Vad härligt. Jag ska på spaning nästa runda med mördarterriern. Vem vet vad som döljer sig under höstens ouppräffsade löv?

Jag har också växtminnen eller minnesväxter som jag vårdar ömt. Fast stjärnmagnolian jag flyttade med från Malmö, den som alltid blommade till min födelsedag, den åt rådjuren upp direkt. Liksom rosorna i krukan uppe vid ytterdörren. Länge väntade jag på att knopparna, stora och blodröda, skulle slå ut. En morgon var de borta. Snyggt avmumsade. J-la Bambi, ska göra viltfärsbiffar på er allihop.

2009-02-07 @ 14:15:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0