Quinoa, halloumi, tomat, bönor

Idag lagade jag Middagsfrids vegetariska rätt. Jag visste redan att det inte var något för Katarina så jag lät henne laga nudlar till sig själv, en kompis och till Malin.

Peter sov middag medan jag förberedde maten.

Julia var i köket och kollade lite i grytorna då och då. Hon frågade bl a vad Quinoa var gjort av egentligen. Jag gissade på vete men att hon kunde läsa på förpackningen. Hon deklamerade då "Ekologiskt framställt spannmål" och gav ingrediensen domen "låter hippie-aktigt". Faktiskt hade mina tankar redan gått till Mats & Maw medan jag tillredde maten som ju också står för en något alternativ livsstil.

Hur som, jag tyckte att det var gott! Peter petade bort alla spår av selleri (trots att de redan avgivit all sin smak) och Julia bestämde sig snabbt för att följa i Katarinas fotspår och kokte nudlar till sig. Inte en maträtt vi kör i repris, alltså...

Men jag bjuder er på bilder och recept i alla fall! Quinoan lagades ungefär som risotto - man stekte den med lök och selleri först och matade den sen med buljong undan för undan.

Ägg, tomat, rödlök, svarta bönor - snyggt va?

Quinoapilaff

Stekt halloumi - går alltid åt till sista smulan...

Vegetarisk quinoapilaff med halloumi med tomat- och bönsallad med ägghalvor (2 vuxna och 2 barn)


  1. Koka 4 ägg så att de blir ganska hårdkokta, men gulan ska fortfarande vara ordentligt gul. Om äggen läggs i kallt vatten tar det ca 7 min från att vattnet kokat upp.
  2. Skiva 500 g tomater och 1 rödlök. Spola av 1 burk/tetra svarta bönor i en sil, låt rinna av och blanda med tomat- och lökskivor huller om buller på ett stort fat.
  3. Ringla över 1 msk olivolja. Skala äggen och dela dem. Placera ägghalvorna runt om och garnera med sellerivippor. De går att äta, men många kanske tycker att de är beska. Jag älskar selleri!
  4. Skölj 3 dl quinoa i hett vatten under kranen. Låt rinna av väl i en finmaskig sil.
  5. Blanda 7 dl vatten och 1 msk buljongpulver (eller 1 smulad tärning) i en bunke, gärna med hällpip. Hacka 1 gul lök (ca 100 g) och 3-4 stjälkar selleri. Fräs grönsakerna i 1 msk smör i 3 min i en stekpanna som du har lock till. Har du inget lock, välj istället en kastrull. Tillsätt quinoan och fräs någon minut. Tillsätt några msk buljong i taget och låt koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta buljong, lite åt gången och låt det koka in under omrörning. Efter ca 10 min är det ok att bli lite lat och tillsätta de sista 1-2 dl på en gång. Lägg på ett lock och låt vätskan koka in.
  6. Skiva 225 g halloumi och stek ostskivorna några minuter på varje sidan på medelvärme tills de får fin färg.
  7. Servera pilaffen (quinoan kokt med buljong, lök och selleri) med tomatsalladen och nystekt halloumi!

Kommentarer
Postat av: Lotta

Vi får vår sista Middagsfridsleverans imorgon. Jag sa upp dem i veckan som gått. Funkar inte riktigt med vårt sätt att laga mat för tillfället. Får prova igen om något år eller så ...



Fast detta lät ganska gott. Mmm halloumi. Vill också prova quinoa en gång men det är för likt couscous som Isabel och Sofia vägrar - får bli en gång vi äter efter läggdags.



2009-02-22 @ 22:46:45
URL: http://kulomedelbums.blogspot.com
Postat av: Lotti

Får en sporadisk bloggläsare upplysa om att quinoa är ett GRÄS.

Jag använder det ofta - det är glutenfritt i motsats till couscous och bulgur - men jag föredrar det RÖDA som inte behöver sköljas i hett vatten.

Jag kokar det tillsammans med en grönsaksbuljongtärning

2009-02-23 @ 08:40:27
Postat av: Ingrid

Jag hade älskat den här maträtten!! Tycker alla ingredienser i den är underbara! Fast jag tror jag har några i familjen här också som hade vägrat...

Jag längtar så till vi ska kunna pröva Matfrid. Hoppas de finns i Dalby... Kram Ingrid

2009-02-23 @ 09:18:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0