Fira 70 år på Ven

Här kommer ett långt reportage med massor av bilder - särskilt tillägnat mina bröder i förskingringen.

Mor fyllde 70 år i torsdags och för att inte bli uppvaktad ville hon för säkerhets skull fly hemmet. Vi i den allra närmaste kretsen medbjudna på en cykeltur till Ven. Det hade varit en de andra förslag uppe men detta enades vi om kunde bli trevligt för oss alla. Mor hade aldrig varit på Ven; Far för mer än 50 år sedan.

Det började med en rivstart... Vi skulle med båten kl 10 från Landskrona och vi trodde nog inte att det skulle bli någon rusning. Min familj var på plats en halvtimme innan och då ringlade köerna redan långa. Peter och barnen parkerade sig med bagaget i ombordstigningskön, jag ställde mig i biljettkön, men var fanns Mor och Far? Jag fick kontakt med dem på Fars mobil kvart i tio då de just anlänt till Landskrona och letade efter parkering. Nåja, vårt upplägg med att markera platser i bägge köerna föll väl ut, och vi kom med båten om än med lite hög puls.

Far, som väl aldrig får hög puls, fick en pratstund med Katarina:

Katarina och Morfar språkas vid

Väl framme på Ven möttes vi av en lång backe och lite olika transportmedel att välja på, buss, traktorsläp eller hästskjuts. Vi föll för traktorsläpet och åkte ca 10 minuter till Turistgården mitt på ön (där vi skulle övernatta). På vägen såg vi alla dem som köat till båten; nu köandes vid cykeluthyrningen. Vi fick veta att det finns 1300 hyrcyklar och att en sån här fin dag brukar i princip alla hyras ut...

Så istället bänkade vi oss i trädgården och tog ett festligt mellanmål: Det fina mousserande vinet Kronovalls Vinslott Tirage (som Gunilla S bjöd på på min 40-årsfest!) med ost, salamibitar, friterat tunnbröd etc. Kolla så isiga glasen är!

Iskallt bubbel!

Turistgården drivs som ett familjeföretag och var ganska enkelt men mysigt och personligt. Julia fotograferade lavendelbuske med humlor:

Lavendel vid turistgården

Far kom i samspråk med mannen som driver Turistgården och fick arrangerat "gräddfil" i cykeluthyrningen och skjuts, i två omgångar, dit. Mycket reko!!

Mor och Far på cyklar:

Mor och Far på cyklarna

Peter och Julia läser karta:

Julia och Peter läser kartan

Malin fick egen cykel och cyklade tappert i sommarvärmen:

Malin cyklade som en pil!

Första anhalt var badet vid kyrkbacken (kul nerför; jobbigt uppför):

Utsikt mot kyrkan

Här ser ni den glada jubilaren vinka!

Mormor badar!

Efter badet (kristallklart vatten visade krabbor som skrämde vissa) cyklade vi vidare med lunch i sikte. Det var väldigt vacker cykling. Ni kan skönja Julia precis framför trädet mitt i bild. Hon tar alltid täten!

Landskapet var vackert!

Vi kom tillbaka till huvudvägen och var nästan förbi av törst. Mor hallucinerade om kall öl. Vi hittade det mysiga stället Tuna Krog och blev förvarnade att det skulle ta tid innan maten kom. Dessutom var priserna saftiga! Men vi tog det ändå - allt var gott och väldigt trevligt. Det fanns t ex leksaker och böcker att fördriva tiden med.

Lång och dyr men god lunch

Efter maten cyklade vi tillbaka till Turistgården och vissa vilade eller kopplade av en stund. Katarina och Malin lekte.

Katarina och Malin leker

Vi mellan 13 och 69 gav oss ut på ytterligare cykling och testade badplatsen på andra sidan ön (intill campingen) där det fanns en hoppbrygga, cyklade på Kärleksstigen och sedan även södra delen av ön. Cyklingen var lite mer utmanande där.

Nybadade

Vi var tillbaka till hotellet strax före 18 och hann med en snabb dusch innan fördrink och presentutdelning. Det var väldigt få presenter; mest hemgjorda. Katarina hade målat en tavla, Julia förstorat två egna foton, Malin gav ett halsband från Italien i Muranoglas, jag hade gjort ett litet fotoalbum och så hade vi en flaska Campari. Far hade redan hemma gett en fantastisk hortensia.

Titta så fint Mor och Malin tittar på varandra:

En ny omgång bubbel

Julias förstoringar uppskattades:

Fotoförstoringar från Julia

Sen satte vi oss till bords och njöt av 3-rätters middag. Det var toast Skagen till förrätt men mest spännande ryggfilé på lavasten. Man fick in köttet ganska rått på en 440 grader varm sten och skar sedan bitar som man stekte färdigt och doppade i såser.

Ryggbiff på lavasten

Här har Mor sitt nya halsband:

Katarina och Mormor vid bordet

Till efterrätten strosade Malin iväg med den sötaste servitören någonsin och fick välja glass ur glassbaren. Jag gissar att vissa andra gärna bytt med henne!

Malin drog vinstlotten

Efter maten hoppades det studsmatta och sen spelade vi plump. MOR VANN STORT! En ny era har börjat?

Sen sov vi över i våra två rum. Katarina sov hos Mor och Far men fick tyvärr ont i magen och höll dem vakna en del på natten. Men nästa morgon mådde hon bra igen och vi åt frukost och skrapade lotter (två vinster på 50 resp 10 kronor).

Vi övervägde att besöka Tycho Brahe, eller bada, eller cykla, men alla var så nöjda att vi tog båten tillbaka vid 10.45.

Trötta tjejer på väg hem

På Sundet var det en seglingstävling och det var verkligen imponerande med alla seglen.

Segelbåtar på Sundet

Vi var alla, inte minst Mor, nöjda med dagarna! Det var roligt att fira en så ungdomlig och pigg 70-åring!

Mor och Far fortsatte till långa bryggan i Bjärred och tog en kopp kaffe där. Vi andra hem till tvättkorgar och storhandling och kompisar.

Kommentarer
Postat av: Marie C

Underbara bilder! Hade inte Malin varit så ung och oförstörd kunde man nästan tro att hon gjorde en ful gest med fingret till alla er som missade glasspromenaden med servitören. Det är väl härligt med alla sommarresor i vårt eget landskap? Idag åkte vi till Abbekås, åt gott utanför den nyöppnade hamnkrogen, tog årets första havsbad ifrån bryggan och avslutade sedan med en stor strut glass!

2009-08-09 @ 19:45:36
Postat av: Ingrid

Så ni har också firat 70-årig mamma :-) !! Så härligt ni hade det! Jag har varit på Ven några gånger och blir lika överväldigad varje gång. Där är helt fantastiskt fint. Det är en lycka att ha friska föräldrar upp i åldrarna, både för sig själv och för dem. Att få ha varandra och kunna fortsätta göra saker ihop. En gåva.

Här har skolan startat idag. Barnen var ÖVERLYCKLIGA att gå iväg idag. Många bekanta ansikten och en hel del nya att lära känna. Sörjer att det är vårt sista år här. Kram Ingrid

2009-08-11 @ 10:09:36
Postat av: Johan

Hej, vilket harligt satt att fira hogtidsdagen pa. Bra jobbat av fotografen. Sol, bad och cykel, och ett glas ol eller vin, inget slar val egentligen svensk sommar. Jag hade forstas garna velat vara med men vi far sikta in oss pa julen! Skot om er och hoppas att skola jobb etc. inte kanns alltfor betungande. Kramar fran johan.

2009-08-11 @ 17:24:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0