Julafton - julstämning för mig

Vi hade en riktigt trevlig julafton. Tomten kom på besök på eftermiddagen och delade ut ett par klappar till barnen. Malin har nu i efterhand beklagat sig över att inte jag fick någon present "fast du har varit ganska snäll". Jag sa att Tomten nog mest inriktar sig på barnen och att jag fick många fina klappar av andra människor.

Halv fem kom svärföräldrar, svåger och föräldrar. Alla är mycket flexibla och insisterar inte på särskilda maträtter eller  något annat. I år hade vi hämtat festlig matVår tids mat - det var ett bra koncept! Alla var nöjda trots att de traditionella inslagen var få:


Griljerad tuppbröst från Alestad 

Örtmarinerad rostbiff med gosaker 

Sotad semirökt lax 

Saffranmarinerad rissallad med grönsaker 

Stjärnanisinlagd strömming 

Husets grönkålsallad med äpple
Rostade rödbetor med ädelost 
Senaps- och honungsyougurt  

Husets julkavring

Knäckebröd från Solmarkagårdsbageri

Mor hade dock tagit med några goda sillar som vi serverade som förrätt tillsammans med snaps och snapsvisor.

Jag gladde mig åt att få duka snyggt med min förskottsjulklapp från Mor och Far - röda Taika tallrikar från Iittala. Så här fint blev det:
Mina nya julklappstallrikar; Taika från Iittala, som Mor och Far hade gett mig (i förväg)

Jag har också ett litet antal andra saker som betyder mycket för mig att ta fram till julen, t ex söta korsstygnsbroderier som jag gjort ganska många av och gett bort. När Katarina föddes behöll jag det dock själv, för att det var så speciellt att det var Kometens år som hon föddes i (Hale Bopp, tror jag). I år gjorde jag minsann 1993 års broderi (Julias födelseår) och så fick jag ett, med Lucia, av Mor, som hon gjort på 70-talet.
Kometen är från Katarinas födelseår 1997, Torget från 1993 (Julias födelseår), Lucia har Mor sytt på 70-talet men jag fick den i år

Jag har några danska ljusstakar som jag är väldigt fäst vid - jag har köpt dem på loppis och betalade 25 kr för alla tre. Dem vill jag gärna ta fram, och bara till jul.
Loppisfynd!

Sedan flera år tillbaka fäster jag alla julkort vi får på långa snören och hänger på en dörr. Då gläder jag mig åt dem varje dag. Det är också den juldekorationen som jag har svårast för att plocka bort när julen är slut.


Till slut (tyckte barnen) blev det julklappsutdelning och trots att många föranmält att de hållit igen vad gäller julklappar, märktes det inte ett dugg. Det var massor av paket, precis som vanligt. Listigast av alla hade Mor varit, som tänjt lite på överenskommelsen "en klapp var". Till Julia och Katarina hade hon gjort en liten påse var, innehållande en bok, några småsaker samt ett jättetrevligt fotoalbum, där det i vissa fickor låg presentkort på bio, skivor eller Build-a-Bear. Dessutom fick de dela på ett Simpsons-Monopol.

Förutom de fina klapparna från Peter - se separat inlägg - fick jag badsalt av Julia, en god ost av Katarina, en vacker exklusiv schal av min svärmor mm. Av Mor fick jag också en espressokopp från Iittalas röda Taika-serie "seasonal product". Jag vill helst ha allt i serien!
Taika, lagom till en dubbel espresso!

Alla barnen blev glada och tacksamma (som de borde) och det gör ju att vi vuxna kan njuta av julen. Det känns så tråkigt när barnen inte blir nöjda med det de får, trots att det är massor.

Vi drack kaffe och åt hemlagade mandelmusslor innan gästerna gick hem. Jag byggde sedan klart Malins juklapp - Playmobilkyrkan och avslutade kvällen med midnattsmässa med Katarina.

Så, en fin julafton - saknades bara några bröder med familjer. Johan och Alexandra med lille 8-månaders Nicolás firar i Ecuador, och Mats och Maw i Berkeley, California.

Första och starkaste julstämningstillfället för mig var när Katarina och 180 andra musikklassbarn sjöng sin Luciakonsert den 12 december.
Djupadals- och Bergaskolans musikklasser skapade julstämning i Sankt Johannes Kyrka

Katarina syns nedan på andra raden, nummer två från höger:
Katarina syns på andra raden, nummer 2 från höger


Kommentarer
Postat av: Tina

Vilken utomordentligt god smak damen har. ;-)

Fast mina älskade muggar är blå.

2008-12-28 @ 00:58:15
Postat av: Ingrid

Vilka fina, ovanliga och personliga julsaker du har! Porslinet har jag inte sett förut, det ser verkligen fint ut. Vi och har också några muminmuggar som vi älskar och jag älskar iittala. Jag fick en smal hög vas av mina föräldrar i julklapp, men den fick beställas, så den har inte kommit ännu... Längtar.

2008-12-28 @ 11:47:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0